Intel Arc "Alchemist" första grafikkorten från Intel – demas i flera speltitlar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

För egen del ser jag mest fram emot GPGPU-tester på dessa kort. Nvidias CUDA behöver en relevant konkurrent, enda som ligger på liknande teknisk nivå är Apples Metal compute men dels har inte Apple (än så länge, ryktas om att det kommer ändras under 2022) några high-end GPUer och dels är Metal APIet låst till MacOS/iOS.

Intel har jobbat på rejält med sitt OneAPI. GPGPU-delen i OneAPI bygger på Khronos SYCL, som till skillnad från OpenCL, faktiskt kan konkurrera med CUDA kraftfullhet och enkelhet för programmeraren. Designen i SYCL möjliggör faktiskt automatisk optimering (i.e. kan göras av "runtime") av saker som man måste hand-jaga i CUDA (och även i OpenCL och Metal compute).

Intel verkar också fatta att om man ska få igång användningen räcker det inte med att sätta en "öppen källkod" stämpel på det hela och tro att problemet löser sig själv. Intel har lagt rätt stora resurser på att lägga in OpenAPI-baserad acceleration i en lång rad program och ramverk, Nvidia insåg tidigt hur viktigt detta är och CUDAs dominas idag beror mycket på att att Nvidia lägger så mycket resurser på CUDA-stöd i grundläggande ramverk.

Även om OneAPI också fungerar på Xe som finns i Tiger Lake plattformen och att det ger ett bra tillskott om man måste jobba på en bärbar dator, räcker inte det för mer komplexa problem och det visar inte heller huruvida HW och OneAPI går att skala upp till high-end!

Att konkurrera med cuda handlar ju lika mycket om att det finns alternativt mjukvarustöd och att folk är beredda att göra jobbet för att faktiskt byta leverantör och öppna upp, rent hårdvarumässigt finns det kort på marknaden som kan konkurrera. Enligt min erfarenhet börjar i alla fall många universitet tröttna på nvidias hegemoni (och priser) och söka sig till alternativa lösningar, om inte annat syns det i att nvidia inte längre är det enda alternativet för flera så kallade superdatorer. Intel har väl fördelen att folk är hyfsat införstådda i deras bibliotek och kompilatorer och det kan väl ge dem en liten skjuts.