Skulle säga att det finns flera faktorer för diskens pålitlighet.
Finns väldigt olika användningsområden för diskar som påverkar vad dom kan utsättas för. Inte bara att dom ska lagra data utan även hur nära diskarna klarar av att vara varandra. Snurrande diskar utsätts för stora G-krafter och vibrationer även på mikronivå. Även om du inte känner eller hör dessa nivåer så är det en avgörande faktor för hur diskarna påverkar varandra. Hur stabilt ditt chassi är samt hur stabil den plats som disken är monterad på är också en avgörande faktor.
Tittar vi på utvecklingen så är även tätheten på informationen betydligt kompaktare än förut då en disk med 10 MB eller 10 TB är faktor av 1 miljon tätare information, förutsatt att diskarna har samma antal plattor. Skulle en modern disk ha färre plattor så det ännu tätare packning vi pratar om.
Att en viss tillverkare skulle vara sämre än en annan är ganska osannolikt. Skulle snarare säga att man valt fel modell eller en disk som inte är avsedd för ändamålet eller utsätts för mer belastning än vad dom är specificerade för.
I dag finns det två märken av hårddiskar hos Inet, WD och Seagate. Skulle säga att det knivskarpt om konkurrensen. Påverkar antagligen inte så mycket av att du får ett dåligt exemplar. Däremot gör det nog stor påverkan om DELL eller HP väljer den ena eller den andra tillverkaren på grund av att någon gör en riktig tavla.
Det vanligaste felet man gör som privatperson är att använda fel typ av hårddisk, exempelvis försöker man ta ut en intern hårddisk som sitter i ett externt skal och sätta i en NAS. En sådan hårddisk är antagligen inte avsedd att klara den påfrestning som en NAS gör med värme, 24/7-belastning och påverkan av vibrationer från närliggande diskar.
Diskar som används i OEM-datorer är också sådana diskar som inte specifikt har garanti gentemot slutkund. Generellt så är OEM-datorn som har garanti gentemot kunden, inte enstaka komponenter och det är DELL eller HP etc som har garanti för en fungerande dator, inte komponenterna enskilt.
Ytterligare en faktor är temperaturen. Normalt borde disken hålla runt 30 grader, Har dock sett datorer där delarna är så slarvigt monterade att disken är långt över 50 grader utan egentligen användas.
Det är inte så länge sedan det fanns grafikkort som var så varma att man nästan fick brännskador om tog på dom. Diskar i sådana lådor kunde lätt vara över 60 grader varma. I dag är det så klart bättre då grafikkort anpassar bättre efter belastningen och man slipper även fläkten till jetmotorn då ljud och temperatur / belastning har förbättras avsevärt.
När det gäller hårddiskar så är MTBF (MeanTime Before Failure), garantitid och om tillverkaren utlovar något annat ett kvitto på att du väljer en kvalitetsprodukt och som är avsedd att fungera under en lång tid.
Ska du ha en dator som går att använda så kan du gå till vilken stormarknad som helst och handla. Problemet här är att dom pressar priserna och antagligen sätter in det skräp dom får tag på. Antagligen har dom just sådant som man frågar efter, som val av CPU, GPU och storleken på disken. Men för övrigt är det ganska få komponenter du kan påverka eller välja.
Kommer ihåg den tiden runt 2000 och när man skulle ha en "märkesdator" blev lite B-klass.
Ska du ha en dator som fungerar skulle jag säga att du ska "prenumerera" på den. En dator är inte sak du byter ut när den blir för gammal det är något du uppgraderar med tiden och där du byter delar med jämna mellanrum. En dator är som att äga en bil, du byter delar och tar hand om den.
Well, nog med sentimentalitet för den här gången.