Hur bevarar jag windows 10?

Permalänk

Hur bevarar jag windows 10?

Jag ska snart köpa en ny dator och planerar att installera Linux på den, men jag skulle gärna behålla windows också då det kan vara bra att ha ibland. Jag vill inte ha dual-boot utan hellre köra windows i Linux Virtual Box. Som jag förstår det så får man en produktnyckel när man köper ny windowsdator.

Här kan man ladda ner windows 10 som iso-fil:
https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10IS...

Om jag har en produktnyckel, kan jag då ladda ner en iso-fil och installera var som helst med hjälp av nyckeln?

Hur går jag tillväga för att bevara windows? Är det möjligt att bevara och sen köra i en virtuell maskin? Tack för hjälpen på förhand.

Permalänk
Avstängd

Du får normalt inte en nyckel när du köper en dator idag, licensen är istället knuten till hårdvaran. Vilket innebär att din lösning inte kommer att fungera då du inte vill ha Windows installerat på datorn utan på den virtuella maskinen. Men det är inga större problem att köra Windows oaktiverat idag, så kör på det istället.

Väljer du att gå tillbaka till ett Windows installerat på hårdvaran vid något senare tillfälle så kommer licensen att fungera som den ska.

Permalänk
Hedersmedlem

Om du inte får med någon nyckel så bör du kunna extrahera den ur UEFI (tror det ligger lagrad i en ACPI-tabell, om jag förstått det hela rätt). Antingen med PowerShell eller med tredjeparts-mjukvara:

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-w...
https://www.ryadel.com/en/extract-recover-windows-10-product-...

Om OEM-nyckeln sedan går att använda i en VM vet jag dock inte; den ska väl vara bunden till en fysisk dator enligt licensavtalet.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Permalänk

Windows activation koden borde finnas under dator eller på kartongen den var i.

Skickades från m.sweclockers.com