Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Hur organiserar ni upp sladdkaoset?

Permalänk
Medlem

Hur organiserar ni upp sladdkaoset?

Mitt hem dräller av elektriska prylar av olika dess slag och tyvärr så dräller det också av sladdar och förgreningsdosor som ligger utspridda över golvet lite huller om buller. Detta ser både tråkigt ut och gör det svårare att städa, men det blir också svårt att snabbt förstå vad som går till vad.

Vad använder ni för lösningar för att få ordning på allt detta? Använder ni er av lådor? Sätter ni fast förgreningsdosor på väggen? Kapar ni längden på sladdarna för att de ska vara av precis rätt längd? Har ni låtit dra fram nya eluttag till varje liten vrå?

Det skulle vara kul och förhoppningsvis också inspirerande att höra om era egna erfarenheter kring detta (bilder som säger mer än tusen ord vore också nice).

Permalänk
Avstängd

Jag har en plan att bygga en egen TV-bänk med plats för bara det jag behöver och "inbyggda" grenkontakter. Än så länge fast i planeringsstadiet dock, för vi här hemma kan inte riktigt komma överens.

Min tanke är att ha en elsladd ut från bygget som man kopplar i väggen helt enkelt. Sen dolda grenuttag på baksidan med kanaler för apparatsladdarna ut till respektive fack. Jag hade gärna också byggt in en dator dolt i möbeln med allt som krävs men samtidigt har behovet av en dator vid teven minskat rätt kraftigt sedan jag köpte smart-TV och en CC med Android.

Annars har jag en sådan där kabelkorg fastskruvad under skrivbordet. Jag har snurrat in sladdarna så att de verkligen sitter där och inte hänger ned eller så, vilket är ett helvete när man behöver flytta något, men det är det värt. Mitt skrivbord är höj och sänkbart också så jag har ju viss slack på kablarna ändå, men det underlättar också att kunna höja det när jag behöver krångla loss exempelvis datorhögtalarna eller så.

Ett annat tips är USB-hub. Jag växlar mellan tre datorer på skrivbordet, gamingdatorn, jobbdatorn och min laptop, och med mus, tangentbord och diverse annat i en hubb så är det bara en sladd att flytta liksom. Sen har jag en USB-förlängare med en klump längst ut (tror jag fick med den till något trådlöst nätverkskort för att det skulle stå ovanpå datorn istället för bakom), vilket gör den stationära enklare att byta till.

Permalänk
Medlem

Kabelkorgar och ytmonterade fyrvägsuttag under skrivbord/bänkar. Sen kattstrypare som håller kablarna i schakt.

https://www.kjell.com/se/produkter/dator/kablar-adaptrar/kabe...

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Lyckligtvis så satt ett vägguttag precis i rätt höjd för att kunna få plats bakom tv-bänken. I själva tv-bänken så har jag en grendosa för störmtillförsel för diverse konsoler, apple-tv, tv, ljud etc. I de fall som jag behövt dra fram ex. nätverkskabel till accesspunkt/meshpuck så har jag köpt kabellister som jag dragit från uttag, längs golvlsocklarna fram tills deras position.

Annars så har jag en kabelsamlare under skrivbord, nyttjar även buntband för att hålla ihop sladdar. Tog även och köpte in lite dubbelhäftande tejp för att klistra fast grendosan under skrivbordet.

Passade på att ordna allt i sladdväg iom ny lägenhet och inköp av robotdammsugare för att få så lite trassel som möjligt.

Visa signatur

Spelriggen: Intel i5 10400F - GTX 1070 - 16GB DDR4 - ASUS TUF GAMING B460M-PLUS - 500 GB SDD - be quiet! 730W - Define Mini C

Permalänk
Medlem

Har tre grendosor med typ 7-8 uttag vardera upphängda under skrivbordet. Alla kablar hänger sedan ner bakom skrivbordet.

Sjukt mycket skit som är inkopplat på 1 vägguttag, men jag ligger säkert under 1000w på det förutom om jag skulle råka slå på alla enheter exakt samtidigt, har strömbrytare på grenuttagen och slår på dem 1 i taget efter åska osv.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Svaret på den frågan är: Ja.
Lite kabelkanaler, lite doser på väggen, lite kabel klämmor, lite kapa/köpa i rätt längd, lite "lösvikt".
Bakom soffan är det mycket "lösvikt", kommer ändå inte åt att se/städa ändå.
Under skrivbordet är allt stripad till div. ben och balkar.
Så alla lösningar används där det är hänsiktsmässigt(och inte för jobbigt)

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem

För grenkontakter osv kör jag dessa lådor
https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/kablar/kabelhantering/k...

Tillsammans med kabelstrumpa som https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/kablar/kabelhantering/a...

Det blir rätt stillrent och tycker det fungerar bra att städa med. Kör likadant underskrivbordet men har satt kabeln med buntband ovanför backen.

Visa signatur

Chassi: Fractal design Define C Mobo: aorus x570 elite
Cpu Ryzen 3600 Kylare noctua nh-d15Gpu 7900XT Ram g.skill flare x black
Kingston a2000 1TB 2x PSU: EVGA SuperNova 850 G2

Permalänk
Medlem

Har IKEAs kabelhylla, "SIGNUM", (för närvarande 3 st), och IKEAs Kabelhållarset "FIXA" (okänt antal). Fördelningsdosor och sladd i kabelkanalerna och tejp med etiketter på sladdarna intill stickkontakterna ("dator", "skärm", ...). I köket, som är stället alla är på nästan hela tiden, har jag fördelningsdosa från Kjell&Co på väggen under fönsterbrädan men ingen kabelkanal eftersom det är stället där mycket kopplas in och ur hela tiden.