ca 340 KWh i september för min lilla stuga med värmepump, tvättmaskin, vattenpump (djupborrat), luftpump 100 Watt för minireningsverket (för avloppet) och går i genomsnitt 6-8 timmar/dygn i olika tidintervall enligt program , golvvärme i våtutrymme (neddraget nu men inte avstängt), varmvattenberedare, kyl/frys (enkompressor-typ), spis och smörgåstoast samt espressomaskinen som i stort sett används dagligen, handdisk med varmvatten från beredaren. Dator och skärm kanske handlar om 100 Watt några timmar per kväll - har för närvarande ingen NAS/server igång, men kommer senare.
Varmvattnet för tex. handdisk och att duscha på morronen kostar minst 1-2 kWh per dygn utöver sin egna läckvärme - det är rätt stor del av dagförbrukningen, dock läckvärmen från beredaren är en bidrag till uppvärmningen i huset.
värmepumpen har inte gått så mycket, kanske 50 kWh för September då det har varit relativt varmt än så länge och typisk förbrukning när den väl går är ca 300 Watt och det kanske är 1/4-del av dygnet när det är lite kallare ute (~+10 grader) - alla lampor är LED (philips hue och ljusstyrda utomhuslampor LED på några Watt styck) och Hue-lamporna sällan på max.
Värmepump ger 4-5 ggr värme av insatt el-energi, speciellt när utomhus är en bit över 7 grader C. - har kört med lite lägre temperatur inomhus, typ 20 grader C, men det är lite nedanför min komfortzon helt klart, vill nog gärna ha 22 grader C...
på 1970-80-talet pratade man om att hålla 18 grader inomhus (energibrist är inget nytt utan har varit till och ifrån även förr) - men brrr säger jag för 18 grader C, men så är jag en fryslort också...
LLVP är nordenanpassad och ger värme till -25 grader C utomhus med fortfarande halvhyffsad kapacitet, vedkamin fins och som det går att koka mat på, ved finns det en del av men inte för att kunna elda genom hela vintern som primär värmekälla, utan ha det som reserv om det blir längre strömavbrott eller vid svinkyla och LLVP inte räcker till - elelement finns också men det kommer nog bara användas i nödfall när det är riktigt kallt och inte kan/vill elda i kamin.
Har hört bland bekanta att det är många som dragit ned ordentligt på golvvärmen, speciellt de som har eldrivet medans de som har vattenbaserad värmd av luft/vatten eller frånluftsvärmepump har inte petat så mycket i det ännu och det är för många för trögt att höja och sänka efter timtaxa för att det skall vara värt detta - dock att dra ned golvvärmen för mycket i typiska våtrumsutrymmen kan vara dumt då värmen annars bidrar till att torka upp golven fortare och mindre risk att vatten sipprar ned under golvet och ställer till med kostsamma saker.
---
Ni som har varmhyra och fri varmvatten i dush/kran ser inte dessa kostnader för att värma hus och vatten på lägenhets-elräkning. kommunal avlopp och vatten är också en rätt stor post för en fastighet som hyresgäster/BRF-medlemmar aldrig ser utan göms i hyran/avgiften.