Intel tillkännager Cascade Lake-AP med upp till 48 kärnor och tolv minneskanaler

Permalänk
Moderator
Forumledare

*tråd rensad*

Har raderat ett litet missförstånd som tyvärr övergick i rena (och barnsliga) personangrepp.
En kall dryck och lugn musik rekommenderas innan man fortsätter diskussionen

Visa signatur

Forumets regler | Har du synpunkter på hur vi modererar? Kontakta SweClockers/moderatorerna

Jag stavar som en kratta

Gillar lök på discord

Permalänk
Medlem

Anandtech har tyvärr bekräftat att det är samma gamla UPI mellan chippen i ett paket som det är mellan två processorer på ett moderkort:

https://www.anandtech.com/show/13535/intel-goes-for-48cores-c...

Eftersom max antal processorer på ett moderkort går ner till 2, så är det här alltså ingen förbättring överhuvudtaget mot äldre Xeon, och kan eventuellt t.o.m vara en försämring (beroende på hur många UPI-länkar de har per socket). Detta handlar bara om att göra en processor med en hel massa kärnor för att ha något att dra upp när AMD lanserar Rome. Barnsligt. Då kan de ju lika gärna sätta fyra sådana här chip i ett paket och kalla det en processor med 96 kärnor (på LGA10000 eller vad det blir). Då kan de ju åtminstone se till att alla UPI-länkarna används som de skall.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

Ödets ironi, kul att Intel börjar komma ikapp AMD och kämpar för att återta tronen, hoppas dom får ordning på sin 10 nm process, hade varit trevligt! : )

Ryzen har varit grymt bra för branschen och för AMD, riktigt nöjd med Threadripper.

Mvh

Jodå...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk

Haha alltså länkarna i slutet på artikeln sammanfattar ju det hela väldigt bra

2017 - Intel: "Epyc är bara fyra ihoplimmade kretsar"
2018 - Intel: "Vi kommer förlora marknadsandelar till AMD Epyc"

Visa signatur
Permalänk
Medlem

@NordhNet: Läskblaskers kanske har några bra tips där!

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Medlem
Skrivet av sesese:

OK Intel gör det en gång till. Släpper info om sin fantastiska CPU dagen innan AMD ska presentera sina nyheter. Intel kör fulspel på hög nivå. Det visar att Intel är pressade av AMD och för att inte tappa sitt värde på börsen så vill de ge sken av att de också har något stort på G. Tyvärr så är det mer troligt att Intel inte har så mycket att sätta emot nu om de inte får igång sin 10Nm tillverkning.

Fast om AMD har 64 kärnor i nästa Epyc (spekulation) så gör det inget att AMD presenterar sitt dagen efter Intel skrikit "titta vad vi har!"
Intel: We've got 48 cores!
AMD: Hold my Jolt cola!

Visa signatur

Akashiro 0.9: Ryzen 5 7600, Radeon RX 7800XT Pure: 64/2000
https://podcasters.spotify.com/pod/show/thomaseron

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tomika:

För 192 kärnor senare sitter vi ändå bara på 2.0-3.0GHz per kärna. För f*n, ge mig 10GHz och 4 kärnor istället!

Föredrar nog 4 till 6Ghz och 6-16 kärnor framför 10Ghz och 4 Kärnor som kom för mer än 10år sen.
Vissa kanske vill sitta med 4 kärnor som går i nästan 100% hela tiden medans andra tycker 6 kärnor + är bekvämare när man spelar och gör lite annat samtidigt i bakgrunden

Kärnornas krig har bara börjat.

Fixade stav fel
Permalänk
Avstängd

@dpom86: AdoredTV kunde inte ha kommenterat bättre själv.

Att Limma ihop 2stycken 28 kärniga CPUer kommer att bli svindyrt för Intel, sen är även frågan hur latensen är på deras brygga mellan 2 sjukt stora chip.

Visa signatur

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/curj7r
Radeon VII.

Permalänk
Medlem

Vill bara tillägga att det inte bara är AMD som konkurrerar med Intel med många kärnor i detta segment, de är angripna från flera håll.
ARM (Cavium ThunderX) har sedan länge 48-core strömsnåla CPU:er, IBM Power9 är också rätt hett i den delen av branschen med tekniker som SMT4 och SMT8.
Så detta kan vara en nödvändig strategi från Intel's sida för att fortsätta cementera x86 som en gångbar standard i Datacenters.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Avstängd

Förstår att dom vill ha den i en ny LGA då dom gav konsumenterna LGA 3647.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon52343:

Förlåt, men jag tycker inte att Jacob Hugosson ska skriva artiklar om CPUer eftersom han har en tydlig bias mot Intel. Ofta slinker det in saker som t.ex. citationstecken för länken till artikeln om "ihoplimmade kretsar" (/varför? Det var ju vad som sades, ingen anledning att sitta citationstecken kring själva nyhetsartikeln) samt ordval som "Några detaljer om sockeln framgår inte, men rykten talar för en helt ny skapelse vid namn LGA 5903" som låter direkt nedsättande.

Ni får såklart driva Sweclockers som ni vill, men att Jacob föredrar AMD framför Intel gör att det är svårt för mig som läsare att ta hans nyhetsartiklar seriösa. Svar ja, nu gör jag medvetet en höna av en fjäder, men det börjar någonstans, och jag tycker att Sweclockers styrka alltid har varit just det neutrala förhållningssättet i nyhetsrapportering.

Ihop med att ni också tar ni med hårdhandskarna kring kommentarer som ni anser vara politiska (vilket i sig är en svår gränsdragning, och blir moderators individuella bedömning i varje enskilt fall) kanske ni börjar röra er bort mot ett neutralt förhållningssätt, vilket är tråkigt. Samma utveckling hos era kompanjoner FZ, fast där är det mycket värre (med VÄLDIGT frispråkiga/åsiktsstarka skribenter som inte tycks ha något som helst intresse att rapportera neutralt).

My 5 cents... har hängt här i 14 år och konstaterar en tråkig utveckling.

Du får ursäkta men var det inte Intel som hånade AMD från början angående lim? Nu gör dom samma sak själva,Hyckleri har ingen gräns när det kommer till ett visst företag. Stör man sig på citationstecken så kanske....

Visa signatur

•·.·´¯`·.·•ЩIЯЦZ•·.·´¯`·.·•
Threadripper 1950X - Aorus x399 Gaming 7 - G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz 4x8gb - EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 - 500gb Samsung 960 evo - Noctua NH-U14S TR4 - EVGA SuperNOVA G2, 1300W - Acer X34A

Permalänk
Medlem
Skrivet av dpom86:

Men vem ska köpa denna undrar jag?
Notera att i AMD's marknadsföring säger dom "våra kommande cpu'er kommer dominera Intel's kommande cpu'er".
Notera att i Intel's marknadsföring säger dom "våra kommande cpu'er kommer dominera AMD's nuvarande cpu'er".

Alla rykten, både business rykten och prestanda rykten, pekar på att AMD kommer totalstompa Intel på servermarknaden de kommande ~3 åren. Intel har själva insett detta och kommer överge sitt Xeon brand - de har redan tillkännagett sin nya arkitektur som ska ersätta Xeon under ett nytt varumärke för att kunna konkurrera mot Epyc's chiplet design. Men här är haken: deras nya design är bara på ritbordet, de har announce'at att de börjat jobba på en ny design. De kommande årens AMD dominans är exakt tiden det kommer ta för Intel att gå från ritbordet till färdig produkt.

Det jag finner mer ironiskt är att även de som vill ha Xeons pga sin en-chip design (och därför ratar/hatar/klagar) på AMDs design, kommer tvingas köra denna teknik om de vill ha mång-trådade CPUer i framtiden. De flesta som haft lite allmän förståelse för att de är nära gränsen borde kunnat räkna ut detta, även om det innebär att de inte få den prestandan de vill ha.

Innebär ju också att mjukvara måste anpassas så att det fungerar optimalt på denna typ av CPUer, för det kommer vandra ner till Intel enklare chip också inom sin tid.

Skrivet av dpom86:

Epyc kommer _garanterat_ komma i fler än 48 kärnor, om inte direkt vid launch så snart där efter. Hur vet vi det? Jo för att dess design, som Intel nu börjat kopiera med sin kommande Xeon ersättare, är gjord för att skala mycket högre i core-count. Men det är inte allt, den är dessutom billigare att tillverka då den har garanterat bättre yield och binning by design. AMD's Rome består nämligen av ett centralt kontroll chip tillverkat på 14nm, där man lägger all IO och annan circuitry som inte skalar prestandamässigt med node-shrink, vilket sparar pengar, + en massa små compute-chip på 7nm med bara kärnor i som ansluts till kontroll-chippet. Eftersom dessa är små, och vi snackar sisådär 8 sådana chip per cpu (med ett par kärnor i varje) så kommer de ha bra yields & gå att binna bättre: istället för ett stort monolitiskt chip som bara kan säljas som top-end ifall hela chippet blev top-silicone, så kan du "limma ihop" en handfull av hårt binnade små chip till en kanon top-end produkt. Det är en enkel fråga om yield-matte att AMD kommer kunna leverera hårdare binnade top-modeller i högre volymer till ett fantastiskt pris.

Lägg till detta på att Intel inte kan fortsätta limma mer än två chip som de ska göra nu: Redan idag sneglar server-marknaden mycket tveksamt på denna release då Intel's announce'ade tdp för detta dual-chip skjutit i höjden. I en high density serverhall är Intel's nya rekordhöga tdp ett stort no-no. Det handlar inte om en ny optimerad arkitektur, det är nära nog bara två monolitiska chip tillsammans så naturligtvis fås ~dubbel tdp.

Vi vet redan att AMD's nya Rome kommer ha mycket lägre tdp, dessutom fler kärnor (antingen vid launch eller strax där efter), bättre prestanda (enligt läckor) och mer minne/pci-lanes.
Och...
...kosta hälften så mycket.

Ovan är en blandning av fakta och mycket trovärdiga rykten, och baserat på dem har det börjat spridas lite lösare, mindre bekräftade rykten som säger att under de kommande åren kommer några av de stora serverleverantörerna inte att leverera några nya Xeon servermodeller ö.h.t.
Xeon kan inte skala högre, därför limmar Intel i desperation en design som ej är gjord för att limmas, medan Epyc's nya "fas 2" multichiplet design bara är i startfasen och är designad för att skala up från här.

Det spelar ingen roll om Intel får ordning på 10nm, iaf inte på server sidan, för deras svar till AMD's chiplets "fas 2" design är bara på ritbordet och fortfarande flera år bort. Visst 10nm kommer tillåta Intel att komma ikapp AMD tdp-mässigt, men det löser inte problemet att Xeon inte skalar högre prestandamässigt eller core-count mässigt på ett sätt som ligger i närheten sätt till yeilds och tillverkningskostnader. Om inte AMD har en 128-core på marknaden innan Intel kommer ut med sin Xeon ersättare äter jag upp min hatt - och detta har beslutsfattarna på de stora serverleverantörerna fått upp ögonen för. Att leverera Xeon-brand servrar år 2020 är att leverera en undermålig icke-konkurrenskraftig och överprisad produkt som enligt Intel själva har nått vägs ände och kommer avvecklas.

https://i.imgur.com/sZtkLxU.png(Koncept: 14nm IO-chip i mitten med 7nm beräkningschip runt)

Så detta var grunden jag hörde om. Just att de skulle ta I/O och flytta ut den igen och göra små enkla kärnor med bättre yield. Snacka om komplex (och imponerande) design att få allt det att fungera. Blir intressant o se hur den kan skala

Om vi frågar lite öppen fråga dock, tror du denna typ av design kommer vara i Ryzen också?
Menar... om nu Rome och Ryzen är byggda på samma CCX, lär de ju inte ha dessa oavsett och I/O chippet måste göra separat även där? (Lär göra väldigt prisvärd 16-trådars CPU iaf)

Permalänk
Avstängd
Skrivet av dpom86:

Men vem ska köpa denna undrar jag?
Notera att i AMD's marknadsföring säger dom "våra kommande cpu'er kommer dominera Intel's kommande cpu'er".
Notera att i Intel's marknadsföring säger dom "våra kommande cpu'er kommer dominera AMD's nuvarande cpu'er".

Alla rykten, både business rykten och prestanda rykten, pekar på att AMD kommer totalstompa Intel på servermarknaden de kommande ~3 åren. Intel har själva insett detta och kommer överge sitt Xeon brand - de har redan tillkännagett sin nya arkitektur som ska ersätta Xeon under ett nytt varumärke för att kunna konkurrera mot Epyc's chiplet design. Men här är haken: deras nya design är bara på ritbordet, de har announce'at att de börjat jobba på en ny design. De kommande årens AMD dominans är exakt tiden det kommer ta för Intel att gå från ritbordet till färdig produkt.

Epyc kommer _garanterat_ komma i fler än 48 kärnor, om inte direkt vid launch så snart där efter. Hur vet vi det? Jo för att dess design, som Intel nu börjat kopiera med sin kommande Xeon ersättare, är gjord för att skala mycket högre i core-count. Men det är inte allt, den är dessutom billigare att tillverka då den har garanterat bättre yield och binning by design. AMD's Rome består nämligen av ett centralt kontroll chip tillverkat på 14nm, där man lägger all IO och annan circuitry som inte skalar prestandamässigt med node-shrink, vilket sparar pengar, + en massa små compute-chip på 7nm med bara kärnor i som ansluts till kontroll-chippet. Eftersom dessa är små, och vi snackar sisådär 8 sådana chip per cpu (med ett par kärnor i varje) så kommer de ha bra yields & gå att binna bättre: istället för ett stort monolitiskt chip som bara kan säljas som top-end ifall hela chippet blev top-silicone, så kan du "limma ihop" en handfull av hårt binnade små chip till en kanon top-end produkt. Det är en enkel fråga om yield-matte att AMD kommer kunna leverera hårdare binnade top-modeller i högre volymer till ett fantastiskt pris.

Lägg till detta på att Intel inte kan fortsätta limma mer än två chip som de ska göra nu: Redan idag sneglar server-marknaden mycket tveksamt på denna release då Intel's announce'ade tdp för detta dual-chip skjutit i höjden. I en high density serverhall är Intel's nya rekordhöga tdp ett stort no-no. Det handlar inte om en ny optimerad arkitektur, det är nära nog bara två monolitiska chip tillsammans så naturligtvis fås ~dubbel tdp.

Vi vet redan att AMD's nya Rome kommer ha mycket lägre tdp, dessutom fler kärnor (antingen vid launch eller strax där efter), bättre prestanda (enligt läckor) och mer minne/pci-lanes.
Och...
...kosta hälften så mycket.

Ovan är en blandning av fakta och mycket trovärdiga rykten, och baserat på dem har det börjat spridas lite lösare, mindre bekräftade rykten som säger att under de kommande åren kommer några av de stora serverleverantörerna inte att leverera några nya Xeon servermodeller ö.h.t.
Xeon kan inte skala högre, därför limmar Intel i desperation en design som ej är gjord för att limmas, medan Epyc's nya "fas 2" multichiplet design bara är i startfasen och är designad för att skala up från här.

Det spelar ingen roll om Intel får ordning på 10nm, iaf inte på server sidan, för deras svar till AMD's chiplets "fas 2" design är bara på ritbordet och fortfarande flera år bort. Visst 10nm kommer tillåta Intel att komma ikapp AMD tdp-mässigt, men det löser inte problemet att Xeon inte skalar högre prestandamässigt eller core-count mässigt på ett sätt som ligger i närheten sätt till yeilds och tillverkningskostnader. Om inte AMD har en 128-core på marknaden innan Intel kommer ut med sin Xeon ersättare äter jag upp min hatt - och detta har beslutsfattarna på de stora serverleverantörerna fått upp ögonen för. Att leverera Xeon-brand servrar år 2020 är att leverera en undermålig icke-konkurrenskraftig och överprisad produkt som enligt Intel själva har nått vägs ände och kommer avvecklas.

https://i.imgur.com/sZtkLxU.png(Koncept: 14nm IO-chip i mitten med 7nm beräkningschip runt)

Kallas lite att bli ertappade med byxorna nere men Intels felsatsning på 10nm påminner lite om amd och bulldozer och hur amd reste sig med Ryzen, Intel lär nog få ordning nån gång 2023 typ. Ser fram emot att köpa amds nya Ryzen 2 nästa år, 7nm, smått det.

Visa signatur

Träna bort dyslexin. Ryzen 3600 - asus B350plus - Msi Vega56 - Acer 1440p 144hz - M.2 ssd - asus essence stx - Sennheiser hd600 - Corsair 750w - 16gb ram 3ghz - atcs 840 - luftkylt - Felsökning? (Lär dig Googla)

Permalänk
Medlem
Skrivet av _Merc_:

@dpom86: AdoredTV kunde inte ha kommenterat bättre själv.

Att Limma ihop 2stycken 28 kärniga CPUer kommer att bli svindyrt för Intel, sen är även frågan hur latensen är på deras brygga mellan 2 sjukt stora chip.

Det verkar vara samma koppling som mellan socklar mellan de två chippen, så inte helt fantastiskt är väl ett grovt svar.

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Medlem
Skrivet av dpom86:

Men vem ska köpa denna undrar jag?
Notera att i AMD's marknadsföring säger dom "våra kommande cpu'er kommer dominera Intel's kommande cpu'er".
Notera att i Intel's marknadsföring säger dom "våra kommande cpu'er kommer dominera AMD's nuvarande cpu'er".

Alla rykten, både business rykten och prestanda rykten, pekar på att AMD kommer totalstompa Intel på servermarknaden de kommande ~3 åren. Intel har själva insett detta och kommer överge sitt Xeon brand - de har redan tillkännagett sin nya arkitektur som ska ersätta Xeon under ett nytt varumärke för att kunna konkurrera mot Epyc's chiplet design. Men här är haken: deras nya design är bara på ritbordet, de har announce'at att de börjat jobba på en ny design. De kommande årens AMD dominans är exakt tiden det kommer ta för Intel att gå från ritbordet till färdig produkt.

Epyc kommer _garanterat_ komma i fler än 48 kärnor, om inte direkt vid launch så snart där efter. Hur vet vi det? Jo för att dess design, som Intel nu börjat kopiera med sin kommande Xeon ersättare, är gjord för att skala mycket högre i core-count. Men det är inte allt, den är dessutom billigare att tillverka då den har garanterat bättre yield och binning by design. AMD's Rome består nämligen av ett centralt kontroll chip tillverkat på 14nm, där man lägger all IO och annan circuitry som inte skalar prestandamässigt med node-shrink, vilket sparar pengar, + en massa små compute-chip på 7nm med bara kärnor i som ansluts till kontroll-chippet. Eftersom dessa är små, och vi snackar sisådär 8 sådana chip per cpu (med ett par kärnor i varje) så kommer de ha bra yields & gå att binna bättre: istället för ett stort monolitiskt chip som bara kan säljas som top-end ifall hela chippet blev top-silicone, så kan du "limma ihop" en handfull av hårt binnade små chip till en kanon top-end produkt. Det är en enkel fråga om yield-matte att AMD kommer kunna leverera hårdare binnade top-modeller i högre volymer till ett fantastiskt pris.

Lägg till detta på att Intel inte kan fortsätta limma mer än två chip som de ska göra nu: Redan idag sneglar server-marknaden mycket tveksamt på denna release då Intel's announce'ade tdp för detta dual-chip skjutit i höjden. I en high density serverhall är Intel's nya rekordhöga tdp ett stort no-no. Det handlar inte om en ny optimerad arkitektur, det är nära nog bara två monolitiska chip tillsammans så naturligtvis fås ~dubbel tdp.

Vi vet redan att AMD's nya Rome kommer ha mycket lägre tdp, dessutom fler kärnor (antingen vid launch eller strax där efter), bättre prestanda (enligt läckor) och mer minne/pci-lanes.
Och...
...kosta hälften så mycket.

Ovan är en blandning av fakta och mycket trovärdiga rykten, och baserat på dem har det börjat spridas lite lösare, mindre bekräftade rykten som säger att under de kommande åren kommer några av de stora serverleverantörerna inte att leverera några nya Xeon servermodeller ö.h.t.
Xeon kan inte skala högre, därför limmar Intel i desperation en design som ej är gjord för att limmas, medan Epyc's nya "fas 2" multichiplet design bara är i startfasen och är designad för att skala up från här.

Det spelar ingen roll om Intel får ordning på 10nm, iaf inte på server sidan, för deras svar till AMD's chiplets "fas 2" design är bara på ritbordet och fortfarande flera år bort. Visst 10nm kommer tillåta Intel att komma ikapp AMD tdp-mässigt, men det löser inte problemet att Xeon inte skalar högre prestandamässigt eller core-count mässigt på ett sätt som ligger i närheten sätt till yeilds och tillverkningskostnader. Om inte AMD har en 128-core på marknaden innan Intel kommer ut med sin Xeon ersättare äter jag upp min hatt - och detta har beslutsfattarna på de stora serverleverantörerna fått upp ögonen för. Att leverera Xeon-brand servrar år 2020 är att leverera en undermålig icke-konkurrenskraftig och överprisad produkt som enligt Intel själva har nått vägs ände och kommer avvecklas.

https://i.imgur.com/sZtkLxU.png(Koncept: 14nm IO-chip i mitten med 7nm beräkningschip runt)

Bra skrivet! Skulle du kunna länka vart du läst om dessa rykten? Är nyfiken...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Medlem
Skrivet av ExcZist:

Föredrar nog 4 till 6Ghz och 6-16 kärnor framför 10Ghz och 4 Kärnor som kom för mer än 10år sen.
Vissa kanske vill sitta med 4 kärnor som går i nästan 100% hela tiden medans andra tycker 6 kärnor + är bekvämare när man spelar och gör lite annat samtidigt i bakgrunden

Kärnornas krig har bara börjat.

Det jag försöker få sagt är att dom behöver titta på och börja utveckla ett alternativ i material för en processor.
Vi har börjat nå gränserna redan för 10 år sedan med nästan 9GHz LN2 överklockningar.
Att trycka in fler och fler kärnor fungerar just nu, tills vi har 1000 kärnor på en kretsyya typ 1x1 decimeter.
Och tanken är att krympa teknologin, just nu ser vi en förstoring. Titta bara på GTX2080. Om vi kunde få hälften av kärnorna att jobba i dubbel hastighet så kunde vi minskat storleken med motsvarande höjning i klockfrekvens.

Därför vill jag se 10GHz, må sen så vara 4 kärnor såsom 40 kärnor.
Tror flera av oss som haft datorer sedan 386-tiden känner något liknande.

Visa signatur

Star Citizen ❤

Permalänk
Medlem

Tittar man på marknadsandelar AMD VS Intel så måste AMD öka takten om de ska ta marknadsandelar. Så frågan är om inte RYZEN 3000 serien kommer tidigare. Tvivlar på att AMD kan vänta längre än nödvändigt på att släppa nya produkter. AMD måste ta betydligt mer marknadsandelar nu när Intel har problem. När Intel får igång 10nm så blir det betydligt tuffare för AMD att ta nya marknadsandelar.

Visa signatur

Ryzen 5800X ROG STRIX X570-f GAMING FlareX DDR43600 cl 14-14-14-34 EVGA FTW3 Ultra RTX 3090

Permalänk
Inaktiv

Konkurrens är så vackert

Permalänk
Medlem

Alltid lika roligt att se forumets hängivna amd-fanbois upphetsatt kommenterar och sporrar varandra i nyhetsflödet då något tycks ge sken av att intel skulle göra en amd’re bland serverprodukt de flesta aldrig kommer i närheten av... fascinerande.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Så detta var grunden jag hörde om. Just att de skulle ta I/O och flytta ut den igen och göra små enkla kärnor med bättre yield. Snacka om komplex (och imponerande) design att få allt det att fungera. Blir intressant o se hur den kan skala

Om vi frågar lite öppen fråga dock, tror du denna typ av design kommer vara i Ryzen också?
Menar... om nu Rome och Ryzen är byggda på samma CCX, lär de ju inte ha dessa oavsett och I/O chippet måste göra separat även där? (Lär göra väldigt prisvärd 16-trådars CPU iaf)

Har tyvärr inte hört något konkret om det, bara lös diskussion: argumentet för att det kanske kan bli så är så klart att det kan minskar antalet olika chip AMD producerar parallellt. Om samma 7nm chip kan användas både till desktop och server, med bara olika antal chip och kanske annat kontroll-chip i mitten, så blir tillverkningskostnaderna i teorin lägre. Men som sagt, inte hört något trovärdigt eller konkret om detta, så är bara vild spekulation. Argumentet mot är att en sådan design kanske lämpar sig sämre för desktop och t.ex. spelande. Så det kan hända att AMD såg ett par kluster som en lagom kompromiss på desktop-sidan och stannar vid den designen.

Överlag tycker jag verkligen att AMD förtjänar ett erkännande för sin strategi här; istället för att försöka kämpa mot Intel på Intel's villkor så identifierade de vad den största svagheten med en monolitisk design är, och utvecklade en egen design som är så stark som möjligt på Intel's svagaste punkt. Tack vare detta har AMD snott åt sig ledartröjan och tvingar Intel att följa efter: Det spelar ingen roll att Xeon är lite bättre på vissa saker; AMD's strategi är att göra sina egna fördelar så stora som möjligt - på ett område de identifierat att Xeon inte kan hänga efter - så att de kan tvinga Xeon att bli en nisch-produkt som bara används till de områden där just Xeon's kvalitéer verkligen behövs eftersom AMD's produkter kommer ha större fördelar rent generellt. Mycket smart drag av AMD!

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Medlem

I det finstilta där nere: "Intel does not guarantee the availability, functionality, or effectiveness of any optimization on microprocessors not manufactured by Intel."

Man får väl hoppas att dessa tester är med optimeringar påslagna, för annars skulle det gå ganska snabbt innan AMD benchar samma saker med optimeringar påslaget/påtvingat (och på så sätt förstör Intel's hela hype om produkten). Men med tanke på att detta känns som en papperslansering kommer vi nog inte se riktiga VS tester förens ett bra tag...

Jag är intresserad av att se hur mycket ström denna platform drar, idle borde realistiskt vara kring 2x av de 28 kärniga processorerna denna är baserad på (eller samma som en dual socket).

Visa signatur

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Permalänk
Medlem

@firstofmay: Ingen har sammanfattat det bättre än Jim på AdoredTV.

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av oceanic:

Alltid lika roligt att se forumets hängivna amd-fanbois upphetsatt kommenterar och sporrar varandra i nyhetsflödet då något tycks ge sken av att intel skulle göra en amd’re bland serverprodukt de flesta aldrig kommer i närheten av... fascinerande.

Skickades från m.sweclockers.com

Ännu mer fascinerande att du tror att få har kontakt med större servrar. Hade det varit runt 1995 hade jag förstått, men idag när cloud is the fucture så kör nästan alla som gör något större saker i molnet. Och det kan vara en väldigt liten lösning man har, men som ändå körs på en likvärdig cpu tillsammans med en massa annat.
Se cpun som ett nytt höghastighetståg. Ytterst få kommer ha ett eget tåg att köra med, men skaran som kommer utnyttja tåget är riktigt stor.

I dessa större servrar som vi kommer använda så kommer det nog garanterat vara dubbla 48 kärniga cpuer av den modell som tråden handlar om.
På frågan varför vi bryr oss om kostnaden för den totala systemet är att den direkt påverkar vår kostnad. Varför vi bryr oss om prestandan på det hela, beror på att det påverkar vår prestanda.

Så väldigt många kör sina system på megastora servrar idag, man får jobba med ett nischat område inom IT om man ska undvika detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Ännu mer fascinerande att du tror att få har kontakt med större servrar. Hade det varit runt 1995 hade jag förstått, men idag när cloud is the fucture så kör nästan alla som gör något större saker i molnet. Och det kan vara en väldigt liten lösning man har, men som ändå körs på en likvärdig cpu tillsammans med en massa annat.
Se cpun som ett nytt höghastighetståg. Ytterst få kommer ha ett eget tåg att köra med, men skaran som kommer utnyttja tåget är riktigt stor.

Det är lite skillnad på att jobba i datacentraler mot att surfa på nätet och lägga upp något i molnet när det gäller kontakt med serverhårdvara eller hur?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av dpom86:

@firstofmay: Ingen har sammanfattat det bättre än Jim på AdoredTV.

Om man skall tro sliden vid 16:35 borde det vara runt 2 x 456mm2 för att få ihop 48 kärnor. Undrar om det är så smart när man redan har kapacitetsproblem. Både prislapp och effektförbrukning lär vara rejält höga.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av oceanic:

Det är lite skillnad på att jobba i datacentraler mot att surfa på nätet och lägga upp något molnet när det gäller kontakt med serverhårdvara eller hur?

Skickades från m.sweclockers.com

Fysisk kontakt med serverhårdvara är förlegat för utvecklare. Det handlar inte bara om datacenterservrar utan vanliga små. Det är ofta ett helt annat bolag som kör ut server fysisk till plats och installerar etc, detta av flera anledningar:

  • De är mycket billigare per timma än en utvecklare, det kan nästan skilja halva priset för en serverinstallatör emot en utvecklare.

  • De har ofta närmare till plats

  • Om man gör något dagligen, blir man betydligt bättre än en som nästan aldrig gör det. Både kvalitén och tidsåtgång tjänar på en person som endast sysslar med hårdvaruinstallation.

*edit*
Så den seniora utvecklaren som vill montera ihop en server själv, behöver göra det på ungefär halva tiden emot en som dagligen jobbar med det för att kostnaden till kund ska bli densamma. Lycka till för den utvecklaren säger jag, där jag har sett utvecklare som ej vet vilket håll man ska dra i en skruvmejsel för att öppna en vanlig skruv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Fysisk kontakt med serverhårdvara är förlegat för utvecklare. Det handlar inte bara om dataservrar utan vanliga små. Det är ofta ett helt annat bolag som kör ut servrer fysisk till plats och installerar etc, detta av flera anledningar:

  • De är mycket billigare per timma än en utvecklare, det kan nästan skilja halva priset för en serverinstallatör emot en utvecklare.

  • De har ofta närmare till plats

  • Om man gör något dagligen, blir man betydligt bättre än en som nästan aldrig gör det. Både kvalitén och tidsåtgång tjänar på en person som endast sysslar med hårdvaruinstallation.

Så du menar att när hårdnackade amd-fanbois euforiskt triumferar varje nyhet där intel ses göra något som amd gjort så arbetar flertalet med utvecklig av mjuvara i servermijö... hmm intressant.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av oceanic:

Så du menar att när hårdnackade amd-fanbois euforiskt triumferar varje nyhet där intel ses göra något som amd gjort så arbetar flertalet med utvecklig av mjuvara i servermijö... hmm intressant.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja jublet här är megastort, jag har redan öppnat champagneflaskan. Det ironiska i denna tråd är att AMD har gjort något som Intel kritiserade, nu gör de exakt samma sak.
Jag tycker dock det är lite äpplen och päron, då AMD gjorde det redan vid mindre processorer. Intel gör det istället vid riktigt biffiga såna.

Sedan vad folk jobbar med, så var det du som sa att nästan ingen kommer i kontakt med såna serverprodukter, där jag påpekade att snarare väldigt många som gör något större inom IT, kommer att jobba med lösningar som just körs på dessa. Det är inget mer exotisk att använda ett snabbtåg, det betyder dock inte att man har ett eget snabbtåg för sig själv som jag nämnde.

Permalänk

Om AMD släpper en 64 kärnig processor måste Intel sitta i skiten riktigt duktigt. Vi får hoppas på det.

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av anon52343:

Förlåt, men jag tycker inte att Jacob Hugosson ska skriva artiklar om CPUer eftersom han har en tydlig bias mot Intel. Ofta slinker det in saker som t.ex. citationstecken för länken till artikeln om "ihoplimmade kretsar" (/varför? Det var ju vad som sades, ingen anledning att sitta citationstecken kring själva nyhetsartikeln) samt ordval som "Några detaljer om sockeln framgår inte, men rykten talar för en helt ny skapelse vid namn LGA 5903" som låter direkt nedsättande.

Ni får såklart driva Sweclockers som ni vill, men att Jacob föredrar AMD framför Intel gör att det är svårt för mig som läsare att ta hans nyhetsartiklar seriösa. Svar ja, nu gör jag medvetet en höna av en fjäder, men det börjar någonstans, och jag tycker att Sweclockers styrka alltid har varit just det neutrala förhållningssättet i nyhetsrapportering.

Ihop med att ni också tar ni med hårdhandskarna kring kommentarer som ni anser vara politiska (vilket i sig är en svår gränsdragning, och blir moderators individuella bedömning i varje enskilt fall) kanske ni börjar röra er bort mot ett neutralt förhållningssätt, vilket är tråkigt. Samma utveckling hos era kompanjoner FZ, fast där är det mycket värre (med VÄLDIGT frispråkiga/åsiktsstarka skribenter som inte tycks ha något som helst intresse att rapportera neutralt).

My 5 cents... har hängt här i 14 år och konstaterar en tråkig utveckling.

Det var länge sen man blev anklagad för att ha en bias mot Intel, normalt fall är vi ju köpta av just Intel eller Nvidia. Att citationstecken används så är väl inget nytt. Det är ett citat av något från Intel, sen är det en länk i då det är relevant i sammanhanget. Ska jag lägga någon värdering i formuleringen "helt ny skapelse" tycker jag det är positivt laddat snarare än negativt.

Har svårt att sätta fingret på exakt vad som görs för fel och får dig att reagera mot mig som person. Kan dock konstatera att rapporteringen om AMD generellt varit mer positiv typ de senaste två åren, vilket har en direkt koppling till att bolagets processorer numera är bra till skillnad från innan de släppte Zen och jag inte kunde rekommendera en AMD-processor till någon. Samtidigt är det ingen hemlighet att motpolen (Intel) har sina utmaningar idag och då blir rapporteringen i större utsträckning så klart mer ... negativ.

Tittar vi på grafikkortssidan tycker jag det snarare är tvärtom. Där är vår rapportering och det jag som utpekad skriver mer negativ om AMD som är i klart underläge och behöver rycka upp sig. Varken jag eller någon annan i redaktionen kommer skriva att solen skiner när så inte är fallet för att skapa nån form av "jämvikt" i hur snälla vi är mot företag X, Y och Z.

Avslutningsvis förstår jag inte vad FZ har med något på SweClockers eller mig själv att göra. Vi sitter under samma tak, men arbetar i allt väsentligt som två helt fristående redaktioner. De har en stil som du beskriver (och inte tycker om), medan vi har en annan där vi siktar på att förhålla oss så neutralt som möjligt i nyheter.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner