Nyligen skrev vi om att Corsair lanserar en ny generation av nätaggregat (PSU) i RMx-serien, där det i pressmeddelandet framgår att de certifierats med ”Guld” för energieffektivitet och ”A+” för ljudnivån, enligt Cybenetics-standarden.

Det låter ju förträffligt, men som en läsare påpekade så är det nog många som är osäkra på vad det egentligen innebär. Som bekant är kunskap makt, eller åtminstone skillnaden mellan att köpa grisen i säcken eller ett nätaggregat som uppfyller alla de krav du har på energieffektivitet, ljudnivå och annat.

För att du ska få bättre koll på vad märkningarna faktiskt innebär nästa gång du är i köpartagen har vi knåpat ihop den här guiden där vi går igenom skillnaderna mellan de två dominerande certifieringsstandarderna för nätaggregat: 80 Plus och Cybenetics.

PSU-certifieringar: Snabbversionen

80plusvscybenetics.png

80 Plus har länge varit standarden för att mäta ett nätaggregats energieffektivitet, men det finns en nyare certifieringsstandard vid namn Cybenetics som pockar på uppmärksamhet.

Cybenetics mäter inte bara energieffektivitet utan även ljudnivå och andra faktorer, vilket ger en mer komplett bild av nätaggregatens prestanda. Det har lett till att tillverkare som Corsair börjat övergå till Cybenetics, eller ranka sina PSU:er utifrån båda systemen.

Fördelar med Cybenetics

  • Bredare certifiering: Förutom energieffektivitet har Cybenetics en separat certifiering för ljudnivå, vilket gör det möjligt att förstå hur mycket nätaggregatet låter.

Nackdelar med Cybenetics

  • Mindre utbredd än 80 Plus: Än så länge är standarden 80 Plus mer etablerad och har ett större antal certifierade produkter.

Fördelar med 80 Plus

  • Utbredd standard: 80 Plus är en väletablerad standard – ett stort antal nätaggregat är certifierade enligt den.

  • Enkelt att förstå: 80 Plus-systemet beskriver på ett enkelt sätt hur mycket energi som sparas vid olika belastningsnivåer.

Nackdelar med 80 Plus

  • Ingen information om ljudnivå: Saknar bedömning av decibelnivåer, vilket är viktigt för att kunna förstå hur tyst ett nätaggregat är i drift.

Vad är 80 Plus-certifieringen?

80 Plus-certifieringen har numera 20 år på nacken och har genom åren blivit den stora referenspunkten för att bedöma nätaggregats energieffektivitet i Nordamerika, där 115V används och i Europa, där 230V är standard. Systemet fokuserar på hur mycket av elen som faktiskt går till att driva datorn och hur mycket som går förlorad som värme.

80 PLUS graderar ett nätaggregats energieffektivitet utifrån sex nivåer, där ”Titan” är mest energieffektivt.

80plus.png

I 80 Plus-systemet rankas ett nätaggregats energieffektivitet i sex nivåer.

Certifieringen mäter hur effektivt ett nätaggregat omvandlar energi vid fyra olika belastningar: 10%, 20%, 50% och 100% av dess kapacitet.

Minsta energieffektivitet för 80 Plus-certifieringar vid olika belastningsnivåer (230V EU)

Standard

Brons

Silver

Guld

Platina

Titan

10% belastning

90 %

20 % belastning

82 %

85 %

87 %

90 %

92 %

94 %

50 % belastning

85 %

88 %

90 %

92 %

94 %

96 %

100 % belastning

82 %

85 %

87 %

89 %

90 %

94 %

Källa: Wikipedia

Problemet med 80 Plus

Det stora problemet med 80 Plus är att standarden inte uppdaterats på länge och inte ger en bredare bild av PSU-prestandan.

PSUchart.webp

Corsair rankar utifrån både 80 Plus- och Cybenetics-certifieringar – i framtiden blir det dock enbart den sistnämnda. Bildkälla: Corsair

Den fokuserar på effektnivåer och säger ingenting om andra faktorer som kan ha betydelse för konsumenter. Därför har nu Corsair sagt att de ska röra sig bort från 80 Plus till förmån för Cybenetics för att gradera sina nätaggregat.

Vad är Cybenetics-certifieringen?

Cybenetics-certifieringen är en nyare och mer omfattande standard som används för bedöma ett nätaggregat utifrån flera aspekter. Förutom energieffektivitet bedömer Cybenetics ljudnivå enligt en separat skala.

cybeneticscert.png

Cybenetics betygsätter både energieffektivitet (ETA) och decibelnivå (LAMBDA).

Cybenetics mäter liksom 80 Plus energieffektiviteten vid olika belastningsniåver, men baserat på en bredare utvärdering av faktorer. Medan "Övergripande PF (effektfaktor)" visar hur bra nätaggregatet är på att använda den ström den får utan att den går till spillo, mäter det som kallas "Vampire power" hur mycket ström nätaggregatet drar i standby-läge.

Måttet ”Övergripande 5VSB-effektivitet” syftar på hur effektivt nätaggregatet omvandlar elektricitet till den specifika 5V standby-spänningen (5VSB) som används när datorn är i standby-läge eller avstängd men fortfarande ansluten till ström.

Det övergripande mätvärdet (”Övergripande effektivitet”) berättar hur mycket av den elektricitet PSU:n drar som omvandlas till energi som datorns komponenter kan använda. Ju högre procent, desto bättre.

Cybenetics graderar effektiviteten enligt ett system som går från ”Brons” till ”Diamant”, där den senare är bäst.

Brons

Silver

Guld

Platina

Titan

Diamant

Övergripande effektivitet

≥84% till <87%

≥87% till <89%

≥89% till <92%

≥91% till <93%

≥93% till <95%

≥95%

Övergripande PF (effektfaktor)

≥0.910

≥0.920

≥0.930

≥0.935

≥0.940

≥0.950

Övergripande 5VSB-effektivitet

>70%

>72%

>74%

>75%

>76%

>78%

"Vampire power"

<0.25W

<0.23W

<0.20W

<0.18W

<0.15W

<0.12W

Ljudnivåer graderas från ”Standard” (högljudd) till A++ (i princip knäpptyst).

Standard

Standard+

Standard++

A-

A

A+

A++

Ljudnivå

40 dB(A) till 45 dB(A)

35 dB(A) till 40 dB(A)

30 dB(A) till 35 dB(A)

25 dB(A) till 30 dB(A)

20 dB(A) till 25 dB(A)

15 dB(A) till 20 dB(A)

<15 dB(A)

Källa: Cybenetics och Corsair.

Är det då ett dåligt beslut att köpa nätaggregat som saknar Cybenetics-märkning?

Inte nödvändigtvis. Ett nätaggregat som saknar Cybenetics-märkning kan alltjämt vara ett bra val, särskilt om det är 80 Plus-certifierat. Det är trots allt en standard för att mäta energieffektivitet som varit med länge, och många nätaggregat med denna certifiering har bevisligen levererat pålitlig prestanda under årens lopp.

Samtidigt erbjuder den mer framtidsorienterade Cybenetics-certifikationen en mer omfattande bedömning som även inkluderar ljudnivå, vilket är betydelsefullt om du vill vara säker på att nätaggregatet tuggar på tyst och fint.

PPLP då?

Kanske har du hört talas om PSU Performance Level Plan (PPLP)? Det här är en ny standard för PSU:er som förutom prestandabaserade certifieringar av nätaggregat (mäts i nivåer från ”Brons” till ”Super ti”) också har en särskild certifiering för ATX 3.0/3.1.

PPLP-certifieringen är ännu inte särskild utbredd, men tillverkare som MSI har varit tidiga på bollen och certifierat modellerna MAG A1000GL och MAG A850GL PCIe 5.0 enligt standarden, vid sidan av 80 Plus- och Cybenetics-certifieringarna.