Permalänk
Medlem
Skrivet av Suuulan:

Men när Captain Obvious börjar spy galla om djurens lidande och den usla djurhållningen i köttindustrin bara för att man glott på någon amerikansk dokumentär på Netflix så gör det mig riktigt irriterad.

För att du inte håller med, eller?

Jag är av åsikten att äta kött är fel (men äter alltså ändå kött själv, om än betydligt mindre än förr). Oavsett om man har bra djurhållning (vilket jag inte riktigt tror på att man kan uppnå i en storskalig köttindustri) så ändrar det inte det faktum att vi föder upp enorma mängder djur bara för att ha ihjäl. Och det tycker jag är fel. Små lokala gårdar då? Absolut bättre, men djuren skickas fortfarnde på slakt.

Kanske har tagit mig lite väl långt bort från ämnet om vilket som är det bästa baconfläsket

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem
Skrivet av jOnÄTÄn:

Ska nog testa micro nästa gång smidigt att slippa diska stekpanna. Ungefärlig tid och effekt? Och ska det ligga på papper i micron eller efteråt?

På pappret i micron och full effekt tills det blir knaprigt, ca 3 minuter beroende på antal bitar.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av macmann1:

För att du inte håller med, eller?

Jag håller med. Och dessa enorma slakterier är på väg att försvinna. Men detta gnällandet har återupprepats tusentals gånger på diverse forum och sociala medier att man blir jävligt trött på det. Djur kommer alltid att dö för människors njutning oavsett om folk vill det eller ej. Som sagt, lägg upp ett veganskt alternativ eller hoppa in på ett annat forum om det inte passar dig.

Visa signatur

Laptop: Asus N76VZ 17,3''|Specs: CPU: Intel i7 3610QM 2.4 Ghz|Minne: 8Gb|HDD: 750GB 7200rpm|GPU: Nvidia Geforce GT 650M|OS: Windows 7 Ultimate 64-bit|Övrigt: 1920x1080p

Permalänk
Medlem

Ett tips till er som gillar att tillaga bacon i ugnen och vill ha det krispigt. Lägg det på bakplåtspapper mellan två ugnsformar.

Jag brukar göra så när jag vill ha det riktigt krispigt till exempelvis soppor. Det blir grymt bra.

Permalänk
Medlem

Alltid kört Tulip p.g.a. deras tjocka skivor och bra smak. Men efter jag upptäckte att Scan gör tjocka skivor också (kan ha varit att de lokala stormarknaderna inte tagit in det tidigare) så blir det dem för att jag vill stödja lokalt om det går.

Visa signatur

Gigabyte G1.Sniper Z87 - Intel Core i7 4770K - MSi GTX 780 Ti Twin Frozr - Corsair Vengeance Pro 16GB
MSi Z97 Gaming 3 - Intel Core i5 4670k - MSi GTX 750 Ti - Cruical BallistiX 16GB
Desktop Win 8.1 Pro 64-Bit

Permalänk
Medlem

Jag äter bara vegetariska bacon! utarmade från havre! Rullade i remouladesås med grillkrydda!

Visa signatur

r_wateralpha 0.3

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon42512:

Har man tagit valet att vara veg så bör man väl hålla sig borta från köttliknande produkter.

Varför det?
Det går väl jättebra att äta sojakorv, beyond meat-burgare och vegansk bacon också?

Och varför berätta för andra hur de ska välja på den fronten?

------------

Vad väljer jag själv då?
Jag gör nog vanligen ickevalet och tar scan. Men det är väl knappast valt med hjärtat utan mer med autopiloten.
Köper gärna en bit rökt sidfläsk i bit om jag snubblar på sådant och det kommer från Sverige. Men det var länge sedan nu.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Har inte köpt bacon på ett tag men brukade föredra Scans variant i "rapsgris"-serien. Verkar inte finnas kvar längre dock.

Visa signatur

Define XL R2 || CM Silent Pro M1000 || Asus Z490-F || Intel i9 10900k || Noctua NH-D15 || RTX 2080 || 64GB DDR4 || 1TB 970 Evo Plus M.2 + 1.5TB SSD + 2TB HDD || Win10 Pro

Permalänk
Inaktiv

Fejkon

Permalänk
Medlem

Kör mest vegetariskt "fake"-bacon men av köttvarianterna är Siljans Chark bäst imo. Garant fungerar också bra när baconet mer ska användas i ett recept än att äta som det är. ICA och Tulip går fettbort.

Permalänk
Medlem

Ekologiskt kotlettbacon från Scan vill jag minnas var ypperligt, men har inte sett det i butik på ett tag. Använder också Scan som referensbacon, men köper vanligen jägarbacon numera. Äter bacon så sällan att man lika gärna kan köra på lite extra.

Annars är det ju gott med stekt tunt kött, jag brukar slänga i såväl skivad rostbiff som kallrökt smörgåsskinka, eller varför inte Grilstads lufttorkade skinka? Bara att steka! Den kallrökta smörgåsskinkan är ju mer som bacon än vad rostbiffen är såklart, men konceptet att steka tunna skivor i rapsolja är inte dumt. Mums på knäckebrödet eller till middagen. Rökt nötrulle, stekt i tunna skivor, smaskens. Att steka färdiga smörgåspålägg går dessutom rejält fort, givetvis.

Grilstads lufttorkade rökta salta skinka är nog favoriten nu när jag tänker efter...kanske inte kvalar in riktigt som bacon men när man snabbt stekt skivorna i stekpannan så krullar sig nästan läpparna och tungan av all smak och salt. Jag får dessutom äta den själv då resten av familjen vägrar.

Tillägg: Har inte provat att steka de billigaste påläggen, alla tillsatser kanske smälter ihop som plastsås i stekpannan, vem vet...

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Personligen så föredrar jag att köpa rimmat sidfläsk och röka i några timmar. Blir otroligt mycket godare än det tunnt skivade bacon som man brukar köpa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

Hej!

Älskare av bacon och brukar köpa det pris som är bra men med detta så har jag också fått olika upplevelser utav bacon så jag måste fråga, men först mina egna upplevelser:

SCAN Bacon: vet inte men är nog mitt egna "benchmark" på hur bacon skall vara o tjocklek,steklätthet(finns ens det uttrycket?) och även att det är lätt att dra isär varje skiva inför stekningen.

TULIP Bacon: Mja fan tänkte de på här? Danskarna borde väl ändå vara bäst på bacon, visst det är lätt att separera skivorna inför stekning men någonting med sältan stör mig.

ICA Bacon(ej Basic): Ojämn kvalitet, kan vara schyssta skivor men ibland kladdar de ihop sig och man får steka ihopkletade sektioner. Sälta okej

Skall prova ICA Basic imorgon och har väl inga drömmar om någon perfektion men vem vet.

Vilket bacon föredrar ni och i så fall varför?

*edit*

Är ni baconälskare och anser att ni har det perfekta receptet eller kombinationen så tveka inte att posta det!
T.ex. "-Prova att linda in din Snickers i bacon" osv.
Gärna en post om en kombination som ni tror att inte så många vet om, vore spännande att prova!

Den allra bästa bacon jag lyckats få tag på i en matbutik var Bröderna nilssons Bacon. Det fanns i kanske ½ år innan de slutade med det.

Sen dess har jag försökt hitta något liknande i butiken. Det visade sig att bröderna Nilssons bacon inte var behandlat som ICA, scans eller dylikt bacon för den prisklassen. De billiga baconet är egentligen inte rökt å rimmat "så som det ska vara" utan blir inlagt i ett lag som ger "rök smak". Man ser detta på fettet när man steker baconet. Det blir dimmigt i fettet/vattnet när man steker det.

Ett riktigt bacon ska ha en klart fett utan "dimma". Fettet kan ibland "poppa" när det steks som påminner om pop-corn. Det är tecken på genuint bacon.

Jag köper mitt bacon på en köttbutik där man kan få packet vakuum packade. Så fryser jag in.

Visa signatur

Chassi Cooler Master NR200P......................MB ASUS ROG STRIX B550-I GAMING
PSU Corsair SF750|750W|80+ Platinum........RAM G.Skill Trident Z 16GB (2x8GB) CL14
CPU Ryzen 9 5900X ..................................... CPU-Cooler/Pump/Reservoir Barrow LTPRP-04
GPU RTX 3090 HDD 2TB M2 NVMe PCIe x4 Rad. Vol. 0,032 m³ Fläktar 4x120mm, 2x 140mm

Permalänk
Medlem

Min far fick fick sitt hjärta skadat vid 64års ålder, ett år senare har han haft 4st hjärtstopp, 2st strokes, hjärtarytmi etc. Jag är glad att ha honom vid livet även om tiden är alltmer knapp. Jag är dock helt övertygad om att hans feta köttrika diet varit bidragande orsak (Något som även WHO skriver under på vid baserat på oberoende globala studier). Han kommer från Ungern och har ett släktträd fyllt med långlivade människor, däremot dör hans bröder och manliga vänner som flugor p.g.a välfärdssjukdomar som hjärt- & kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Tänk på detta när ni ser över er egen diet, och möjligtvis er kärlek till Bacon.

Varför jag är helt övertygad om att just köttprodukterna är orsakande (förutom de vetenskapliga bevis som ligger till grund), beror på den otroliga transformation Ungern har genomgått sedan den sovjetiska ockupationsmaktens fall 1989. Från att ha varit ett fattigt land där kött och mejeriprodukter var lyxvara (där man åt mycket vegetariskt och veganskt i vardagen), blev det istället snabbt vardagsmat i takt med att ekonomin och välståndet blev bättre, fett kött i Ungern är väldigt kopplat till manlig diet (likt här i Sverige). Sedan 1990 har dessa välfärdssjukdomar skjutit i höjden och när jag tittar på min fars ganska stora bekantskap har ingen än så länge överlevt 70år.

Rött kött har samma cancerogena klassificering som rökning, och WHO skriver även att det finns starka kopplingar mellan mejerikonsumtion samt prostata- och bröst-cancer (troligen p.g.a. av de höga halterna av östrogen, speciellt för ost som är en mer koncentrerad produkt)

Känns trist att sätta sordin på stämningen, men det är av välvilja jag skriver det här. Det finns ett värde av att äta som "en fattig". Att välja vego är inte enbart ett forum för veganer/vegetarianer, utan även för de som bryr sig om sin hälsa.

Visa signatur

Motorola 68020 @ 42Mhz, AGA Grafik, 2MB RAM, 8MB Fast RAM, 2GB eMMC

Permalänk
Avstängd

Alla som säger att Pancetta, rimmat sidfläsk eller liknande är bättre har förstås en poäng, men samtidigt är ju frågan om bacon och det är inte bacon.

Tjejen gillar kyckling- och kalkonbacon så det blir en del sånt här hemma, men det är samma sak med de: de är ju inte bacon utan någon form av rökt, extra fet korv som är "baconformad" istället för rund. Och de vegetariska alternativen är förstås inte heller bacon.

Sen säger jag inte att det är något fel med det. Vill man ha baconsmak utan att äta bacon så kör på. Ett tag fanns det bake-o's eller liknande veganska bacon bits här som jag verkligen gillade, men har inte sett de på ganska länge. De var typ som rostad lök, fast sojabaserade och med baconsmak förstås. Perfekta att strö över en sallad eller så, även om de inte riktigt smakade som "äkta" bacon. De var rätt populära bland vänner som inte käkade kött eller grisskött av någon anledning.

Hela diskussionen om köttsubstitut är lite fånig, man får väl äta vad man vill liksom. Det sagt så vet jag inte varför det är så hypat med exempelvis vegoburgarna som har kommit på senare tid. De smakar inte kött och är inte särskilt goda. Vill man käka en vegetarisk burgare så finns det massvis av goda varianter, på bönor, kikärtor, ost och så vidare. Men smaken är förstås som bekant som baken. Folk gillar ju Max burgare och smashburgers så uppenbarligen finns det en marknad för äckliga burgare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av _genki:

Min far fick fick sitt hjärta skadat vid 64års ålder, ett år senare har han haft 4st hjärtstopp, 2st strokes, hjärtarytmi etc. Jag är glad att ha honom vid livet även om tiden är alltmer knapp. Jag är dock helt övertygad om att hans feta köttrika diet varit bidragande orsak (Något som även WHO skriver under på vid baserat på oberoende globala studier). Han kommer från Ungern och har ett släktträd fyllt med långlivade människor, däremot dör hans bröder och manliga vänner som flugor p.g.a välfärdssjukdomar som hjärt- & kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Tänk på detta när ni ser över er egen diet, och möjligtvis er kärlek till Bacon.

Varför jag är helt övertygad om att just köttprodukterna är orsakande (förutom de vetenskapliga bevis som ligger till grund), beror på den otroliga transformation Ungern har genomgått sedan den sovjetiska ockupationsmaktens fall 1989. Från att ha varit ett fattigt land där kött och mejeriprodukter var lyxvara (där man åt mycket vegetariskt och veganskt i vardagen), blev det istället snabbt vardagsmat i takt med att ekonomin och välståndet blev bättre, fett kött i Ungern är väldigt kopplat till manlig diet (likt här i Sverige). Sedan 1990 har dessa välfärdssjukdomar skjutit i höjden och när jag tittar på min fars ganska stora bekantskap har ingen än så länge överlevt 70år.

Rött kött har samma cancerogena klassificering som rökning, och WHO skriver även att det finns starka kopplingar mellan mejerikonsumtion samt prostata- och bröst-cancer (troligen p.g.a. av de höga halterna av östrogen, speciellt för ost som är en mer koncentrerad produkt)

Känns trist att sätta sordin på stämningen, men det är av välvilja jag skriver det här. Det finns ett värde av att äta som "en fattig". Att välja vego är inte enbart ett forum för veganer/vegetarianer, utan även för de som bryr sig om sin hälsa.

Jätte tråkig historia men vilken bacon föredrar du?

Visa signatur

"Wise men say, 'Forgiveness is divine, but never pay full price for a late pizza'."

Permalänk
Medlem

Mitt recept då, på trådskaparens begäran:

Fredags heta Bacon-omelett!

Inköpslista:

The Last Dab XXX (jälvigt god för sin styrka) Köpte min från chiliklaus, snabbast så och deras chipsdip är amazing!

AMT Stekpanna 28 cm (de testar hållbarheten med pansarvagn och min har hållt i tre år utan teflonsläpp)

Bacon, gärna lite tjockare skivor (nån föreslog att man kunde röka morötter, men nej)

Tomatpure, extra fin eller ICAs egna. (Kan bytas mot heinz chillisås, men där går gränsen)

Gurkmeja. (Ekologisk och nyköpt, släng din gamla burk)

Svartpeppar. Nymalen! (Om du så måste mortla kornen själv, t.o.m plastkvarnarna på Lidl är bättre än färdigmalet)

Ägg, från lyckliga höns. Gulan ska vara nästan orange, är den blekgul så skippa det märket resten av ditt liv. Frigående UTOMHUS om du så ska skaffa egna höns och göra rätt själv!

Vitlök, färskare än ett 3080Ti, annars pulver. Gammal vitlök förstör hela rätten.

Prästost
, den ska vara från Arla, tyvärr de enda som fått smaken rätt. Heligt god. Är du satanist kan du köra hushållsost, men då kommer omeletten smaka fan!

Tomater, 2 fina, mörkröda, stora. (Du behöver en vass kniv, för den ska skivas tunt)

En liten stenhård rödlök, ska finhackas eller skäras i fina ringar.

Kokosolja till stekning, kan bytas mot riktigt smör eller olivolja, men köp en burk ekologisk kokosolja om du vill göra rätt.

Carlsberg 3,5% (kan inte ersättas med något annat, kyl den i frysen om ditt kylskåp är för mesigt)

GÖR SÅ HÄR:
Ta 3 lyckliga ägg, knäck i en skål, i med en tesked The Last Dab XXX för att få lite fart.
Klicka i lite tomatpure och stänk ner lite gurkmeja, för en djupare färg och för att det är nyttigt, inte för mycket, smakar skit då.
Peppra med svartpeppar(för bättre upptag och smak) salta lätt och så i med vitlöken. En klyfta bara!

Värm upp pannan på övre medium, det ska vara tyskt teflon, AMT Stekpanna 28 cm, annars går det åt helvete! Maxvärme förstör allt.

Nu är det dag att skiva tomater, hacka löken och riva en fet hög med ost. Efter det borde pannan vara varm, så i med fettet, tre matskedar kokkosfett minst. Botten ska vara täckt! Njut av lukten och häll i äggsmeten. Smattrar eller låter det så hade du för varmt eller tog för lång tid på dig med grönsakerna.

Sänk värmen omedelbart till fyran.(på en skala på 12) Den här omeletten ska mjukbrynas och borde stelna på 5 minuter och då med extrem lätthet glida helt fritt i pannan. Precis när stelningen börjar bli klar så ska osten i, täck hela omeletten, med skivor eller rivet, skippa de yttersta kanterna bara, då den rinner när den smälter. På med löken och fyll halva omeletten med tomaterna. Vänd sen över den andra halvan som ett lock på härligheten och har du skött värmen rätt har undersidan inte fått färg än. Hög värmen lite och titta försiktigt på undersidan tills den fått lite gullenbrun yta på vissa ställen. Men överstek inte! En snustorr omelett gör ingen glad.

Lägg upp på en tallrik, gärna med den brynta sidan uppåt. Medans den ligger där och svalnar till ätlig temperatur så gör du nu bacon. Fyll pannan, lägg inte i mera fett, pannan är perfekt nu. Ett helt paket överfyller pannan, så lite mera än hälften räcker.
Med tålamod och värme på medel kommer baconen sakta men säkert bli perfekt knaprig utan att du behöver bränna den det minsta. Den sista knaprigheten kommer av att du lägger av den på hushållspapper, gärna torky, så allt överfödigt fett försvinner och de får torka en minut. Då borde de vara så stela att de inte böjer sig längre när du tar upp dom. Är de mjuka efter detta stekte du lite väl försiktigt, bara att steka på lite till isåfall. Bränd bacon går inte att rädda, så börja försiktigt. Lägg sen upp i ett fint mönster.

Sen är det bara att servera härligheten. (Borde tåla att fotas, skicka gärna till mig i PM om du vill.) Häll upp ett kylt glas iskall Carlsberg 3,5% till.

Är man lite känslig för hettan kan man ha smörrostat bröd till, med crème fraiche och strimlad gurka på. Går det helt åt helvete, så ät vaniljglass och ring 112. (Jag sa EN tesked, det är inte matskeden)

För en matigare rätt till kvällen kan man även smörsteka gröna bönor till, då ska vitlökspressen fram igen. Då passar massa riktiga Carlsberg bättre. Den på 5% i 50 cl petflaska. Inte Hof.

Smaklig spis!

För er som inte vet, så är The Last Dab XXX den sista såsen som kändisarna får på sina kycklingvingar. Kolla youtube. Den är inte så stark, det som fuckar upp folk är Da Bomb, och sedan är alla smaklökar borta. Vidrigaste jag haft i min mun, påminner glödande tåsvett i batterisyra. Skulle de börjat med Last Dab istället hade de pratat mera om hur fantastiskt god den är. Tar man den rent på tungan hinner man känna smaken innan den domnar bort, men utblandad i mat är den inte alls så farlig och man blir nästan beroende på en gång.

Men det är lite off topic, nu vet ni i allafall hur jag äter min bacon.

Visa signatur

”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens.
Artikel 12, FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Varför det?
Det går väl jättebra att äta sojakorv, beyond meat-burgare och vegansk bacon också?

Och varför berätta för andra hur de ska välja på den fronten?

Korv och burgare är former med rätt odefinierat innehåll. Fullt rimligt med vegetariska varianter.
Specifika styckdetaljer från ett visst djur känns mindre rimligt att sätta vegetariskt framför.
Finns massvis med goda vegetariska saker, men låt dem ha sina egna namn.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Claews:

Får kocken själv välja så blir det Alspånsrökt bacon från Nyhléns Hugosons (länk). Tydlig och naturlig röksmak som verkligen gått in i baconet. Sältan hålls på en perfekt nivå utan att man slänger sig efter tillbringaren med vatten.

Styrs jag av plånboken så brukar de bli Tulips eller det som reas förutsatt att de fortfarande är rökt.

Var köper du den?

Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gorham:

OM man behandlar djur på detta sätt ska man själv avlivas. Och ja, jag är seriös. Vidrigt att se, sånt här får mig att välja veg, trots att jag älskar kött.

Jag förstår inte riktigt vad du syftar på. Menar du att dom som jobbar på alla slakterier som använder denna(vanligaste) metod ska avlivas själva? Hardcore ståndpunkt isåfall!

Jag tror inte att det finns något kött som är kommersiellt tillgängligt som samtidigt är snällt mot djuren. Djuren är produkter i en industri. Det enda sättet är att inte stödja industrierna med dina pengar. Det är iallafall vad jag och många andra kommit fram till.

Visa signatur

Gigabyte RTX 3070 | Samsung 980 | AMD 5950x
32GB 3600MHz CL14 | Corsair RM850X | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
Skärm: Acer 27" ConceptD CP3271KP IPS 4K HDR 144 hz

Skriv gärna ett svar om ditt problem löste sig.

Permalänk
Medlem

Om det är inte länkat till tidigare kan jag varmt rekommendera att göra eget bacon.
Matgeek har ett klipp på hur han gör HÄR
Har själv två laddningar i kylen som inväntar rökning nästa vecka.
Bästa baconet jag ätit och man styr ju själv hur mycket sälta, röksmak och tjocklek på skivorna man vill ha.

Visa signatur

ASUS ROG Strix 550-I | Ryzen 5 5600x | Gigabyte RTX 3070 Aorus Master 8GB | WD m.2 1tb | Samsung M.2 500GB | Corsair SF750 750W | 2x16GB Corsair Vengeance LPX | EVGA Supernova G2 750W | Predator Ultrawide 34" 1440p | Coolermaster NR200P White

Permalänk
Medlem
Skrivet av _genki:

Min far fick fick sitt hjärta skadat vid 64års ålder, ett år senare har han haft 4st hjärtstopp, 2st strokes, hjärtarytmi etc. Jag är glad att ha honom vid livet även om tiden är alltmer knapp. Jag är dock helt övertygad om att hans feta köttrika diet varit bidragande orsak (Något som även WHO skriver under på vid baserat på oberoende globala studier). Han kommer från Ungern och har ett släktträd fyllt med långlivade människor, däremot dör hans bröder och manliga vänner som flugor p.g.a välfärdssjukdomar som hjärt- & kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Tänk på detta när ni ser över er egen diet, och möjligtvis er kärlek till Bacon.

Varför jag är helt övertygad om att just köttprodukterna är orsakande (förutom de vetenskapliga bevis som ligger till grund), beror på den otroliga transformation Ungern har genomgått sedan den sovjetiska ockupationsmaktens fall 1989. Från att ha varit ett fattigt land där kött och mejeriprodukter var lyxvara (där man åt mycket vegetariskt och veganskt i vardagen), blev det istället snabbt vardagsmat i takt med att ekonomin och välståndet blev bättre, fett kött i Ungern är väldigt kopplat till manlig diet (likt här i Sverige). Sedan 1990 har dessa välfärdssjukdomar skjutit i höjden och när jag tittar på min fars ganska stora bekantskap har ingen än så länge överlevt 70år.

Rött kött har samma cancerogena klassificering som rökning, och WHO skriver även att det finns starka kopplingar mellan mejerikonsumtion samt prostata- och bröst-cancer (troligen p.g.a. av de höga halterna av östrogen, speciellt för ost som är en mer koncentrerad produkt)

Känns trist att sätta sordin på stämningen, men det är av välvilja jag skriver det här. Det finns ett värde av att äta som "en fattig". Att välja vego är inte enbart ett forum för veganer/vegetarianer, utan även för de som bryr sig om sin hälsa.

Eller så beror det på inaktiv livsstil, i synnerhet jämföet med hur man levde då i kombination med högt och ojämnt blodsocker som man inte får av fett och kött. Hjärt & kärlsjukdomarna kom i takt med att man började äta mer vegetabiliska fetter. Korrelation eller kausalitet? WHO studien har inte tagit hänsyn till livsstil, alkohol och tobaksvanor etc.

Permalänk
Medlem
Skrivet av robbz84:

Om det är inte länkat till tidigare kan jag varmt rekommendera att göra eget bacon.
Matgeek har ett klipp på hur han gör HÄR
Har själv två laddningar i kylen som inväntar rökning nästa vecka.
Bästa baconet jag ätit och man styr ju själv hur mycket sälta, röksmak och tjocklek på skivorna man vill ha.

Har tänkt göra det länge, måste få tummen ur snart.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk

Vegansk.

Permalänk
Medlem

Änglamark. Fin kvalitet och ekologiskt. Bra för grisen.

Visa signatur

Lenovo Thinkpad T14 gen 2 - i7 1165G7 - 32Gb ram - 512Gb OPAL2 ssd - 300 nit 1080p

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Valonen:

Vilket bacon föredrar ni och i så fall varför?

Köper ju inte bacon så ofta, och när jag gör det så är det för att klippa ned den i pannan som jag sedan steker upp krögarpytt i, så baconet blir ju bara en del av det hela och får inte sådan jätteframtoning kanske.

Dock för ett par år sedan körde axfood/Garant med tysk importbacon i sina paket som var torrare och fastare i konsistensen än vår svenska/danska rimmade sladder-slafsbacon. Den var även kryddad med något såg det ut som på ytan - paprikapulver kanske?

Men sedan gick miljardärsfrun Ax:son över till svenskt fläsk istället så då blev karaktären åter mer åt den traditionella svenska vattniga baconen. Kör dock deras krav/ekologiska bacon ändå, den är rätt schysst trots allt. Inte så blaskig som tulips brukar vara, där det kan rinna vatten ur paketet när man öppnar det... Vilket ju är kalas, typ! Ett stänk baconvatten på brallan och man luktar hela dan sen... Uck.

Skrivet av murak:

Änglamark. Fin kvalitet och ekologiskt. Bra för grisen.

Bra och bra, de blir ju slaktade...

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Är det som du köper färdigt eller röker du det också och sen skivar i den tjocklek du vill ha?
Ser riktigt smarrigt ut

Visa signatur

Ryzen 5 3600 @ 4.2 Ghz - Cooler Master Hyper 212 Black Edition
MSI B450M Mortar Max - Corsair Ryzen LPX 32GB 3600MHz / DDR4
Phanteks Eclipse P300 - PNY GeForce RTX 3070 8GB - Seasonic Focus+ / 650W / 80+ Gold
Samsung SSD 850 EVO 500GB - Kingston A400 SSD 480 GB
ACER Predator X34GS - Nobelchair Hero Black Edition

Permalänk
Medlem

Tulip, solklart.

Förstår inte alls att så många håller Scan som sin favorit. Har tagit den några gånger på prov och tycker den har en sunken eftersmak likt sopor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wessmen:

Tulip, solklart.

Förstår inte alls att så många håller Scan som sin favorit. Har tagit den några gånger på prov och tycker den har en sunken eftersmak likt sopor.

Det kan bero på att SCAN producerar i Polen, igen bra djurhållning där.
På alla animaliska produkter så finns en liten rund märkning.
På scan står det PL och en siffra för slakteriet. PL=Polen, SE=Sverige. Osv

Har för mig att vissa ICA & Coop också är märkta med PL...

Stavning
Visa signatur

AMD_PERAs Dator Galleri
Jag har försöker att hitta bra delar billigt: AMD, ASUS, MSI, Fractal Design, Corsair, Zalman, Noctua, Kingston, Seasonic, WesternDigital, Sapphire mfl.
Skitbra -sa Bill, Brakskit -sa Bull...
Det blir nog bra när det blir färdigt...Nu slipper jag intel, när RYZEN har kommit...

Permalänk
Medlem

Enebackens bacon ifrån skövde slakteri som finns på Lidl är det bästa baconet. Finns även en chillivariant som är god.