Permalänk
Medlem
Skrivet av Linlind:

Det låter som ett erbjudande som är lite för bra för o vara sant?

Mycket möjligt, försökte hitta pris på just den kniven men finner icke den.

Oavsett, enbart ett tips till ts. Take it or leave it 🙂

Permalänk
Medlem
Skrivet av GETSOME:

Mycket möjligt, försökte hitta pris på just den kniven men finner icke den.

Oavsett, enbart ett tips till ts. Take it or leave it 🙂

Länk till kampanjen, please.
Hittar inte den på inkClub.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Masen666:

Länk till kampanjen, please.
Hittar inte den på inkClub.

Använd kampajnkod 205449, räcker så långt lagret räcker till.

Permalänk
Medlem

Jag fick en brödkniv på köpet från InkClub för 10-15 år sedan - den är riktigt bra fortfarande. Kan ju hoppas att kvaliteten inte försämrats sen dess på de knivar de skickar med.

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Medlem
Skrivet av GETSOME:

Använd kampajnkod 205449, räcker så långt lagret räcker till.

Tack👍

Permalänk
Medlem

La en beställning på inkclub, skulle ändå köpa grejer där.
fungerade bra med kampanjkoden men är nog inte en 1199kr kniv som inkclub säger

https://butikatmosfar.se/koket/koksknivar/orrefors-jernverk-k...

Permalänk
Medlem

Åk till Ikea och känn på deras knivar. Köp den som du tycker ligger bra i din hand. Köp till en av deras knivslipar med hjul och använd den iaf en gång i månaden. En magnetlist gör mycket för att kniven skall må bra oxå.

Lägg nu tiden på att lära dig laga olika maträtter, variera med att gå ut och äta för att få inspiration och vidga vyerna. Efter nått år lär du märka om du vill ha en bättre kniv eller om de faktiskt duger helt ok några år till.

Skall du bo i ett förortsradhusområde är Global en bra statusmarkör för 85% av dina blivande grannar (de har designat den så att den på en bråkdels sekund skall vara igenkänd och "alla" känner igen den), det är en helt ok kniv, kanske inte värd pengarna imho men den går hem bland grannar.

Men du får mer cred av att laga god mat oavsett vad du har för kniv. Men som många områden så är det en jäkla snobbism med knivar, det är lite som med rökig Whisky (ett annat snobbområde), man skall vara värst för att vara värst, inte för att det är gott eller att man kan använda kniven på riktigt.

Har en kniv hållit 20 år så säger det inte så mycket mer än hur gammal personen är nu (40+) än hur bra hållbarhet det verkligen är (det bör ju vara hela ditt återstående liv och skall du flytta hemifrån nu så lär du ha cirkus 50+ år kvar i livet). Som kuriosa hade jag en kallskänka som fv en kort tid på 90talet och hon hade sina egna Global på jobbet och höll ordning på dom, när hon kom hem till mig första gången så såg hon förstås mina och var snabbt framme och skulle känna och framförallt kolla skärpan och kommentaren att mina var vassare än hennes kändes förstås nice men samtidigt så använde jag inte mina 10h om dan heller...

Men som sagt, mer tid och pengar på råvaror och lära dig laga gott så lär du komma fram till om du är beredd på att köpa dyrare och mer underhållskrävande knivar i sinom tid och en hemlagad Bea impar mer än en designad kniv

Mina är nog overkill och Ikeas skulle säkert duga egentligen, men dom jag har ligger fint i min hand och jag tycker dom är snygga oxå och haft dom närmare 30år så det har väl varit en helt ok kostnad ändå. Jag hade hyfsat billiga knivar (under Ikeas nivå) innan i ett gäng år innan jag valde att köpa "riktiga" knivar och hade alltså bott ett tag hemifrån innan jag gjorde inköpet.

Om det är nått du skall lägga pengar på nu så skulle jag rekommendera det du skall tillaga i. Riktigt bra kastruller och pannor är nog så viktiga i köket och där kommer det inte vara samma skillnad i avsändandet mellan olika märken med knivar så där kan man inte göra bort sig på samma sätt och en bra kastrull/panna som sprider värmen bra och jämnt gör livet mycket enklare när du skall pröva nya recept

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Jag behöver en ny skalkniv och vill ha en som är prisvärd och inte alltför dyr.

Hittade de här två på Prisjakt:

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5162770

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2890287

Kan de vara något eller bör jag gå upp lite i pris?
Den populäraste är denna från Global för 529:- https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=271815
Vet inget om kvaliteten på bladet men gillar att den ser ut att ha skönare grepp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Jag skulle säga att det är lättare än han tror men svårare än det ser ut. Att få en bra och riktigt vass egg är inget supersvårt som kräver år av övning, men lite tid får man vara beredd att lägga ner.
I Japan kan du börja din karriär som kock med att spendera första fem åren på att tvätta ris. Ingen skulle påstå att det är ett krav för att laga bra mat.

Hantverket kan vara väldigt bra men stålet är inget speciellt. Teknikerna är inget unikt. Vad som är unikt är hur länge de använt dem. Att vika och bearbeta stålet och använda olika stålkvaliteter och härdning har ungefär hela världen gjort.
I Europa gjorde vi svärd av fjäderstål medan japanerna fortsatte med sin traditionella metod.

Japanska svärd är sjukt romantiserade och mytomspunna, men det är lite Hollywood-versionen av verkligheten.

Nu är förstås knivar lite annorlunda. Tror inte knivar i Tamahagane-stål är storsäljare direkt (det är för övrigt bättre stål idag än det var förr). Det finns flera moderna och bra stål från Japan idag. Sen finns det knivmakare som mer än gärna använder stål från Uddeholm eller Sandvik. Jag skulle även tro att de flesta knivmakare mer än gärna använder moderna verktyg och metoder där det passar.

Det är inte så många som trampar runt i kimono och sandaler, i dimhöljda berg, och bara gör knivar på precis samma sätt som deras förfäder för 500 år sedan.

Du har så rätt i det du skriver. Myterna kring japanskt stål och smide är många och stora. Tamahagane-stål är som du säger jämförbart med 1075 vilket räknas som ett enkelt stål, därmed inte sagt är det är dåligt stål.
Jag är knivmakare (hobbynivå) och skulle inte välja det om jag hade möjlighet att välja. Har tillverkat ca 20-30 kockknivar och föredrar stålet 26c3. Gör för det mesta japan inspirerade blad, typ Bunkas eller hybrider mellan österländsk och västerländsk design. Men jag har även gjort kockknivar från gamla sågklingor som funkar alldeles utmärkt. Det är mycket som står och faller med geometrin, härdningen och anlöpningen för att få ett bra blad.
En kniv är en kniv och allt däremellan. Man kan göra detta hur lätt som helst för sig eller hur svårt som helst...
Rådet att köpa ikea är ett gott råd.
Fastna inte bara på att knivarna ska komma från japan, kolla in Robin Dalman (https://dalmanknives.bigcartel.com/) Jonas Johansson(https://www.isasmedjan.com/)som är två svenska knivsmeder för lite inspiration. Garanterar att deras blad håller samma kvalité som ett bra blad från japan

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zonny:

La en beställning på inkclub, skulle ändå köpa grejer där.
fungerade bra med kampanjkoden men är nog inte en 1199kr kniv som inkclub säger

https://butikatmosfar.se/koket/koksknivar/orrefors-jernverk-k...

Jag kanske skulle ha gjort en beställningen innan jag delade med koden but never mind, sharing is caring 😉😎

Permalänk
Medlem
Skrivet av GETSOME:

Jag kanske skulle ha gjort en beställningen innan jag delade med koden but never mind, sharing is caring 😉😎

Jag hade samma erbjudande utan din kod, visste inte bara att erbjudandet fanns så du kan nog också slänga iväg en beställning om du är snabb

Permalänk
Medlem
Skrivet av aragon:

det har du rätt i, fan att jag aldrig lär mig kolla namnet.
ok? har du någon länk till den infon (började söka men hittar inte något direkt om dina påståenden)
personligen kan jag som sagt bara säga att vad jag märkt vid slipning och användning dvs jag kan inget om stål
men jag skickade över en kopia på denna tråden till ett par smeder jag lärt känna genom åren för att se vad dom anser om det.

Jag har inga länkar sparande. Det jag lärt har jag lärt mig genom väldigt många tillfällen av "ah, det här måste jag undersöka innan jag går och lägger mig". Vad jag kan bidra med är saker att söka på (finns mycket på bland annat wikipedia, youtube är av blandad kvalitet och google ger mycket intressant och matnyttigt).
Tamahagane-stål tillverkas genom smältning av järnsand i en blästerugn (Bloomery på engelska och Tatara på japanska). Det är kanske den äldsta tekniken som finns men japanerna utvecklade den lite genom större ugnar och blåsbälgar kopplade till dem. Stålet som producerades hade hade mycket slaggprodukter. Det gav också lager av hårdare och mjukare stål.
En annan gammal teknik är degelstål (crucible steel på egenlska). Det är i princip ett lerkrus som fylls med järn, kol och annat. Sen hettas det upp tills allt smälter. Det skapar ett renare stål där man också får större kontroll över kolhalten. En nackdel är dock att det inte separerar fosfor och svavel, som gör stålet sprött.
Degelstål har gett upphov till en annan myt - Damaskusstål. Ser snyggt ut men höga halter av fosfor och svavel gjorde att det inte gick särskilt bra att härda. Här kan man annars tänka sig att renare järnmalm, som vi har i norden, gav högre kvalitet på degelstål.

På medeltiden var det ungefär så stålproduktionen såg ut. För att komma runt problemen kunde man vika stålet från blästerugnen i flera omgångar. Det gav ett renare och mer homogeniserat stål, plus att man kunde få bort överflödigt kol så stålet blev segare. Differentiell härdning och att blanda olika stål var vanligt. Det gäller inte bara Japan utan man gjorde det i en stor del av världen, inklusive Europa.

I Europa började man sen använda masugnar (blast furnace på engelska). Det är inte heller en ny uppfinning och problemet är att de i princip producerar gjutjärn (väldigt hög kolhalt) med mycket svavel. När man lärde sig reducera kol och svavel blev det mer populärt och man kunde få härdade stål med viss elasticitet. Det är vad som gjorde det möjligt för riddare att klä sig i plåtrustningar - de kunde göras tillräckligt lätta och tunna och samtidigt erbjuda bra skydd.

Här finns en del att läsa på Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bloomery
https://en.wikipedia.org/wiki/Crucible_steel
https://en.wikipedia.org/wiki/Tatara_(furnace)
https://en.wikipedia.org/wiki/Blast_furnace

För övrigt misstänker jag att det inte är Tamahagane-stål du har, när du säger att du inte kan något om stål. Kanske är det en kniv från tillverkaren Tamahagane? Deras SAN-serie använder VG-5 stål.

Permalänk

Rekommenderar Global knivar, du behöver egentligen bara en kockkniv och en brödkniv. Grönsakskniven är ett bra tillskott dom du vill fylla ut, lite mindre och enkel att hantera. Knivarna är slitstarka, enkla att hålla efter och kräver inte att du handslipar dom på våtsten. Global har en egen knivvässar du drar kniven genom med lite vatten, håller kniven vass och du får rätt vinkel.

Tar du efter dom så kommer dom att hålla länge. Tänk på att inte diska dom i diskmaskin då det kommer att förstöra eggen i princip direkt. Som flera redan påpekat så behöver du inga superknivar, Global är typ det första steget in i lite "finare" knivar.

Permalänk
Medlem

Vilket är eran bästa kniv med rejält träskaft?
Har kört en Global med metallskaft men den var så himla obekväm i mina händer!

Sämsta kniven jag någonsin haft.

Permalänk
Medlem

Min absoluta favoritkniv jag använder till nästan allt (skär i princip bara grönsaker).
Masahiro Neo Santoku

Permalänk
Medlem

Har haft en kockkniv (36 cm?) och en brödkniv från Weber i 10 år. Använder båda nästan dagligen och dom är fortfarande lika bra som när jag köpte dom.

Aldrig diskat dom i maskin, utan bara varsamt för hand. Behöver slipa oftare nu än från början, men det tar bara 30 sekunder.

Minns att dom kostade 60-70% av priset för motsvarande knivar från Global.

Kommer absolut testa Weber igen när jag behöver.

36 cm
Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Vilket är eran bästa kniv med rejält träskaft?
Har kört en Global med metallskaft men den var så himla obekväm i mina händer!
<Uppladdad bildlänk>
Sämsta kniven jag någonsin haft.

Vad för slags grepp håller du kniven med?

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Vad för slags grepp håller du kniven med?

Vanligt hammer grip. Den jag köpte var mer för pinch grip eller liknande där man nyper där fram för extra precision.
Nu vet jag vad som inte funkar iaf

Föredrar nog rundat träd, absolut inga vassa kanter eller så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Vanligt hammer grip. Den jag köpte var mer för pinch grip eller liknande där man nyper där fram för extra precision.
Nu vet jag vad som inte funkar iaf

Föredrar nog rundat träd, absolut inga vassa kanter eller så.

Byt ditt onaturliga och ondskefulla grepp
Annars tycker jag Kashima ligger riktigt skönt i handen, med bra balans och lite vikt i handtaget:
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/kockknivar/gyuto-2...

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Byt ditt onaturliga och ondskefulla grepp
Annars tycker jag Kashima ligger riktigt skönt i handen, med bra balans och lite vikt i handtaget:
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/kockknivar/gyuto-2...

Tack för tipset, gillar dock inte när skaftet är slipat så det blir platt på det viset, men ska fortsätta leta. Det ultimata är givetvis att pröva i butik. Tack.

Man kör med det greppet som känns bäst för en själv

Permalänk
Medlem
Skrivet av loffman:

... och föredrar stålet 26c3.

Mmm, spicy white! 🤤

Skrivet av loffman:

Fastna inte bara på att knivarna ska komma från japan, kolla in Robin Dalman (https://dalmanknives.bigcartel.com/) Jonas Johansson(https://www.isasmedjan.com/)som är två svenska knivsmeder för lite inspiration. Garanterar att deras blad håller samma kvalité som ett bra blad från japan

This! Robin dalman är halvt unobtainium om man inte är snabb i fingrarna dock. Jonas är riktigt duktig! Kan även tipsa om min bekant Patrik som har Smedja Aspen!

De blad jag har från svenska smeder är bättre än mina japanska, men de är ju lite skillnad på ett custom-jobb och 'massproducerat' Japanskt.

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Jag har inga länkar sparande. Det jag lärt har jag lärt mig genom väldigt många tillfällen av "ah, det här måste jag undersöka innan jag går och lägger mig". Vad jag kan bidra med är saker att söka på (finns mycket på bland annat wikipedia, youtube är av blandad kvalitet och google ger mycket intressant och matnyttigt).
Tamahagane-stål tillverkas genom smältning av järnsand i en blästerugn (Bloomery på engelska och Tatara på japanska). Det är kanske den äldsta tekniken som finns men japanerna utvecklade den lite genom större ugnar och blåsbälgar kopplade till dem. Stålet som producerades hade hade mycket slaggprodukter. Det gav också lager av hårdare och mjukare stål.
En annan gammal teknik är degelstål (crucible steel på egenlska). Det är i princip ett lerkrus som fylls med järn, kol och annat. Sen hettas det upp tills allt smälter. Det skapar ett renare stål där man också får större kontroll över kolhalten. En nackdel är dock att det inte separerar fosfor och svavel, som gör stålet sprött.
Degelstål har gett upphov till en annan myt - Damaskusstål. Ser snyggt ut men höga halter av fosfor och svavel gjorde att det inte gick särskilt bra att härda. Här kan man annars tänka sig att renare järnmalm, som vi har i norden, gav högre kvalitet på degelstål.

På medeltiden var det ungefär så stålproduktionen såg ut. För att komma runt problemen kunde man vika stålet från blästerugnen i flera omgångar. Det gav ett renare och mer homogeniserat stål, plus att man kunde få bort överflödigt kol så stålet blev segare. Differentiell härdning och att blanda olika stål var vanligt. Det gäller inte bara Japan utan man gjorde det i en stor del av världen, inklusive Europa.

I Europa började man sen använda masugnar (blast furnace på engelska). Det är inte heller en ny uppfinning och problemet är att de i princip producerar gjutjärn (väldigt hög kolhalt) med mycket svavel. När man lärde sig reducera kol och svavel blev det mer populärt och man kunde få härdade stål med viss elasticitet. Det är vad som gjorde det möjligt för riddare att klä sig i plåtrustningar - de kunde göras tillräckligt lätta och tunna och samtidigt erbjuda bra skydd.

Här finns en del att läsa på Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bloomery
https://en.wikipedia.org/wiki/Crucible_steel
https://en.wikipedia.org/wiki/Tatara_(furnace)
https://en.wikipedia.org/wiki/Blast_furnace

För övrigt misstänker jag att det inte är Tamahagane-stål du har, när du säger att du inte kan något om stål. Kanske är det en kniv från tillverkaren Tamahagane? Deras SAN-serie använder VG-5 stål.

Ingen aning men min favorit kniv är gjord med ca 160 lager stål. Det är en japansk smed mästare som gjort den (minns dock inte namnet), det var en specialbeställning men killen som beställt den hade inte råd att hämta ut den så då passade jag på att köpa den. Det är med certifikat och någon säskild låda, jag se om jag hittar det (bara för att se vad han heter). Jämför jag med mina global pro knivar så är dom väldigt mjuka och lätta att slipa.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av roxkz:

Mmm, spicy white! 🤤
This! Robin dalman är halvt unobtainium om man inte är snabb i fingrarna dock. Jonas är riktigt duktig! Kan även tipsa om min bekant Patrik som har Smedja Aspen!

De blad jag har från svenska smeder är bättre än mina japanska, men de är ju lite skillnad på ett custom-jobb och 'massproducerat' Japanskt.

Exakt, Spicy White

Smedja Aspen gör riktigt bra och prisvärda knivar. Fredrik Spåre gör även han fina grejer, https://www.spareknives.com/#hem-section
Handgjorda knivar kan ju bli hur dyra som helst men både Spåre och Aspen har mkt prisvärda knivar för ca 3000 kr.
Jag har flera fina handgjorda som jag är sjukt nöjd med men det händer att jag tar en gammal fiskars, köpt på Jula för typ 200 kr och kör med den, helt ok.
Knivar är verktyg och är man inte jätteintresserad så är IKEA och Victorinox bra grejor.(och många andra). Köper man till en enkel slip, typ IKEAS så har man ju nåt som funkar. Sen kan man utveckla oändlig.., eller inte

Permalänk
Medlem
Skrivet av loffman:

Smedja Aspen gör riktigt bra och prisvärda knivar. Fredrik Spåre gör även han fina grejer, https://www.spareknives.com/#hem-section
Handgjorda knivar kan ju bli hur dyra som helst men både Spåre och Aspen har mkt prisvärda knivar för ca 3000 kr.
Jag har flera fina handgjorda som jag är sjukt nöjd med men det händer att jag tar en gammal fiskars, köpt på Jula för typ 200 kr och kör med den, helt ok.
Knivar är verktyg och är man inte jätteintresserad så är IKEA och Victorinox bra grejor.(och många andra). Köper man till en enkel slip, typ IKEAS så har man ju nåt som funkar. Sen kan man utveckla oändlig.., eller inte

Plus moms dock för Aspen!
Samma här, har par billigare, en masahiro och en mac, som jag gärna sträcker mig efter när jag är lat då den är rätt okänslig, lätt att slipa och tämligen rosttrög. Inget man behöver vara speciellt rädd om.

Absolut! Ikea och Vic är jag en stark förespråkare av som insteg och vardagsknivar, även enklare Mac och Tojiro-knivar kan ofta hittas till bra pris (under 7-800 för en kockis) och håller hygglig kvalite för sin prisklass. Har gett bort några Tojiro DP med custom-skaft som inflyttningspresenter.

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Byt ditt onaturliga och ondskefulla grepp
Annars tycker jag Kashima ligger riktigt skönt i handen, med bra balans och lite vikt i handtaget:
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/kockknivar/gyuto-2...

Jag har själv en Kashima och jag håller med att den ligger riktigt skönt i handen (i alla fall i min hand). Bäst är så klart att testa greppa olika knivar själv för att se vilken som passar just din hand bäst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Vilket är eran bästa kniv med rejält träskaft?
Har kört en Global med metallskaft men den var så himla obekväm i mina händer!
<Uppladdad bildlänk>
Sämsta kniven jag någonsin haft.

Zanmai Revolution Kiritsuke.
Lite bökigt att lära sig använda en Kiritsuke men den kan användas till i princip allt. Otroligt vacker och välbalanserad.

Victorinox 26 cm bröd/bagarekniv
Lite samma här, kan användas till bröd, kött, fisk you name it. Finns med trä eller fibrox-handtag. Fibrox för funktion och trä för utseende.

Fällkniven SK18 Erna
En ”portabel” kniv. Tanken är att man ska kunna ta med den överallt, kommer med ett behändigt fodral. Koboltstål med konvex egg och vacker masurbjörk. Troligtvis den vassaste kniven jag haft från fabrik.
Jag använder den mest som vanlig kökskniv dock då den är smidig med sina 18 cm.

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk
Medlem
Skrivet av eFoppa:

Zanmai Revolution Kiritsuke.
Lite bökigt att lära sig använda en Kiritsuke men den kan användas till i princip allt. Otroligt vacker och välbalanserad.

Victorinox 26 cm bröd/bagarekniv
Lite samma här, kan användas till bröd, kött, fisk you name it. Finns med trä eller fibrox-handtag. Fibrox för funktion och trä för utseende.

Fällkniven SK18 Erna
En ”portabel” kniv. Tanken är att man ska kunna ta med den överallt, kommer med ett behändigt fodral. Koboltstål med konvex egg och vacker masurbjörk. Troligtvis den vassaste kniven jag haft från fabrik.
Jag använder den mest som vanlig kökskniv dock då den är smidig med sina 18 cm.

Åh tack!! Ska spara dessa. Fjällkniven såg väldigt fin ut.

Permalänk
Medlem

Alla dessa artisan-knivmakare som postats har ju samtliga slutsålt. Ligger entusiasterna och lurpassar och klickar hem allt som publiceras eller hur funkar det?

Permalänk
Medlem
Skrivet av fiskebulle:

Alla dessa artisan-knivmakare som postats har ju samtliga slutsålt. Ligger entusiasterna och lurpassar och klickar hem allt som publiceras eller hur funkar det?

Mer eller mindre, de lägger ofta ut några åt gången när de gjort ett antal... Och då brukar de ta slut rätt fort. Beroende på antal, stil och smed kan det vara en fråga om allt från nån timme till minuter. Det är inte ovanligt för mer kända smeder att folk från flera håll i världen vill ha en kniv, inte bara lokalt i Sverige, därför det kan försvinna rätt fort.

Men det går alltid att kontakta dem för en custom, om de är öppna för det vill säga... En del knivmakare vill inte ta på sig uppdrag utan vill köra på med vad de känner för.

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk
Medlem

Apropå slipning kommer man rätt långt med en sten, tre olika slippapper och Autosol. Ett par steg till på slippapperna hade visserligen inte skadat, men 2500 korn var det finaste jag kunde hitta. Har också satt en till avfasning på bladet för att tunna ut det. Eggen är så vass att den precis klarar att kapa armhår - jag ska försöka få den vassare.

Jag är inte speciellt bra på det här ännu men det går ändå att få bra resultat.