Vilka diskar till ny server?

Permalänk
Medlem

Vilka diskar till ny server?

Skall sätta upp min första server och tänkte skaffa mig 2st diskar för lagringen.

Jag vill gärna ha hyffsat snabba och tysta diskar och tänker mig runt 10gb stycket, men vet iöveigt inte vad jag skall leta efter. Diskarna skall användas för fildelning via nextcloud/backup osv så kommer ju inte att vara speciellt hårt belastade.
Servern kommer köras på Proxmox och jag fick tips att det skulle vara cmr diskar.
Vilka diskar är mest prisvärda just nu?

Permalänk
Medlem

Om det inte är kritiskt att hårddiskarna dessutom går tyst vid läs och skrivning, så kan jag rekommendera Seagate Exos X16. Dessa är CMR-baserade samt 7200RPM så de fungerar bra att köra i RAID eller ZFS och presterar mycket bra.

Jag har i dagsläget 6st 16TB utav dessa i en SHR (Synology Hybrid Raid) vilket har fungerat klockrent, och väntar på ytterligare 2st då det började sina på diskutrymmet här över jul och nyår. Enda nackdelen är att de kanske låter lite mer än vissa andra hårddiskar, men om du kör server-utrustning i källaren som mig så är troligtvis inte detta ett bekymmer.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5280181

Visa signatur

Also found as @piteball@mastodon.rockhost.se

Permalänk
Medlem

Tackar! Läste lite om dem och de verkar vara precis vad jag letar efter, diskarna kommer köras i zfs och raid

Permalänk
Medlem

Nu kommer jag sticka ut hakan ytterligare en gång men har börjat köpa Toshiba N300.
7200 MEN de går 5-10 grader kallare än de andra diskarna i ett set.
Inte snabbast men snudd på. Har tyvärr ingen Exos i denna.
(så klart cmr)

Permalänk
Medlem

Toshiba är definitivt ett alternativ, både dom och exos ligger ju nära varandra prismässigt. Har lagt den i kundkorgen och ser hur priset rör sig den kommande månaden. Just nu ligger Exos 16tb på 236eur mot Toshiba 248Euro för 14tb så Exos ligger ju lite bättre, men kan ju skilja när det är dags att trycka på köpknappen

Permalänk
Medlem

Om du kollar speccen så ligger nog Seagate Exos på 10^15 garanterat lästa bitar mellan silent erors och de flesta vanliga diskar brukar ligga på 10^14.
Kolla vad Toshiba ligger på..

Köpte Seagate IronWolf PRO och även de ligger på 10^15. Icke PRO är 10^14.

Spelar det någon roll? Normalt sett kanske inte.. Men en indikation på hur tillverkaren anser pålitligheten är hur väl din data behandlas.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Jag köpte två av vardera WD HC 550 och Toshiba MG09 18 TB under black week.
Har inte testat dem jättemycket men upplever dem som tysta och snabba.
Nu kör jag dem i motsvarande RAID10 (Två stycken ZFS mirrors i poolen) och verkar få ca 500 MB/s i överföringshastighet via 10 Gbit nätverk vilket borde betyda att de ligger runt 250 MB/s per disk sekventiell skriv och läs.

Anledningen till att jag valde olika modeller och kör dem speglade är att jag tänker att det bör skilja något i egenskaper så jag inbillar mig att risken att båda modellerna havererar samtidigt blir något lägre hämfört med två likadana diskar. Hade lika gärna kunnat tagit en Seagate Exos som någon av dessa, jag var mer ute efter att få olika modeller och valde bland de som fanns i lager till vettigt pris vid köptillfället.