Uppkopplat larm i det smarta hemmet med Ajax Systems

Permalänk
Hedersmedlem

Efter att ha haft larm hemma i snart 15 år tröttnade jag på de stora Verisure och Sector Alarm och skaffade Ajax. Jag ställer mig lite frågande till er som tycker att Ajax är dyrt. Det var det billigaste av alla larm jag tittat på sett på en femårsperiod. Många larm är billiga i inköp men man straffas med en grotesk månadsavgift.

Installationen av Ajax var smidig. De första enheterna tog en stund men sedan flöt det på. Det enda problemet som jag brottades med är att magneten till magnetkontakten måste sitta till höger om den aktiva delen, något som inte framgick riktigt bra.

Det finns mängder av inställningsmöjligheter i larmet, ändå finns det vissa saker som jag inte kan få till, vilket är lite irriterande.
- Tex vill jag att larmet ska indikera att det är igång när man kommer hem så att man förstår att man ska larma av. Detta kan åstadkommas genom att man låter sirenen pipa. Dels piper den fruktansvärt högt även på lägsta nivå, och dels så piper den nu på en massa andra events. Jag har tex inget behov av att den piper i 30s när jag larmar på nattläget. Och det är nästan så att man inte vill sätta på nattläget om man gör det för sent eftersom man riskerar väcka hela huset.
- Hur man hanterar olika koder är också tämligen knökigt. Man kan ha en larmkod för hela larmet. Vill man ha personliga koder så måste man även knappa in vilken personlig kod man vill använda. Då blir koden fyra knapptryck längre. Jag saknar också möjligheten att ha tidsbegränsade och tillfälliga koder i de fall man har städ, hantverkare, kattvakt osv. hemma.

Det sista stora minuset är knappsatsen. Först och främst så måste man väcka den genom att trycka på den. Sedan slår man sin kod. Jag är van vid att kod larmar av, men inte här. För att larma av måste man slå kod + larma av knapp. Symbolerna som används är inte direkt intuitiva. Panelen är touch, vilket jag inte gillar.

Nu låter jag kanske negativ, men på det stora hela är Ajax ett bra larm som känns pålitligt. Det reagerar snabbt. Appen är väldigt bra. Det är relativt små saker som skiljer det från hur jag upplever tex Verisures larm som är det som jag gillat bäst sedan tidigare. I mina ögon slår det Sector Alarms paket.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Medlem

Jag har kört Ajax i lite över ett år nu i min villa. Är överlag väldigt nöjd med det.

Visst hade ett öppet api varit att föredra men jag har ändå fått in det i min Homeassistant via SIA protokollet och ansluta den som en Monitoring station. På detta vis får jag i alla fall status på larmet så jag kan automatisera utifrån det.

Skrivet av Gelantious:

Är nyfiken på ajax, någon som har det och provat lägga till tredjeparts kameror? Om det fungerar bra?

Jag kör på 6 stycken tredjeparts kameror som är kopplade via RTSP. De kan endast användas för att se video feeden och vad jag har förstått kan larmcentralerna ansluta till dem då också. Dessa kameror kan inte användas för att trigga larmet utan är helt för verifiering.

Visa signatur

/dev/null

Permalänk
Medlem
Skrivet av Veni:

Att en produkt uppfyller samt är certifierad enligt EN 50131-1:2006 grade 2 är inte samma sak som larmklass 2.

Produkten är inte godkänd och inte certifierad enligt larmklass 2.
Eller ens larmklass 1 för den delen. Anledningen är att den klarar inte av det.

är problemet. Sist jag kollade så fick det ta högst 450ms innan man upptäcker att man saknar fungerande förbindelse med ansluten utrustning i den lokala anläggningen. Och då fungerar det ej med batteridrivna enheter om man inte vill sitta och ladda dom som sin mobiltelefon .

Därför kom larmklass R till.

Larmklass R hade den klarat, som är avsett för konsumenter samt objekt med väldigt lågt skyddsvärde.

Men inte ens i larmklass R är den godkänd. Anledningen är att troligtvis har ingen begärt certifiering utav den, eftersom det i sin tur kostar pengar. Men det kanske kommer, vem vet.

Och jag talar om svenska larmklasser, eftersom utländska "grade" samt certifieringar duger enbart utomlands(inte Tyskland), men inget svenskt anläggarintyg kan utfärdas innehållandes en Ajax produkt i Sverige utan att alla produkter måste omnämnas i avvikelserna och således försvinner hela idén med ett intyg som anger att anläggningen uppfyller larmklass 2.

Om någon kan peka till ett giltigt intyg för larmklass 2 på en Ajax produkt, utfärdat utav SBSC så tar jag tillbaks mitt uttalande.
https://www.sbsc.se/hitta-certifikat/#/produkter/1/

Utländska larmklasser har inget värde i Sverige. Det enda man kan tänkas snegla på är tyskarnas VdS klass C.

EN 50131-1:2006 är en Europanorm avsedd för bl.a. inbrottslarm. Det betyder inte samma sak som att produkten uppfyller SSF1014 eller 114 och således så behöver man inte nyttja SSF130:8 vid projekteringen eftersom 130:8 hänvisar till larmklass 1-4, vilket Ajax saknar ett giltigt certifikat på så vitt jag kan se.

Fast helt ärligt, vem bryr sig? Det är inte certifikatet som skyddar dig...
Det man vill veta, och bör kolla, är om ditt försäkringsbolag godkänner ditt hemlarm. Sen hur många millisekunder något tar är ointressant för de allra flesta (larmet triggar för övrigt "på direkten" när något bryts, ingen fördröjning på minuten). Och batterina brukar räcka 1-2 år.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem

Är detta ett larm med kameror i ens hem, kopplat till ett moln på ukrainska servrar? Really?

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem
Skrivet av webbson:

Jag kör på 6 stycken tredjeparts kameror som är kopplade via RTSP. De kan endast användas för att se video feeden och vad jag har förstått kan larmcentralerna ansluta till dem då också. Dessa kameror kan inte användas för att trigga larmet utan är helt för verifiering.

RTSP till kamerorna öppnas direkt ut mot internet för att man ska kunna kolla på dom via Ajax-appen vilket säkerhetsmässigt är en riktigt dålig idé. Använder man lokala IP-adresser till RTSP-strömmarna så går dom inte att nå om man inte är hemma och på samma nätverk.

Permalänk
Medlem

Det här med att integrera sitt larm i alla möjliga funktioner tycker jag personligen är lite läskigt. Integrationer med kameror, vart folk är, lampor m.m. kan jag göra i tex Home Assistant. Om man endast vill ha notiser, styra någon siren, och blinka lite lampor så behöver man inte ha ett larm om man har ett hemautomationssystem.

Larm har i alla fall jag med larmklassning för rätt endamål just för att jag vill ha ett larm som möter de krav jag själv ställt. Sen kan jag väl säga att jag har en del funktioner i Home Assistant som i vissa människors syn skulle kunna tolkas som "larmfunktioner".

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gelantious:

Är nyfiken på ajax, någon som har det och provat lägga till tredjeparts kameror? Om det fungerar bra?

Jag kör det mot Unifi Protect, Funkar bra men blir att jag öppnar protect appen istället för Ajax

Visa signatur

I'm Garry-fucking-Oak, You can't ignore my girth!
__________________
Projekt CM 334 ->1337 @ H2O :: Bread-Box HTPC :: Bread-Brain NAS

Permalänk
Medlem

Tack @veni och andra. Ni har gett mig en del att fundera på.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag funderar på att sätta upp larm med Smartthings? Någon som provat det?

Har en Aeotech-siren och tänker att jag kan använda sensorer på dörrarna.

Blir ju ingen koppling till någon larmcentral men kanske hyfsat okej lösning sett till priset?

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Medlem
Skrivet av Veni:

Om man inte har möjlighet att hantera larmet(sitter t.ex. på ett flygplan högt upp i luften, badar m.m.) så är en larmcentral bra att ha. Och jag kan tänka mig att man som anställd inte vill bli väckt mitt i natten p.g.a. ett larm. Som ägare kan jag tänka mig att det är annorlunda, men inte som anställd.

Och det med polisen beror helt på i vilket brottsdistrikt man bor i. Här i Malmö kör inte polisen ut på ett inbrottslarm normalt. På 90-talet gjorde dom det om man ringde dom och sa att man såg ett pågående inbrott. Idag skall dom ha väldigt lite att göra(i Malmö har dom mycket att göra) eller så har en väktare gripit någon och behöver hjälp.

Jag tror inte att Elgigantens lager skulle godkänna en Ajax produkt som kan styras via främmande servrar .
Och där larmar man även deras s.k. bunkrar specifikt för att upptäcka tidigt angrepp med hjälp av seismiska detektorer.

Ajax har aldrig falsklarmat för mig på sen start och det har suttit uppe i några år. Men så det låter som att du vägrar bli väckt mitt i natten om det skulle bli inbrott på din arbetsplats? I så fall låter det som du varken uppskattar din anställning eller värdesätter arbetsplatsen du befinner dig i dagligen.

Om Polisen i Malmö inte ens åker på pågående inbrott så är det något allvarligt fel! Majoriteten av fallen som dirigeras ut till de dagliga patrullerande poliserna av ledningscentral är smågrejer som har en betydlig lägre prioritet, medans pågående inbrott är högsta prioritet enligt deras regelbok. Men jag tror dig inte, vad har du för källa på att Malmöpolisen inte åker ut på pågående inbrott?

Jag har aldrig sagt att Elgigantens lager skulle godkänna Ajax. Elgigantens lager har garanterat högre krav på sig, men det handlar ju om värde och stöldbegärlighet vilken klass man får från försäkringsbolaget. Jag tror det finns väldigt få personer här på SC som har ett hem eller en verksamhet som kräver dom klasserna du förespråkar.

Permalänk
Skrivet av BasseBaba:

API är tyvärr dealbreaker för mig.

Vill kunna ha funktioner som t ex att den larmar på automatiskt när jag låser mitt smarta dörrlås (valfri leverantör), jag vill kunna ha in det i en ”gemensam” app för ett smart hem (t ex Home Assistant eller liknande), funderar även på att man vill ha ut larmstatus / på / av-slagning för att kunna automatiskt sätta t ex hemma/bortaläge på värmesystemet....

Jag kommer även köra separata kameror, så kommer även där vilja ha integration så kamerasystemet kan få notis & spela in & skicka bild vid larm.

Finns det nått som klarar detta? Har fått tips om att titta på SPC.
KNX-integration vore perfekt.
Ja, kommer köra kablar, trådlöst & batterier ger jag inte mkt för.

Ett krav är även ”dolda” sensorer, vill ha t ex magnetsensorerna inuti karmarna på fönster/dörr så dom inte syns.

SPC är annars trevligt men klarar max 4st kameror men ingen KNX vad jag vet.

Trådat inbrottslarm har inte fabrikatsbundna larmgivare så du kan välja vilka magnetkontakter du vill.

A o O är enligt mig dubbla larmvägar (ex GPRS o ethernet), blir strömmen bruten till kåken och ditt modem slocknar har du GPRS-vägen som strömförsörjs av batteri.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Veni:

Om Du har idag Verisure så passar Du in på den målgrupp som Visonic har med sin PowerMaster serie.

Eftersom Tyco idag äger både Visonic och DSC så har även DSC's Neo samma möjligheter lokalt på objektet, men Neo är även godkänd i larmklass 2 eftersom det är en hybrid produkt där man kan köra trådbundet samt trådlöst, och då valde troligtvis DSC/Teletec att få produkten godkänd i larmklass 2 eftersom det är en tuffare klass än R och således klarar man av larmklass R om en kravställare kräver det.

Visonic lär dock bli billigare. Dock så behöver den kopplas upp mot en IPMP server om Du vill kunna styra larmet ifrån en telefon. Visonic erbjuder ingen sådan tjänst men deras återförsäljare gör det.

Neo kan både köra upp DSC's molntjänst och även direkt ifrån telefon om Du kan öppna rätt portar där hemma.

Både Visonic och DSC har funnits sedan minst början på 90-talet och deras produktserier lever lång tid innan dom hittar på något nytt. Och då går det fortfarande att hitta reservdelar flera år senare.

Gå in på www.teletec.se och kolla runt bland produkterna. Sällan dom tar in något dåligt. Dom har funnits lika länge som DSC's produkter i Sverige. Och leta sedan upp på eBay, Blocket eller Byggahus om det är någon som säljer produkterna. Detta för att TeleTec säljer ej till slutkunder.

Borde kanske finnas ett underforum till larm i https://www.sweclockers.com/forum/169-smarta-hem när man vill specifikt snacka larm och idéer samt tips för hur man få till det larm som passar en bäst till absolut lägsta kostnad genom att gå förbi så många mellanhänder som möjligt. LarmClockers .

Tack

Visa signatur

Intel Core i7 8700K, MSI GeForce GTX 1080 Ti 11GB Gaming X, Samsung 960 EVO 1TB, MSI Z370 GAMING M5, Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance, EVGA Supernova G3 850W

INTEL CORE I7 3930K 3.20GHZ 12MB S-2011, FRACTAL DESIGN MIDITOWER DEFINE R3, CORSAIR HX 1050W, ASUS RAMPAGE IV FORMULA, Asus STRIX GTX970, CORSAIR 16GB DDR3 DOMINATOR QUAD 1866MHZ CL9 (4X4GB) Ljud: ASUS Xonar D2X/XDT 7.1 | Elac 5.1 +förstärkare | Cambridge dacmagic plus | Astro gaming A40 | Sennheiser HD 650
You ask me if I have a god complex? Let me tell you something, I am god!

Permalänk
Medlem
Skrivet av andr3a$:

RTSP till kamerorna öppnas direkt ut mot internet för att man ska kunna kolla på dom via Ajax-appen vilket säkerhetsmässigt är en riktigt dålig idé. Använder man lokala IP-adresser till RTSP-strömmarna så går dom inte att nå om man inte är hemma och på samma nätverk.

Yes detta är såklart ett problem. Själv kör jag RTSP via BlueIris. Så jag kan peka Ajax på BlueIris RTSP feeds och får då skydd mot bruteforce osv från BlueIris som blockar IP't.

Visa signatur

/dev/null

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gelantious:

Är nyfiken på ajax, någon som har det och provat lägga till tredjeparts kameror? Om det fungerar bra?

Jag har några TP-link som jag körde via RTSP till Ajax och det fungerade, dock så förlorade jag lite funktionalitet på det sättet, så jag använder TP-links app istället för att se videofeeden och så spelas allt in på min NAS. Dock har jag en Ajax powerplug som är inställd så att strömmen till kamerorna sätts på så fort som larmet aktiveras. Annars är strömmen till kamerorna alltid avstängd.

Visa signatur

Intel i7-7700K | Corsair H110 | 2x16Gb Corsair Vengeance 2600MHz | GTX1070 | Samsung Evo Pro 960 500 Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av qaws:

Ajax har aldrig falsklarmat för mig på sen start och det har suttit uppe i några år. Men så det låter som att du vägrar bli väckt mitt i natten om det skulle bli inbrott på din arbetsplats? I så fall låter det som du varken uppskattar din anställning eller värdesätter arbetsplatsen du befinner dig i dagligen.

Det är därför man betalar andra för att göra den typen utav arbete som t.ex. en larmcentral och ett vaktbolag.

Jag tror att Du blandar ihop mitt anställningsavtal med hur Du tycker det skall vara.
Jag uppskattar min anställning och min arbetsplats, så länge som dom avtalade villkoren uppfylles utav arbetsgivaren. Skulle så ej ske så byter jag bara arbetsgivare.

Jag har betalt när jag jobbar, vilket jag ej har på min fritid. Enda anledningen till att jobbar är för att ha en fritid.

Om jag skulle t.ex. få en extra 10-15k i månaden bara för att vara på en ringlista varje dag och även 5k i startavgift om jag skulle bli störd på min fritid(10k på en röd dag) samt 4xtimlön per påbörjad timme som jag utför arbete så kanske jag hade avtalat om att vara tillgänglig på min fritid. Samtliga siffror är angivna efter skatt.

Jag kanske överdriver, men i skrivande stund så är det så jag värderar min fritid.

Men just nu ser inte mitt anställningsavtal ut så, så vi kan lägga ner denna hypotetiska diskussion eftersom jag jobbar ej ideellt åt vare sig skattefinansierade eller vinstdrivande organisationer.

Skrivet av qaws:

Om Polisen i Malmö inte ens åker på pågående inbrott så är det något allvarligt fel! Majoriteten av fallen som dirigeras ut till de dagliga patrullerande poliserna av ledningscentral är smågrejer som har en betydlig lägre prioritet, medans pågående inbrott är högsta prioritet enligt deras regelbok. Men jag tror dig inte, vad har du för källa på att Malmöpolisen inte åker ut på pågående inbrott?

Hör med med gamla LKC i Malmö(numera RLC). Finns ingen bättre källa än själva källan, eller hur?

Det kallas i Malmö att "dom kommer om där finns lediga resurser" vid simpla saker som pågående inbrott.
Och nej, dom skickar inga bilar ifrån Trelleborg eller Lund med påslagna blåljus till ett pågående inbrott i Malmö.

Dom skall helt enkelt ha lite att göra för att prioritera ett pågående inbrott i Malmö, såvida det inte är hos någon politiker.

Skrivet av qaws:

Jag har aldrig sagt att Elgigantens lager skulle godkänna Ajax. Elgigantens lager har garanterat högre krav på sig, men det handlar ju om värde och stöldbegärlighet vilken klass man får från försäkringsbolaget. Jag tror det finns väldigt få personer här på SC som har ett hem eller en verksamhet som kräver dom klasserna du förespråkar.

Vad som passar ett objekt betyder inte att det passar ett annat. När det gäller teletekniska säkerhetssystem så finns det inte "En-Storlek-Passar-Alla". Dom larmklasser jag förespråkar är dom som finns i Sverige. Jag förespråkar inga larmklasser som inte finns i Sverige(även om jag smått sneglar på VdS). Det ökar chansen att systemet fungerar som det skall när man väl behöver det.

Det är inte olagligt att ha ett icke SBSC godkänt system i Sverige, men om jag skulle sätta in ett inbrottslarm här hemma så hade det varit uppbyggt utav komponenter som antingen är eller varit VdS klass C godkända eller SSF114 samt SSF1014 i larmklass 3-4.

Sedan att anläggning i sig inte skulle vara certifierad är mindre viktigt för mig, eftersom jag tänker ej betala en behörig ingenjör för att utfärda ett anläggarintyg, då jag är kravställaren och kräver enbart materiel enligt ovan.

Hade jag accepterat trådlöst så hade jag valt att köra på larmklass R, men trådlösa säkerhetssystem är en motsägelse i sig, men jag förstår varför marknaden har växt, då det är privatpersoner som driver på efterfrågan gällande trådlösa inbrottslarm.

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.

Permalänk
Medlem

Har kört ajax i rätt många år nu. Jag skiter i vad för klassificering hit och dit det står på något papper. Jag VET att larmet fungerar och jag är trygg med hur min installation är. Jag har både brand, vatten och inbrott i min setup. Jag har sex kameror runt huset som spelar in 24/7. Alltså även när vi är hemma. Vi har ett stort hus och jag gillar kunna casta en video ifrån min uppfart till min kökstv medans jag väntar på posten eller någon som ska komma.

Är larmet perfekt? Nej absolut inte. Jag hade gärna haft ett mer öppet api. Men jag väljer att vara nöjd över min månadskostnad på 0kr och spenderar väldigt lite tid på fundera kring detta då allt funkar så bra. Men vi är alla olika.

Vissa spenderar sin tid att gnälla och göra sig lustiga över att ett utländskt larm minsann saknar det finaste som finns i denna värld nämligen ett SVENSKT intyg på att produkten är godkänd för inte kan man tro att någon produkt utan detta är något att ha... 🤭

Visa signatur

🎮 ASUS RTX 3080 STRIX • i7-13700K • Define 7 • ASUS B660-PLUS D4 ⌨ 64GB DDR4 3600MHZ 💿 4TB NVMe
🖥️ Acer Predator 43" CG437KP 120hz 🖥️ 2 x LG 43" 43UN700

📹 Mitt skrivbord 🎬 Mitt biorum

Permalänk
Medlem

Synd att dem inte har någon MotionCamera för utomhusbruk

Visa signatur

Do good. Be good. Repeat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av radx:

Har kört ajax i rätt många år nu. Jag skiter i vad för klassificering hit och dit det står på något papper. Jag VET att larmet fungerar och jag är trygg med hur min installation är. Jag har både brand, vatten och inbrott i min setup. Jag har sex kameror runt huset som spelar in 24/7. Alltså även när vi är hemma. Vi har ett stort hus och jag gillar kunna casta en video ifrån min uppfart till min kökstv medans jag väntar på posten eller någon som ska komma.

Är larmet perfekt? Nej absolut inte. Jag hade gärna haft ett mer öppet api. Men jag väljer att vara nöjd över min månadskostnad på 0kr och spenderar väldigt lite tid på fundera kring detta då allt funkar så bra. Men vi är alla olika.

Vissa spenderar sin tid att gnälla och göra sig lustiga över att ett utländskt larm minsann saknar det finaste som finns i denna värld nämligen ett SVENSKT intyg på att produkten är godkänd för inte kan man tro att någon produkt utan detta är något att ha... 🤭

Vilka kameror har du som filmar utomhus?

Visa signatur

Do good. Be good. Repeat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TrueType:

Vilka kameror har du som filmar utomhus?

Inga märkvärdiga. Vanliga kameror som stödjer rtsp streams som jag sedan läser upp i homeassistant och sedan är det den streamen som homeassistant producerar som jag Castar på min tv. Det finns listor på kameror som ha rekommenderar. Mina går nog inte köpa längre tror jag. Men jag rekommenderar kameror som du matar med poe och kabel. Det drar slut ett batteri fort om du streamar mycket ifrån kamerorna.

Visa signatur

🎮 ASUS RTX 3080 STRIX • i7-13700K • Define 7 • ASUS B660-PLUS D4 ⌨ 64GB DDR4 3600MHZ 💿 4TB NVMe
🖥️ Acer Predator 43" CG437KP 120hz 🖥️ 2 x LG 43" 43UN700

📹 Mitt skrivbord 🎬 Mitt biorum

Permalänk
Medlem
Skrivet av radx:

Inga märkvärdiga. Vanliga kameror som stödjer rtsp streams som jag sedan läser upp i homeassistant och sedan är det den streamen som homeassistant producerar som jag Castar på min tv. Det finns listor på kameror som ha rekommenderar. Mina går nog inte köpa längre tror jag. Men jag rekommenderar kameror som du matar med poe och kabel. Det drar slut ett batteri fort om du streamar mycket ifrån kamerorna.

Jaa, okej. Verkar som att Ajax ska släppa utomhus MotionCam:
https://www.pahedomotica.nl/product/ajax-motioncam-outdoor-be...

Visa signatur

Do good. Be good. Repeat.

Permalänk
Skrivet av Shakermaker:

Jag funderar på att sätta upp larm med Smartthings? Någon som provat det?

Har en Aeotech-siren och tänker att jag kan använda sensorer på dörrarna.

Blir ju ingen koppling till någon larmcentral men kanske hyfsat okej lösning sett till priset?

Så har jag gjort. Efter flera år med dyra larm valde jag att lägga över allt på Smartthings. Man får förvisso inte väktarutryckning men det är inget jag använt mig under alla år ändå. När jag lämnar låses dörrarna. Kameror, rörelsedetektorer och magnetkontakter ställs i larmläge och belysning etc släcks ned. Frånkoppling görs automatiskt när ytterdörren (som kräver en sexsiffrig kod) öppnas och då tänds samtidigt lampor etc i huset. Förväntar mig inte att någon Oceans Fourteen med akrobater och avancerad teknisk utrustning ska utspela sig i mitt hus så smidighet fick stå i fokus. Fru och barn älskar det!

Permalänk
Medlem
Skrivet av raks0:

Som många har nämnt är väktarutryckningarna ganska kef, och en falsk trygghet, de åker dit, är någon kvar håller de sig på avstånd, går def. inte in, men fotar/filmar. Följer efter i laglig hastighet och ja, det är de du betalar för med verisure/sector etc.

Rök, strobe och högvolym om du faktiskt vill skydda dina saker. Men har du det är knappast den lilla kostnad för att ha det kopplat till en central något problem

Stämmer inte att man inte går in, man gör en yttre analys innan man går in och är där inget som pekar på att det är "farligt" att gå in, så går man in.

Jobbar som väktare, Sen att förfölja eventuella tjuvar etc sker också enligt egen bedömning (Ja vi får inte bryta hastigheter,men..)

Men det är det fysiska skyddet som skyddar bäst innan en väktare/polis kommer på plats, du köper dig tid som tjuven behöver lägga om du gör det jobbigare för dom.

//skane

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem

Är det ok att ha övervakningskamera på sin egen tomt? Om man ser till att den bara tar upp tomten och inget utanför?

Om det är ok, måste man ha en skylt om att det är videoövervakat?

Visa signatur

I5 9600k@stock / Cooler Master Evo 212 / Gigabyte Z390 Gaming X / Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz / MSI RTX2070 Gaming Z / EVGA 550 BQ / Asus VG27BQ 27" 165Hz

Ryzen 5 5600x@stock / Asus Rog Strix X570-E Gaming / Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3600MHz CL18 / MSI RTX3070 Suprim X / BeQuiet Pure Power 11 600W / Asus VG278Q 27" 144Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av CubaCola:

Är det ok att ha övervakningskamera på sin egen tomt? Om man ser till att den bara tar upp tomten och inget utanför?

Om det är ok, måste man ha en skylt om att det är videoövervakat?

Ja det är tillåtet att övervaka egen tomt, förutsatt att inget utanför syns. Skyltning måste finnas

Skrivet av radx:

Har kört ajax i rätt många år nu. Jag skiter i vad för klassificering hit och dit det står på något papper. Jag VET att larmet fungerar och jag är trygg med hur min installation är. Jag har både brand, vatten och inbrott i min setup. Jag har sex kameror runt huset som spelar in 24/7. Alltså även när vi är hemma. Vi har ett stort hus och jag gillar kunna casta en video ifrån min uppfart till min kökstv medans jag väntar på posten eller någon som ska komma.

Är larmet perfekt? Nej absolut inte. Jag hade gärna haft ett mer öppet api. Men jag väljer att vara nöjd över min månadskostnad på 0kr och spenderar väldigt lite tid på fundera kring detta då allt funkar så bra. Men vi är alla olika.

Vissa spenderar sin tid att gnälla och göra sig lustiga över att ett utländskt larm minsann saknar det finaste som finns i denna värld nämligen ett SVENSKT intyg på att produkten är godkänd för inte kan man tro att någon produkt utan detta är något att ha... 🤭

Det har tyvärr med försäkringsbolagen att göra. Ajax verkar mycket smidigare än mycket av den certifierade gråhårsframkallade skiten som jag hållt på med innan.

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk
Medlem
Skrivet av KeepRaffing:

Så har jag gjort. Efter flera år med dyra larm valde jag att lägga över allt på Smartthings. Man får förvisso inte väktarutryckning men det är inget jag använt mig under alla år ändå. När jag lämnar låses dörrarna. Kameror, rörelsedetektorer och magnetkontakter ställs i larmläge och belysning etc släcks ned. Frånkoppling görs automatiskt när ytterdörren (som kräver en sexsiffrig kod) öppnas och då tänds samtidigt lampor etc i huset. Förväntar mig inte att någon Oceans Fourteen med akrobater och avancerad teknisk utrustning ska utspela sig i mitt hus så smidighet fick stå i fokus. Fru och barn älskar det!

Intressant. Kör du allt via Smartthings då och med endast Samsungs produkter?

Vad har du för låslösning som kan kombineras med Smartthings?

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Hört att hon har grymt bra röststyrning.

Tycker inte att min riktigt gör som jag säger. Alls. Känner mer att det är jag som är röststyrd.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av radx:

Inga märkvärdiga. Vanliga kameror som stödjer rtsp streams som jag sedan läser upp i homeassistant och sedan är det den streamen som homeassistant producerar som jag Castar på min tv. Det finns listor på kameror som ha rekommenderar. Mina går nog inte köpa längre tror jag. Men jag rekommenderar kameror som du matar med poe och kabel. Det drar slut ett batteri fort om du streamar mycket ifrån kamerorna.

Ta det steget längre med https://github.com/asmirnou/watsor docker image. Kör bildanalys på kameraströmmarna, sedan publiseras igenkänning av människor via mqtt till HA som spelar upp röstmeddelande i alla högtalare att någon är på uppfarten, etc. Då vet man när leveransen från inet kommer när man jobbar hemifrån!

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk

Har själv haft larmet i nu 3 år.
Haft både Sector alarm innan och Även ett visonic larm. De är som häst och vagn jämfört med Ajax.

Utöver allt som står för det mesta på deras hemsida vill ja påpeka några saker.
Community byggd grupp med likasinade både köpare och ägare finns. Ajax Systems - Supportbuddys Sverige https://www.facebook.com/groups/1530041150397277

Otroligt bra batteritid!
Möjligheter till Relästyrningslösningar, tex garageporten får ingen el om larmet är igång.
App till Apple Watch.
En hel del HA lösningar finns tillgängligt och mer kommer. (finns trådar om det i ajax gruppen)
Möjlighet att önska framtida funktioner. Se länk
https://ajax.systems/features/page/2/ guld värt!
Prisvärt system!

Rekommenderas starkt!

Visa signatur

-= In Trance We Trust =-
Intel I7 8086K Limited Edition | 32GB 3600DDR4 | GTX 1070 | 2x1TB WD BLACK SN750 / 2x500GB 850 EVO | AUDIO PRO T8 ADDON |34" LG34UM95-P

Permalänk
Skrivet av Shakermaker:

Intressant. Kör du allt via Smartthings då och med endast Samsungs produkter?

Vad har du för låslösning som kan kombineras med Smartthings?

Jag kör allt via Smartthings och jag har blandade produkter. Har Yale Doorman som förvisso kan integreras men jag har istället en magnetkontakt inbyggd i dörren som registrerar när den öppnas. Kände inget behov av att göra det svårare. Det är en säkerhetsdörr och området omkring den är välupplyst och kameraövervakas.

Har en tablet som kör SharpTools placerad på väggen innanför dörren och tidigare använde jag den som manöverpanel med kod för att stänga av larmet, men i slutändan fann jag nuvarande lösning mycket enklare för alla inblandade. Mina rörelsedektektorer är från Telldus eftersom de är de enda (lätt tillgängliga) som kan husdjursanpassas.

Permalänk
Avstängd

En mycket specifikt vältränad hund är det bästa larmet och som det första försvaret. Extrapolera valfritt från det påståendet.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |