Luftfuktare, någon med erfarenhet och rekommendationer?

Permalänk
Medlem

Luftfuktare, någon med erfarenhet och rekommendationer?

Hej,

Jag lider mer än nånsin denna vinter av torr inomhusluft vilket irriterar luftvägarna nått enormt. Därför har jag (återigen) gett mig i kast med att försöka hitta en bra luftfuktare. Jag inser dock att detta är en teknisk djungel och har svårt att hitta trovärdiga källor med test eller rekommendationer. Det är också rörigt och ont om omdömen på de platser jag vanligtvis kollar (prisjakt, pricerunner, amazon osv) och många källor motsäger varandra.

Är det någon som har personlig erfarenhet av att ha en luftfuktare i hemmet och som hittat ett märke och modell som fungerar bra?

Tack på förhand.
Hälsning,
Johan

Permalänk
Medlem

Är nog för och nackdelar med alla modeller.

Jag har en gammal variant från Philips, HU5930 som fungerar bra för mig, ser samtidigt att den fått ett enda betyg på prisjakt, en stjärna. Jag förstår din frustration.

Oavsett vilken modell du skaffar, köp en med stor vattentank.
Hela idén faller ju om vattnet tar slut mitt i natten. Min tank klarar 4L och då fyller jag två gånger per dygn, morgon och tidig kväll.

Gillar att den även renar luften med ett stort HEPA-filter.
Tekniken med en fläkt som blåser genom ett blötlagt filter låter nog mer än varianterna med ultraljud. Å andra sidan sägs luften vara renare, ha färre bakterier ifrån filtermodellerna men då gäller det att sköta rengöringen av filter samt byta filter i tid, annars är det nog tvärtom.

Jag får alltså fläktljud, ljud från det roterande filtret samt lite kluckande ljud när nivån på vattenbadet återställs. Var tydligen detta "oljud" som gjorde att recensionen på Prisjakt utmynnad i en stjärna. Själv sover jag utan problem på 2m avstånd från apparaten, har heller inga problem med fläktljud från t.ex. en luftvärmepump så vi är alla olika. Förstår absolut att ljudet kan upplevas som störande eftersom det är ett tickande ljud i snabb takt när pariserhjulet matas runt.

Ett blötlagt filter samlar på sig kalk från vattnet, har du mjukt vatten är det inga större problem, men annars kan jag tänka mig att det blir en hel del att göra rent.

Det mest negativa med min modell är väl att fuktningsfiltret blir dåligt med tiden och att den hygienfördelen med modellen snabbt blir till en nackdel om man inte sköter rengöringen.

Filter och själva vattenbadet ska rengöras varje vecka annars blir det någon sorts slemmig påväxt, inte så konstigt när det konstant står i vatten.

Apparaten känner av drifttimmarna och brukar påminna om rengöring och filterbyte.
Ifjol bytte jag dock fuktningsfilter i förtid (179kr) eftersom det såg risigt ut.

Är min modell perfekt?
Absolut inte, är mycket jag skulle vilja ändra såsom finare inställning av luftfuktighet istället för enbart 40. 50 eller 60%.
Hade varit perfekt om det gick att ställa 40, 45, 50, 55, 60%.

Permalänk
Medlem

Hej, tack för svaret!

Jag har redan en fin luftrenare från Coway hemma (allergiker och lätt astmatiker) så luftfuktaren tänker jag mig mer som ett komplement nattetid i sovrummet.

Bra tips det där om rengöring. Som jag förstått behöver man fylla på vatten och i vissa fall rengöra de dagligen för att det inte ska börja byggas upp bakterier.