XFX Radeon RX 590 Fatboy – Polaris på 12 nanometer

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Samlooh:

Förstår inte riktigt anledningen till varför man väljer att utveckla ett kort som endast är ytterst marginellt bättre än ett ett och ett halvt år gammalt kort .. Rätt trist utveckling det varit på grafikkortsfronten på sistone.

Enkelt.

Det kostade inget att utveckla. Man har tagit 14nm 580, och satt det på 12nm, som är 14nm+ i "intel termonologi", fått bättre frekvens, tar samma VRAM, samma kylare... och tada.

Du får mao, ett 1070Ti... istället för ett 1070 (som Nvidia gjorde mot Vega 56), mer eller mindre, men istället för att sätta det i en prisklass mellan 1080 och 1070, satte man det mer eller mindre där 580 är i pris idag. Du får mer för pengarna mao, och AMD har fått in ett kort mellan 1070 och 1060, där inget tidigare funnits.

Håller dock helt med att det är trist utveckling i sig. 2 år har mer eller mindre inte haft någon utveckling.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Ptah:

Ni som vill ha mycket minne på grafikkort, tror ni prestandan blir bättre ju mer minne man har, alltid?

Skickades från m.sweclockers.com

Alltid, nej. Det kan inte kompensera för en dålig GPU och det beror på minnesbussen... den måste räcka också.

Men med dessa kort vi pratar om här och moderna titlar... ja, utan tvekan. Mitt ena gamla 290X lider redan av 4GB VRAM i vissa ställen vs väns 390 med 8GB.

Även i 1080, ultra kan du lätt gå över 4GB VRAM krav med nyaste spelen 2018. 6GB räcker nog fint, men 3GB kortet har tester visat swappar ut över PCI-E bussen till ditt RAM, så du får välja mellan 8GB RAM + 1060 6GB och flyt, eller 16GB RAM + 1060 3GB och flyt, och RAM... är dyrt. Försöker du klämma in 1060 3GB med 8GB RAM på en hyfsad modern titel, kommer den äta RAM, som spelet också vill ha, och resultatet är stutters... som ibland kan vara jobbiga.

Och med tanke på att det som ofta har dödat äldre kort idag, är just mängden VRAM. Även stengamla 400-600 serien, eller 5000-7000 serien kan spela på väldigt bra idag, OM de har nog med VRAM. Men att tro ett modernt kort mår bra av att ha lika mycket VRAM som ett 6 år gammalt 7970 3GB... förvånar mig. Det är tom en brist för det kortet idag, trots dens klenare GPU.

Nvidia själva har ju insett detta med 1050Ti, och gjort både 3GB och 4GB versioner av dessa i hopp om att täcka upp.

Ang testerna jag syftar på ovan ta en titt, och titta på RAM förbrukningen på systemet, trots den lägre prestandan:

Titta på graferna under test FPS, och notera de spikar ner som finns, och du ser frame-tiden bredvid FPS räknaren. 3GB versionen hoppar rätt mycket i vissa spel, andra märkbart mindre. Och jag tog denna med AMD CPU, och den nedan med bra Intel CPU, och både påverkas, så det är inget du löser med "bättre CPU"

(Föreslår du hoppar ca 5:40 in i videon för den infon om du inte vill se hela. (Tar även upp just framedrops med 3GB kortet, och är även intressant info om hur mängden RAM kan påverka ditt spels prestanda).

Finns fler av dessa, men historien är typ samma... VRAM är inget du vill snåla på. Du måste komma ihåg 2 saker med dagens kort vi pratar om här...

- Korten är kraftfullt nog att faktiskt spela både 1440 och 1080 upplösning, och i 1080 ofta nära högsta inställningarna du kan. Så texturer osv tar mycket mer VRAM än man tror, och sekunden du inte har texturen i VRAM, får du en spik i frame-tid, då den måste "hämtas". Så varför ha kraftfull GPU, men inte nog med VRAM för att köra högre inställning?

- Dagens kort räcker att spela på... väääldigt länge. Om du inte ökar "dina krav" kan du mer eller mindre använda kortet tills det dör. Så... det lönar sig att satsa på något som inte kommer åldras för tidigt. Tror ärligt att 4GB "går" idag, men kan bli problem "imorgon", och om man ska planera att ha kortet i många år, så är nog 6GB VRAM en bra min nivå att satsa på idag.

Med det sagt... klart du kan spela på ett 3GB VRAM kort... inga problem. Men du måste räkna med att det kan påverka även om du har hög FPS... så du kan hamna i ett läge där du har 100+ FPS, men kan inte öka detaljer eller upplösning, för du slår i ett VRAM tak och får stutters.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2017

Tänkte bara nämna att game bundeln (som jag för övrigt tycker är bra den här gången, bara kända spelserier) finns tillgänglig hos enbart få svenska återförsäljare. Jag har markerat de som jag kunde känna igen, men jag kan ha missat någon. Du får även alla tre om du köper ett Vega kort från någon av dessa återförsäljare, eller om du köper ett RX570 eller RX580 så får du välja två av spelen. Mer info finns hos AMD.

De verkar vara rätt så desperata att bli av med korten? Rensa upp inventory innan nya kort kommer.

EMEA: 100MEGA, Acord, Action S. A., Akortek Bilisim, Alternate, Alza.cz, Arlt Computer Produckte, Altex Romania, Bora Computer, Box LTD, Brain, Caseking, Casper, CCL Computers, CDISCOUNT, CHS Hungary Kft, Citilink, CMS, Corex IT Distribution Dynamics, CSL, CT Computers, Czech Computer, Dante International SA, DC Link, Decision Logic LTd/Chillblast, DNS, Domisys/Materiel.net, Ebuyer Limited, ECT Service, EMAK, Evetech, Ewe, F-Center, Fierce PC Limited, Frontosa Technologies Ltd, Grosbill, Groupe LDLC, Hyrican, Inet, Jimms PC Store, Komputronik, Links, M SAN Grupa, Microline, Microtron, MIFCOM, Mindfactory, Morele,net, Most, Mustek Limited, NEOLOGIC, Net On Net, NEXT, NXPOWER, OCUK Limited, OLDI, Online Trade, PC Componentes y Multimedia, PC DIGA, PC SPECIALIST, PLAISIO COMPUTERS, Proline, RAMIRIS EUROPE KFT, Rectron PTY Ltd, Rue du Commerce, Scan Computers International, Source IT, T.S. Bohemia, Tradeicbel, TVR Computers CC, Ulmart, Uspex Pro, Vatan, WAVE Distribution and Computersystems, Webhallen Sverige AB, WinWin/ALTI, Wootware, X-KOM, XMA UK

Skrivet av Alotiat:

Gick inte AMD ut själva och sa att de inte skulle satsa på toppklassen längre? Utan att de kör stenhårt på mellanklassen. D.v.s. de bör släppa ett kort med samma pris som ett GTX 1060 fast starkare, det var målet med detta kort tror jag. Någon får rätta mig om jag har fel

Så om AMD inte kan bli bäst i toppklassen längre så ser de till att bli bäst i mellansegmentet. Inte en dålig strategi enligt mig.

Nej, de sa motsatsen.

David Wang, senior VP of engineering at RTG, stated AMD were looking to compete with the very best that Nvidia had to offer during a talk last week. We asked Wang if his goal was to go back to the days of fighting it out at the top end (versus the likes of Nvidia’s GTX 1180 / 2080), and specifically whether that was RTG’s goal with its Navi architecture. To which Wang responded with a very resounding “yes.”

Vad jag gillar med Wang är att han är en urusel skådespelare och håller sig därför till att tala sanning. Det som AMD kallar för "Next-gen" är deras stora kort. Men dessförinnan så rullar de ut en mindre, billigare "version" av Vega med små förbättringar och GDDR6 minne. Och jag måste säga att de verkar ha en hyfsat bra chans mot NVIDIA givet omständigheterna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Alotiat:

Gick inte AMD ut själva och sa att de inte skulle satsa på toppklassen längre? Utan att de kör stenhårt på mellanklassen. D.v.s. de bör släppa ett kort med samma pris som ett GTX 1060 fast starkare, det var målet med detta kort tror jag. Någon får rätta mig om jag har fel

Så om AMD inte kan bli bäst i toppklassen längre så ser de till att bli bäst i mellansegmentet. Inte en dålig strategi enligt mig.

Tror det var Intel som sa att de satsar på mainstream och budget. Att man "siktar" på att använda 14nm noden gör det hela lite... efter, också. Nvidia och AMD lär vara på 7nm nod vid 2020, och Intel lär behöva sina på 10nm för att kunna tävla i bättre klass. Men siktar man på lägre så kan det kanske gå.

Tror dock hur det blir med AMDs high-end hänger mycket på den nya noden. Även om Nvidia också hoppar till 7nm, kommer de inte ha någon fördel vs GloFlo noden tex, utan allt blir design vs design. Tror inte ens AMD sagt om det är 12nm GloFlo eller 12nm TSMC dock...? I båda fallen verkar det vara en förfinad 14nm, mer eller mindre.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2017
Skrivet av Paddanx:

Tror dock hur det blir med AMDs high-end hänger mycket på den nya noden. Även om Nvidia också hoppar till 7nm, kommer de inte ha någon fördel vs GloFlo noden tex, utan allt blir design vs design. Tror inte ens AMD sagt om det är 12nm GloFlo eller 12nm TSMC dock...? I båda fallen verkar det vara en förfinad 14nm, mer eller mindre.

RX590 är GF 12nm. Detta kommer vara den sista grafikprodukten som åker ut från global floundries, men t.ex IO kretsarna för Zen2 och Epyc är 14nm GF. Jag skulle gissa på att RX590 åker ut enbart på grund av något avtal som de har med dem, alternativt att det är billigare att producera.

What is Polaris 30? This is the third version of Polaris (AMD GFX8) that has been manufactured under the FX-14 + process of Global Foundries renamed 12nm for marketing reasons. Actually two versions of Vega had to appear under this node earlier this year but AMD canceled them to focus on the release of Vega 20.

The differences between the 14nm + / 12nm node and the 14nm standard node? The reduction in the manufacturing stages of the chips that allow to reduce the cost of the wafers as well as a very slight improvement in consumption that allows it to reach higher clock speeds, in this case 15% which is what the rumors speak.

detaljer

Det är inte ens säkert att AMD eller NVIDIA väljer just TSMC. NVIDIA valde ju Samsung från början som även AMD kollar på. Eftersom den förväntade prestandan på krestarna föll från 1.35x till 1.25x så kan de omvärdera. Att göra små chiplets till Zen2 är en sak, att göra en stor GPU är en annan sak.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Radolov:

RX590 är GF 12nm. Detta kommer vara den sista grafikprodukten som åker ut från global floundries, men t.ex IO kretsarna för Zen2 och Epyc är 14nm GF. Jag skulle gissa på att RX590 åker ut enbart på grund av något avtal som de har med dem, alternativt att det är billigare att producera.

[spoiler="detaljer"]What is Polaris 30? This is the third version of Polaris (AMD GFX8) that has been manufactured under the FX-14 + process of Global Foundries renamed 12nm for marketing reasons. Actually two versions of Vega had to appear under this node earlier this year but AMD canceled them to focus on the release of Vega 20.

Nice.
Förklarar det andra vega ryktet som var tidigare också.
Det låter ju klokt med avtal biten, då det var väl ett avtal som sa att AMD skulle använda GF noder, om de fanns.

Skrivet av Radolov:

The differences between the 14nm + / 12nm node and the 14nm standard node? The reduction in the manufacturing stages of the chips that allow to reduce the cost of the wafers as well as a very slight improvement in consumption that allows it to reach higher clock speeds, in this case 15% which is what the rumors speak.
[/spoiler]

Skulle förklarar det vi ser rätt bra. Då det är mer eller mindre samma krets, men med lägre kostnad och mindre förbrukning som kan ge högre frekvens vid samma förbrukning.

Skrivet av Radolov:

Det är inte ens säkert att AMD eller NVIDIA väljer just TSMC. NVIDIA valde ju Samsung från början som även AMD kollar på. Eftersom den förväntade prestandan på krestarna föll från 1.35x till 1.25x så kan de omvärdera. Att göra små chiplets till Zen2 är en sak, att göra en stor GPU är en annan sak.

Hmm... intressant.
Jo det är varför jag är övertygad att vi inte lär se någon Vega på 7nm på ett bra tag, pga dålig yield. I företagsvärlden och beräkningskort kan du ta helt andra priser, och även ofta kör lägre frekvenser, så du kan komma undan med en lägre yield. Vi får se vad som sker, men jag har inte sett någon nod från Samsung klara så stora chip än... kanske kommer. Tittar man på Apples nya CPU dock, så verkar TSMC 7nm ha potential... sen är ju frågan hur bra det skalar med större chipp.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av Paddanx:

Enkelt.

Det kostade inget att utveckla. Man har tagit 14nm 580, och satt det på 12nm, som är 14nm+ i "intel termonologi", fått bättre frekvens, tar samma VRAM, samma kylare... och tada.

Du får mao, ett 1070Ti... istället för ett 1070 (som Nvidia gjorde mot Vega 56), mer eller mindre, men istället för att sätta det i en prisklass mellan 1080 och 1070, satte man det mer eller mindre där 580 är i pris idag. Du får mer för pengarna mao, och AMD har fått in ett kort mellan 1070 och 1060, där inget tidigare funnits.

Håller dock helt med att det är trist utveckling i sig. 2 år har mer eller mindre inte haft någon utveckling.

Okej, tänkte att det krävdes en del för att få över det till 12nm men det kanske det inte gör!

Citera för svar!

CPU: i7-6700K + Be Quiet! Dark Rock Pro 3. Moderkort: ASUS Z170-A. Minnen: HyperX Fury Black DDR4 8GB 2666MHz. GPU: ASUS GTX 1080 Strix Gaming (8G). SSD: Corsair Force LE 240GB. HDD: WD Blue 3TB Nätagg: EVGA SuperNova G2 850W. Chassi: Corsair 400C + Be Quiet! Shadow Wings 2 PWM.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av Niolator:

Ska inte tätare tillverkningsprocess (12nm) ge en bättre energieffektivitet? Så varför är då TDP-värdet 225 W jämfört med 185 W för 580x?

Om de behållit samma frekvenser hade det nog varit lägre TDP än 185w men nu valde de att klocka det så högt som möjligt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2004
Skrivet av Paddanx:

Alltid, nej. Det kan inte kompensera för en dålig GPU och det beror på minnesbussen... den måste räcka också.

Men med dessa kort vi pratar om här och moderna titlar... ja, utan tvekan. Mitt ena gamla 290X lider redan av 4GB VRAM i vissa ställen vs väns 390 med 8GB.

Även i 1080, ultra kan du lätt gå över 4GB VRAM krav med nyaste spelen 2018. 6GB räcker nog fint, men 3GB kortet har tester visat swappar ut över PCI-E bussen till ditt RAM, så du får välja mellan 8GB RAM + 1060 6GB och flyt, eller 16GB RAM + 1060 3GB och flyt, och RAM... är dyrt. Försöker du klämma in 1060 3GB med 8GB RAM på en hyfsad modern titel, kommer den äta RAM, som spelet också vill ha, och resultatet är stutters... som ibland kan vara jobbiga.

Och med tanke på att det som ofta har dödat äldre kort idag, är just mängden VRAM. Även stengamla 400-600 serien, eller 5000-7000 serien kan spela på väldigt bra idag, OM de har nog med VRAM. Men att tro ett modernt kort mår bra av att ha lika mycket VRAM som ett 6 år gammalt 7970 3GB... förvånar mig. Det är tom en brist för det kortet idag, trots dens klenare GPU.

Nvidia själva har ju insett detta med 1050Ti, och gjort både 3GB och 4GB versioner av dessa i hopp om att täcka upp.

Ang testerna jag syftar på ovan ta en titt, och titta på RAM förbrukningen på systemet, trots den lägre prestandan:
https://www.youtube.com/watch?v=js5cdvbFvAQ

Titta på graferna under test FPS, och notera de spikar ner som finns, och du ser frame-tiden bredvid FPS räknaren. 3GB versionen hoppar rätt mycket i vissa spel, andra märkbart mindre. Och jag tog denna med AMD CPU, och den nedan med bra Intel CPU, och både påverkas, så det är inget du löser med "bättre CPU"

https://youtu.be/0t4uLh2ZK04
(Föreslår du hoppar ca 5:40 in i videon för den infon om du inte vill se hela. (Tar även upp just framedrops med 3GB kortet, och är även intressant info om hur mängden RAM kan påverka ditt spels prestanda).

Finns fler av dessa, men historien är typ samma... VRAM är inget du vill snåla på. Du måste komma ihåg 2 saker med dagens kort vi pratar om här...

- Korten är kraftfullt nog att faktiskt spela både 1440 och 1080 upplösning, och i 1080 ofta nära högsta inställningarna du kan. Så texturer osv tar mycket mer VRAM än man tror, och sekunden du inte har texturen i VRAM, får du en spik i frame-tid, då den måste "hämtas". Så varför ha kraftfull GPU, men inte nog med VRAM för att köra högre inställning?

- Dagens kort räcker att spela på... väääldigt länge. Om du inte ökar "dina krav" kan du mer eller mindre använda kortet tills det dör. Så... det lönar sig att satsa på något som inte kommer åldras för tidigt. Tror ärligt att 4GB "går" idag, men kan bli problem "imorgon", och om man ska planera att ha kortet i många år, så är nog 6GB VRAM en bra min nivå att satsa på idag.

Med det sagt... klart du kan spela på ett 3GB VRAM kort... inga problem. Men du måste räkna med att det kan påverka även om du har hög FPS... så du kan hamna i ett läge där du har 100+ FPS, men kan inte öka detaljer eller upplösning, för du slår i ett VRAM tak och får stutters.

Tror inte du räknar med moment 22. Ett kort som är i nivå med 1060 är inget man maxar spel med. Därför kommer man spela på lägre grafikinställningar som tar mindre vram. Minne är viktigt OM man spelar med höga inställningar men vem spelar med allt på max och 30fps?
Är du en av dom som spelar med 30 fps så förstår jag om du vill ha mycket minne.
Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Bosmang 🤷
Emil Åkered
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003
Skrivet av Niolator:

Ska inte tätare tillverkningsprocess (12nm) ge en bättre energieffektivitet? Så varför är då TDP-värdet 225 W jämfört med 185 W för 580x?

Skrivet av jOnÄTÄn:

Om de behållit samma frekvenser hade det nog varit lägre TDP än 185w men nu valde de att klocka det så högt som möjligt.

TDP och TBP är ju alltid en ett höftande med, speciellt TDP. Dels för det sätts till klasser snarare än unika SKU:er, och dels för att värdena inte innebär vad många tolkar som. TDP har ju egentligen bara indirekt med effektåtgången att göra, utan handlar om värmeavledning.

För RX 580 och RX 590 är det, oavsett värden i specifikationerna, ganska tydligt att RX 590 tar ett litet steg framåt. Kortet drar visserligen en smula mer, men presterar också bättre. Skillnaden är inte enorm, men effektiviteten är i vilket fall knappast sämre.

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-8400 - Z370M-ITX/ac - GTX 1070 Ti - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 2600X - MSI X370 - GTX 1080 Ti - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> Surface Pro 4 - m3-6Y30 - 4 GB DDR3
▪ Konsol -> Playstation 4 Pro - Playstation Vita

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av emilakered:

TDP och TBP är ju alltid en ett höftande med, speciellt TDP. Dels för det sätts till klasser snarare än unika SKU:er, och dels för att värdena inte innebär vad många tolkar som. TDP har ju egentligen bara indirekt med effektåtgången att göra, utan handlar om värmeavledning.

För RX 580 och RX 590 är det, oavsett värden i specifikationerna, ganska tydligt att RX 590 tar ett litet steg framåt. Kortet drar visserligen en smula mer, men presterar också bättre. Skillnaden är inte enorm, men effektiviteten är i vilket fall knappast sämre.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/15994?key=6fa29fda34cd2ce93314fc45a659c399

Jo TDP är inget som är pålitligt för att veta energiförbrukning men det är den siffran som oftast står när man läser spec.

Vad drar kortet om du underklockar det till RX 580 nivå?

Trädvy Permalänk
Bosmang 🤷
Emil Åkered
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003
Skrivet av jOnÄTÄn:

Jo TDP är inget som är pålitligt för att veta energiförbrukning men det är den siffran som oftast står när man läser spec.

Vad drar kortet om du underklockar det till RX 580 nivå?

Jag vet icke! Kan kanske göra en snabbis och testa med nästa kort som ligger på tur, en PowerColor-variant. Vet redan att det överklockar en bit bättre i alla fall..

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-8400 - Z370M-ITX/ac - GTX 1070 Ti - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 2600X - MSI X370 - GTX 1080 Ti - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> Surface Pro 4 - m3-6Y30 - 4 GB DDR3
▪ Konsol -> Playstation 4 Pro - Playstation Vita

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av emilakered:

Jag vet icke! Kan kanske göra en snabbis och testa med nästa kort som ligger på tur, en PowerColor-variant. Vet redan att det överklockar en bit bättre i alla fall..

Då hoppas jag ni hinner med det, vore lite kul att se hur stor skillnad det kan bli med samma kort tillverkat med olika tekniker.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2017

@Paddanx: En lite korrigering. Det som jag var inne på var att RX590 tillverkas av Globalfoundries. Det är förstås sant, men bara delvis. De använder sig även av Samsung för att tillverka dessa.

Varför då? Ingen aning om jag skulle vara ärlig. Kanske satsningen på RX590 är större än väntat? Kanske de vill ha lite erfarenhet inför att tillverka Navi hos dem?

Kanske det är därför vissa inte kan överklocka ett skvatt, medan andra når mycket högre frekvenser? I sånna fall, vilka når högst frekvenser? Många frågor och inga svar...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005
Skrivet av emilakered:

Jag vet icke! Kan kanske göra en snabbis och testa med nästa kort som ligger på tur, en PowerColor-variant. Vet redan att det överklockar en bit bättre i alla fall..

Det vore faktiskt bra om ni kunde utföra tester med undervolting/optimering av olika varianter på korten

T.ex så har alla amd kort jag har använt varit ganska duktiga på att undervolta i stock frekvenser vilket dragit ner på watten/värmen rejält. Gjorde samma sak på ett 1060 genom att dra ner powerlimit och överklocka, det kortet vart ju löjligt effektivt.

Förstår att det kanske tar för lång tid dock kan det vara intressant för läsarna

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Ptah:

Tror inte du räknar med moment 22. Ett kort som är i nivå med 1060 är inget man maxar spel med. Därför kommer man spela på lägre grafikinställningar som tar mindre vram. Minne är viktigt OM man spelar med höga inställningar men vem spelar med allt på max och 30fps?
Är du en av dom som spelar med 30 fps så förstår jag om du vill ha mycket minne.
Skickades från m.sweclockers.com

moment 22 gäller inte här dock. I vissa spel, ja, men faktiskt inte alla. I ett 1050Ti 4GB, utan tvekan. Men 1060 kretsen är faktiskt kraffull nog att maxa en del titlar i lägre upplösning. Som sagt, även mitt 290X och liknande GPUer kan faktiskt mer än många tror. VRAM kravet sticker iväg mot 4GB eller mer väldigt fort och jag finner att jag måste tweaka inställningar för att inte få VRAM problem, även om GPU kärnan klarar mer.

Tittar du i videorna ovan så ser du vissa spel i 30 FPS... och andra i 80-100FPS, med stutters. Så du tappar valet att gå upp lite mer och ta ca 60 mer bättre inställning. Du kan bara välja 100+ med lägre nivåer. Detta är min poäng.. det hindrar dig inte att spela, men 1GB mer VRAM här hade faktiskt varit mer optimalt. Tom så 970 och dens 3,5GB faktiskt kan lite mer än 1060 3GB pga detta.

Jag har en vän som har just 1060 3GB, därför har jag märkt detta problem första hand. PUBG som han älskar att spela krävde en del tweak för att inte gå över VRAM behovet. För problemet är det går du över det bara lite.... får du dessa drops. Räcker med 3.01GB krav... och du får en dipp då och då.

Så problemet här är att korten i dessa nivåer faktiskt är kraftfulla nog att behöva iaf 4GB VRAM.
Och jag tror detta är varför de bara gjort en 8GB 590... för 4GB av den skulle flaska bakom sin VRAM gräns.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Radolov:

@Paddanx: En lite korrigering. Det som jag var inne på var att RX590 tillverkas av Globalfoundries. Det är förstås sant, men bara delvis. De använder sig även av Samsung för att tillverka dessa.

Varför då? Ingen aning om jag skulle vara ärlig. Kanske satsningen på RX590 är större än väntat? Kanske de vill ha lite erfarenhet inför att tillverka Navi hos dem?

Kanske det är därför vissa inte kan överklocka ett skvatt, medan andra når mycket högre frekvenser? I sånna fall, vilka når högst frekvenser? Många frågor och inga svar...

Heh... kan förklara varför de inte själva officiellt angett vem som gör dem.

Vi får väl se om det kommer fram mer info. Är ju betydligt svårare att hitta med rätt core, än med rätt "RAM" när man letar modeller.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012

Det har kommit fram att the Global Foundaries 12nm och inte TSMC för RX 590. Inte konstigt att det inte är några riktiga gains.

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/bench/kf0pzs/1
Radeon Vega64.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige
Registrerad
Jun 2006
Skrivet av _Merc_:

Det har kommit fram att the Global Foundaries 12nm och inte TSMC för RX 590. Inte konstigt att det inte är några riktiga gains.

TSMC 12 nm ger väl inte så mkt gain heller iofs.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av ipac:

TSMC 12 nm ger väl inte så mkt gain heller iofs.

Skickades från m.sweclockers.com

tsmc har sin egna 12nm som skiljer sig en hel del ifrån samsung, som global founderies använder.

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/bench/kf0pzs/1
Radeon Vega64.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige
Registrerad
Jun 2006
Skrivet av _Merc_:

tsmc har sin egna 12nm som skiljer sig en hel del ifrån samsung, som global founderies använder.

Ja men det var inte frågan.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av ipac:

Ja men det var inte frågan.

Skickades från m.sweclockers.com

tmsc 12nm, är betydligt bättre än global. Gains hade varit betydligt bättre för amd med tsmc.

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/bench/kf0pzs/1
Radeon Vega64.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2016
Skrivet av ipac:

TSMC 12 nm ger väl inte så mkt gain heller iofs.

Skickades från m.sweclockers.com

Sent svar iofs, men...

TSMC 12nm är inte mycket bättre än TSMC 16nm. GF 12nm verkar ju faktiskt vara en hyfsad ökning över GF 14nm, även om det är långt från en riktig krympning. Poängen är väl mest att TSMC 16nm varit bättre på allt än GF 14nm, så om AMD hade bytt dit hade det varit intressant. Det var det väl dock ingen som trodde, eller?

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007

Polaris 30 tillverkas både av TSMC och GF.

AMD Ryzen 7 1700 | Vega RX 64 | https://valid.x86.fr/fgqnte | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W | Corsair 600T Graphite vit.
AMD FX8350 | Polaris RX 460 4 GB | https://valid.x86.fr/0q5pkm | Cooler Master V 700W | 32 GB ECC-Minnen.
HTPC | https://valid.x86.fr/ez1zxw |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2018
Skrivet av Goldfinger:

Om man inte ska ordbajsa så skulle jag nog skivit ointressanta titlar.

Resident Evil 2 ser ju dock löjligt bra ut.