Forumdelen sponsras av

TV-guiden Black Friday 2019: diskussionstråd

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@FFrrEEddRRiiKK73: Låter som en defekt panel, så att lämna tillbaka var det rätta

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2020
Skrivet av Laxpudding:

@FFrrEEddRRiiKK73: Låter som en defekt panel, så att lämna tillbaka var det rätta

Vad är din erfarenhet av att det kan finnas kvalitetsmässiga och mer eller mindre synliga fel/begränsningar på olika paneler relaterad till denna teknik/fabrikat? M a o, är det lite av ett lotteri att man får en så bra skärm som möjligt?

Vad kan göra att en skärm med dessa fel passerar QC och kan det vara relaterat till transport och/eller rentav uppackning. Hur känsliga upplever du att de är ur den hanteringssynpunkten?

Dum fråga kanske, men hur mogen är denna teknik. Hur har utvecklingskurvan sett ut de sista åren, gått brant upp eller mer planat ut?

Upplevde att grannens drygt 2 år gamla C7-gen skärm var minst lika bra och i detta fall bättre.

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@FFrrEEddRRiiKK73: Det säljs många OLED-modeller från LG och köparna är ganska kräsna och noga med inbränningar, döda pixlar etc. Det säljs också väldigt många LCD:er från Samsung och Philips. Så dessa märken är ofta överepresenterade när det kommer till att det bli uppmärksammat på forum över dåliga exemplar.

OLED-panelerna blir bara bättre och bättre år för år. Mycket av de problemen med fläckvis teckning nära svart från ett par år tillbaka är borta. Ljusstyrkan är högre och samtidigt är panelerna för 2019 mindre känsliga för retention. Det har inte hänt något revolutionerande, vilket kanske vara ett problem på lång sikt. Men definitivt en förbättring år för år.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2018

Hej på er!

Såg att det finns en Samsung q60r 4k UHD QLED 55" för 7990 klubbpris. Jag har idag en gammal 40" samsung-TV från 2012 som är HD. Är detta en vettig uppgradering för ett rimligt pris eller kan jag hitta mycket bättre i den prisklassen?

Jag är inte skitbra på TV-apparater, men vill bara kunna njuta av 4k netflix/hbo.

https://www.elgiganten.se/product/tv-bild/tv/22885/samsung-55...

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av HarryBee:

Är detta en vettig uppgradering för ett rimligt pris eller kan jag hitta mycket bättre i den prisklassen?

Det lär inte bli sämre i alla fall om du går från en LCD från 2012. Q60R är en beprövad mellanmodell där du vet vad du får. Finns bättre modeller, likt Q70R för vad som antagligen är ett par tusenlappar till. Och det finns definitivt sämre apparater än Q60R.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2013

Tjaba!

Sitter med en Samsung ue49ks7005 inköpt 2016, och har varit sugen på en ny tv länge.
Har sneglat lite på lg oled 65b9 alternativt c9, och även samsungs olika varianter av Qled.
Jag har egentligen inga specifika krav, kollar mest på netflix och olika streamingtjänster.
Vill helt enkelt ha det bästa för pengarna, har ingen specifik budget men över 25tusen känns lite väl. Ändå kraven är 65tum eller större.

Bör man vänta på årets upplagor av tv apparater? Har ingen panik att köpa men om det inte är värt o vänta så slår jag till nu redan.

mvh

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@Durdle: Generellt sett är 2020 års modeller snäppet bättre än 2019 års modeller men inget fantastiskt nytt eller drastiskt har presenterats på något håll. Och kommer kosta ungefär lika mycket med start på Black Friday. Så köp nu medan 2019-utbudet sedan länge ligger ungefär så lågt i pris de kan sjunka. Eller vänta till BF.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bohus
Registrerad
Mar 2004
Skrivet av FFrrEEddRRiiKK73:

Efter att ha sett Thomas utmärkta genomgång och grannens OLED55C7V så vart jag så impad att jag åkte och köpte en OLED55C9PLA i söndags.

Efter uppackning så vart bilden helt off i allt från kontrast till färger, så efter samtal med LG så gjorde jag en pixel refresher.

Efter det såg bilden bra ut, men senare på kvällen när jag körde både 1080p från min Canal Digital box och 4K från Netflix i smart TV appen i LGn, i detta fall från "Locke & Key" cirka 30 minuter in, så hade jag några riktigt hemska artefakter på övre vänstra kanten och samtidigt nån slags vertikal banding eller panelartefakt som framträder i längs med hela vänstersidan/kanten i vissa lägre dagrar.

Frågan här är om något hänt med panelen, vilket det rimligtvis borde vara.

På grannens TV inget och den ser minst lika bra ut som min C9 gjorde i övrigt.

Nån som upplevt nåt liknande, se denna video.

Hursomhelst så lämnade jag tillbaka TVn idag och får nog komma på hur jag skall kunna få tag i en TV som ser lika bra ut som grannens.

Tills vidare så är min trotjänare Panasonic TXP55VT60Y med sina sköna "analoga" bild tillbaka på plats igen.

Du fick ett defekt exemplar. Det händer med alla produkter oavsett tillverkare.
Jag har en LG B7a och den har fungerat klockrent. Inga inbränningar och konstiga problem..alls.

Jag hade bara bytt TVn till en likadan. LG har garanti på sina OLED paneler, det vill säga att får du problem på själva panelen kommer de hem till dig och byter ut den, på plats. Jag är osäker nu, men den är på 3 år från inköpsdatum. Det går att läsa om detta på Minhembio forumen.

Silverstone | ASUS Z170 PRO GAMING ATX | Intel Core i5 6600K Skylake @ 4500 Mhz | Corsair H75 Hydro cooling |Asus Geforce GTX 970 med NZXT Kraken g10 kylning | Corsair 8GB (2x4GB) DDR4 2133Mhz Vengeance LPX | PS Corsair TX850W | SSD 3x Samsung 850 EVO 120/250GB/500 GB | Samsung c32hg70 144hz | Logitech g603 wireless gamingmouse| Logitech g613 wireless gaming keyboard| Corsair Vengance 2000 Headset| Samsung Galaxy S10+|LG OLED 55B7v, Nintendo Switch, Microsoft Surface Pro.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2020

@laxpudding

Håller på med att försöka hitta en lämplig tv nu då vi bestämt oss för att skippa projektorn.
Hoppas du har möjlighet att tipsa om lämpliga alternativ.

Kommer ha ps4 och apple tv som källor, så både spel och film mao.
Hade tänkt lägga ca 15000kr och skulle vilja ha 70-75 tum.

Hade du valt någon av dessa?
Samsung UE75RU6025
Sony Bravia KD-75XG8096
Philips 70PUS7304
Philips 75PUS7354

Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@jpdmelin: Jag hade inte valt någon av dem, utan sparat pengarna tills jag når toppklassmodeller.

Av de som ni tittar på är det alla i budgetklass - förutom Philips som har budgetklass på panelerna men behåller bildprocessorn och Android från bättre modeller. Samsung RU6 är troligtvis en VA-panel, Sony oklart vad det är för panel och för Philips är troligtvis 70-tummaren en VA-panel.

Budgeten räcker till mellanklass i en del fall. Samsung Q60R är en mycket mer intressant mellanklassmodell och bättre på alla sätt – inte minst för att man vet exakt vad man får. Och den ryms inom budgeten verkar det som. Också nära budgeten är den mycket mer kompetenta LG SM86 som ger motsvarande garanterade kvalitet fast med IPS-panel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2020

Toppklass

@Laxpudding: Med tanke på att vi är ute efter minst 70 tum så undrar jag om man når toppklass ens med 20.000kr i budget.

Är bakbelyst att föredra framför kantbelyst?

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av jpdmelin:

Är bakbelyst att föredra framför kantbelyst?

Det som är att föredra är en TV som lever upp till kraven man ställer och budgeten man har. Och det svåra med budgetklassen är att det är svårt att ställa krav, man vet knappt vad man får. Och vad man vet är att det alltid finns bättre apparater.

Det finns en ständig upprepad missuppfattning att bakbelyst är bättre eftersom det är vad som sitter på toppmodeller med FALD – lysdioderna bakom panelen är en förutsättning för FALD. Men dessa TV är bra därför att det är toppklassmodeller där tillverkaren lägger mesta möjliga resurser på att göra en bra och tja, dyrare, produkt. Kvaliteten kommer inte bara för att lysdioderna sitter bakom panelen.

Även de allra enklaste budgetmodellerna har belysningen bakom för att det är billigare att bygga en sådan lösning. Men dessa är ju i sin tur sämre enbart för att belysningen är bakom panelen. Utan därför att budgetmodeller ofta är enkla OEM- och ODM-produkter, produkter avsedda att hålla ett lågt pris snarare än hög kvalitet.

Kantbelyst är vanligare på mellanklass och designprodukter eftersom det ger en mer slimmad TV. Dessa modeller är i sin tur ofta bättre än de bakbelysta budgetmodellerna. Inte för att dioderna sitter i kanten utan därför att det återigen är lite bättre produkter där tillverkaren lägger mer resurser på kvalitet (och design) och då tar mer betalt för produkten.

Så det som avgör är alltså kvaliteten på produkten som helhet. Inte lysdiodernas placering.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2020

@Laxpudding:
Tack Thomas!
Uppskattar verkligen att du tar dig tid!

Kikar på produkterna du nämnde (LG sm86 och samsung q60).

LG 75SM8610
Samsung QLED QE75Q60R

Känns som att det lutar åt samsung.

Återigen, tack!

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@jpdmelin: Q60R är verkligen ett beprövat kort. Finns nog inte många mer modeller i den här prisklassen som är så genomtestade. Och Q60R är bättre än Samsungs RU7 och RU6-modeller på vad som borde vara varenda sak vad gäller bild och funktioner.