Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Söker fil-verifikationsmetod, som ej inkl filnamnet i checksumman

Permalänk
Medlem

Söker fil-verifikationsmetod, som ej inkl filnamnet i checksumman

Jag använder filverifikation för olika tillämpningar, för att verifiera att filer inte blivit korrupta sen första lagringen eller efter nätöverföring. Använder mest SHA3 f.n.

En liten irritation för mig, är att filnamnet ingår i verifikationen. Med andra ord, om jag byter namn på en fil, så stämmer inte längre SHA3 summan för den filen.

Skulle vara nyfiken att testa någon annan verifikations-summa - eller liknande - där man kan byta namn på en fil och checksumman ändå kommer att stämma. Dvs att checksumman kan formas utav filens digitala kärna - så att säga - och inte gör sig beroende av ytliga faktorer som filnamnet. Så länge alla filer ligger i samma mapp så torde verifieringsprocessen hitta alla filer.

Finns såna verifikationsmetoder? Vad kallas såna med ett gemensamt namn (så man kan söka efter dom), och finns det tydliga baksidor med dessa?

Tackar för erfarna tips och råd

Permalänk
Medlem

Filnamnet ingår inte i verifikationen, öppna din sha-fil i texteditor och byt namn på den där också. På något sätt måste den ju veta vilken fil den ska verifiera, där finns länken.

Kollat något på RAID annars?

Permalänk
Medlem

Det är nog lite för simpla behov för att någon skall göra produkt av det och inte svårt nog ens för nybörjare att skriva shell-script i bash i en linux-consol i dom fallen behoven ändå finns.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Megamannens:

Filnamnet ingår inte i verifikationen, öppna din sha-fil i texteditor och byt namn på den där också. På något sätt måste den ju veta vilken fil den ska verifiera, där finns länken.

Kollat något på RAID annars?

Ja men se på f*n. Jag ändrade filnamnet, och sen även filnamnet i checksum-filen, och då funkade samma checksumma som innan, för samma fil med nytt namn. Filnamnet utgör alltså bara sökvägen, så att säga. Jag tyckte väl det var lite märkligt att filnamnet skulle ingå.

RAID, typ speglad disk, ser jag mer som backup-lösning. Inte vad som behövs just nu.

Jag tror nog det här löser en hel del av hur jag kan utveckla mitt behov utmärkt.
Tack för hjälpen, även Xxargs.

Permalänk
Rekordmedlem

Du kan kanske använda Multipar för det du vill åstadkomma, man måste ju egentligen inte skapa en massa återställningsdata utan kan också "fel-använda" det för kontroll utan möjlighet till korrektion om filen skulle vara skadad.
http://hp.vector.co.jp/authors/VA021385/

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

kanske titta på

https://git-annex.branchable.com/

om det är större antal filer och detta hela börja bli PITA att hantera

Linus GIT och allt som växer kring detta har blivit en kraft inom versionering av källkodsträd som inte går att ignorera och det börja växa en massa kringtjänster runt konceptet med bredare användning och närmar sig dokumenthantering på betydligt högre nivå än just liggande som filer på disk.

GIT i sig är inte bra på binära filer då är gjort för att hantera textfiler och källkodsträd för att ha koll på hur de är kopplade mot varandra versionsmässigt - git-annex är en variant på temat men också kan hantera binärfiler men ändå hantera det via GIT:s infrastruktur.

finns säker fler andra liknade men som har GIT som bas i hanterandet.

Dock kan det vara lite tuggmotstånd innan man greppar konceptet och inser det praktiska med det hela.