Kan inte boota från USB

Permalänk
Medlem

Kan inte boota från USB

Detta gäller en ASUS (UX310UQK) som jag försöker boota från en USB-sticka. Går in i ASUS Bios Utility och väljer där att boota från USB-stickan som förstahandsval. Sparar och startar om, men ändå startar Windows 10 inloggning precis som vanligt.

Hjälp?

Visa signatur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed placerat orci vitae condimentum tempor. Nulla facilisi. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. In at sapien id felis tempor tincidunt. Cras accumsan enim elit, ut laoreet neque dapibus ac.

Permalänk
Medlem

USB:t kanske inte är "bootbart" (fint nytt svengelskt ord där)

Permalänk

Testa att stänga av "Secure Boot" i BIOS.
Om inte det fungerar så säger ASUS att du även måste stänga av "Fast Boot" och slå på "Launch CSM"

https://www.asus.com/support/FAQ/1013017/

Permalänk
Medlem

Testa Stickan i en annan dator så du vet att den är ok.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

en del USB-stickor går bara inte att boota på och beror på en bit vid handskakningen som säger om stickan är 'removable mass storage' eller bara 'mass storage' (det första bra, det senare dåligt) - detta går heller inte att ändra i efterhand utan sitter i stickans firmware.

Dessvärre inte sällan är stickorna hos gubbdagis med välkända namn som har den 'defekten' och koppla till batcher - medans en noname USB-reklamsticka kan fungera precis överallt...

De som fungerat bra som boot-USB har en design liknande https://www.dustin.se/product/5011015130/flip och kan finnas under en rad olika varumärken (tranzip är bara en av dem)
fråga mig inte vad som egentligen finns i dem eller vilken NAND-flash som är i dem, dock gör de det viktiga - dator bootar på dem vilket inte alltid kan sägas om sandisk-USB mfl. 'kända' märken.