Upptäckt stora fel på nyinköpt bostad - Vad göra?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hasson39:

Tack så mycket för ditt utförliga meddelande, hjälper verkligen, och precis som du säger, vill verkligen samla på mig så mycket underlag som möjligt innan jag ens tar kontakt med säljaren .

Men kan jag verkligen inte beskylla mäklaren för detta? Han har int ens informerat mig om att säljarna inte gjorde någon besiktning eller att vi borde anlitat en fackman, hur skall vi som nya köpare kunna veta något sådant?

Herregud, jag trodde att detta skulle kunna kosta oss max 10,000kr, men nu får jag svar från er att inte ens mitt bostadstillägg på försäkringen täcker detta trots att vi inte ens har renoverat bostaden utan köpte den så här.

Skall ringa runt till alla imorgon, inkl HSBs juristlinje.

Skrivet av Hasson39:

Tack så mycket för ditt utförliga meddelande, hjälper verkligen, och precis som du säger, vill verkligen samla på mig så mycket underlag som möjligt innan jag ens tar kontakt med säljaren .

Men kan jag verkligen inte beskylla mäklaren för detta? Han har int ens informerat mig om att säljarna inte gjorde någon besiktning eller att vi borde anlitat en fackman, hur skall vi som nya köpare kunna veta något sådant?

Herregud, jag trodde att detta skulle kunna kosta oss max 10,000kr, men nu får jag svar från er att inte ens mitt bostadstillägg på försäkringen täcker detta trots att vi inte ens har renoverat bostaden utan köpte den så här.

Skall ringa runt till alla imorgon, inkl HSBs juristlinje.

Jag lider med dig som tusan, men med ett behåll

Hur har du ens kunnat undgå artiklar i tidningar, alla dessa reportage, alla mäklare som informerat på nätet och i tidningar och sen bara springer iväg och köper utan att ens besikta eller kolla upp om säljaren har försäkring som täcker dolda fel etc ?

Du har i princip gjort alla fel i boken här från början så att säga, och du är inte den enda som gör och gjort såhär
Men köper folk en bil eller liknande, då ser folk till att ha sina försäkringar i ordning och skatter etc när de köper en bil för 100 000, men köper man en ny bostad för x miljoner, nejdå, då ska man RUSA iväg och köpa omgående

Förstår förstås att det är bråttom, men det finns inte många ursäkter till att inte besikta innan man tar i besittning, återigen lider jag med dig och det här kommer absolut mest troligen innebära problem

Det är inte mycket rätt i det där badrummet tydligen, bara genom att titta in i det och se kabeln och uttaget hade fått iaf mig att backa åtskilliga meter och be om dokumentation på badrummet omgående bara pga alla program genom åren och alla tips etc i tidningar och media mot det här

Som övriga kloka sagt här, ta in jurist omgående men räkna inte för mycket med att du får hjälp eftersom du borde besiktat och bett om dokumentationer på ALLT när du sett det där
Det är köparens plikt nämligen, och jag kan inte kalla det där med badrummet för dolda fel tyvärr då det är synligt och öppet
Naturligtvis är det inte så att köparen ska ha koll, men en elbesiktningsman borde ni tagit in direkt när de började svamla om problemen med elen, det är en stor fet röd varningsflagga på den där

Förstås som sagt kan man inte veta allt, men som sagt, det finns tusentals saker man kan kolla bara genom en enkel googling
För de som säger att man inte kan ha koll på elen som besiktningsman så har ni fel, det finns utan problem folk som är kunniga och den där grundläggande kunskapen har de flesta som besiktar att se att det där är fel
Här t e x borde ni tagit in nåt liknande som det här https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/saker-el-hemm...

Det går bara inte att lita på folk numera som man gjorde förr i tiden, människor av idag har sällan heder när det kommer till fuskjobb med badrum och boenden eftersom det är dryga pengar det handlar om, kan slå vad om att säljarna hade stenkoll på vilken skit de hållit på med
Troligen också därför har de försökt pressa fram försäljningen om att det går inte att vänta, mäklaren har säkert med försökt stressa er inför köpet vilket sällan gör annat än att man tar dumma beslut

Håll oss uppdaterade, jag lider så fruktansvärt med dig men tycker ändå att viss egenansvar har du här, jag håller alla mina tår och tummar för att du lyckas klämma åt de här puckona som sålt det här till er!

Edit
Missa inte länken btw på den sidan ovan här, bra saker skrivet där
https://www.omboende.se/sv/Kopa1/Kopa-hus/Dolda-fel/

Visa signatur

fanns inte plats för alla mina leksaker här:(

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hasson39:

Hej hej,

Skall korta ner detta så mycket som möjligt:

Vi köpte bostad i början av oktober, flyttade in 1 oktober. Innan vi flyttade in så kollade vi så mycket som möjligt på möjliga fel osv, och vi kunde inte hitta något alls. Mycket var nyrenoverat inkl spotlights i de flesta rummen, förutom övervåningen (3 sovrum), och toaletten är helt ny inkl bubblebad.

Vi har inte riktigt hunnit "flytta" in än, dvs vi har inte köpt färdigt alla möbler osv. Innan vi flyttade in så nämnde säljarna om att ett rum på övervåningen där var man tvungen att sätta fast ett par kablar för att elen skulle fungera, så vi tänkte inte så mycket på det eftersom de lät trovärdiga. Vi försökte koppla in taklampor i sovrummen på övervåningen men det fungerade aldrig, och vi trodde att det var det problemet som säljarna nämnde och tog det inte seriöst, och vi har inte heller tagit tag i saken förrän nu.

Nu idag kom en kille från föreningen, som fick kolla på vårt hem, och han kom fram till att det fanns stora fel på elen i alla rummen på övervåningen (3 sovrum), eluttagen fungerar perfekt, men elutagen där man ansluter taklamporna fungerar inte alls på alla 3 sovrummen,

Han kom fram till att felet låg hos de förra ägarna och att de hade troligtvis kopplat fel och anlitat någon okunnig, eftersom felet troligtvis låg där nere pga alla spotlights, eftersom säkringsskåpet/proppskåpet, inte kunde släcka några lampor alls när man stängde av därifrån,

Sedan har vi även ett stort fel i badrummet, där bubbelpolen är kopplat till ett uttag som ligger i badrummet, och mannen nämnde att det uttaget egentligen skall ligga vid ytterdörren och inte i badrummet.

Jag ringde direkt till mäklaren och nämnde dessa saker , han nämnde direkt att vi hade en (kommer inte ihåg namnet) plikt att kolla upp allt innan vi flyttade in, och att vi borde anlitat en fackman som skulle kollat igenom hela radhuset innan vi flyttade in. MEN vår mäklare nämnde ingenting alls om detta innan vi flyttade in, vi fick för oss att säljarna hade gjort en besiktning innan, eftersom när vi sålde vår bostadsrätt så kom det en besiktningsman som kollade igenom alla detaljer, och vi trodde att säljarna hade gjort samma sak eftersom det också är HSB (samma förening.), men kort så har vår mäklare inte nämnt detta alls för oss.

Mäklaren nämner också att vi har två års reklamationsrätt mot säljarna , men jag förstod inte så mycket av detta, utan han sa att man hade 2 års reklamationsrätt mot fel man inte kunnat upptäcka.

Vad tycker ni om detta? Borde vi vara rädda? Som sagt, föreningsmannen var här lite snabbt bara och har inte skrivit något protokoll, utan han var mer arg över förra ägarna bara eftersom det var tydligt att felet var gammalt och gjort av dem, och han skulle även kolla upp om de anmält alla dessa ändringarna till föreningen, eftersom föreningen är tvungna att godkänna ändringar i huset, så han skulle ringa tillbaka till mig imorgon.

Skrev lite huller om buller nu, men mest för att jag just nu är arg, och vet verkligen inte hur mycket allt detta kommer kosta. Nej vi har inte ringt säljarna än, utan väntar in föreningsmannen och vad deras tekniker kommer ge för utlåtande.

Jag drar iväg ett PM till dig!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Detta låter precis som jag hade när jag köpte min bostadrätt, lägenheten var helt tom (säljaren bodde inte där längre) elen var avstängd, var ingen möjligthet att kontrollera om elen fungerade. De hade renoverat köket och målat om hela lägenheten.

Dagen när jag fick nyklarna märkte jag att strömmen gick direkt när jag satte i en vanlig lampa.

Jag ringde en vän som är elektiker och det visade sig att de hade kopplat allt helt fel, märkt kablarna fel.. ojordat uttag för kylskåp, m.m.. det var ett riktigt hemsnickeri, han har aldrig sett något liknande, måste varit en hobby elektriker som gjorde detta.

Enligt mäklaren sade att jag hade skyldighet att undersöka detta innan jag köpte lägenheten.. Man blir klockare för nästa lägenhets/hus köp..

Visa signatur

Intel i9 10989XE @ 4.7Ghz| 32GB Corsair Dominator |@ 3200 Mhz Asus x299 STRIX GAMING II | EVGA 3080 ULTRA FTW3

Permalänk

Nu har jag inte lustläst igenom tråden men som jkag förstår det är det en bostadsrätt som ni har köpt.
Undersökningsplikten är inte lika hård när det kommer till bostadsrätter som det är för villor. Detta kan vara till eran fördel, som jag förstått det är inte lagen helt tydlig på skillnaderna i dessa fall men med det sagt så för bostadsrätter så kan"dolda" fel, som en lekman ej har kunnat upptäcka vid okölär kontroll, vara inom ramen för saker som inte åligger köparen att åtgärda.

Min förlag är, som du redan verkar ha börjat med, att kontakt med en jurist samt att ta kontakt med både köparen och mäklaren, och lägga fram vad alternativen är; hjälpa till att betala eller ta det till rätten.

Hur som helst så får du nog vara beredd att ligga ute med kostnaderna för arbetet tills processen är klar.

Visa signatur

"Where lightning strikes once, ninja strikes twice"

Permalänk
Medlem

Det är inte ett uppenbart regelvidrigt badrum, men det är knappast en fackman som gjort jobbet, och man kan misstänka att tätskiktet inte är helt korrekt monterat vilket kan bli dyrt vid eventuell vattenläcka. Tätskikt kan man i bästa fall kunna undersöka genom att ta bort ena fodret, har de tex använt en tätskiktsduk eller våtrumsgips så kan det synas.
Enligt bilden @CAD-Slaven lade in så är det Zon 1 ovanför bubbelpoolen och då skall el vara ip-klassad X4. Den brytaren som sitter där kan mycket väl vara IP44. Den sitter dessutom högt upp så den kan få godkänt vid en ev elbesiktning.

Permalänk
Skrivet av Hasson39:

Vet ärligt inte vad som tolkas som sådant, här är en bättre bild:

http://forumbilder.se/H8O9G/46948671-513963079119025-1196399789256736768-n.jpg

Vet inte om det har nämnts innan, med det ser ut som om att golvet bara e flytspacklat, däremot förstår jag inte varför det måste vara 20mm rör, 12-15mm duger väl? Om jag inte minns fel så e det 10mm anslutning till blandare/wc ändå (till mina FMM/ifö)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trisk3lion:

Nu har jag inte lustläst igenom tråden men som jkag förstår det är det en bostadsrätt som ni har köpt.
Undersökningsplikten är inte lika hård när det kommer till bostadsrätter som det är för villor. Detta kan vara till eran fördel, som jag förstått det är inte lagen helt tydlig på skillnaderna i dessa fall men med det sagt så för bostadsrätter så kan"dolda" fel, som en lekman ej har kunnat upptäcka vid okölär kontroll, vara inom ramen för saker som inte åligger köparen att åtgärda.

Min förlag är, som du redan verkar ha börjat med, att kontakt med en jurist samt att ta kontakt med både köparen och mäklaren, och lägga fram vad alternativen är; hjälpa till att betala eller ta det till rätten.

Hur som helst så får du nog vara beredd att ligga ute med kostnaderna för arbetet tills processen är klar.

Vad jag vet så är det mer eller mindre precis tvärt om. I bostadsrätter så har köparen undersökningsplikt.

När det gäller villor (fastighet) så har säljaren upplysningsplikt gällande en hel del saker.

Edit: i väldigt korta drag så att säga.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperNova:

Vad jag vet så är det mer eller mindre precis tvärt om. I bostadsrätter så har köparen undersökningsplikt.

När det gäller villor (fastighet) så har säljaren upplysningsplikt gällande en hel del saker.

Edit: i väldigt korta drag så att säga.

Skickades från m.sweclockers.com

Nä,tvärtom. Villor är verkligen viktiga. Alltid besiktningsman på villor. Detta för att i en förening så har föreningen ett stort ansvar medan villan oftast är en äganderätt. Det finns dock krav på upplysningsplikt men i det här fallet så tror jag att säljaren kommer undan då det har framkommit att det finns brister i elen.

Permalänk

@Mieriola: som du skrev kan man ta bort ena fodret och se om det finns ett tätskikt i form av en duk som sitter på gipsen, men våtrumsgips är inget krav, och oavsett om man har våtrumsgips måste man ha ett tätskikt, nu vet jag inte om det va så du menade angående våtrumsgips men förtydligar bara för TS

@Rubberduckrof det är ett klinkergolv, syns fogar på några bilder

Visa signatur

Build : CASE - Thermaltake View 91 | CPU - 9900K | MOBO - ASUS Maximus Hero XI Z390 | GPU - MSI 2080ti Seahawk EK X | RAM - Corsair Contrast 3466MHz CL16 32Gb| PSU - Corsair RM750X White | Kylning - EK Custom loop | M.2 - Samsung 970 EVO 1TB Samsung 970 EVO 250Gb SSD - Samsung 840 PRO 250Gb Samsung 840 EVO 250Gb

Permalänk
Medlem

Ang våtrum så är "behörighet" endast flum. Det finns flera organisationer som "utfärdar certifikat" och de tjänar säkert bra med pengar. Men försäkringsbolag/lagen säger bara att det ska vara korrekt gjort. Reglerna finns att läsa i valfri bygghandel.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Ang våtrum så är "behörighet" endast flum. Det finns flera organisationer som "utfärdar certifikat" och de tjänar säkert bra med pengar. Men försäkringsbolag/lagen säger bara att det ska vara korrekt gjort. Reglerna finns att läsa i valfri bygghandel.

Grejen är att med våtrum vill man ha kvitton på arbetet för att friskriva sig själv från ansvar. Svartjobb kan man göra på mycket men inte på våtrum eller OVK.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hasson39:

, hur skall vi som nya köpare kunna veta något sådant?

Ja nu vet jag inte vad ni betalat och er ekonomiska situation. Men för många människor är ett bostadsköp det dyraste inköpet under ens liv. Då bör man sätta sig in iaf litet i vad som gäller gällande skyldigheter och fallgropar.

Ex köper man en bostad för 3-4 miljoner så motsvarar det ju typ 10-20% av sin nettolivslön

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Nä,tvärtom. Villor är verkligen viktiga. Alltid besiktningsman på villor. Detta för att i en förening så har föreningen ett stort ansvar medan villan oftast är en äganderätt. Det finns dock krav på upplysningsplikt men i det här fallet så tror jag att säljaren kommer undan då det har framkommit att det finns brister i elen.

Som jag sa så var det i väldigt korta drag. Men jag kan dra det längre varianten också
Har varit med om en väldigt lik situationen som resulterade i att vi drog om all el här hemma. Så om vi tar just elen som ett exempel.

I praktiken så utgår man (de olika instanserna) ifrån att arbete som kräver fackmannamässigt utförande också utförts av fackman. Detta betyder att gemene man inte har tillräcklig kunskap om ex hur elen är dragen.

Hur tillämpas då detta i verkligheten?

Om du som köpare frågar säljaren av en villa om värmen/pannan fungerar så måste säljaren säga att värmen inte fungerar, om så är fallet. Kortfattat så finns det mer saker i en villa som säljaren (dvs gemene man) måste informera om (om de tillfrågas). Därför blir upplysningsplikten viktigare eller den får större konsekvenser om den inte följs nör det gäller tex villor. Sen bör man alltid ha en besiktningsman när man köper en villa. Detta då man återigen får utgå ifrån att medelsvensson inte har koll på alla regelverk.

I en bostadsrätt finns det färre saker att fråga om. Då, som sagt, man utgår ifrån att medelsvenson inte kan något om el så spelar det ingen roll om säljaren säger ex att eluttag X bara fungerar om knapp Y är intryckt samt om ytterdörren är låst då man helt enkelt utgår ifrån att säljaren saknar adekvat kompetens inom området.

Nu har säljaren upplyst om ett fel med ett rätt generell beskrivning. Visar det sig att de själva dragit elen, byggt om badrummet osv så räcker inte en generell beskrivning.

Tyvärr finns det en stor risk att köparen i detta fall kommer få bekosta i alla fall vissa delar av elen själv (av erfarenhet). Vill inte gå in på mer detaljer om varför då det skulle kunna ge fler personer dåliga idéer, om vi säger så.

Men så att ni inte missförstår mug gällande undersöknings och upplysningsplikterna;
I villor finns det betydligt mer saker som gemene man anses ha tillräcklig kunskap om för att vara tvungna att informera om det, speciellt om de får frågan. I bostadsrätter är det mer eller mindre kosmetiska saker samt om eva vitvaror fungerat.

Mina generella tips:

Anlita en besiktningsman! Vet att det är knepigare vid köp av bostadsrätter i storstäderna då affärerna och budgivningen ibland är klara på några timamar.

Fråga alltid om följande, genom att säga "fungerar och eller känner ni till några brister på
;"
*All el?
*Alla vattenrör samt avlopp?
*Alla vitvaror?
*Alla fönster samt dörrar?
*Värme samt kyla?
**Samt, känner ni till några andra brister som man som ny ägare bör känna till om.
**Har ni gjort några förändringar på något av de ounkter ovan?

Vidare; är det nyrenoverat så be alltid om:
*Kvitto/besikningpapper från företag.
*Kontrollera att företagen är med i ex korrekta certifieringar osv. Ex säkra vatten, bkr, gvk osv.

Säger ex säljaren att de bytt alla element och de uppstår problem så blir det svprare för dem att ändra sig till att elementen mpste bytts av en tidigare ägar eller liknande.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Ang våtrum så är "behörighet" endast flum. Det finns flera organisationer som "utfärdar certifikat" och de tjänar säkert bra med pengar. Men försäkringsbolag/lagen säger bara att det ska vara korrekt gjort. Reglerna finns att läsa i valfri bygghandel.

I princip ingen utan behörighet från BKR, GVK eller MVK (bara BKR och GVK ger plattsättare behörighet) kommer göra en fullgod dokumentation, särskilt inte om de inte har haft kontakt med försäkringsbolag innan. Ska ni göra något själva så se till att få det godkänt av ert försäkringsbolag och ha en dialog om det. Alla försäkringsbolag godkänner inte våtrum byggda av folk utan behörighet, vid försäljning kanske alltså inte köparens försäkringsbolag godkänner det hela.

Permalänk
Skrivet av Hasson39:

Många vill ha svar på
Detta , men alla eluttag fungerar på alla tre sovrummen på övervåningen , det är endast alla tre taklampor som inte fungerar ,

Och vi har ingen kontroll alls över elen via proppskåpet vilket gjorde föreningsmannen misstänksam , eftersom ingenting går att stänga av från proppskåpet vilket visar på attt de troligtvis anlitat någon privat

Skickades från m.sweclockers.com

Är proppskåpet förbikopplat så är möjligen allt lagt på huvusäkringarna. De går inte att ha under 16A, och kablarna du har i väggarna måste med största säkerhet avsäkras med 10A.

Ett förbikopplat proppskåp går deffinitivt som dolt fel. Detta kunde inte du, som inte har elbehörighet, tagit reda på vid okulär besiktning.
En besiktningsman hade inte heller kontrollerat om alla uttag i huset är avsäkrade i proppskåpet.

Är det tre lamputtag som inte fungerar som de ska, ta in elektriker och ordna till. Tar ett par timmar, dvs två dagslöner så är saken ur världen.
Men går det inte att stänga av något via proppskåp, driv!
Säljaren har upplysningsplikt för det han känner till, köparen har undersökningsplikt för allt som säljaren inte känner till. I en bostadsförening är det lätt att ta reda på vad nuvarande säljaren gjort/känner till då allt ska anmälas till styrelsen.

Skitjobbigt, men jag hade inte varit för orolig i din situation som du beskriver den.

Lycka till!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bubben141:

Är proppskåpet förbikopplat så är möjligen allt lagt på huvusäkringarna. De går inte att ha under 16A, och kablarna du har i väggarna måste med största säkerhet avsäkras med 10A.

Ett förbikopplat proppskåp går deffinitivt som dolt fel. Detta kunde inte du, som inte har elbehörighet, tagit reda på vid okulär besiktning.
En besiktningsman hade inte heller kontrollerat om alla uttag i huset är avsäkrade i proppskåpet.

Är det tre lamputtag som inte fungerar som de ska, ta in elektriker och ordna till. Tar ett par timmar, dvs två dagslöner så är saken ur världen.
Men går det inte att stänga av något via proppskåp, driv!
Säljaren har upplysningsplikt för det han känner till, köparen har undersökningsplikt för allt som säljaren inte känner till. I en bostadsförening är det lätt att ta reda på vad nuvarande säljaren gjort/känner till då allt ska anmälas till styrelsen.

Skitjobbigt, men jag hade inte varit för orolig i din situation som du beskriver den.

Lycka till!

Tack så mycket för ditt svar, och tack till er båda som skickade ett privat meddelande till mig med råd hur jag bör göra imorgon, verkligen tacksam för den biten.

Skall nog sluta läsa i tråden ett tag, blir bara mer upprörd ju mer jag läser, och jag lider redan ac högt blodtryck

Jag kommer höra av mig imorgon med en uppdatering.

Tack alla,

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hasson39:

Här är bilder på badrummet. Bubbelpool-problemet :

http://forumbilder.se/H8O9G/47078576-355158871697558-1544711161537101824-n.jpg

http://forumbilder.se/H8O9G/46964688-258091224873311-7709282553324109824-n.jpg

Sedan upptäckte föreningsmannen ett till problem, själva rören som sitter bakom toalettsitsen är för tunna, de skall vara 20mm och inte så tunna som enligt bild:

http://forumbilder.se/H8O9G/47142044-1601853306581274-506379951323217920-n.jpg

Vill även påpeka att det sitter ett element bakom bubbelpoolen.

Jag kan med 100% säkerhet säga att den där renoveringen är gjorda av säljarna själv, alternativt en väldigt oseriös byggfirma.

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR | Inet fraktfritt

Main: Ryzen R5 1500x|AsRock X370 Killer SLI|16GB DDR4 Crucial 2666MHz|480GB Corsair Force LE|Gigabyte RX480 8GB G1|Be Quiet Dark Rock 3 Pro|Be Quiet SIlent Base 800 Orange|Corsair RM750x|
Network: Synology DS416j|2x 8TB WD Red|3TB WD Red| Comhem 100/10|

Permalänk
Medlem

Säljare säger att det inte fungerar, här skulle man anlitat någon som kollat närmare på problemet.

"En kille från föreningen" hittar utan förstöra halva lägenheten ett antal fel och folk på Swec ropar dolt fel.

Saxat från elsäkerhetsverket :

"Dolda fel

Om en elbesiktning inte genomförts och det efter ett en tid visar sig finnas en brist i elinstallationen så är det inte självklart att detta kan räknas som ett dolt fel. För att köparen ska kunna åberopa ett dolt fel, vilket innebär att ansvaret hamnar på säljaren, så ska det kunna uteslutas att felet inte hade upptäckts vid en, i det här fallet, elbesiktning."

Det är ingen rolig situation men man skall inte glömma att undersökningsplikten innebär att man verkligen går igenom sakerna ordentligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bubben141:

Ett förbikopplat proppskåp går deffinitivt som dolt fel. Detta kunde inte du, som inte har elbehörighet, tagit reda på vid okulär besiktning.
En besiktningsman hade inte heller kontrollerat om alla uttag i huset är avsäkrade i proppskåpet.

En fråga från mig utan behörighet : vilken behörighet krävs för att skruva ur / slå av en säkring? Kan vara bra att veta nu inför jul och dess julbelysning.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

...

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av daempull:

En fråga från mig utan behörighet : vilken behörighet krävs för att skruva ur / slå av en säkring? Kan vara bra att veta nu inför jul och dess julbelysning.

Skickades från m.sweclockers.com

Du får återställe en säkring som löst ut utan behörighet men inte skruva ur en automatsäkring eller på annat sätt ändra installationen och att koppla förbi säkringar är definitivt inte ok oavsett om du har behörighet eller inte, det innebär i "bästa" fall bara brandrisk men det kan ju även vara felkopplat så man riskerar att nått man kan vidröra blir strömförande.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Säljaren behöver alltid fylla i ett dokument inför försäljning om någon renovering/förbättring gjorts under åren han bott där. Åtminstone med fastighetsbyrån så behövde jag också kryssa i för om jag gjort renoveringen själv eller anlitat "proffs". Stod det inget om detta i broschyren om lägenheten när ni köpte, alternativt när ni gick igenom vid kontraktskrivning?

Tycker framförallt badrum, om det nu är nuvarande ägare som gjort det, får svårt om han inte sagt något om denna byggnation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Du får återställe en säkring som löst ut utan behörighet men inte skruva ur en automatsäkring eller på annat sätt ändra installationen och att koppla förbi säkringar är definitivt inte ok oavsett om du har behörighet eller inte, det innebär i "bästa" fall bara brandrisk men det kan ju även vara felkopplat så man riskerar att nått man kan vidröra blir strömförande.

Nej, med "skruva ur" menade jag en porslinssäkring och slå av menade jag automatsäkring. Jag vet vad man får göra och inte. Att det troligtvis är felaktigt inkopplat är ju redan klar gjort.

Men att det skulle behövas behörighet för att bryta strömmen var helt nytt för mig. Så frågan kvarstår, vilken behörighet krävs för "bryta" strömmen?

Skickades från m.sweclockers.com

felstavat
Visa signatur

...

Permalänk
Skrivet av daempull:

En fråga från mig utan behörighet : vilken behörighet krävs för att skruva ur / slå av en säkring? Kan vara bra att veta nu inför jul och dess julbelysning.

Skickades från m.sweclockers.com

Är hela centralen förbikopplad så behöver man slå ner samtliga säkringar för att se att allt fortfarande fungerar. Jag har aldrig sett en besiktningsman göra det. Möjligen slå ner några stycken och konstatera/notera att gruppchemat inte stämmer. Du får utan behörighet slå av hur mycket säkringar du vill upp till 63A, men du ska kunna läsa ut något av det också.
Huvudbrytaren kan fortfarande vara med i kretsen, så det verkar som att centralen är med i spelet.

Det är en ganska stor skillnad på felmärkning, bortkopplade vägguttag, felaktig anslutning, etc till att lägga hela anläggningens 1,5mm2-kablage avsäkrat med minst 16A via huvudsäkring. Det är ingen liten brist vi pratar om, och i ett radhus är det rent livsfarligt för grannarna runt omkring.

Men, det är ju om centralen är förbikopplad, vilket ingen med säkerhet vet än så länge.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bubben141:

Är hela centralen förbikopplad så behöver man slå ner samtliga säkringar för att se att allt fortfarande fungerar. Jag har aldrig sett en besiktningsman göra det. Möjligen slå ner några stycken och konstatera/notera att gruppchemat inte stämmer. Du får utan behörighet slå av hur mycket säkringar du vill upp till 63A, men du ska kunna läsa ut något av det också.
Huvudbrytaren kan fortfarande vara med i kretsen, så det verkar som att centralen är med i spelet.

Det är en ganska stor skillnad på felmärkning, bortkopplade vägguttag, felaktig anslutning, etc till att lägga hela anläggningens 1,5mm2-kablage avsäkrat med minst 16A via huvudsäkring. Det är ingen liten brist vi pratar om, och i ett radhus är det rent livsfarligt för grannarna runt omkring.

Men, det är ju om centralen är förbikopplad, vilket ingen med säkerhet vet än så länge.

Då kan vi sammanfatta det som att TS utan behörighet och större ingrepp i centralen kunnat stänga av strömmen utan lagbrott och detta borde gjorts redan när säljaren antydde att allt inte stod rätt till. Jag menar att TS kunde efter säljarens påstående stängt av strömmen och själv upptäckt felet, han behövde inte skruva ner hela centralen för att hitta anledningen utan det hade man överlåtit till en elektriker om varit intresserad av köpet.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hasson39:

Men kan jag verkligen inte beskylla mäklaren för detta? Han har int ens informerat mig om att säljarna inte gjorde någon besiktning eller att vi borde anlitat en fackman, hur skall vi som nya köpare kunna veta något sådant?

Jösses... Med det sagt, hoppas jag att det löser sig även om det lär bli svårt. Det är inte kul att få oväntade ekonomiska bakslag.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Medlem

Jobbigt läge!
Elen är ju en "baggis" att få fixat(d.v.s förmodligen inga astronomiska summor att anlita elektriker med ROT) men med tanke på att badrummet ser ut att vara gjort av amatörer så skulle jag vara jäkligt nervös för våtskiktet. Är det slarvigt gjort kan det bli jäkligt dålig stämning......
Vet inte riktigt hur man kan kolla det förutom att ta bort foder och se om det ligger en duk där. Då vet man ju att det finns ett skikt iaf men man har ju ingen aning om hur det ser ut ändå, speciellt vid brunnen och rörgenomföringar.
Kan ju även vara så att de byggt på en gammal plastmatta.
Första steget är nog att ta reda på vem som har gjort arbetet, om det inte är en firma så borde "amatören" ha dokumenterat arbetet väl. Om inte det är gjort har denne slarvat och du får leva i ovisshet tills du river upp golvet.....
Har du tur så går allt bra, har du otur så får du fuktskador i golvet och våningen under får fina mögelfläckar i taket....

Visa signatur

Bara gammalt skräp...

Permalänk
Skrivet av bardbard:

Jobbigt läge!
Elen är ju en "baggis" att få fixat(d.v.s förmodligen inga astronomiska summor att anlita elektriker med ROT) men med tanke på att badrummet ser ut att vara gjort av amatörer så skulle jag vara jäkligt nervös för våtskiktet. Är det slarvigt gjort kan det bli jäkligt dålig stämning......
Vet inte riktigt hur man kan kolla det förutom att ta bort foder och se om det ligger en duk där. Då vet man ju att det finns ett skikt iaf men man har ju ingen aning om hur det ser ut ändå, speciellt vid brunnen och rörgenomföringar.
Kan ju även vara så att de byggt på en gammal plastmatta.
Första steget är nog att ta reda på vem som har gjort arbetet, om det inte är en firma så borde "amatören" ha dokumenterat arbetet väl. Om inte det är gjort har denne slarvat och du får leva i ovisshet tills du river upp golvet.....
Har du tur så går allt bra, har du otur så får du fuktskador i golvet och våningen under får fina mögelfläckar i taket....

This.

Kolla för fasen att våtskikt m.m är vettigt gjort, en bekant köpte en lägenhet som det var väldigt felgjort och han fick betala för renovering själv. Men det räckte inte där han fick även betala för grannen under då det läckt neråt.

En halv mille senare var inte hans "billiga superköp" så billigt längre.

Elen löser en elektriker på två dagar. Sen tror jag inte mäklaren åker dit på detta du som köpare ska ha koll på vissa grejer.

Visa signatur

Ryzen 5600x - 3060 Ti - 16Gb ram
Soffgaming: Nintendo Switch, PS4 PRO+Vr
Ringa: iPhone 11

Permalänk
Medlem
Skrivet av Purrfected:

När det gäller hus så ligger det på säljaren, därför görs det otroligt mycket mer besiktningar på hus än på bostadsrätter.
Då det ligger på köparen på bostadsrätter.
Vi köpte nyligen radhus i en BRF, vi kikade på en annan innan, men fick inte göra besiktning på den enheten, mäklaren försökte avråda oss från att behöva göra det och sa att man inte göra det på bostadsrätter. Vi sa nej tack och köpte en från en seriös mäklare där vi dom t.om hjälpte oss boka och ordna med besiktningen. 2000kr, sjukt värt.

Som jag såg någon skriva, ni får nog bita i det sura äpplet, ringa en elektriker och betala för att få det fixat.
Personligen hade jag nog fixat en besiktning med, så det inte är andra fel i våtrummen tex, som inte märks ännu.
Gissar att ni inte har våtrumsintyg?
Det sa även den oseriösa mäklaren från Fastighetsbyrån till oss: "Man kör inte med våtrumsintyg längre". Ville även minnas att han sa något om att det användes för några år sen.

I det vi köpte så fanns det våtrumsintyg, vi valde dock ändå att göra en besiktning för att vara på säkra sidan, kunde ju varit något i köket eller tvättstugan med, eller med elen, vem vet!

Herregud... att det fortfarande finns så oseriösa mäklare, när morsan och farsan sålde sitt hus, så skickade dem med 1-2 pärmar med bilder och dokumentation på allt som gjorts i badrummet, vilket år det var gjort, vilka föreskrifter som gällde då samt klassning av t.ex. belysning och vilka uttag det var kopplat mot. Detta var väldigt uppskattat av både köpare/mäklare.
Dem fick även hjälp att boka besiktningsman när dem köpte sitt andra hus, var inga " det behövs inte " osv... och tur var la det, dem hittade en del dolda fel, som en vanlig svensson förmodligen inte hade upptäckt.

Visa signatur

Glöm inte att gilla bra inlägg!

AMD Ryzen 7 2700X | ASUS ROG STRIX GeForce RTX 2060 6GB OC Gaming |
Fractal Design Meshify S2 (Blackout) | ASUS ROG STRIX X470-F Gaming |
G.Skill Trident Z RGB 3200mhz 16GB | Samsung 970 EVO Series 500 GB M2 | Seasonic Focus Plus 750W

Permalänk

Ett tips då jag själv är elektriker. Om det är feldragen el någonstans, se till att kolla över hela bostaden. Lätt att ex en jordkabel inte är framdragen på något annat ställe och det märks inte direkt.

Permalänk
Medlem

Ingen har talat om det faktum att TS säger att personen från föreningen säger att säljaren eventuellt har gjort saker som han inte får göra utan att först få godkänt från föreningen.

@Hasson39: fick du någon återkoppling från föreningen om säljaren anmält och fått godkänt ändringarna?

Till er som är mer insatta, om det är fallet att säljaren gjort ändringar utan att få godkänt från föreningen, stärker det köparens ställning eller saknar det betydelse?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

A flexible hammers allow for more kinetic energy.