SweClockers testar "delidding" – utbyte av kylpasta under processorns värmespridare

Permalänk
Medlem

Riktigt kul att se en video från er / dig om detta!

Min 4790K har väl ändå ingen garanti kvar så kanske något jag borde ge mig på för min min CPU har bara fått högre o högre värme och pastan är då inte dålig mellan kylare o CPU.

Visa signatur

|| AMD 5900x || ASUS ROG Formula VIII || 2x ASUS GTX 980 SLI || 32GB G-Skill || Vattenkylt || HDD : SSD’er || Skärm : LG42" SL8500 / Acer G24 ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teddis:

Nu har jag ingen direkt källa men vill minnas att div. tech youtubare menar att de pratat med Intel om det och de svarat att kylpastan visst är bra, men kanske inte för ändamålet en entusiast på sweclockers bryr sig om. Den ska tydligen ta otroligt lång tid på sig innan den torkar (och ev. spricker vilket skulle betyda att man behöver byta ut den). I och med att det inte är meningen att slutanvändaren ska in och de-lidda egentligen så tycker jag det är en bra grej att de har sån pasta där så t.ex. min Ivy Bridge i hemmaservern rapporterar samma temperaturer som dagen jag köpte den.

Hade varit lätt för dem annars att ha performance-pasta under och använda det som planned absolesence sen när cpu överhettar efter garantitiden går ut. Då snackar vi dålig PR.

Kryonaut har väldigt lång livslängd, så det går ju att göra kylpasta med både bra värmeavledningsförmåga och lång livslängd. Man behöver inte välja bort det ena eller det andra.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Benchmaskin 🍞
Skrivet av Ratatosk:

Konstigt att Johans privat inköpta exemplar, inte klockade lika bra som det testexemplar Intel skickade till Sweclockers.

Fast... Intel har inte skickat någon 8700K till oss.

Permalänk
Master of Overkill
Skrivet av Kenneth:

Fast... Intel har inte skickat någon 8700K till oss.

Va la webhallen som gav er en på lån?

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Benchmaskin 🍞
Skrivet av tvelander:

Va la webhallen som gav er en på lån?

Nej, den vi fick för test är på annat håll.
Bäst att vi inte nämner vilket om Intel skulle få för sig att läsa sånt här och stänga ner det också

Permalänk
Medlem

En fundering jag har haft kring deliddande, varför sätter man tillbaka heatspreadern? På "den gamla goda tiden"™ så körde man ju Athlon XP med exponerad die och fyra stödkuddar. Visst resulterade det i lite chippade cpuer, men en delid är ändå ganska invasivt i sig.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Det är väl inte så konstigt, det verkar ju vara så enkelt att intel faktiskt inte bryr sig om vilken temperatur CPUn ligger på så länge den ligger under gränsen för vad chippet klarar (dvs att den lyckas hålla sin turbo-frekvens), dvs Intel verkar inte bry sig om den ligger på 70 eller 90 grader. Och testet visar ju att delid endast gav en ökning på 100Mhz, så att detta inte är en prio hos intel är ju inte så konstigt. Att sen det finns en drös med folk på forum som är vana med låga temperatur från sandy bridge och andra familjer som tycker att låga temperaturer ger än bättre känsla tror jag de struntar i. Sen finns det ju ett argument om livslängd iof, men finns imo för lite empirisk data på att dessa temperaturer skulle leda till att de skulle dö i förtid (laptop CPUer har kört med dessa temperaturer i ett årtionde nu), och skulle inte förvåna mig att det är större risk för degradering för 1.4v 4.9Ghz vid 70 grader än 1.3v 4.8 vid 90 grader. Har iof aldrig stött på ett degraderat chip så tror man inte behöver ora sig oavsett så länge man ligger inom modellens rekommendationer för vcore.

Tror det enda som skulle göra att de ändrar detta är om de blir tvungna att börja klocka chippen så pass nära dess maxgräns att de måste köra med lödd IHS för att kunna bibehålla stock-turbo frekvenser med kylare för lägre tdp (vilket vi iof nog är rätt nära).

Näh kanske inte är så konstigt, men data lär finnas. Nvidia tex. har ju gått ut med att de garanterar att deras GPU'er håller 5 år med "default" spänningen, dvs. den som Nvidia satt. Så fort någon höjer genom att använda afterburner eller liknande så förkortar man livslängden något. Det skiljer sig naturligtvis något mellan de olika CPU/GPU'erna beroende på hur tåliga dom är.

Högre spänning verkar dock vara det kritiska, precis som du skriver.

About overclocking - Tom Petersen Nvidia

Visa signatur

If you follow the herd you are going to have to step through a lot of manure. Have the courage to trust in yourself and follow your own path.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vesh:

En fundering jag har haft kring deliddande, varför sätter man tillbaka heatspreadern? På "den gamla goda tiden"™ så körde man ju Athlon XP med exponerad die och fyra stödkuddar. Visst resulterade det i lite chippade cpuer, men en delid är ändå ganska invasivt i sig.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är kanter i ramen som hindrar kylaren att nå ner på die.
Går ju att lösa på coldplate dock.

edit: kanske mestadels gäller Skylake-x nu när jag dubbelkolla.

Verkar som det är på håret men går att köra naked die på 8xxx serien.

Visa signatur

Corsair Obsidian 1000D* Corsair AX1600i* Asus Z790 Prime-A* Intel 13900K* 32GB G-Skill DDR5 7600Mhz/36* Asus RTX 4090* Corsair MP600 1TB* Samsung 980 Pro 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av JonasT:

Den ville inte vara med och leka i 5 GHz i det spannet jag testade, det vill säga upp till 1,45 V.

Låter som någonting inte står rätt till, är det Strix moderkortet som i videon? Hur har volten ändrats och hur mäts volten under belastning? Gissar på att load-line calibration kan vara på vift, att den inte klarar 5GHz vid 1.38v går inte ihop för mig, temperaturerna ser helt rätt ut, 65c ska inte vara några problem, de brukar komma först över 70c.

Skrivet av tvelander:

Måste släppa processorer som går att klocka först.

Ja, AMD är inte i närheten (vid normal användning och spel) av Intel och det är utan överklockning, med överklockning är Intel ett monster.

Skrivet av Ratatosk:

Konstigt att Johans privat inköpta exemplar, inte klockade lika bra som det testexemplar Intel skickade till Sweclockers.

Det varierar mer än du tror mellan processorer, självklart har det hänt/händer det att Intel skickar ut lite bättre exemplar, oftast inte dock, vissa engineering samples som kommit ut under åren har varit lödda som exempel, men om jag hängt med ordentligt så har det inte skett på ett bra tag då det är mycket missvisande. Förstår att vissa är skeptiska än idag ändå, finns helt sjuka engineering samples där ute just nu, har sett med egna ögon en ES 8700K köra 5.4GHz med endast 1.3v på vattenkylning, det är helt orimligt.

Skrivet av anon200632:

Vad är normala temperaturer?

För en deliddad så skulle jag nog säga dessa temperaturer;
50c Extremt bra
60c Bra
70c Meh
80c Dåligt

Skrivet av DerpChicken:

Jag har sett många använda någon slags nagellack för att skydda kontaktpunkterna på CPU:n.

Det behövs inte mer än en droppe liquid metal, ska inte spegla sig eller vara nära på att rinna, syftet med metallen är ju att få de två ytorna att få kontakt, så behövs ytterst lite. Därav, behövs inte något skydd om man har rätt mängd flytande metall.

Skrivet av Aeig:

Jag gillar Intel, men undviker helst en processor från dem innan dom rättar till detta.

För mig spelar det ingen roll vem/vilka som gör en produkt, de som gör den bästa produkten är den jag handlar av. Deliddad Intel är oslagbar.

Intel/NVIDIA är bra mycket före AMD på både processorer och grafikkort, och det är utan modifiering.
Intel må hindra överklockning med temperaturen, men går att kringå som denna artikel handlar om. Hos NVIDIA kan man byta BIOS för att kringå deras säkerhetsfunktioner, köra korten utan begränsning. Garantin ryker på båda modifieringar, men att det ens går är fantastiskt tycker jag, så är glad att vi ens kan.

Passar på att dela med mig av min senaste delid,

Detta verktyg köptes här på SweClockers, av medlem med 3D Printer, har för mig jag gav 250 riksdaler inklusive frakt, värt varenda krona.

Jag rekommenderar starkt att limma tillbaka värmespridaren med Silikon, räcker med att lägga ett par böcker på den någon timma eller två, kanske över en natt om det är sent, så ska den sitta fint, innan den stoppas tillbaka i sockeln. Läste för länge sedan om denna tub och slog till, fungerar helt perfekt, det är vanligt svart silikon som har konsistens likt det som sitter från början, synd bara att tuben är enorm och räcker till 1000st delids. Endast 80 riksdaler.

https://www.bauhaus.se/silikon-300gr-c.html

Exempel på hastigheter jag kunde nå efter delid, tyvärr inget före/efter men behövs inte, man kan alltid räkna med 10-20c (lägsta/högsta sänkning).

5000MHz @ 1.280v
5100MHz @ 1.312v
5200MHz @ 1.360v
5300MHz @ 1.424v
5400MHz @ 1.488v

Temperaturen var aningen lägre då det var vinter när detta testades, 55c vid full belastning om jag minns rätt, alltså inte direkt realistiskt. Vid sommartemperatur (i dagsläget) och låg fläkthastighet så ligger den på 60-65c vid strax över 1.3v.

Den där 10 graders skillnaden kräver ökad volt för att hålla sig stabil, brukar alltid köra 0.03v (1.30>1.33) över vad som "krävs" för att vara helt säker på att den håller sig stabil om det skulle vara extra varmt någon dag.

Lyckades nå hela 5.5GHz när datorn sög in minusgrader. Temperaturen är king när det kommer till överklockning hur som, är processorn inte bra så behövs bara mer ström, problemet som då uppstår är temperaturen, men deliddar du så blir den ju aldrig något problem och kan nu köras några hundra MHz över det tidigare på grund av 20c lägre temperatur.

Skrivet av Vesh:

En fundering jag har haft kring deliddande, varför sätter man tillbaka heatspreadern?

Enklast så, klart högre risk att något går fel när själva värmespridaren inte skyddar processorn, krävs modifierade kylare för att det ska gå att köra utan värmspridaren också, här är ett exempel på en av många lösningar.

Visa signatur

Projektlogg: Vector Qlimax

X APEX, 8700K @ 5200MHz, Trident Z 16GB @ 4133MHz CL16, RTX 2080 Ti, 970 M.2 SSD, RM1000x, EK A240

Permalänk
Medlem
Skrivet av elajt_1:

Förstår inte varför dom inte fixar detta, speciellt när det kan röra sig om såpass mycket som 20 graders skillnad. Kan det verkligen vara en sådan hög kostnad för Intel att fixa detta? Att det är K eller inte spelar dock ingen roll eftersom dom med största sannolikhet monteras på samma line.

Vet att gallium (en beståndsdel i flytande metall) är ett skäl att inte vilja sätta flytande metall i en kommerciell processor som ska gå riktigt länge (typ server cpu), gallium tränger in i både kisel och de flesta metaller. Man måste mest troligt sputtra tantalum eller wolfram på ytan för att förhindra detta (då dessa är extremt resistenta till den reaktionen), och pga deras tidigare i stort sett monopol har de inte behövt pressa gränserna.

Ett annat potentiellt skäl är att artificiellt hålla tillbaka prestanda för att förlänga den upplevda prestandaökningen i framtiden när det inte är ekonomiskt att krympa transistorer längre, bara byt TIM och förbättra prestandan med 15-20 grader

Visa signatur

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Permalänk
Medlem

Härlig artikel, mer sånt!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Riktigt bra video. Detta kommer garanterat vara en idé inför nästa uppgradering som ska in i ett louqe chassi. Känns ju som en rejäl uppgradering i kylningsförmåga när man inte kan ha en riktigt mastodont kylare. Där är det ju i princip omöjligt att få in en kylare som mäktar med annars

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@JonasT

Ska påpeka att jag inte delidat själv eller testat Flytande metall men funderat på det flera gånger men precis som du nämnde reagerar det med tiden även med koppar vilket råkar vara ren sådan på min GPU kylare där jag hade behövt bättre temperaturer.

Min CPU är dock lödd så inget behöv där.

Men när du stog där och försökte få ut flytande metall på topsen "över Processorn" så visste jag mer eller mindre att du skulle spilla och fick nästan titta port av ångest, sett tillräcklig med videos på folk som spiller det över moderkort, i telefoner, en vis Linus på LTT har split skiten i typ allt för han lär sig aldrig. Du hade mer tur än många där, lite därför jag också drar mig för att kladda med skiten då jag ser dåligt också. Man vill ju inte sabba något om det kan undvikas och tyvärr tycker jag folk gör misstag i onödan.

Något jag personligen inte förstår är varför folk förbereder produkt X i direkt närhet av produkt Y om dessa är direkt skadliga för varan.

Oavsett vad för produkt jag ska applicera på en annan så tar jag inte med mig allt jag har utan enbart mängden som ska appliceras som mest.

Så min rekommendation till alla med flytande metall är att applicera den på topsen någon annan stans där du kan kontrollera spill istället för att göra det där du har dina komponenter du kan sabba.

Detta gäller även andra produkter, tex behöver man inte ha alkohol eller annat ståendes jämte komponenter. Råkade välta en flaska T-röd en gång på en stol och ja den lacken blev matt efteråt.

Istället har jag min alkohol ståendes i diskhon, vattenlöslig är alkoholen så spiller jag när jag applicerar den på en trasa så hamnar det i alla fall nånstans där det inte gör skada och lätt kan sköljas bort.

Du nämnde också att inte få flytande metallen på kontakterna på PCB'n.
Flytande metallen är ju som sagt en "metall" som flyter i rumstemperatur och den råkar ju vara ledande så namnet är ju igen gimmick som med många andra produkter.

Något jag funderat på om jag ska göra det på min GPU är att köpa en UV penna och lim som härads med UV, det har används för att laga kretskort, fylla hål eller fixera komponenter, kablar och annat vid reparation. Det borde fungera utmärkt att isolera ytmonterade komponenter eller kontakt punkter för även om man inte spiller vid applicering så kan överflöd rinna ut senare och jag hade då sovit bättre om jag vetat att lite överflöd inte kan förstöra min CPU/GPU.

En anställd hos Louis Rossmann använder detta i detta videoklippet.
https://youtu.be/vEgN7zqalpk?t=3m30s
Här är produkten dom använder, har sett sådant på ELFA med tex för.
https://store.rossmanngroup.com/index.php/ab13-uvh900-10ml.ht...

Har som sagt inte prövat själv men processorn har ju en PCB, består rimligtvis av glasfiberarmerad plast eller liknande så "borde" fungera.

Folk använder nagellack mm men dessa produkter kan flagna eller lossna med tiden pga alla möjliga orsaker så som att materialen expanderar olika vid temperatur.

Då känns nog en produkt avsedd för reparation av PCB'er bättre som ska hålla åratal och dessutom inte kostar speciellt mycket heller vad jag läst. UV pennan kostar nog mest initialt men gör man detta ofta så lönar det sig nog rätt fort.

Har en del komponenter runt min GPU som hade behövts "isoleras" och då hade jag nog testat detta.

Sedan har jag även funderat på om man gör tex en GPU, dom har ofta en metall ram runt om chipet, varför inte skära till ett lika stor hål i ett A4 papper, tejpa fast runtom den kanten, spiller man nu så får man inte skiten över sitt grafikkort.

Kollar man hur företag hanterar produkter som kan skada varan så har dom ju liknande säkerhetstänk.

Som sagt videon var bra, hade gärna sett mer där man ger mer tips om hur man "undviker" olyckorna med.

Permalänk
Medlem

Ingen i Örebro som har en sån där delid grej så man kan dela?
Känns rätt onödigt att köpa en sån för att göra det en gång

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

^^^
@¿@
o

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vesh:

En fundering jag har haft kring deliddande, varför sätter man tillbaka heatspreadern? På "den gamla goda tiden"™ så körde man ju Athlon XP med exponerad die och fyra stödkuddar. Visst resulterade det i lite chippade cpuer, men en delid är ändå ganska invasivt i sig.

Skickades från m.sweclockers.com

Som någon skrev så blir avståndet inte samma till kylanordningen så kylarens sitter kanske inte så bra sen. Men det är även så att många kylare är designade med tanke på storleken på heatspreadern som t.ex en av de vanligaste Coolermaster H212 den kommer inte få kontakt med alla heatpipesen mot en naken kärna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cyberz:

Ingen i Örebro som har en sån där delid grej så man kan dela?
Känns rätt onödigt att köpa en sån för att göra det en gång

Skickades från m.sweclockers.com

Köp en beg och sälj den när du är klar. Du bör kunna gå +-0kr. Annars är det ju bara att skriva ut en om du har en 3d skrivare.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av Margarin:

Galen skillnad! Det trodde jag aldrig! Rätt magstarkt av Intel faktiskt, där borde vara lite pengar över till bättre pasta

Även tillägga att såna tester ser jag gärna mer av, känns lite mer som det "riktiga" SweClockers.

Varit under en sten sista 5 åren ?

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Crucial 4TB Pcie5 m.2 / Corsiar Pcie4 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk
Medlem
Skrivet av zhrooms:

Ja, går fint på koppar & direkt på processorn. Har testat på aluminum förut och det går absolut, försämras med tiden och slutar med att ytan måste slätas ut igen med sandpapper. Blir "grynig" yta.

Gallium "tuggar" sönder aluminium efter en tid, vet inte ens om jag skulle ha gallium baserad pasta på ren koppar, nickelpläterad koppar verkar vara det bästa om man nu tänkt ha det som traditionell kylpasta också.

Permalänk
Medlem

Helt sjukt timing Gjorde det för första gången idag på min 7700K (Blev lite skitnödig).
Men det gick bra och tror att det gick ned från 20-25c !!
gjorde det i samtid som jag böt till Thermatake Core P3 chassi

Visa signatur

Thermaltake P3 | Asus Z270| Corsair Force Series MP510 960GB| Crucial MX300 750 GB SSD | Western Digital 4TB | EVGA SuperNOVA G2 750W
Intel Core i7 7700K (Delidded) | Nvidia Geforce GTX 1080 Ti| 2x8GB Corsair DDR4

Permalänk
Medlem

K-CPUerna borde ju ha varit bättre preppade från början med lödda heatspreaders. Intels misstag dock.
Sen tänkte jag på de där små motstånden som man inte skulle råka få flytande metall på borde man väl kunna skydda med nått lim eller silikon?

Väldigt bra guide som tog bort spöket man kännt just när det gällde att delidda en CPU.

Men tveksamt om det är värt det dock för min egen del

Visa signatur

r_wateralpha 0.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jake61:

jag kör mitt 8700 k 5,1 GHz med 1.35 volt stabilt sen runt 2 månader tillbaka, utan att har behövt fixa värme spridaren, har inte stress testat, ligger ide runt 36-39 Celsius, har inte behövt stress testa ,kör alla spel utan problem ändå, med alla kärnor 5,1 GHz hela tid

Att säga att det är stabilt och sen att man inte stresstestat i samma inlägg.... Bara för den inte har krashat än betyder inte det att den är stabil och inte att det inte kommer göra det. Framför allt ju mer avancerade Spel osv blir. Klarar den inte stresstest är den inte stabil. Med det sagt har du inte prövat så vem vet.

Kanske den är stabil.

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Crucial 4TB Pcie5 m.2 / Corsiar Pcie4 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datanisse:

K-CPUerna borde ju ha varit bättre preppade från början med lödda heatspreaders. Intels misstag dock.
Sen tänkte jag på de där små motstånden som man inte skulle råka få flytande metall på borde man väl kunna skydda med nått lim eller silikon?

Väldigt bra guide som tog bort spöket man kännt just när det gällde att delidda en CPU.

Men tveksamt om det är värt det dock för min egen del

Anledningen att intel inte löder dom är mest troligen att kiselplattorna inte är behandlade för detta.

K modellerna och icke K är ju samma kisel alltså kommer dom från samma kiselplattor.

Tydligen måste kiselplattorna behandlas i början av processen OM IHS ska lödas, så rimligtvis gör inte intel detta om dom inte tänker löda icke K modeller.

Så det är nog rimligtvis en kostnadsbesparing både vad det gäller behandling av kiselplattor där man tar bort steg och sedan att löda IHS mot kislet kräver flera steg där olika metaller ska appliceras i rätt tjocklek.

Så ska intel löda vissa processorer som använder samma kisel som icke lödda så måste alla kiselplattor behandlas, tror inte intel är så sugna på det.

Intel har knappast gjort ett misstag utan dom tog ett beslut som påverkar alla processorer där dom anser att sämre temperaturer på K modeller vid OC det bryr dom sig inte lika mycket om som dom bryr sig om att tillverka maximalt antal processorer till lägsta möjliga kostnad för övriga marknaden.

der8auer pratar om detta i sin senaste video
https://www.youtube.com/watch?v=5lA0DnoNR-w

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Kryonaut har väldigt lång livslängd, så det går ju att göra kylpasta med både bra värmeavledningsförmåga och lång livslängd. Man behöver inte välja bort det ena eller det andra.

Räcker att googla longevity kryonaut till att hitta folk som menar att de ser fördel att byta ut den en gång per år spec om man når 85+ grader regelbundet i något sammanhang. Jag bettar snarare på att utbildade välbetalda ingenjörer hos Intel gjort sin läxa, helt enkelt. Flesta kylpastor tar stryk av 85+grader i längden men aldrig hört att någon fått delidda pga förbrukad pasta.

Visa signatur

i7-2700K 5GHz | 32GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene | GTX 980 2-way SLI

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datanisse:

K-CPUerna borde ju ha varit bättre preppade från början med lödda heatspreaders. Intels misstag dock.
Sen tänkte jag på de där små motstånden som man inte skulle råka få flytande metall på borde man väl kunna skydda med nått lim eller silikon?

Väldigt bra guide som tog bort spöket man kännt just när det gällde att delidda en CPU.

Men tveksamt om det är värt det dock för min egen del

nagellack.

Visa signatur

Corsair Obsidian 1000D* Corsair AX1600i* Asus Z790 Prime-A* Intel 13900K* 32GB G-Skill DDR5 7600Mhz/36* Asus RTX 4090* Corsair MP600 1TB* Samsung 980 Pro 1TB

Permalänk
Medlem

Samma verktyg går ju att använda på flera Intel-generationer om jag förstått rätt? Min tanke är att man då kan leta efter en billig äldre CPU (kan till och med vara defekt) att öva på först innan man ger sig på sitt flaggskepp.

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk
Medlem

Det viktigaste är nog att få bort limmet, helt sonika, så att värmespridaren kommer ner på CPU:n. Vad man sedan applicerar för pasta är nog sekundärt.

Intressant att Jonas väljer Intel när han bygger sin hemdator

.

Visa signatur

AMD Thunderbird 1.33 GHz (133 MHz Bus), Epox 8K7A, 1 x 256MB Corsair PC2100 DDR SDRAM, 20.5GB 7200 RPM Western Digital EIDE, Visiontek GeForce 3

Permalänk
Medlem

En bra artilel!
Den kommer nog att ligga till grund för många delids här i Norden.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Konsekvent resultat med resten av internet. Man kan ju tycka att de åtminstonne kunde använda så bra kylpasta som möjligt mellan die och IHS. Det är trotts allt en processor för överklockning. Klart att det inte skulle ge lika bra temperatur som LM, men kanske i alla fall klart bättre, eller "bra nog" så att de slipper den dåliga PR de har fått.

Varför bry sig? Intel är som nvidia, en massa fanboys som köper deras grejer oberoende av vad de gör. Kan det tjäna mer pengar så varför inte. Om AMD klår de även på singeltrådat så kommer folk gnälla om att AMD löder fast sina CPUs och då kan man inte vara manlig och delida så Intel är ett bättre köp ändå...

Permalänk
Medlem

Hur starkt är limmet? går det att använda en hårfön/värmepistol och bända med någon plast verktyg så att man inte behöver köpa något delid verktyg?

Visa signatur

ʕ•͡ᴥ•ʔ

Permalänk
Medlem

Min historia är att jag deliddade min 4790k, inte för överklockning utan för att få ner temperaturerna och kylbehovet i mitt mITX-system. Jag tyckte det absolut värsta med proceduren var oron att man skulle sabba processorn Jag körde med ett rockit88 delidkit som fungerar snarlikt det som användes i videon. Resultatet blev att jag fick ner temperaturerna 15-20 grader och således inte behöver köra kylningen lika hårt = tystare burk.