Svenska Kraftnät - Rimlig prissättning

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alrik:

Dom allra flesta? snarare undantag dom producerar på vintern när vi faktiskt behöver el.

Du har blivit lurad.

Isåfall tror jag mer på solkraft, men den funkar inte heller något vidare på vintern.

Det tenderar att vara brist när vi behöver elen som mest. Det är väldigt låg % av installerad andel vindkraft som kan räknas om den ska anses vara "för det mesta stabil". Tror den siffran är max 10 %, men även då behöver vi fortfarande reservkraft att peta in.

Skrivet av Irre:

Synd och skam att vi skattebetalare skall betala ledningarna 8km ut i havet, medan vindbolagen kammar hem vinsterna. De borde själva betala infrastrukturen runt snurrorna.

Huvudet på spiken. Vindkraften är subventionerad på flera sätt idag. För att nämna tre:
Slipper kostnad för kopplingsnoder till elnät, slipper kostnad för utbyggnad av stamnätet.
Får pengar genom elcertifikatsystemet.
Kostnaden för skrotning är underdriven. Idag lämnas fundamenten kvar och delar av konstruktionen läggs på deponi. Den verkliga kostnaden för skrotningen skjuts på framtiden.

Kärnkraften å andra sidan straffbeskattas genom elcertifikatsystemet.

Skrivet av ingenjören:

https://sverigesradio.se/artikel/7556731
Länken från norr till söder byggs för många miljarder. Sedan inser man att Hybrit, H2 Green Steel mm kommer kräva mer än 30 TWh så det finns ingen el att flytta söderut. Inte så slugt.

Länken mellan norr och söder kommer behövas ändå. Ju mer vindkraft som läggs till i systemet desto mer el kommer behöva utjämnas lite på samma sätt som reaktiv el bara belastar elledningen utan att tillföra någon som helst nytta. Så även om nord och syd förbrukar lika mycket el som de tillverkar i framtiden så kommer elledningarna gå för fullt fram och tillbaka för att jämna ut variansen. En extra kostnad till egentligen ingen nytta.

Vi betalar redan skyhöga avgifter för elnätet och mer kommer det bli med all utbyggnad som sker. Konstigt att det fungerade förr fastän vi knappt ökat i energiförbrukning.

Skrivet av addek83:

Kärnkraft - Ingen vågar bygga kärnkraftverk så länge det står i riksdagens dokument att Sverige ska nyttja ”förnybar” istället för ”fossilfri”. Man kan påstå hur mycket man vill att det är fritt fram att bygga nya reaktorer men så länge den skrivningen kvarstår så är det uppenbart att ingen vågar investera hundratals miljarder med lång återbetalningstid.

Vindkraft - ”bygg dem gärna, men inte i denna kommun”

Vattenkraft - ska omprövas avseende miljöpåverkan. Ska bli spännande hur bilan faller här

Sammanfattningsvis; var ska vi få elen ifrån? Vissa politiker verkar tro att den bor i eluttaget…

Jag tycker för övrigt att det är varje lands skyldighet, som inte bor mellan två kontinentalplattor och har välfungerande säkerhetsmyndigheter, att bygga så många kärnkraftsreaktorer som möjligt, som kompensation för de som inte uppfyller kraven ovan, så de kan bli fria från sitt kol- och gasberoende. Jag tycker att det är vår förbaskade skyldighet. Att sedan Tyskland lagt stora delar av sin strömförsörjning i händerna på Putin känns bara dåligt i magen…

"Sammanfattningsvis; var ska vi få elen ifrån? Vissa politiker verkar tro att den bor i eluttaget…"
Bästa kommentaren! Tack för ett gott skratt!

Skrivet av snajk:

Kom igen. Det är inte jag som plockar fram den sämsta dagen på året för vindkraften som att det är det normala, eller som gapar om att vi måste elda olja mitt i sommaren när elpriset gjorde det lönsamt, eller väljer att titta på en enda månad för att visa på ett mönster över tid.

Det är orimligt och miljövidrigt att de tillåts bränna igång Karlshamnsverket för att det är "så bra pris" ett givet ögonblick. Borde endast vara tillåtet att starta upp det i faktisk bristsituation i detta land.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Tja... Det finns knäppskallar på många håll i denna debatt, du brukar hålla dig i skinnet rätt bra i mina ögon. Sen håller jag sällan med, men det är en annan fråga förstås.

Vi kan väl vara överens om att vi inte är överens hela tiden. Men jag tror de flesta vill samma sak, bättre miljö och billigare stabilare elpris.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Ett land, ett pris. Det är orimligt att det är differentierad prissättning på el baserat på region för att inte tala om skatterabatten på el man har i norr.

Vi utjämnar på andra områden (robinhood-skatten och kostnad för vägar/järnvägar där ingen skulle komma på tanken att norrlänningar ska betala mer för att de har längre sträckor med lägre utnyttjandegrad jämfört med storstadsregioner)

Om det skulle vara lika bra vägar, kollektivtrafik och järnväg i norra Sverige så absolut, men det är enorma skillnader. Vi betalar massor mer i bränsleskatt då vi har större avstånd och dålig kollektivtrafik. Vi har inte ens höghastighetståg norr om Umeå.

Permalänk

Är det ingen som har frågat om vattenverken i norrland finansierades helt av norrlänningar?
Det låter ytterst tveksamt att så är fallet, vi har således alla varit med och betalat dessa. Nu när det krisar så är det inte så solidariskt längre?
Hur många statliga saker är självfinansierade i norrland?

Vad sägs om att all mat som lämnar skåne är motsvarande 26ggr dyrare om den säljs utanför skåne?
Alla transporter som går över öresundsbron och lämnar skåne kan också få en extra skatt t.ex.
Ni kan väl odla vete, raps, sockerbetor, potatis själva?

Tycker diskussionen blir löjlig om vi ska dela upp landet på det viset. Antingen delar vi lika eller inte alls. Sverige är starkare om vi delar på resurserna vi har och ser till att alla delar av sverige ger oss det respektive ställe har som fördel. Har vi mycket mat här nere kan vi ju dela med oss av den, har norrland mycket el får dom dela med sig av den. Sjukvård i mindre orter hade ju t.ex. kanske inte varit möjlig alls om vi inte delat på kostnaderna. El är ju förutsättning för teknologi. Vill vi inte drastiskt bli ett u-land är det ju en självklarhet att det måste finnas till samma förutsättning överallt.

Med det sagt så är det ju inte millimeterjämnt på alla områden i sverige. Det måste vi ju jobba på.

Att man sen stänger det kärnkraftverk vi hade och sen lägger elområde 4 precis under de kraftverk som finns kvar, är ju bara för att kunna sälja elen dyrt vid export. På köpet sålde man ut alla de som bor i elområde 4, deras vilja att investera i industri, deras vilja att köra elbil etc. Jag undrar om norrlänningarna tänkt samma om vi stängde vattenkraften och behöll kärnkraften mån tro.

Vi hade nära 5kr/kWh för någon dag sedan här nere, och då har det inte ens varit nära minusgrader än heller.

Permalänk
Skrivet av Vituraz:

Om det skulle vara lika bra vägar, kollektivtrafik och järnväg i norra Sverige så absolut, men det är enorma skillnader. Vi betalar massor mer i bränsleskatt då vi har större avstånd och dålig kollektivtrafik. Vi har inte ens höghastighetståg norr om Umeå.

Bränsleskatt? Vid pump menar du?

Just nu är dieseln på Cirkle K i Lund 10 öre dyrare än den i Piteå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av firefreak:

Bränsleskatt? Vid pump menar du?

Just nu är dieseln på Cirkle K i Lund 10 öre dyrare än den i Piteå.

Mängd.

Permalänk
Sötast

Förklara för en idiot.

Om vi har effektbrist i skåne, hur exporterar vi då elen ifrån skåne?
Har vi då effektbrist?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Allexz:

Förklara för en idiot.

Om vi har effektbrist i skåne, hur exporterar vi då elen ifrån skåne?
Har vi då effektbrist?

För att Tyskland har högre pris eftersom de avvecklar kol och kärnkraft och har tömt gaslagren mm.

Permalänk
Sötast
Skrivet av Irre:

För att Tyskland har högre pris eftersom de avvecklar kol och kärnkraft och har tömt gaslagren mm.

Innebär det att det handlar mindre om faktiskt brist och man istället väljer att tälja guld på både tyskar och skåningars plånböcker?

sounds fair

Permalänk
Skrivet av Allexz:

Innebär det att det handlar mindre om faktiskt brist och man istället väljer att tälja guld på både tyskar och skåningars plånböcker?

sounds fair

Det är exakt så det är.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thecreep:

Enligt Energimyndigheten producerar vindkraftverken ungefär 30% av installerad effekt. (om jag nu inte räknar tokigt)

Installerad effekt 2020: 9 976MW
Producerad effekt 2020: 27 526GW/h

Teoretisk max produktion 2020: 9976*365*24 = 87389,760GW/h

https://pxexternal.energimyndigheten.se/pxweb/sv/Vindkraftsst...

i snitt över längre tid ja men kan även vara några få procent i flera dagar i sträck och det är minimumet och inte medel som man måste gardera sej för.

Visa signatur

Lian Li PC-V2120B | ASUS X79-Deluxe | Intel 4930K + EK 360 | Corsair 4x8GB 1866MHz VENGEANCE LP | EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3 SLI | Corsair AX1200i | Intel 530 240GB + Samsung 860 EVO 1TB + några TB blandad mekanik | Dell U2711 | Synology DS 411j

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kalasis:

Nu är det 8km utanför Sveriges kust som inte byggts. Inte hela Sveriges yta. Jag är inte mer för det ena eller det andra, jag påpekar endast att det är synd och skam att kommuner, som dessutom sitter med det högre priset, säger nej till vindkraft.

Samma kommuner har inte sagt ja till rikets energipolitik. Varför ska de lida lokalt för vad någon i Stockholm tycker? Anledningen till det höga elpriset beror på riksdagsbeslut att stänga befintlig kärnkraft i söder samt ett elnät som inte är anpassat för den nya verklighet som byggs upp runt om hos i utlandet.

Skrivet av snajk:

Ett vindkraftverk producerar el ungefär 90% av tiden och det blåser mer på vinterhalvåret och mer på dagen än på natten, vilket passar vårt användningsmönster ganska bra. Det är enkelt att se via exempelvis kontrollrummet om man vill fördjupa sig.

Allt snack om "när det inte blåser" är lite tröttsamt. Det är klart att det kan vara vindstilla i stora områden i korta perioder, men i allmänhet blåser det konstant, än mer så på de höjder som vindkraftverken är byggda på och/eller ute till havs exempelvis. Hur mycket det blåser varierar och därmed hur mycket el man får, men det är i princip aldrig noll sett till hela landet eller liknande. Däremot händer det att det blåser för mycket förstås, om det är en rejäl storm så måste man stänga av vindsnurrorna för att de inte ska gå sönder.

Det finns rejäla variationer över dagarna och elnätet måste vara i balans varje sekund!

För vi som bor i skåne märker dagligen hur priserna skjuter i höjden när vinden inte är gynnsam. Idén du beskriver är inte ny men då krävs vindkraft över mycket stora områden samt elnät som kan transportera stora mängder effekt i korta tidsperioder mellan olika länder. Detta är enormt oekonomiskt eftersom investeringarna i näten bara nyttjas under korta perioder. Dessutom är det mycket svårt att genomföra och därmed orealistiskt att förvänta sig.

Skrivet av Irre:

Jag håller med. Men det finns en möjlighet att utnyttja starkt varierande produktion. Det är att införa timdebitering (eller finare) där priserna sätts i realtid för att hålla 50Hz och där en synkronklocka får gå max 20 sekunder fel. Vid överproduktion blir det alltså billigare att ladda bilen, sänka temperatur i frysen, eller producera vätgas! Vid elbrist gör man tvärtom och kan till och med sälja el från bilen i nödfall .

Det funkar inte i praktiken. Titta på t.ex på Texas hur bra det gick för dem att vara "flexibla" när de fick effektbrist.

Möjligheten till flexibeliet är begränsad. Det vi skulle kunna göra är att minska topptimmarna med ett jämnare effektuttag som du beskriver. Det sparar på behovet att bygga ut elnätet men det löser inte effektbalansen i hela landet över dygnet.

Skrivet av Allexz:

Förklara för en idiot.

Om vi har effektbrist i skåne, hur exporterar vi då elen ifrån skåne?
Har vi då effektbrist?

Det finns effektbrist på kontinenten som importeras till Sverige genom export. Vi kan inte neka export så länge vi klarar driften av el-nätet så efterfrågan blir högre än tillgången. Det vill säga brist.

Visa signatur

3770k @4,5ghz, EK-Supremacy, 2x hd 7970 @1050/1500 , 4x 4 GB corsair vengeance LP 1600 mhz, Corsair RM1000x, z77a-gd65, Samsung 840 pro 256 GB, Crucial m4 128 GB, Nzxt switch 810

Permalänk
Medlem
Skrivet av Celebmir:

Borde vi inte ha större krav på att Sveriges olika medborgare ha en mer solidarisk prissättning inom landet?

Jo men då ska det omvända oxå gälla, vi i norra Sverige betalar i regel ett högre pris för ALLT. Billigaste dagens lunch jag får tag på i tätorten är 98 kronor, en 150grams hamburgare med pommes över hundringen.

Visa signatur

Lurkar - läser mycket skriver lite. Vill du få min uppmärksamhet är det citat eller pm som gäller.
Jag anser att AIO-kylare har en plats i världen men det är INTE i fullstora ATX-system.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Litenskit:

Jo men då ska det omvända oxå gälla, vi i norra Sverige betalar i regel ett högre pris för ALLT. Billigaste dagens lunch jag får tag på i tätorten är 98 kronor, en 150grams hamburgare med pommes över hundringen.

Vi i Sthlm betalar lite mer för ett hus här än i Norrbotten. Kompensera oss med några miljoner, tack.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Irre:

Vi i Sthlm betalar lite mer för ett hus här än i Norrbotten. Kompensera oss med några miljoner, tack.

Det är väl lika bra att vi delar landet i tre regioner och bildar enskilda stater istället så får alla som de vill.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av lop3r:

fungerar den någonsin? för allt vi har avreglerat blev dyrare och sämre.

Inte mobiltelefonin. Det är undantaget som bekräftar regeln.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Irre:

Vi i Sthlm betalar lite mer för ett hus här än i Norrbotten. Kompensera oss med några miljoner, tack.

Tja senaste aktieutdelningen från LKAB på typ 6 miljarder gick som vanligt till Stockholm. Så ni får redan nog med pengar av oss. Ni stjäl resurserna från Nordsverige och dessutom pengarna de genererar.
Ni har högre inkomster och lägre levnadskostnader (promenad till tandläkaren vs 25 mil enkel väg med bil), detta ger en högre andel av inkomst som kan läggas på bostaden.

Skrivet av Baxtex:

Det är väl lika bra att vi delar landet i tre regioner och bildar enskilda stater istället så får alla som de vill.

Jepp vi kapar strax söder om Umeå och bildar Nordsverige, vad sörlänningar gör skiter jag högaktningsfullt i.

Skrivet av anon333222:

Inte mobiltelefonin. Det är undantaget som bekräftar regeln.

Talat som en sann stockholmare.

Visa signatur

Lurkar - läser mycket skriver lite. Vill du få min uppmärksamhet är det citat eller pm som gäller.
Jag anser att AIO-kylare har en plats i världen men det är INTE i fullstora ATX-system.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Tyvärr helt orimligt att starta befintliga reaktorer som är under avveckling. Man skulle tänkt efter före 2015 så kanske man hade kunnat rädda några.

Typiskt närsynta politiker som inte tänker efter före. Och såna sitter och bestämmer om vår framtid. Man blir mörkrädd.

Visa signatur

“Always be wary of any helpful item that weighs less than its operating manual.”
― Terry Pratchett, Jingo

Permalänk
Medlem
Skrivet av firefreak:

Är det ingen som har frågat om vattenverken i norrland finansierades helt av norrlänningar?
Det låter ytterst tveksamt att så är fallet, vi har således alla varit med och betalat dessa. Nu när det krisar så är det inte så solidariskt längre?
Hur många statliga saker är självfinansierade i norrland?

Vad sägs om att all mat som lämnar skåne är motsvarande 26ggr dyrare om den säljs utanför skåne?
Alla transporter som går över öresundsbron och lämnar skåne kan också få en extra skatt t.ex.
Ni kan väl odla vete, raps, sockerbetor, potatis själva?

Tycker diskussionen blir löjlig om vi ska dela upp landet på det viset. Antingen delar vi lika eller inte alls. Sverige är starkare om vi delar på resurserna vi har och ser till att alla delar av sverige ger oss det respektive ställe har som fördel. Har vi mycket mat här nere kan vi ju dela med oss av den, har norrland mycket el får dom dela med sig av den. Sjukvård i mindre orter hade ju t.ex. kanske inte varit möjlig alls om vi inte delat på kostnaderna. El är ju förutsättning för teknologi. Vill vi inte drastiskt bli ett u-land är det ju en självklarhet att det måste finnas till samma förutsättning överallt.

Med det sagt så är det ju inte millimeterjämnt på alla områden i sverige. Det måste vi ju jobba på.

Att man sen stänger det kärnkraftverk vi hade och sen lägger elområde 4 precis under de kraftverk som finns kvar, är ju bara för att kunna sälja elen dyrt vid export. På köpet sålde man ut alla de som bor i elområde 4, deras vilja att investera i industri, deras vilja att köra elbil etc. Jag undrar om norrlänningarna tänkt samma om vi stängde vattenkraften och behöll kärnkraften mån tro.

Vi hade nära 5kr/kWh för någon dag sedan här nere, och då har det inte ens varit nära minusgrader än heller.

Typ så, det som i praktiken hände när snöret från kontinenten krokades fast i elområde 4 var att priserna sköt i höjden på grund av hur marknaden fungerar. Det sågs som en guldgruva att det fanns billig el att hämta i Sverige och sälja till länder som totalt skitit i sin egen elproduktion. Kontentan är att Svenska folket är med och betalar för att Tyskland m.fl. ska få billigare el.

Skrivet av anon333222:

Inte mobiltelefonin. Det är undantaget som bekräftar regeln.

Mobiltelefoni har varit under stor teknisk utveckling, så förutsättningarna för det naturliga experimentet att jämföra kostnaden mot statligt ägda diton har sedan länge kollapsat. Jag tycker dock att 200 kr för ett fastprisabonnemang (vars enda uppgift egentligen är att då och då överföra en 96 kbit/s-ström samt SMS på något hundratal bytes) är helt åt pipan för dyrt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mr_sQuinty:

i snitt över längre tid ja men kan även vara några få procent i flera dagar i sträck och det är minimumet och inte medel som man måste gardera sej för.

Jo så är det, men det är inte omöjligt utan det handlar ju om ganska enkel matematik på ett högre plan (inte lokalt alltså). Vad kan man räkna med att få från vindkraften? Över ett år kanske man kan räkna med att få minst 25% exempelvis men det är ju inte problemet utan tillfälliga dippar. Då får man fundera på hur ser lägsta-effekten ut, hur långe håller den i sig som längst, hur mycket kan vi säkert räkna med att få ut från vattenkraften och så.

Om vi exempelvis skulle behöva klara två veckor där vindkraften över hela landet, och i våra grannländer, bara levererar säg en procent samtidigt som vattenmagasinen är tomma och inte fylls på så får man dimensionera systemet efter det. Nu säger jag inte att det är något scenario de räknar på eller så, i allmänhet är det inte vindstilla så länge i så stora områden, men vad än siffrorna säger så måste ju systemet kunna hantera det. Det är därför vi kan dra igång Karlshamn exempelvis. Men i allmänhet är det väldigt sällan vi behöver göra det, och då handlar det inte om veckor utan oftast om timmar. Så länge vindkraften levererar en användbar effekt så skulle man ju i teorin kunna klara sig på den, det hade krävts en väldig överkapacitet men det är inte omöjligt. En alkis kan ju nå den alkoholnivå som krävs för att fungera med bara lättöl om den måste liksom.

Skrivet av Equadex:

Samma kommuner har inte sagt ja till rikets energipolitik. Varför ska de lida lokalt för vad någon i Stockholm tycker? Anledningen till det höga elpriset beror på riksdagsbeslut att stänga befintlig kärnkraft i söder samt ett elnät som inte är anpassat för den nya verklighet som byggs upp runt om hos i utlandet.

Alla har varit med och valt våra politiker så alla är lika ansvariga. Det är så demokrati fungerar.

Citat:

Det finns rejäla variationer över dagarna och elnätet måste vara i balans varje sekund!

Jo i balans absolut, men vi (och alla något stabila länder) löser ju det idag och varje dag och således kan vi nog lösa det i framtiden också. Jag säger inte att det är trivialt på något sätt, men vi har haft elnät ganska länge och detta problem är ju en del av det.

Citat:

För vi som bor i skåne märker dagligen hur priserna skjuter i höjden när vinden inte är gynnsam. Idén du beskriver är inte ny men då krävs vindkraft över mycket stora områden samt elnät som kan transportera stora mängder effekt i korta tidsperioder mellan olika länder. Detta är enormt oekonomiskt eftersom investeringarna i näten bara nyttjas under korta perioder. Dessutom är det mycket svårt att genomföra och därmed orealistiskt att förvänta sig.

Tja, vi exporterar och importerar ju konstant, så kablarna nyttjas nog. Angående priset så borde det sluta i en lägre snittkostnad, för vindkraft är så billigt, men absolut mycket högre maxpriser vid speciella situationer. Men det är ju en feature i systemet liksom, är elen tillräckligt dyr så kommer stora elförbrukare att pausa sin verksamhet då den inte är lönsam längre.

Citat:

Det funkar inte i praktiken. Titta på t.ex på Texas hur bra det gick för dem att vara "flexibla" när de fick effektbrist.

Problemet i Texas var ju att de gjorde som många här säger att vi borde göra, nämligen klippte banden (kablarna) till omvärlden för att hålla nere elpriset så när saker gick åt helvete så hade de inget sätt att lösa det på.

Citat:

Möjligheten till flexibeliet är begränsad. Det vi skulle kunna göra är att minska topptimmarna med ett jämnare effektuttag som du beskriver. Det sparar på behovet att bygga ut elnätet men det löser inte effektbalansen i hela landet över dygnet.

Nej, och det är ingen som påstår att det gör det. Men det kan mildra topparna och dalarna.

Citat:

Det finns effektbrist på kontinenten som importeras till Sverige genom export. Vi kan inte neka export så länge vi klarar driften av el-nätet så efterfrågan blir högre än tillgången. Det vill säga brist.

Det är ju en "fri marknad" så elen går till de som betalar mest när mer lokala åtaganden är lösta. Men det är ju inte gratis att överföra el så ju längre man exporterar desto större måste prisdeltat vara för att det ska löna sig.

Skrivet av Litenskit:

Tja senaste aktieutdelningen från LKAB på typ 6 miljarder gick som vanligt till Stockholm. Så ni får redan nog med pengar av oss.

Nej, den gick till deras ägare. Det är så det fungerar med företag. Vill du ta del av vinsten så köp aktier i norrländska bolag, eller i fallet LKAB obligationer eller liknande.

Citat:

Ni stjäl resurserna från Nordsverige och dessutom pengarna de genererar.

Det är våra gemensamma resurser som vi använder gemensamt. Naturresurserna har inget att göra med dig eller någon person i Norrland liksom, de kommer inte från era ansträngningar utan fanns där långt innan människorna var på plats.

Citat:

Ni har högre inkomster och lägre levnadskostnader (promenad till tandläkaren vs 25 mil enkel väg med bil), detta ger en högre andel av inkomst som kan läggas på bostaden.

Jo, det finns för- och nackdelar med att bo på landet och i stan, det är ju inget konstigt. Men de kostnader som har skenat på senare decennier är ju priserna på bostäder i städerna och än mer så i storstäderna. Bensinen kanske är dubbelt så dyr som den var typ 1990 men ett hus här i närheten kostar ju tjugo gånger mer än då liksom.

Citat:

Jepp vi kapar strax söder om Umeå och bildar Nordsverige, vad sörlänningar gör skiter jag högaktningsfullt i.

Frågan är då om ni ska köpa tillbaka exempelvis LKAB från den (syd-) svenska staten eller hur tänkte du att man ska lösa sånt?

Citat:

Talat som en sann stockholmare.

Det är väl sant? Det är svårt att avgöra exakt hur mycket avregleringen av mobilmarknaden påverkade priserna då tekniken går framåt väldigt snabbt med lägre priser som följd, men vi har ändå rätt billiga telefonikostnader här jämfört med många andra länder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kalasis:

Nu är det 8km utanför Sveriges kust som inte byggts. Inte hela Sveriges yta. Jag är inte mer för det ena eller det andra, jag påpekar endast att det är synd och skam att kommuner, som dessutom sitter med det högre priset, säger nej till vindkraft.

Vindkraften kan bara vara en viss andel av produktionen. Det Sverige behöver mer av är reglerbar basproduktion. Dessutom skapas problem när all vindkraft producerar mycket samtidigt och vi har ett överskott på el i nätet. Kom ihåg att nätet alltid måste balanseras. Någon annan måste täcka reglerkraften, upp och ner, hela tiden. Detta är ofta ett skitigare kraftslag som är snabbt att reglera, och det blir värre ju större andel vindkraft vi får.

Sverige har ett stamnät anpassat för basproduktion även i södra delarna. Därför vi har kapacitetsbrist idag i södra Sverige sen vi stängt kärnkraften.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Balconette:

Det är orimligt och miljövidrigt att de tillåts bränna igång Karlshamnsverket för att det är "så bra pris" ett givet ögonblick. Borde endast vara tillåtet att starta upp det i faktisk bristsituation i detta land.

Jag håller med dig, men skulle vi börja förbjuda skulle det gissningsvis vara svårt att få tillgång till reservkraft när det behövs. Så länge elpriset är högre än driftkostnad kommer de alltid att köra. Tillgång kontra efterfrågan styr marknadens pris, och vi har ju som bekant en öppen elmarknad i hela Europa. Alltså behövs elen i Karlshamnsverket, annars hade aldrig elpriset gått upp så pass mycket att det hade lönat sig att köra. Hade vi haft mer el i systemet, hade det inte lönat sig att köra. Rätt enkelt egentligen. Men då är den stora frågan. Ska man i Sverige ta kostnaden i investering i baskraft, för att förse Europa med lägre elpris. Detta kommer ju resultera i att elpriset sjunker och investeringen inte lönar sig. Jag tror det är lite av ett chicken race just nu. Vem håller ut längst i väntan på antingen billigare råvarupriser för kol och gas, eller kommer några att investera i annan typ av produktion? Man kan ju fundera på om en gemensam elbörs är något som exempelvis Tyskland tjänar mycket mer på. Överföring ska vi såklart ha mellan länderna, men jag tänker mer på den gemensamma elbörsen Nord Pool. Ingen aning dock hur en annan konstellation skulle se ut.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Irre:

Vill man vara med i EU så får man leken tåla.

Lite sen på bollen, men vad menar du? Norge handlar ju också på NordPool, och de är inte med i EU.

Visa signatur

Intel i9-12900K | Asus STRIX Z690-I | 32 GB DDR5-6400 CL30 | AMD Radeon RX 7900 XTX | WD Black SN850 1 TB
Asus ROG Loki SFX-L 750W | SSUPD Meshlicious | Arctic Cooling Freezer II 280 | Alienware AW3423DWF

Permalänk
Medlem

Att Sverige inte har riksintresse för energidistribution 2021 är stort problem. De gör att de tar onödig tid och kostar mer att bygga ut kapaciteten mot söder. Men så fort Stockholm får elransonering en kall vinterdag kanske problemen tas tag i. Alla vill ha el men ingen vill föra vidare den genom sin kommun som sätter käppar i flera stora utbyggnader av elnätet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Om vi exempelvis skulle behöva klara två veckor där vindkraften över hela landet, och i våra grannländer, bara levererar säg en procent samtidigt som vattenmagasinen är tomma och inte fylls på så får man dimensionera systemet efter det.

Nu säger ni nåt jag kan hålla med om kanske lite extremt utfall men bara lite. Vattenkraften funkar bra att reglera med men vi har inte och kommer inte ha så mycket att det räcker till att ta hela dippen när det inte blåser.

Visa signatur

Lian Li PC-V2120B | ASUS X79-Deluxe | Intel 4930K + EK 360 | Corsair 4x8GB 1866MHz VENGEANCE LP | EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3 SLI | Corsair AX1200i | Intel 530 240GB + Samsung 860 EVO 1TB + några TB blandad mekanik | Dell U2711 | Synology DS 411j

Permalänk

Roligt läsa om att södra Sverige har rättigheter att förstöra miljön i Norrland och ta del av den vinst som skapas. Jag tycker den exploatering man gjort i regionen ska avslutas och börja betala tillbaka till den. Även miljön behöver kärlek.

Det är därför jag tycker man ska betala skatt som går till regionen där kraft eller andra råvaror skapas. Skåne skulle få mer tillbaka för sin matproduktion och norr mer för sin skog och sina uppdämda älvar som orsakat otroliga skador i miljön.

Visa signatur

[5900x][MSI-B550-Tomahawk][RTX-3700][32GBRam3200CL14]

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mr_sQuinty:

Nu säger ni nåt jag kan hålla med om kanske lite extremt utfall men bara lite. Vattenkraften funkar bra att reglera med men vi har inte och kommer inte ha så mycket att det räcker till att ta hela dippen när det inte blåser.

Varför skulle vi inte ha det? Om vi har mycket vindkraft så betyder det att vi har en överkapacitet i nätet de flesta dagar, som vi kan exportera men som också bidrar till att hålla vattennivåerna höga i magasinen. Och om det innebär en stor överkapacitet ofta så kan vi börja använda mindre effektiva metoder för energilagring som att bygga upp ett lager av vätgas, kanske pumpkraft och liknande.

Jag gjorde en liknelse i en annan tråd för några månader sen. Man kan tänka på vår elförsörjning lite som en persons privatekonomi. Kärnkraften har liksom varit det fasta jobbet med stabila inkomster varje månad. Vattenkraften kan liknas vid ett sparkonto som man fyller på när det går bra och plockar från när utgifterna är högre än intäkterna, men som också fylls på (eller ökar i värde) sakta men säkert av sig själv. Vindkraften motsvarar då ett extraknäck, ibland tjänar man mycket på det och ibland lite. Ska man säga upp sig från sitt fasta jobb och bara leva på extraknäcket så behöver man ju fundera på konsekvenserna. Vissa månader kanske man inte får så mycket och då går man hårt åt sina besparingar, andra månader kanske man får in massvis med pengar från extraknäcken, alltså måste man ha en buffert. Vår buffert är vattenkraften. På samma sätt kan man se elförbrukare som utgifter, om man kör på med extraknäcken så kan man ju mildra slaget mot ens sparkonto genom att dra ner eller skjuta på vissa utgifter den månaden de inte ger så mycket liksom. Som det ser ut nu så drar vi inte sällan in mer på extraknäcken än på vårt fasta jobb, men ska vi öka det ytterligare behöver vi fokusera på dem istället för att lägga en massa resurser på det fasta jobbet som inte ger så mycket intäkter per nedlagd resurs liksom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av superapan:

Lite sen på bollen, men vad menar du? Norge handlar ju också på NordPool, och de är inte med i EU.

Norge har kraftig överproduktion på el och drar in massor av pengar på export till EU och GB. Svensk och tysk industri går på knäna just nu pga exploderande energipriser. Och nästa år avvecklas all kärnkraft i Tyskland. Norsk energisektor är en guldgruva. Om de skulle gå med i EU så skulle det stå dem dyrt. De betalar dock redan en hel del.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Irre:

Norge har kraftig överproduktion på el och drar in massor av pengar på export till EU och GB. Svensk och tysk industri går på knäna just nu pga exploderande energipriser. Och nästa år avvecklas all kärnkraft i Tyskland. Norsk energisektor är en guldgruva. Om de skulle gå med i EU så skulle det stå dem dyrt. De betalar dock redan en hel del.

Norge handlar, som nämnts ovan, även de på Nordpol. De är också en del av samma synkrona elsystem som Sverige, Finland och Själland. Jag har svårt att se hur ett eventuellt medlemskap i EU skulle påverka just elhandeln för dem.

Rättat stavfel
Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Det är väl sant? Det är svårt att avgöra exakt hur mycket avregleringen av mobilmarknaden påverkade priserna då tekniken går framåt väldigt snabbt med lägre priser som följd, men vi har ändå rätt billiga telefonikostnader här jämfört med många andra länder.

Nja, stora områden i Lappland är fortfarande helt utan mobilnät efter nedsläckningen av NMT. Telia som är "bäst i klassen" enligt egen utsago hävdar bestämt att deras nät är ofelbart. Trots detta gick det inte ens ringa från huset i byn (i Arjeplogs kommun) i somras, då det var löv på träden. Telia gör hellre mätningar på vintern då täckningen är som bäst.

Prisnivåerna är väl däremot helt ok idag, om man bortser ifrån att många abonnemang har en begränsad surfpott (där många länder utanför Sverige kör helt utan surfpott).