Permalänk
Medlem

Håller med tidigare talare att riskokare från YumAsia är väldigt bra. Själv kör jag med deras Bamboo eftersom de förklarade den är bra om man äter mycket ris, gillar olika typer tillagningar och rätter är egentlig en kopia på Zojirushi men förbättrad. Vilken riskokare du än väljer från YumAsia så kommer du nog bli nöjd.

https://yum-asia.com/eu/product/bamboo-umai-induction-heating...

Om du frågar butiken kan de ge dig rekommendationer utifrån vad du önskar.

Permalänk
Medlem

Den här för priset anser jag är ganska oslagbar, sjukt nöjd med denna:

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/koksmaskiner/riskokare...

Permalänk
Medlem

Om du lagar mycket mat och äter ris ofta och vill investera i en sjukt bra riskokare så är Zojirushi det absolut bästa du kan köpa. Dyrt som fan och kanske främst riktar sig till restauranger men som sagt, en investering. Annars kan jag varmt tipsa dig om YumAsia's andra riskokare som är lite som Zojirushi fast billigare och lite simplare.

Jag har själv en Kumo som jag är så jäkla nöjd med. Haft den i snart 3 år och jag äter ris 1-2 gånger i veckan och den är fortfarande som ny. Keramisk beläggning utan BPA, PTFE och PFOA så du behöver aldrig oroa dig för att det blir repor eller lossnar eller liknande. Finns många olika varianter och storlekar men jag länkar Kumo som jag själv använder nedan så får du spana in det andra om du känner för det Hoppas du hittar en som faller dig i smaken.

https://yum-asia.com/eu/product/kumo-yumcarb-advanced-fuzzy-l...

Visa signatur

Ryzen 7 5700X | MSI GeForce RTX 4070 12GB VENTUS 3X OC | MSI MPG B550 | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz | Samsung 970 EVO m.2 1 TB | Samsung 860 EVO 250 GB | Toshiba P300 2TB | Sabaj DA3 | Sennheiser HD 490 Pro

Permalänk
Medlem

Har också en Bamboo, kostar en del men det finns ingen beläggning eftersom det är en keramisk skål.

Permalänk
Medlem

Köper man riskokare för 300 spänn får man räkna med att kvalitén är därefter.
Som att köpa en stekpanna på Rusta för 50 spänn och tro att den skall hålla länge.

Permalänk
Medlem

Jag äger denna riskokare: https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/koksmaskiner/riskokare...

… och har haft den i 3-4 år nu. Fungerar helt utmärkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Problemet är väl att ingen vet vad det är för kemikalieblandning i dem heller. Det står keramiskt - men vad är det faktiskt för kemisk formel?
Det skiljer sig från produkt till produkt, från företag till företag och över tid.
De är PFASfria - idag. Vad som räknas in i den gruppen framöver får vi se.

De kan mycket väl vara bättre. Det får som sagt framtiden avgöra. Själv litar jag inte riktigt längre på att industrin tar ansvar själva.

Väljer själv metall, trä, emalj och glas för upphettning framöver och undviker plaster och nya beläggningar.

Väldigt OT och verkar inte matcha med vad TS säger själv. Frågan var ställd till TS.

Keramisk beläggning finns i billiga och lättillgängliga modeller, och bör vara tåligare än PFTE i någon billig maskin – då keramisk beläggning i regel så är.

Tåligheten var det TS hade anmärkt på.

Keramiska beläggningar kommer inte räknas till PFAS i framtiden då det står för per- och polyfluorerade ämnen. Det har säkert funnits keramiska beläggningar med PFAS en gång i tiden, men då många handlare/återförsäljare vill fasa ut det helt så finns det ju ingen vits i att blanda in det idag utöver att det inte krävs.

Rostfria innerkärl i rena riskokare verkar inte vara så lätt att få tag på, men det finns multikokare med rostfria kärl så väl som rena keramiska grytor som kärl.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aritoc:

Har också en Bamboo, kostar en del men det finns ingen beläggning eftersom det är en keramisk skål.

Keramisk beläggning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Problemet är väl att ingen vet vad det är för kemikalieblandning i dem heller. Det står keramiskt - men vad är det faktiskt för kemisk formel?
Det skiljer sig från produkt till produkt, från företag till företag och över tid.
De är PFASfria - idag. Vad som räknas in i den gruppen framöver får vi se.

De kan mycket väl vara bättre. Det får som sagt framtiden avgöra. Själv litar jag inte riktigt längre på att industrin tar ansvar själva.

Väljer själv metall, trä, emalj och glas för upphettning framöver och undviker plaster och nya beläggningar.

Helt rätt,
Med tanke på att man även lägger på keramisk behandling på bilar så undrar man ju, det är ju inte så att det är keramik iaf. 😊

Permalänk
Medlem

#17037158
Hur kan ingen ha länkat denna redan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Väldigt OT och verkar inte matcha med vad TS säger själv. Frågan var ställd till TS.

Keramisk beläggning finns i billiga och lättillgängliga modeller, och bör vara tåligare än PFTE i någon billig maskin – då keramisk beläggning i regel så är.

Tåligheten var det TS hade anmärkt på.

Keramiska beläggningar kommer inte räknas till PFAS i framtiden då det står för per- och polyfluorerade ämnen. Det har säkert funnits keramiska beläggningar med PFAS en gång i tiden, men då många handlare/återförsäljare vill fasa ut det helt så finns det ju ingen vits i att blanda in det idag utöver att det inte krävs.

Rostfria innerkärl i rena riskokare verkar inte vara så lätt att få tag på, men det finns multikokare med rostfria kärl så väl som rena keramiska grytor som kärl.

Det är inte handlarna eller tillverkarna som vill fasa ut PFAS.
Handlarna bryr sig inte, de säljer allt som går att sälja, tillverkarna följer lagar, regler och rekommendationer från bland annat livsmedelverket som i sin tur får direktiv från EU.

Permalänk
Konsolgrävare
Skrivet av Chromatic:

#17037158
Hur kan ingen ha länkat denna redan.

haha det första jag tänkte på 😆

Visa signatur

Vardagsrum📺: Rotel RC-1590 | Rotel RB-1590 | Dynaudio Contour S 3.4 LE | LG OLED65CX | PlayStation 5 | Nintendo Switch OLED | Xbox Series X | Steam Deck 512GB | Nvidia Shield TV Pro | Panasonic DP-UB820 |

Laptop💻: Lenovo Legion 7 | RTX 3080 | Ryzen 7 5800H | 32GB | 1TB | 27GR95QE-B OLED 240Hz | Sennheiser PC38X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Max77:

Riskokare? Äh, en vanlig hederlig kastrull med 5 gånger så mycket vatten som ris ger mig alltid ett perfekt och fluffigt resultat.

5 gånger? Innan det ångat bort är riset gröt...

1 del ris, 1.5 del vatten blir perfekt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dem8n:

Det är inte handlarna eller tillverkarna som vill fasa ut PFAS.
Handlarna bryr sig inte, de säljer allt som går att sälja, tillverkarna följer lagar, regler och rekommendationer från bland annat livsmedelverket som i sin tur får direktiv från EU.

Vissa handlare testar sina produkter....

Permalänk
Medlem

Det finns en tråd redan om Riskokare finns mycket tips i den

#17056461

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem

PFAS är inte utan problem, men science väger väldigt stark för att hälsåvådligt för användarna av slutprodukterna är det inte, så länge man inte hettar upp dom långt bortom vad man gör vid matlagning

https://www.youtube.com/watch?v=5FNNKhVoUu8
https://www.youtube.com/watch?v=vZ1KmVmpC8o

Visa signatur

Post-and-run foruming
GeForce GTX 1070 ;~; Intel 4790k ;~; ASUS Z97M-PLUS ;~; Cooler Master Hyper 212 EVO ;~; ADATA 16GB 1600MHz RAM ;~; 840 EVO 500GB + 1TB WD Blue + 4TB WD Green ;~; Seasonic Platinum 660w ;~; Fractal Design Define Mini ;~; G910 "Orion Spark" ;~; U2415 x2 ;~;

Permalänk
Skrivet av SUMITOMO:

Köper man riskokare för 300 spänn får man räkna med att kvalitén är därefter.
Som att köpa en stekpanna på Rusta för 50 spänn och tro att den skall hålla länge.

Det vette fan, köpte min billiga OBH Nordica 2016 för 349kr om jag inte minns fel. Har använts 3-4 gånger i veckan sedan dess och den har knappt ett spår av användning. Köpte samma till min farmor nått år senare som också är i fint skick än, dock använder hon den inte lika mycket som jag använder min. Även min far har någon billig riskokare han använder en gång i veckan eller så de senaste 10 åren som fortfarande är helt ok, tror den köptes på typ Jula eller ÖB.

Visst man kan väl slänga iväg tusenlappar på riskokare om man vill det men knappast något krav för ett vanligt hushåll. Nu har jag inte sett OP ge någon livstid för sina riskokare men om de gått igenom minst 2st i ett spann kort nog för att skapa en tråd i ett teknikforum om det så gissar jag själv på handhavandefel och inte fel på produkterna, och att det blir samma historia med en premiummodell.

Permalänk
Medlem

Har också en YumAsia Bamboo. Dyr men enligt många bäst på marknaden. YumAsia är återförsäljare av zojirushi (i EU) som gjorde sin egna produkt istället, så de kan ju sina grejer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av norrby89:

Köp en modell i plast som man kör i mikron istället då slipper man alla såna bekymmer samt den är billig så skulle man vilja ha en ny efter några år så är det bara några hundralappar.

https://www.smartasaker.se/sv/riskokare-for-mikron

Har en äldre variant av denna och kört den exlusivt när det kommer till ris senaste 7 åren. 12-18min så är det klart sen in i diskmaskinen med den.

Heh, jag hade tänkt tipsa om precis den där, den är helt underbar. Perfekt resultat varje gång, minimalt jobb, och det blir förstås aldrig något brunbränt klägg i botten som det alltid blev med min gamla klassiska riskokare (oberoende av hur mycket jag sköljde riset innan).

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crustlust:

Det vette fan, köpte min billiga OBH Nordica 2016 för 349kr om jag inte minns fel. Har använts 3-4 gånger i veckan sedan dess och den har knappt ett spår av användning. Köpte samma till min farmor nått år senare som också är i fint skick än, dock använder hon den inte lika mycket som jag använder min. Även min far har någon billig riskokare han använder en gång i veckan eller så de senaste 10 åren som fortfarande är helt ok, tror den köptes på typ Jula eller ÖB.

Visst man kan väl slänga iväg tusenlappar på riskokare om man vill det men knappast något krav för ett vanligt hushåll. Nu har jag inte sett OP ge någon livstid för sina riskokare men om de gått igenom minst 2st i ett spann kort nog för att skapa en tråd i ett teknikforum om det så gissar jag själv på handhavandefel och inte fel på produkterna, och att det blir samma historia med en premiummodell.

Yum Asia Kumo kostar 1100 kr inkl frakt om han vill ha någon med keramisk beläggning (och ett rostfritt inner innerkärl att ha i det keramiska innerkärlet). Rent generellt brukar keramiska beläggningar vara tåligare, behöver inte var krångligare om han vill testa något annat.

Används det rostfria kärlet som följer med Kumo behöver TS aldrig gräva med sleven i den belagda byttan.

Alternativt får han koka ris i något annat. Modellerna som finns i typ Australien med rena rostfria kärl lär han inte skaffa.

Permalänk
Skrivet av Petterk:

Yum Asia Kumo kostar 1100 kr inkl frakt om han vill ha någon med keramisk beläggning (och ett rostfritt inner innerkärl att ha i det keramiska innerkärlet). Rent generellt brukar keramiska beläggningar vara tåligare, behöver inte var krångligare om han vill testa något annat.

Används det rostfria kärlet som följer med Kumo behöver TS aldrig gräva med sleven i den belagda byttan.

Alternativt får han koka ris i något annat. Modellerna som finns i typ Australien med rena rostfria kärl lär han inte skaffa.

Det stämmer säkert, men OP har inte kommit med någon budget och det har rekommenderats allt från sketna plastkokare för mikrovågsugn till en Zojirushi (många modeller använder även en PTFA beläggning vad jag kan se) för dryga 5000kr i tråden.

Mitt inlägg var i övrigt riktat mot påståendet att billiga riskokare skulle vara mer eller mindre skräp. Är man faktiskt varsam så funkar de oftast alldeles utmärkt i många år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crustlust:

Mitt inlägg var i övrigt riktat mot påståendet att billiga riskokare skulle vara mer eller mindre skräp. Är man faktiskt varsam så funkar de oftast alldeles utmärkt i många år.

Det är bara TS som säger att de är så ömtåliga att de snart behöver kastas. Ser inte heller varför en Zojirushi skulle vara lämplig i det scenariot, det är inte kvalite man betalar för där. Mitt tips tog hänsyn till problematiken att TS var trött på att förstöra kärlen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orman:

Den här för priset anser jag är ganska oslagbar, sjukt nöjd med denna:

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/koksmaskiner/riskokare...

Den där har jag köpt för en tid sen men jag har inte testat den än. Blir riset bra med de rekommenderade måtten ris/vatten enligt anvisningarna? (eller vilka mått blir bäst)

Permalänk

Håller med TS, hade en av enklaste modell (minns inte vilket märke, vill minnas tefal?) som också började tappa sin beläggning i riset efter att ha använt den 4-5ggr. Hade använt plastsleven som följde med, men ändå var jag oförsiktig enligt tillverkaren. Använder nuförtiden tyvärr uncle bens boil-in-bag som funkar "ok".

Ni som länkar mer avancerade modeller, vad är minsta mängden ris man kan ha i? Bor själv och behöver inte mer än en portion per tillfälle.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Curik:

TS vill alltså inte ha i sig ämnen från beläggningen och du rekommenderar att köra plast i en mikrovågsugn?

Ja men precis då det är plast så är det inga problem med beläggningen att den släpper och har sig då det inte finns någon.

Visa signatur

here we go!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Så resonerade man väl visserligen kring PCB också så länge det såldes. Det fanns ju en period när det var fritt fram på säljet för det här också. Tills man senare kom på att det där var visst inte så bra för oss ändå.

Och det finns ett helt gäng sådana exempel till. Asbest, hormoslyr, dioxiner, neurozedyn. Och hela PFASgruppen av ämnen.

Allt som finns ute idag är inte dåligt såklart ;). Men det som finns ute i dagsläget är inte heller garanterat säkert. Det finns ett eftersläp på kunskapen kring vad som ger problem. En del upptäcker vi långt senare.

PCB är inget som har "sålts", det har ingått som komponent i en mängd olika produkter.
Och ska man som lekman undvika ditten och datten och ha en foliehatt för diverse saker så har man ett väldigt komplicerat liv.
Det finns mycket "naturliga" ämnen som du utsätts för varje dag som man vet definitivt inte är hälsosamma. Mögelgifter t.ex. eller varför inte arsenik i ris som ju är i topic.

Permalänk
Medlem

Haha så sjukt passande! Jag har gått och funderat på att köpa en riskokare de senaste dagarna och igår bestämde mig för att kika runt lite och välja ut en passande modell. Bra tajming

Edit: Tack för tipsen i tråden, får djupdyka lite mer under påsk men den här från Yum Asia ser nog ut som en trolig kandidat för mig!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Vissa handlare testar sina produkter....

Testar efter giftiga kemikalier?

Permalänk
Medlem
Skrivet av glemmy:

Den här Tatung är fantastisk:
https://bestfoodsteamerbrands.com/wp-content/uploads/2014/12/Tatung-10-cup-rice-cooker.jpg
https://www.today.com/food/only-cooking-appliance-i-need-my-t...
Man sätter en rostfri bunke i lämplig storlek när man kokar ris. Tyvärr var det svårt att hitta ÅF i Sverige.

Jag köpte min Tatung på eBay. Svindyrt blev det såklart, men ingen plast i maten!

Visa signatur

Gaming: 5800x, 32Gb Dual Rank B-Die 3800MHz 16-16-16-32, RTX4080S
Desktop: 4750G, 32Gb 3200MHz, A300 DeskMini Hotrod
På huvudet: ZMF Auteur & Verité closed, Feliks Echo 2, Topping E30

Permalänk
Medlem

Zojurushi kör jag och det är bland de bästa inköp jag gjort.