Permalänk
Medlem

Då har jag också vart iväg och röstat! Det blev en röst på valdagen ändå eftersom det ändå känns lite mer som ett speciellt tillfälle. En förtidsröst känns lite som att gifta sig i stadshuset - slutresultatet blir detsamma, men det känns inte riktigt lika speciellt som att ha ett riktigt bröllop

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anhjo:

Man borde ju ändå kunna hitta något parti som tycker delvis lika. Rösta blankt är bara lathet, då har man inte engagerat sig ...

Säg om inte SD hade funnits och deras röster bara varit blanka röster, tror du att missnöjet hade haft samma effekt som nu? Njaaaa

edit: det jag menar är att ingen kommer veta vad man är missnöjd med om folk bara röstar blankt

Långt ifrån, men att inte rösta är det. Att välja, eller körsbärsplocka snarare, ett par frågor utan att sätta sig in i helheten är ju än lättare isf. För det kan (gör sannolikast) tydligt indikera att man inte det minsta satt sig in i partiets övriga politik oavsett vad valet till sist blir. Inte bara slappt, man riskerar sparka både sig själv och många andra i ryggen utan att ens veta om det.

En blankröst visar utan möjliga missuppfattningar eller färgat statistiktolkande (vilket garanterat hade ventilerats friskt här) att du är missnöjd. En SD-röst visar bara att du röstade på SD.

Vilket naturligtvis blir fallet vad du än röstar på. Blankt visar åtminstone solklart vilka du är missnöjd med.

Den som ändå vill vara lite extra tydlig och extrasylig med sin blankröst kan ju alltid anstränga sig extra mycket mer än alla andra med en mer eller mindre fyndigt genomtänkt satirisk egen röst. Dessa redovisas precis som allt annat och kan indikera både generella saker eller enskilda sakfrågor likt ingen annan röstsedel.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anhjo:

Finns väl ändå en uppsjö av partier att rösta på som listas ovan. Man borde ju ändå kunna hitta något parti som tycker delvis lika. Rösta blankt är bara lathet, då har man inte engagerat sig ... Säg om inte SD hade funnits och deras röster bara varit blanka röster, tror du att missnöjet hade haft samma effekt som nu? Njaaaa

edit: det jag menar är att ingen kommer veta vad man är missnöjd med om folk bara röstar blankt

Absolut finns det det massa partier men man orkar nog inte läsa igenom allt. Tror det är ytterst få som ens går in på de största partiernas hemsida för att läsa och bilda sig en egen uppfattning.
Det är genom vad andra säger, tidningar och debatter som de flesta bestämmer sig genom.
Debatterna är ett skämt där de för det mesta bara står och klankar ner på varandra istället för att fokusera på att prata om vad som är bra med sina egna partier.

Folk kommer fortsätta rösta på SD så länge de andra partierna behandlar dem som de gör trots att nästan 1/5 av Sveriges befolkning röstar på dem. SD kan nog tacka Ung Vänster för sina framgångar också.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

ag har röstat idag. Det är faktiskt första gången jag röstar på valdagen. Frugan har fått rösta för första gången så hon ville rösta på valdagen för att få in stämningen och det. Kändes högtidligt

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

*Sidospår med specifik partipolitik borttagen*

Fortsätt hålla en god ton och diskutera vikten av demokratin och medborgaransvaret att lägga en röst, vad den än må vara.

Riktigt kul att se att tråden håller sig så pass bra!

/David, - Moderator

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

@Louwsy Shroom:
Ja i detta val, men nästa kyrkoval är 2021 och Europaparlamentsvalet är redan nästa år i maj.

Har inte läst hela tråden, men de 46 som klickat i att de inte kommer rösta. Hade gärna velat läsa dessa skriva en kort text om varför och hur de resonerar. Vilken anledning man inte går till vallokalen?
6% har klickat att de inte kommer rösta. Det är ändå ganska bra då förra valet var 14% som inte röstade.

Permalänk
Medlem

Röstar i kväll efter att jag kommer hem från jobbet. Bor 50 meter bort från vallokalen så är inte så omständigt som tur är

Permalänk
Medlem

Är förstagångsväljare och måste säga att det funkade ypperligt att rösta idag. Tom vallokal och tillräckligt trevlig personal. Tycker dock att hela grejen med att man måste ta flera valsedlar för att ingen ska se vad man röstar på är urkorkat. Borde finnas bättre sätt kan man tycka.

Visa signatur

i7 4790k | Asus Z97-A | 16GB | Gainward GTX 1070 Phoenix GS
Phanteks Enthoo Evolv ATX TG | EVGA Supernova G2 750W
Samsung 850 PRO 128GB | Samsung 850 EVO 250GB
Seagate Barracuda 4TB | Cryorig H5 Ultimate

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vinolik:

Är förstagångsväljare och måste säga att det funkade ypperligt att rösta idag. Tom vallokal och tillräckligt trevlig personal. Tycker dock att hela grejen med att man måste ta flera valsedlar för att ingen ska se vad man röstar på är urkorkat. Borde finnas bättre sätt kan man tycka.

Jag tar bara lappar från partiet jag röstar på. Bryr mig inte om någon ser vad jag röstar på.

Visa signatur

i7 4790k | Asus Z97M-Plus | 16gb ram | Asus Strix 970 | Phanteks PH-TC12DX | Samsung 850 Evo 250gb | Corsair Force GS 120gb | Fractal Design Integra M 650w | Fractal Design Define Mini C

Permalänk
Skrivet av TuHack:

Dagens system är inte så säkert som man gärna vill tro. Finns redan rapporter om valsedlar som helt försvunnit och förra året var det någon i min valkrets som hade gömt "mina" valsedlar bakom andra partiers. Hur många fler ställen händer det liknande saker på?

Tror personligen att i dessa tider så är det många som inte gärna då går och säger till. Särskilt inte om dina grannar (som röstar annorlunda) står där. Dessutom så räcker det ju med att någon står bakom en och hotar om att man ska ta "rätt" lappar. Blev glad när jag hörde att en och en får gå in och ta sina valsedlar i lugn och ro. Snyggt löst!

Kanske ett förenklat isolerat digitaliserat system är lösningen. Då kanske vi även får färre felröster där t.ex Sverigedemokraterna blandas ihop med / läses som Socialdemokraterna.

Skrivet av grimmoire:

Precis hemkommen från vallokalen.
Det var riktigt illa när det gäller valsedlarna, det var inte bara fullt synligt för alles vilka röstsedlar du tog utan kön till båsen var precis bredvid så du hade 10 pers bakom din rygg. Personligen bryr jag mig inte eftersom jag hade med mig egna valsedlar men kan förstå att det känns olustigt för andra. Det var två äldre damer som påpekade detta för valarbetarna men det viftades bort.

Just det här måste vara världens största icke-problem. Löses exemplariskt genom att ta en hel hög med olika valsedlar bara. Jag tar bokstavligen talat varenda valsedel till riksdagsvalet av denna anledningen, allt ifrån VPK till AfS.

Visa signatur

7900 xt -:- 5800x3D -:- 32gb 3800 cl 14 -:- 2x480+360

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Har röstat en antal gånger när jag var yngre röstade jag inte alls. Det berodde inte på att jag inte var politiskt intresserad utan allmän slapphet. Har röstat en antal gånger blankt för att visa mitt missnöje med att det inte finns något bra parti.

Exet var sosse och hade många debatter med henne som slutade med skrik och gråt. Vi var även uppmanade i de pentekostala församlingarna att rösta på KD s k nepotism. Känner ett flertal där som jag också har en teologisk diskussion med och om varför det går åt skogen för dem oavsett om de har fått ett litet uppsving nu. Men det ger inte mycket heller. Sen att KD har en f d "Livets ordare" som huvudfigur är ett "no go" för mig Lewi Pethrus hade vänt sig i graven. Visst JDS-läran lever och frodas men fotfolket vet inte ens vad man pratar om i LO.

De sista 10-12 åren har jag även förbättrat hur ingen ska åsiktsregistrera när jag tar olika röstsedlar t o m
Antingen har jag tagit med några gömda och sen tar jag bara random lappar när folk tittar. Jag förtidsröstade i år och en äldre man tittade noga på vad jag tog för lappar

En annan metod är att ta en av varje men då blir nån sur för att jag slösar på miljön och valsedlar så jag kör med trollmetoden. Sist efter ha studerat filosofi om t e x Platon och hans största njutning så är en hel del av den demokratin ganska rejält utspelad. Och tur är väl det, dessvärre finns det ingen direkt majoritet och det är skrämmande eftersom demokratin bygger på en majoritet. Folket borde ha mer makt själva att kicka ut folk ur parti som snyltar/fuskar och dessutom ha ett objektivt verktyg/instans som synar vallöften, profana charlataner etc. "Åter till källorna" ropas det ut nu för tiden.

Sen den devisen "om man inte röstar får man inte gnälla" fick jag höra när jag var ung. Dock är även ett passivt val ett val ändå. Men det finns ingen anledning att hacka på dessa för det. Asch:s konformitet kan ha ett stort inflytande i sådana sammanhang. Det är inte alls konstigt att "en svensk tiger" i dessa sammanhang när det basuneras ut att man ska "hålla käften" om man inte har röstat.

Retorisk frågeställning:

Ett tillägg vill jag anmärka på en del invandrare röstar på SD p g a rädsla? Finns ett antal som jag vet om som röstar så känns inte som valfrihet. Känns mer som nåt tragiskt val. Inte att nån röstar på SD det har jag inte emot men av rädsla är väl långtifrån av vad demokrati är...

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrMadMax:

Debatterna är ett skämt där de för det mesta bara står och klankar ner på varandra istället för att fokusera på att prata om vad som är bra med sina egna partier.

Man har gjort stora undersökningar om debatteknik i USA och tyvärr har det visat sig att det går bättre för en kandidat som kastar skit på andra, än för en som talar bra om sig själv. Ledsamt om detta spritt sig till Sverige också.

Permalänk
Hedersmedlem

Stabila PostNord: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dd17lz/postnords-misslyc...

"Förtidsrösterna skulle vara i den lokal de hör hemma klockan 09.30 enligt det avtal som slutits mellan Valmyndigheten och Postnord. Klockan 12.00 var det många som ännu inte fått sina röster."

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Det ligger ett lagförslag om att valsedlarna också ska vara gömda bakom en skärm när man tar dem så förhoppningsvis är det klart till nästa val.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Nätälskare:

Vad gäller skolan finns det någon som inte är helt hopplös i den frågan? Så känner jag i alla fall.

Kanske, men nu har i alla fall läskunskaperna vänt. I övrigt så är alla partier som är för NATO helt otänkbara, då NATO till stor del har skapat flyktingkrisen, NATOs fd chef kallade Libyen en modellintervention (landet har numera slaveri, fanns inte innan..) och även risk att Trump får inflytande. Oavsett så blir spännande, fast jag följer politik väldigt nära så kommer jag inte följa mycket av valvakan alls, helt meningslöst att utsätta sig för det, förväntar mig att det inte blir enkelt att bilda regering.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem

Idag har jag röstat i riksdagsval för 5:e gången. Röstade även i kommun och landsting, dock inte på samma parti på alla.

Ser det som lite av en plikt att nyttja sin rättighet. Har alltid röstat på valdagen om jag inte haft något som hindrat mig från det. Tror jag förtidsröstade en gång.

Även i folkomröstningar (har bara varit med om en till EMU) och europaparlamentet brukar jag alltid rösta. Kyrkoval däremot har jag inte brytt mig om, och numer har jag helt gått ur kyrkan så jag får inte ens rösta där

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem

Förtidsröstade för några veckor sedan.

Det tuffaste för mig har varit att jag råkade nämna vilket parti jag funderade på för min syster, något som resulterat i en våg av hatiska kommentarer och anklagelser att jag praktiskt taget kommer bidra till att hon och hennes framtida barn kommer att bli styckmördade av "nazister".

Mitt tips till alla andra... säg aldrig vad ni har för politisk ställning till andra människor...

Permalänk
Medlem

Regeringen har lagt ett förslag där även tagandet av valsedlar ska omfattas av valhemligheten och vara avskärmat för insyn. Om det går igenom bör det problemet vara löst till nästa val.

Permalänk
Medlem
Skrivet av robby:

Man har gjort stora undersökningar om debatteknik i USA och tyvärr har det visat sig att det går bättre för en kandidat som kastar skit på andra, än för en som talar bra om sig själv. Ledsamt om detta spritt sig till Sverige också.

Har redan börjat.
Både SD och Vänstern gjorde precis så och de har ju blivit större om man ser på opinionsundersökningar.
Är lätt att säga att någon annan har misslyckats. Och i samma mening säga hur mycket bättre det blir om man röstar på annat.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Förtidsröstade för några veckor sedan.

Det tuffaste för mig har varit att jag råkade nämna vilket parti jag funderade på för min syster, något som resulterat i en våg av hatiska kommentarer och anklagelser att jag praktiskt taget kommer bidra till att hon och hennes framtida barn kommer att bli styckmördade av "nazister".

Mitt tips till alla andra... säg aldrig vad ni har för politisk ställning till andra människor...

Det brukar vara bra för husefriden och miljön på jobbet att man håller det för sig själv, om nu inte alla råkar tycka precis samma.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

Var nere och röstade precis, vallokalen låg 500m bort bara.
Var väl ett dussintal i kön, men det rullade på bra ändå.

Valsedlarna var avskärmade och man fick gå in en åt gången.
Inte för att jag bryr mig men det kan ju vara trevligt för de som inte vill visa vad man plockar.

Visa signatur

• be quiet! 500DX • Strix 850W Gold • 3080 Strix OC • Z490-F Strix • 10700K • be quiet! Dark Rock Pro 4 • G.Skill 3200MHz CL14 2x16GB • 970 EVO plus 1TB • 860 EVO 1TB • Sound blaster AE-5 • MDR-XB950N1 ModMic V4 • Logitech G Pro • Apex M750 TKL PUBG edition • Secretlab TITAN SoftWeave stol • Acer Predator XB273UGX@270hz • Win 11 pro •

Permalänk
Medlem
Skrivet av HoboCop:

Det brukar vara bra för husefriden och miljön på jobbet att man håller det för sig själv, om nu inte alla råkar tycka precis samma.

Väldigt väldigt sant... Ett misstag jag aldrig kommer göra om :/
Det är verkligen inte lätt att ta alla hårda ord och anklagelser, man blir helt enkelt sårad.
Hoppas ju att man har gjort ett bra och informerat val...

Permalänk
Medlem

Snyggt att postnord sabbat till det igen, på en sån här dag också till råga på allt 🙄

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Ska rösta idag, får se vad det blir. Sitter o funderar lite fortfarande. Kollar på massa videon o debatter o så

Permalänk
Skrivet av Höstregn:

Just det här måste vara världens största icke-problem. Löses exemplariskt genom att ta en hel hög med olika valsedlar bara. Jag tar bokstavligen talat varenda valsedel till riksdagsvalet av denna anledningen, allt ifrån VPK till AfS.

Bra att du har en lösning som funkar för DIG, jag har som sagt också en som funkar. Nu är det ju dock inte bara du och jag som ska rösta och att alla inkl. Gun-Britt 80 ska behöva fumla med typ 30 valsedlar i båset är knappast "exemplariskt".

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Chromatic:

Väldigt väldigt sant... Ett misstag jag aldrig kommer göra om :/
Det är verkligen inte lätt att ta alla hårda ord och anklagelser, man blir helt enkelt sårad.
Hoppas ju att man har gjort ett bra och informerat val...

Vid vår lokal så var det en massa ylande för att ett par personer hade svenska flaggor.

Man är ju såklart Rasist om man har en svensk flagga.. fanns heller inga SD eller AfS lappar. Så folk fick använda blanka lappar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AdoringFan:

Vid vår lokal så var det en massa ylande för att ett par personer hade svenska flaggor.

Man är ju såklart Rasist om man har en svensk flagga.. fanns heller inga SD eller AfS lappar. Så folk fick använda blanka lappar.

Det ska väl polisanmälas som valfusk samt till Valmyndighet och OSSE om inte lappar är framplockade?

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

Vaknade, busade en stund med lillgrabben, frukost och sen bar det av till vallokalen andra sidan gatan. Lillen medgav att han minsann röstade på Bergatrollet - så jag hoppas fler gjorde det så vi får lite stabilitet här i landet.

Visa signatur

| I7 3770K | NH-D14 | Asus P8Z77 V | Corsair AX 760 | Gigabyte G1 Gaming GTX 1080 | Fractal Design R4 | Cruical BallistiX Tactical 16GB | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung 850 EVO 500GB | 1TB WD | Windows 10 Pro |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av HoboCop:

Det ska väl polisanmälas som valfusk samt till Valmyndighet och OSSE om inte lappar är framplockade?

Tror du verkligen det sker något?

Permalänk
Medlem
Skrivet av AdoringFan:

Tror du verkligen det sker något?

Vi har valobservatörer ifrån OSSE i sverige i år, så vi är på deras radar. Hur ska dom annars veta vad som händer om inget rapporteras in? Det är min högst personliga åsikt, men att rapportera valfusk är lika mycket en skyldighet som att rösta. Men bara du vet var du står i frågan. Jag hoppas dock att du tycker att det är viktigt att valet sköts korrekt, i och med att du tycker det är viktigt nog att rösta

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova