Hur hanterar ni "touchfinger" och andra datorrelaterade problem?

Permalänk
Medlem
Skrivet av candybag:

@Zeedarn: Lite OT, men hur långt upp på ryggen kan du klia dig med hjälp av armen du normalt styr musen med? Jämför med motsatt arm.

Jag känner inte heller av någon musarm, men rörligheten är sämre. Skiljer nog nästan en decimeter för mig i höjdled mellan höger- och vänsterarmen om jag ska klia mig.

Hela ryggen, och upp i nacken så är det ca. 1 cm längre med vänstern än högern.
Tror inte det är någon större skillnad faktiskt, inte för mig iallafall

Visa signatur

Har jag uppgivit felaktig information? Rätta mig gärna, jag vet inte allt och kan ha fel.

Permalänk
Medlem

Besvär? Jag förstår inte frågan. Man är ju uppväxt med ett tangentbord och en råtta så kroppen har väl anpassat sig

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem

Jobbar framför datorn 8-10 timmar om dagen och sedan klämmer jag in några timmars speltid i veckan utöver det.
Hade förfärligt ont i ryggen och axlar för några år sedan, lösningen var enkel men skitjobbig.
Började stå upp framför datorn på jobbet och tränar nu 5-6 dagar i veckan både gym och klättring, nu mera har jag bara ont när jag skadat mig under ett klättringspass.

Så mitt tips är träna och försök stå upp och jobba å går inte det res dig upp minst en gång i timmen å ta en kort promenad.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Höj- och sänkbart skrivbord gör susen för ryggen. Kör med handkontroll så ofta det går. Har även skaffat handledsstöd. Har inte haft problem efter detta.

Visa signatur

Ryzen 7 5800x, lg 27gl850, rx 7800 xt

Permalänk

Har själv skolios och diskbråck vilket är problematiskt när man tvingas sitta stilla längre perioder. Sedan 2 år började jag stretcha ryggen så att hela ryggen och nacken knakar (på samma sätt som vissa knäcker knogarna). Har blivit mycket bättre sedan dess.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag har höj och sänkbart bord, och en rejäl stol för långa sessioner

Visa signatur
Permalänk

Börja med klättring (lugnt i starten). Aktiverar hela kroppen, och fingrarna får pusha sig i andra positioner än bara hålla en mus. Mkt bra för hållningen och mot ryggproblem, speciellt om du vanligtvis bara sitter hela dagarna och inte aktiverar din core.

Visa signatur

En dator

Permalänk
Medlem

@MuLLvaD3n: Jag har höj och sänkbart bort men egentligen står jag mestadels upp. Det känns som att jag blir mer effektiv på något sätt.

Permalänk
Inaktiv

Jag hade diverse problem när man satt mycket vid datorn och har minskat skärmtiden till 4 timmar i veckan och kroppen känns som ny nu.

Va inte bra att sitta stilla.

Permalänk
Avstängd

Går i gym 3-4 ggr i veckan, kan sitta 5-7 timmar i sträck utan att få besvär. Men jag är ju kort (1,72 m) och tämligen tränad så kanske inte riktigt i risk gruppen

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem

Jag gör inget för att förhindra besvär. Att jag gymmar regelbundet verkar vara tillräckligt. Jag är snart 40år

Visa signatur

MB: Z790-F (ASUS ROG Strix)
CPU: i7 13700k, 3,4GHz (4,9GHz OC) (Intel Core)
GPU: RTX 3080, 10gb (ASUS Geforce TUF)
RAM: 64GB, DDR5 5200MHz (4x 16gb, Corsair)
OS: Windows 11 :-(

Permalänk
Medlem

Ergonomi är A och O. Att sitta ordentligt och att använda hjälpmedel som faktiskt fungerar. Att nyttja touchpad:en på en laptop låter besvärligt för arm, hand, fingrar såväl som rygg och nacke i längre utsträckning. Detta kan ju vara en av orsakerna bakom din smärta.

Har suttit dagligen framför en dator sedan 12 års ålder och har vid väldigt få tillfällen fått värk i armen. Dom få tillfällen har det varit pga dålig musmatta som pressat mot handleden, eller skrivbordet i sig, men främst höjden mellan arm och hand i relation till övriga kroppens hållning.

Så det är enda vettiga tipset, att justera hela din rutin hur du använder datorn.

ps. Att använda rätt stol är också väldigt viktigt. Här finns nog inget "A är bättre än B". För vi vet inte hur din kropp ser ut, längd, bredd, vikt osv. Du får liksom hitta det där perfekta för dig. Det går väldigt snabbt att känna om en stol är rätt för en eller inte.

Sen är avstånden till skärmen och t.om skärmens lutning, dvs vad som påverkar hur du håller huvudet (lågt eller högt, lutande eller inte) också en väldigt stor bidragande faktor. Att stirra rakt upp i luften sittandes med kroppen framåt i en stol förstår nog alla att detta kommer leta till enorma smärtor till slut. Men sitter du med fel vinkel längre perioder så kommer du förr eller senare till en punkt där det blir smärtsamt också.

Visa signatur

Star Citizen ❤

Permalänk
Medlem

Det som hjälper för mig är träning, byta musarm då och då, ta många pauser, använda tangentbordet så mycket jag kan.

Permalänk
Medlem

Det viktigaste för mig är att ha stöd för armbågarna, det avlastar axlar och armar något oherhört i längden. Vilket är varför jag har kurvat hörnskrivbord och skärmen längst in i hörnet. Inte min setup men liknande det här:

Permalänk

Jag fick diverse problem efter att jag dumt nog satt och arbetade utomlands med AC blåsandes i ryggen i ett halvår. På nätterna stelnar ryggen ihop, men det blir sämre om jag har ansträngt mig under dagen. För mig hjälper främst två saker.
1. Massage. Det är väldigt stor skillnad i hur bra olika massörer är och jag har ett par stycken duktiga i min stad och brukar gå till den billigaste av de som är bra. Går ca 3 ggr/månad.
2. Göra småövningar hela tiden, åtminstone en gång i timmen. Det hjälper otroligt mycket bara att gå upp och ta ett glas vatten + sträcka på sig + rotera axlar och handleder en minut. Jag gör det väldigt många gånger per dag och mina kroniska besvär har börjat släppa en del åtminstone.

Något som gör det sämre för mig är osköna stolar (kanske 80 % av alla stolar räknar jag som osköna för mig). Samt hårdare träning fungerar dåligt. Lågintensiv träning som löpning, simning, rodd osv fungerar okej.

Visa signatur

| i5 10600k@4,7 Ghz | AMD 6800 | 4Ghz RAM | 1 TB m.2 |

Permalänk
Medlem

Jag tränar en del kampsport men även en hel del yoga och försöker tänka på hur jag sitter. Stolen är A och O, just nu har vi fått sämre stolar och det har min nacke märkt ordentligt, ska därför gå hjälp av en ergonom för att se vad jag behöver förbättra. Vertikala möss kan vara en bra idé, att kunna variera mellan att stå och sitta är ju också bra, rätt vinkel på armbågarna, huvudet och sådant är A och O. Men att göra olika typer av övningtar,stretch/yoga hjälper oehört.

Visa signatur

Chassi: Fractal design Define C Mobo: aorus x570 elite
Cpu Ryzen 3600 Kylare noctua nh-d15Gpu 7900XT Ram g.skill flare x black
Kingston a2000 1TB 2x PSU: EVGA SuperNova 850 G2

Permalänk
Medlem

Har en sverigestolen och kör med ergonomiskt tangentbord (MS Natural Elite) och en Logitech MX1000-mus. Aldrig känt några besvär av för mycket datande.
Det som både kropp och rygg tagit stryk av e fem års taxikörande (varav 3½ år natt) @ 12-timmars pass.

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk
Medlem

Alla problem löser man med att ta paus

Permalänk
Medlem

Jag har haft problem till och från men mycket av problemen försvann när jag började stå upp, tror det har med blodcirkulationen att göra för mina händer blir till isbitar efter ett tag när jag sitter.
Att köpa ergonomiskt tangentbord och mus hjälpte mig också där musen är mera upprätt kolla evoluent 4.
Slutligen började jag klättra, jag har alltid varit aktiv hela mitt liv och vältränad men att jogga/cykla och gå på gym har aldrig löst mitt problem med musarm men när jag började klättra (bouldering) så är min arm som normal igen.
Klättra är ju bra träning för händer/underarmar och axlar vilket är problemområden vid datorsittande och dessutom jäkligt roligt. Tror att alla tycker det är roligt för det är lite animaliskt lver det hela att klönga som en apa.
Hoppas det går att läsa men jag skriver detta på mobilen.

Visa signatur

Blank

Permalänk
Medlem
Skrivet av zeleni:

MX master är en grym arbetsmöss.

Tillbaka till topic.
Jag är 38 år, har använt datorer dagligen i 30. Jag har alltid armbågen på bordet, och jag alltid använder stora möss, så jag vilar hela underarmen när jag använder datorn. Touchplattan hatar jag, och använder den bara när jag absolut måste.

Ungefär samma ålder och situation, har alltid haft armstöd som i början känns obekvämt men något man inte kan leva utan när man vänjer sig och man slipper en hel hög med problem.

Touchpad är verkligen inget som man ska använda förutom i nödfall.

Permalänk
Medlem

Generellt såhär:
Tränar lagom, stretchar lite men försöker hänga i saker så ofta jag kan. Det ökar greppstyrka, axlar och är generellt bra för kroppen. Titta in t.ex. naprapatjonas på instagram som har många bra övningar för oss som är stel i kroppen.

Permalänk
Medlem

Fysiskt aktivt liv på jobbet och fritiden utöver datorsittandet gör susen. Har inte upplevt några problem förutom när man kanske sitter 40+ timmar under lan, då blir ju korsryggen lite stel. Funkar kanoners att bara hålla igång det där lilla extra

Visa signatur

PSU: Cooler Master V850 SFX Case: Lian Li O11 Mini
GPU:
RTX 4090 TUF OC CPU: Ryzen 5950x RAM: G.Skill 32GB Trident Z Neo Motherboard: Asus ROG Strix X570-i
Onkyo TX-RZ820 | Advance Paris X-A160 EVO | Dynavoice DF-8

Permalänk
Medlem

Om du använder en laptop så mycket så "måste" du ha en extern skärm eller ett externt tangentbord och palla upp laptopen på någon sorts block så att skärmen kommer i huvudhöjd. sikta på att ögonen skall vara i den övre tredjedelen av skärmen - annars kommer du automatiskt sitta oergonomiskt. Även en extern skärm måste pallas upp om man inte är väldigt kort. Du skall sitta högt nog att du kan "släppa ned" axlarna och låta underarma vila helt på skrivbordet/armstöd.

Jag har jobbat i diverse it-företag eller liknande i många år (14ish) (och i peridoer gameat 20h/dag, eller jobbat+gameat etc, känt en hel del folk som gjort liknande), och har och aldrig hört talas om någon som fått ont i pekfingret av att använda mus. Vad är det som gör ont? senor/ben/huden/nerver? Du kan ju ha någon sorts udda hudsjukdom/inflammation i någon sena pga skev ställning tex.

Om du skall köra mus, vilket du borde, så kör en som är så lätt som möjligt.

Permalänk

Jag kör med en gammal hederlig trackball (logitech trackman wheel) på jobbet och mus hemma för att variera mig lite annars kommer musaxeln som ett brev på posten. Börjar närma mig 40 års åldern och det här har jag gjort i snart 15 år.

Visa signatur

Pappas: 5900X,16GB, GTX 3070, M.2 1TB Gen4, PG278Q.
Barn 1: 4790K, 24GB, GTX 1080Ti, SSD 1TB, 24" IPS.
Barn 2: MSI Laptop i5-7300HQ, 8GB, GTX 1050, HDD 1TB, SSD 128GB.
HTPC: 5800x3D, 32GB, 7900XT, M.2 2+1TB Gen4, Sony 75x90K.

Permalänk
Medlem

Jag har bara suttit så som jag har känt mig bekväm med utan något ergonomiskt tänk. Inga konstigheter än så länge (men det kanske tar 30 år innan det visar sig, vad vet jag).

Visa signatur

Grubblare

Permalänk
Medlem

Är 31 nu och har spenderat mycket tid sedan jag var 8-10 vid datorn.

Någon gång under tonåren så började jag precis som någon innan skrev att ha båda armarna på bordet, alltså armbåge och framåt. Har inte haft några problem överhuvud taget. Sitter i alla fall runt 4-5 timmar på jobbet framför dator och spenderar minst 3 timmar hemma varje dag.

Vet inte om det hjälper men detta tror jag i alla fall har hjälp mig att inte utveckla några skador än så länge.

Visa signatur

- Dator, Mus, Tangentbord och skärm.

Permalänk
Medlem

Du skriver att det är just pekfingret som är där det är mest problem.

Vet inte hur det är på din studieort men har du varit på studenthälsan så att du kan få en remiss till en läkare om det inte finns på plats?

Det har kommit många bra förslag i tråden, även på sådant som du inte nämnt att du har problem med men informationen blir säkert nyttig för de som läser och intresserar sig.

Så mitt råd är att gå till läkaren, även om du får bra råd här.
Har själv haft ont i axlar och fått övningar och förklaring över varför det blir som det blir - det är mycket lättare att motivera sig själv till självhjälp när man vet varför man får ont.

Skulle inte förvåna mig om läkaren säger att upprepat monotont rörelsemönster måste brytas och att du måste ge alla leder (fingrar, armar & axlar) rörelse som främjar blodomlopp.

Om du besöker studenthälsan/läkare så hoppas jag du delar med dig om de säger något vettigt som inte redan tagits upp av någon annan i tråden.

Visa signatur

Dator: MSI X570 Tomahawk, AMD 5600x, 64 GB RAM, 2xNVMe, 2xSATA SSD, 10 GBit NIC, Grafik Nvidia 3060 12 GB RAM
Skärm: Dell U3821DW 38" ultrawide Bärbar dator: MBA M1
Synology DS1821+ (10Gbit) - Dockers, VM, Surveillance Station 9 kameror
DS3612xs (10Gbit) - Backup sparas till denna från ovan
Skrev jag något vettig? "Tumme up":a så vet jag att det fanns nytta i min post.

Permalänk
Inaktiv

En gång i tiden när jag satt väldigt långa pass framför datorn. Gjorde jag följande.

Rörde på mig 2-3 timmar per dag. Bytte arm som jag använde mellan hög/vänster. Hade även en trackball och ett tag även en en platta liknade den som finns på bärbara. Sen hade jag alltid koll på klockan 1-2 matcher sen 5-15 break.

Nu förtiden får jag alltid 5-15 min break varje halvtimme pga att kunder vill något. Så mycket tid framför dator men alltid break.
Om jag blir stel i nacken så brukar jag sträck ut nacken använder en ”pinne” som ser ut som ett handtag. Så blir det en knut trycker jag ut den och får full rörlighet.
https://fyndiq.se/product/4960366-massagebirdy/
Har dock fått lära mig hur man gör. Man kan väl säga att det inte är någon njutning, men bra efteråt.
Sen om du kan stå och jobba. Röra på dig etc.
Är jag hemma så brukar jag göra lite hushållssysslor. Bakar bröd eller något i ugnen som tar 40min-1 timme då måste jag ta en break annars blir det bränt^^

När jag pluggade på högskolan för tentor brukade jag gå 1-2 timmar med boken allt för att undvika att sitta. Brukade ha träningsverk efter tentorna. Mitt största problem var faktiskt att hålla mig vaken hade småbarn då så lite sömn. Då fungerar detta bäst för mig. Fick dock inte ont i axlarna pga av detta.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Är det vanligt mer darrningar när man har musarm? Enda sen jag fick ont så ser det ut som att mina händer vibrerar, inga stora skakningar men små och snabba.

Permalänk
Master of Overkill

axel gymnastik övningar va 30-40 min på jobbet har inställd timer på apple watchen.
och special stol.
0ch tränar såklart.

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240