Intel Core 12000-serien "Alder Lake" på bild

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Poängen är nog att det är vid något mindre strömförbrukning, och då är 80% rätt imponerande. Och om fyra gracemont tar ungefär lika mycket plats som en Golden Cove så kanske fyra stycken tar upp rätt nära två skylake kärnor.

Hur detta sedan visar sig i faktiska produkter återstår och se, men geekbench resultat som slank ut nyligen låg ju på 18k MT för 12900k, mot 10k för 11900k. Dock återstår det att se hur mycket 12900k kostar, och hur mycket den drar.

Som sagt.. under vilken last? Tror knappast det är "80%" lägre strömförbrukning under 100% last utan det är antagligen snarare "Upp till" inom "Vissa scenarion".

Man skall även ta resultat "Som bara slinker ut" med en nypa salt.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Som sagt.. under vilken last? Tror knappast det är "80%" lägre strömförbrukning under last utan det är antagligen snarare "Upp till" inom "Vissa scenarion".

Det står ju både på bilden och i länken jag posta Workload: SPECrate2017_​int_​base estimates with GCC 8.1.0 -O2 binaries

Bilden/80% siffran handlar ju endast om att visa effektiviteten bakom gracemont-kärnan, som jag skrev, hur det reflekterar faktiska produkter återstår att se. Inlägget handlade ju om att Raynstorm inte riktigt verkade uppfattat vad man mätte, något som Intel ändå var tydliga med.

Permalänk
Avstängd

Det är alltid skoj att se att dom gör nya framsteg, kommer blir intressant se hur bra den presterar.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Medlem
Skrivet av Raynstorm:

Intel är väl ändå inte så långt ifrån AMD som du får det att låta. Processorerna är ju ändå rätt nära AMD:s i ren prestanda. Problemet är att de drar så oerhört mycket mer ström för att komma dit och då också massa extra värme.

Men 80% ökning i prestanda tror jag hur mycket jag vill på. 80% ökning från vadå?

Men som sagt, vi konsumenter behöver att både Intel och AMD är med i matchen. Bättre prestanda och lägre priser för oss.

Nej men man måste ju se det hela ur mer en enbart "prestanda" om du har en motor som kör pushar ut lika mycket men drar 70% mindre bränsle så är ju den andra som drar 70% mer helt död.

Intel har förlorat en del singel core kontra 5000 serien visst, men när vi talar multicore är dem i dagsläget ljusår bort, och då talar vi konsument, inte HEDT där Threadripper slaktat dem för flera år sedan... Men vi får hoppas Intel har ett ess i armen eller flera rentav nu.

Visa signatur

Ryzen 9 5900x 4.8ghz. 32GB DDR4 3600Mhz. Radeon 6800 XT. MSI Gaming Plus B550. 1000GB SN850 M.2. Noctua Nh-U14S. 1x 1024GB M.2 Kingston A2000. Seasonic Focus PX 850 Platinum. Fractal Design Define R6 USB-C. Predator XB273UGX.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belgaar:

Äntligen känns det som islossning för Intel efter många tråkiga år.

- Ny Sockel
- PCIE 5.0
- DDR5
- 7NM och ny arkitetkur
- Superfin
- 80% högre prestanda istället för 1-5% som senaste generationer.

Helt ärligt bryr jag min inte om energiförbrukningen och har aldrig gjort. Kul att Intel släpper en dunderprocessor som slaktar allt i sin väg igen. Den härgången förtjänar dom verkligen all cred, För nu är det mycket nytt på tabeten och den här uppgraderingen känns verkligen in i benmärgen att den är på riktigt.

Jag tror att Alder Lake blir bra.
Men om man skruvar upp förväntningarna alltför högt så är det ändå stor risk för att bli besviken.
Så jag håller en lite mer försiktig optimism om Alder Lake och Core 12000 serien.

Skrivet av MarcusHuddinge:

Så hur kommer det fungera nu? Kommer trådarna springa runt som vilda höns med avkapat huvud om man inte har Windows 11?

Troligtvis så kommer det fungera lika bra eller bättre i Linux som i Windows 11.
Generellt så brukar skalning över många kärnor och dylikt fungera lika bra eller bättre i Linux som i Windows.

Men vill du ha ett säkert svar så får du göra som de flesta andra av oss och invänta lansering.

Permalänk
Medlem

Grafikkort med PCI.E.5 lär ju inte hända i höst, så kommer det finnas SSD:er med gränssnittet då? Och kommer någon ha användning av det? Känns som PCI.4. redan nu pushar hastigheterna långt över vad många kan använda. Förutom möjligen i professionella workstations då. Tänker bara på hur stor användning vi egentligen kommer ha av all ny teknik nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Levandebild:

Grafikkort med PCI.E.5 lär ju inte hända i höst, så kommer det finnas SSD:er med gränssnittet då? Och kommer någon ha användning av det? Känns som PCI.4. redan nu pushar hastigheterna långt över vad många kan använda. Förutom möjligen i professionella workstations då. Tänker bara på hur stor användning vi egentligen kommer ha av all ny teknik nu.

Om jag förstått det rätt så kommer Alder Lake (åtminstone konsument desktop processorerna) att ha PCI-E 5.0 16X som vanligtvis kommer gå till 1st 16X slot som är där normalt de flesta har sitt grafikkort.
I övrigt har CPU PCI-E 4.0 4X som normalt kommer användas till en m.2 NVME SSD.

Chipset kommer också att ha en blandning av PCI-E 4.0 och PCI-E 3.0 lanes.

Om man använder integrerad grafik så kommer man kunna använda 16X slotten till något annat.
Vilket skulle kunna ge möjlighet att installera något monster nätverkskort eller riktigt snabb SSD eller något annat höghastighetskort.
Men då blir man istället begränsad till den integrerade grafiken.
Om man nu inte istället kör ett grafikkort på de banor som går via chipset istället (och inte är 5.0).

Det skulle också kunna vara möjligt att splitta upp banorna så istället för 1st 16X slot så skulle man kunna ha 8/8 eller 8/4/4 och då kunna ha PCI-E 5.0 till både grafik och SSD, men då inte fulla 16X till ett enskilt kort.

Det är möjligt att Intels ARC "Alchemist" har PCI-E 5.0 och att Nvidias och AMDs kommande serier, troligen RTX 4000 serien respektive RX 7000 serien kommer få PCI-E 5.0.
Men sannolikt kommer den faktiska prestandaskillnaden mellan 4.0 och 5.0 bli väldigt liten på första generationen PCI-E 5.0 grafikkort.

Det blir lite av en, vilket kommer först, hönan eller ägget situation.
Eller lite Moment 22 situation.
För att det ska vara meningsfullt att göra PCI-E 5.0 kort så måste det finnas moderkort/system som har stöd för det.
Och för att det ska vara meningsfullt att göra moderkort/system med PCI-E 5.0 stöd så måste det finnas kort/enheter som utnyttjar det.

Troligtvis hinner Core 12000 serien bli gammal innan det är vanligt att konsumenter har någon större nytta av att ha PCI-E 5.0 över 4.0 och i många fall ens 3.0
Men de måste börja någonstans...

Sannolikheten är även stor att PCI-E 5.0 kommer göra större nytta i datacenter före det gör stor nytta för konsumenter.
Så för en tillverkare som gör system även för servrar och datacenter och inte bara för SOHO kan det finnas anledning att börja med PCI-E 5.0 stöd redan nu och inte vänta något/några år på att konsumenternas behov ska öka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Mer information om DDR5 priser vill jag ha. Alltså Alder Lake blir säkert skitbra, men blir ddr5 minne svindyrt i början så blir det ändå ingen cpu jag köper.
Alder Lake kommer visserligen stödja ddr4, men sånt minne skaffar jag ej till den.

Jag vill minnas en sweclockers juldator något år. Där de just valde mellan ett system med ddr4 och ddr3 minne. Där systemet med ddr3 minne för samma pengar hade just då presterat bättre, men den var mindre framtidssäker.

Ryktas att vissa lga 17000 moderkort kommer stödja ddr4 och 5 .. kanske på billigare instegs modeller.. återstår att se

Permalänk
Skrivet av TrilleX:

Ryktas att vissa lga 17000 moderkort kommer stödja ddr4 och 5 .. kanske på billigare instegs modeller.. återstår att se

Jag har också hört detta rykte. Och det beror och på tillgång av ddr5 minne. Det är ju inte första gången som moderkort har stöd för olika minne. Som 486or som både hade 30pinn och 72 pinn minnesmoduler.
Jag tror dock inget likande kommer nu, utan enbart samma typ.

Min gissning märkesdatorer kan säkerligen ha den nya processorn med ddr4 minne. Men för oss som monterar själv så tar det för de flesta emot att köpa ett ddr4 moderkort och ram till en ny processor som stöder ddr5. Det skulle isåfall vara om ddr5 blir riktigt brist och man kan ej vänta längre.