När riskokare blev nationell (nörd)angelägenhet

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kwirek:

Såg någon här nämna yumenishiki för några år sedan och fastnade.

Erkänner mig skyldig. Yumenishiki är ett bra ris, odlat i Italien. Ett annat jag ofta köper är Nishiki som är odlat i USA, i Kalifornien. Helst, dock, trots priset, köper jag Japan-odlat ris men det kanske bara är för att jag snöat in på Japan. Min fru (japanska) tycker att Nishiki och Yumenishiki är lika bra som de japan-odlade.

Kuriosa: Nishiki (錦) betyder brokad, ett slags sidentyg, ofta utsmyckat, vanligt i högtids-kimono. Här är det bara ett varumärke.
Yumenishiki (夢錦) blir då "dröm-nishiki", alltså en rejäl uppgradering av Nishiki.

Permalänk
Medlem
Skrivet av addictyo:

Vilket ris rekommenderar alla SweClockers?

Eldorado Basmati från Willys brukar jag använda till det mesta, nu är jag ju ingen ris expert men det känns som ett bra allround ris.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

Man kan nog ha det mesta på frukostbordet, ris för frukost är nog inte vanligt här hos oss.

När jag reste mycket i Japan bodde jag antingen på vanligt hotell eller på den traditionella japanska motsvarigheten, ryokan (旅館 = ungefär "värdshus"), och då fick man alltid välja mellan japansk frukost och den japanska uppfattningen om "internationell" frukost. Jag valde alltid traditionell japansk frukost.
Hittade en bra beskrivning på "Just One Cookbook".

Off topic:
En av mina söner tipsade om sajten. Han brukar använda deras recept. För den godissugne kan olika former av "dango" (団子) rekommenderas. Sött och gott och inte så krångligt att göra. Ingredienser hittar man på Drakfrukt, Kato (Japansk mat), och/eller Lilla Japan och receptet, som sagt, på Just One Cookbook, där det finns massor av trevliga recept.

Rättade stavfel
Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

När jag reste mycket i Japan bodde jag antingen på vanligt hotell eller på den traditionella japanska motsvarigheten, ryokan (旅館 = ungefär "värdshus"), och då fick man alltid välja mellan japansk frukost och den japanska uppfattningen om "internationell" frukost. Jag valde alltid traditionell japansk frukost.
Hittade en bra beskrivning på "Just One Cookbook".

Off topic:
En av mina söner tipsade om sajten. Han brukar använda deras recept. För den godissugne kan olika former av "dango" (団子) rekommenderas. Sött och gott och inte så krångligt att göra. Ingredienser hittar men på Drakfrukt, Kato (Japansk mat), och/eller Lilla Japan och receptet, som sagt, på Just One Cookbook, där det finns massor av trevliga recept.

Japansk frukost är nog det godaste jag vet i frukostväg. Åt det varje dag när vi reste runt i Japan och blev helt frälst. Händer inte så ofta att vi gör det hemma tyvärr.

Visa signatur

"I maintain nonetheless that a yin-yang dualism can be overcome. With sufficient enlightenment we can give substance to any distinction: mind without body, north without south, pleasure without pain. Remember, enlightenment is a function of willpower, not of physical strength." - Chairman Sheng-ji Yang, Essays on Mind and Matter

Permalänk
Medlem

Söker lite köpråd. Vilken riskokare rekommenderas till en nybörjare? Jag såg att det talats om YumAsia men deras riskokare såg ut som rymdskepp. Finns det adekvata maskiner som är lite mer stilrena? Gärna prisklass lagom

Visa signatur

Case: Lian Li PC-O11 Dynamic - Motherboard: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI - CPU: AMD Ryzen 5 3600 - GPU: Gainward GeForce RTX 3080 Phantom 10G - RAM: G.Skill 32GB DDR4 3600MHz CL18 Trident Z Neo - PSU: Corsair RM750X - SSD: Kingston A2000 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Murvar:

Söker lite köpråd. Vilken riskokare rekommenderas till en nybörjare? Jag såg att det talats om YumAsia men deras riskokare såg ut som rymdskepp. Finns det adekvata maskiner som är lite mer stilrena? Gärna prisklass lagom

De här "rymdskeppen" är bland de bästa du kan hitta i Europa. Det mesta annat som säljs är (val) OK om man inte letar efter riktigt bra riskokare men efter att ha använt en massa olika riskokare de senaste 40 åren har jag kommit fram till att nästa riskokare kommer jag antingen köpa en Panda från YumAsia eller blir det en Zojirushi eller Tiger vid nästa besök i Japan (jag åker dit ofta för att jag har släkt i Japan men har inte gjort det under pandemin), troligen köper jag den då på Laox taxfree store i Akihabara.

Vet inte vad du har för krav på storlek men för mig och min fru räcker det med en Panda (3.5 cups). Vore jag ensam blev det en Tsuki (2,5 cups) och hade jag flera i familjen blev det en Bamboo (8 cups) eller om det inte är så många i familjen kanske en på 5,5 cups men minns inte om YumAsia har någon sådan. Vill man absolut ha en Zojirushi blir det dyrt att köpa frånYumAsia.

Permalänk

Japanska riskokare är gjort för japanska ris sorter och endel har också stöd för jasmin.

Ska ni tillaga andra rissorter så gäller andra vattenmängder än dom som står i grytan.

https://www.zojirushi.com/grains/nszcc10.html

Permalänk
Hedersmedlem

Är det någon som har tips på en ok riskokare? Den får gärna vara uppkopplad med mobil app

Kollade upp MI riskokare, men den går typ inte att köpa någonstans

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

När jag reste mycket i Japan bodde jag antingen på vanligt hotell eller på den traditionella japanska motsvarigheten, ryokan (旅館 = ungefär "värdshus"), och då fick man alltid välja mellan japansk frukost och den japanska uppfattningen om "internationell" frukost. Jag valde alltid traditionell japansk frukost.
Hittade en bra beskrivning på "Just One Cookbook".

shiit, den länken fick mig att försvinna i flera timmar surfande - och dreglandes...

synd att många av sakerna där är svåra att hitta i dagligvaruhandeln då 'asia'-delen brukar vara rätt skral.

Permalänk
Hedersmedlem

En dum fråga, hur sjutton rengör man locket på en riskokare ( Yum Asia Kumo YumCarb Rice Cooker ) som inte har en glaslock som går att "plocka bort"? Är intresserad av att köpa denna, men oroar mig för att själva rengöringen av denna riskokare inte kommer vara värt att ens skaffa en riskokare. Känns ju liksom som att locket behöver typ rengöras varje gång. Någon som vet?

Länk: https://www.amazon.se/-/en/YumCarb-Advanced-Functions-Multico...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

En dum fråga, hur sjutton rengör man locket på en riskokare ( Yum Asia Kumo YumCarb Rice Cooker ) som inte har en glaslock som går att "plocka bort"? Är intresserad av att köpa denna, men oroar mig för att själva rengöringen av denna riskokare inte kommer vara värt att ens skaffa en riskokare. Känns ju liksom som att locket behöver typ rengöras varje gång. Någon som vet?

Länk: https://www.amazon.se/-/en/YumCarb-Advanced-Functions-Multico...

Är det bara ris som kokats så använder jag enbart vatten för att få bort stärkelsen. Har jag kört något som slow cookats så kör jag köksrengöringssprej och därefter ordentligt med vatten som gnuggas tills lukten avtagit. Det funkar bra men håller med om att det hade varit enklare om locket gick att ta loss.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

En dum fråga, hur sjutton rengör man locket på en riskokare ( Yum Asia Kumo YumCarb Rice Cooker ) som inte har en glaslock som går att "plocka bort"? Är intresserad av att köpa denna, men oroar mig för att själva rengöringen av denna riskokare inte kommer vara värt att ens skaffa en riskokare. Känns ju liksom som att locket behöver typ rengöras varje gång. Någon som vet?

Länk: https://www.amazon.se/-/en/YumCarb-Advanced-Functions-Multico...

Innerlocket är borttagbart. Nu har jag inte just den modellen men alla riskokare jag har ägt, och det har blivit en hel del under åren, har borttagbart innerlock. Man trycker på en spärr så lossnar innerlocket och kan lätt rengöras.

Edit: Jag inser att det kanske inte går så enkelt, det går inte (enligt manualen) på flera av deras andra riskokare. Lite förvånad eftersom det alltid gått bra på alla riskokare jag ägt. I manualen för just den modellen står det ingenting om innerlocket men i manualen för andra står explicit att det inte går. Här kommer en sammanställning av just den detaljen för YumAsia-riskokare:

Panda, borttagbart innerlock
Tsuki, ej borttagbart innerlock
Kumo, inte angivet
Sakura, borttagbart innerlock
Bamboo, borttagbart innerlock
Fuji, borttagbart innerlock

Alla Zojirushi riskokare har borttagbart innerlock

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av serafim:

Innerlocket är borttagbart. Nu har jag inte just den modellen men alla riskokare jag har ägt, och det har blivit en hel del under åren, har borttagbart innerlock. Man trycker på en spärr så lossnar innerlocket och kan lätt rengöras.

Edit: Jag inser att det kanske inte går så enkelt, det går inte (enligt manualen) på flera av deras andra riskokare. Lite förvånad eftersom det alltid gått bra på alla riskokare jag ägt. I manualen för just den modellen står det ingenting om innerlocket men i manualen för andra står explicit att det inte går. Här kommer en sammanställning av just den detaljen för YumAsia-riskokare:

Panda, borttagbart innerlock
Tsuki, ej borttagbart innerlock
Kumo, inte angivet
Sakura, borttagbart innerlock
Bamboo, borttagbart innerlock
Fuji, borttagbart innerlock

Alla Zojirushi riskokare har borttagbart innerlock

Läste också manualen igår, men det stod typ inget om just hur man rengör locket. Kanske borde slå till på en Panda istället, gillade dock inte designen på panda, utan gillar mer traditionell utseende på riskokare Zojirushis modeller är tyvärr lite väl dyra för min budget.

Permalänk
Hedersmedlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Kapaciteten. Pandan har 3,5 koppars kapacitet medan Sakura har 8. Kolla på alla egenskaper på
https://yum-asia.com/eu/product/panda-mini-advanced-fuzzy-log...
respektive
https://yum-asia.com/eu/product/sakura-advanced-fuzzy-logic-c...

ganska långt ner på de sidorna finns en listning av egenskaper.

Permalänk
Hedersmedlem

Bestämde mig för att skaffa en Sakura, visst funkar denna modell från AMazon i Sverige va?

VEELZIJDIGE GROOTTE - Capaciteit van 8 kopjes ongekookte rijst (1-8 person) 220-240V, 50Hz met afneembare EU Schuko stekker.

https://www.amazon.se/-/en/dp/B075WWQY2Y?smid=A1TVB2IWNZK64K&...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Bestämde mig för att skaffa en Sakura, visst funkar denna modell från AMazon i Sverige va?

VEELZIJDIGE GROOTTE - Capaciteit van 8 kopjes ongekookte rijst (1-8 person) 220-240V, 50Hz met afneembare EU Schuko stekker.

https://www.amazon.se/-/en/dp/B075WWQY2Y?smid=A1TVB2IWNZK64K&...

Javisst, möjligen får du skaffa en elkabel men jag tror att den de skickar med ska fungera. Men den riskokaren är jättestor. Den är för en stor familj, upp till 8 personer.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av serafim:

Javisst, möjligen får du skaffa en elkabel men jag tror att den de skickar med ska fungera. Men den riskokaren är jättestor. Den är för en stor familj, upp till 8 personer.

Tänkte om man skulle även använda den till för att ångkoka grönsaker eller annat. Så kan det var ganska bra ifall den är lite större.

Permalänk
Skrivet av Phat^Trance:

Bestämde mig för att skaffa en Sakura, visst funkar denna modell från AMazon i Sverige va?

VEELZIJDIGE GROOTTE - Capaciteit van 8 kopjes ongekookte rijst (1-8 person) 220-240V, 50Hz met afneembare EU Schuko stekker.

https://www.amazon.se/-/en/dp/B075WWQY2Y?smid=A1TVB2IWNZK64K&...

Yes du får med EU plugg, grymt bra köp då jag har en likadan och den är inte så stor som det ser ut.

Permalänk
Hedersmedlem

Har ni tips på en bra dunke / sil för att skölja ris ordentligt? Typ liknade som Yum Asia säljer, men billigare? känns onödigt att betala typ nästan 400kr för en sån

https://m.media-amazon.com/images/I/61NJXjglomL._AC_SL1500_.j...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Har ni tips på en bra dunke / sil för att skölja ris ordentligt? Typ liknade som Yum Asia säljer, men billigare? känns onödigt att betala typ nästan 400kr för en sån

https://m.media-amazon.com/images/I/61NJXjglomL._AC_SL1500_.j...

Hittade en snarlik som borde fungera. https://amzn.eu/d/3Py9EbA

Kör själv en vanlig skål och håller handen för att hälla av vatten men inte ris. Borde nog investera i en dedikerad skål.

Visa signatur

WS: Fractal Design Pop Silent | Seasonic Prime G12 GC 550W | Gigabyte B650 Eagle AX | Ryzen 7 7700 | Corsair 64GB DDR5 | Asus Xonar DX | Arch Linux (x86_64) | Eizo EV2795
HTPC: Philips 50PUS8804, Kodi samt extern usb-disk
Server: Raspberry Pi 4 | 8GB RAM | HDD 750GB | Arch Linux (armv7h)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Har ni tips på en bra dunke / sil för att skölja ris ordentligt? Typ liknade som Yum Asia säljer, men billigare? känns onödigt att betala typ nästan 400kr för en sån

https://m.media-amazon.com/images/I/61NJXjglomL._AC_SL1500_.j...

Har aldrig använt en sil utan alltid gjort som min (japanska) svärmor en gång i tiden lärde mig. Hon använde en vanlig bunke och sköljde, hällde försiktigt av vattnet, sköljde igen, hällde av ..., tills vattnet var nästan klart. Jag använder en gammal riskokarinsats som jag har kvar från en sedan länge bortgången riskokare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cfw:

Hittade en snarlik som borde fungera. https://amzn.eu/d/3Py9EbA

Kör själv en vanlig skål och håller handen för att hälla av vatten men inte ris. Borde nog investera i en dedikerad skål.

Det är väl samma...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av cfw:

Hittade en snarlik som borde fungera. https://amzn.eu/d/3Py9EbA

Kör själv en vanlig skål och håller handen för att hälla av vatten men inte ris. Borde nog investera i en dedikerad skål.

Mmm såg den tidigare idag när jag googlade men läste lite reviews och det är en del som klagar på att den har fått stora hål för att användas till ris

Permalänk
Medlem

Köpte Yum Asias skål och lite ris när brorsan ändå handlade av Yum Asia senaste Black Friday. Den funkar bra för Jasmin, Basmati, och det japanska ris jag har hemma.

Men - om det kniper funkar en stor, finmaskig sil också. https://www.ikea.com/se/sv/p/idealisk-sil-rostfritt-stal-7611...

Visa signatur

HP48-GX, Arm-kärnor, i7, Ryzen 9, M2, Z80, 68000, Party tricks

Permalänk
Hedersmedlem

Nu lär jag säkert få alla på mig här, men är det någon som har tips på ris som inte innehåller lika mycket kolhydrater som vanligt ris? (Japanskt / Thai)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Nu lär jag säkert få alla på mig här, men är det någon som har tips på ris som inte innehåller lika mycket kolhydrater som vanligt ris? (Japanskt / Thai)

Vildris innehåller marginellt mindre kolhydrater jämfört med alla andra sorters ris som alla innehåller ungefär lika mycket kolhydrater. Alla sorters gryn och korn innehåller ganska mycket kolhydrater så är man rädd för kolhydrater ska man nog söka annan basföda.

Permalänk
Medlem

'havreris' har mindre med kolhydrater och istället mer fett - energimässigt ingen större skillnad.

Dock smakmässigt är 'havreris' inget alternativ till riktigt ris för min del.

Som redan nämnt så är nog förhållandet mellan kolhydrater/fett och proteiner ganska lika för Oryza-släktträdet oavsett vilken variant av ris man hittar inom detta, och vill man äta med annan kvot mellan kolhydrater, fett och proteiner så blir det att äta något annat som inte är ris.

Permalänk
Hedersmedlem

Hittade detta ris (Toyama Koshihikari) som verkar ha lite lägre kolhydrater än vanligt ris, någon som testat denna? https://www.olioli.se/produkter/koreanskt-japanskt/ris-toyama...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Hittade detta ris (Toyama Koshihikari) som verkar ha lite lägre kolhydrater än vanligt ris, någon som testat denna? https://www.olioli.se/produkter/koreanskt-japanskt/ris-toyama...

Undrar om det inte är ett skrivfel. Jag köper ofta Koshihikariris (i o f s i 5 kg-säckar) men det brukar ha 85 g kolhydrater / 100 g ris. Ris (och andra gryner och korn) är ju mest kolhydrater. Dessutom "minimal stärkelsebeläggning och behöver därför bara en snabb sköljning före kokning" betyder troligen att det är försköljt och antagligen polerat för att få bort en del av höljet. Sen är det lite bullshit också eftersom riskornets kärna är det som innehåller största mängden stärkelse (som ju är en kolhydrat). Har de lyckats få ner kolhydratinnehållet till 35g / 100 g ris har de förstört riset. Jag skulle inte köpa det.