Var fjärde svensk piratkopierar

Permalänk
Medlem
Skrivet av ShieldPad:

Vilseledande statistik som får alla att slå på sin egna djungeltrumma med var man nu har för åsikt.

Inte en chans att det är 25%, det måste vara en väldigt bred definition av piratkopiering och även stort bortfall av representativ population.

Garanterat en rapport ämnad för att driva på någons agenda…

#20066500

Permalänk
Medlem

Rent spontant känns 25% som en realistisk siffra ändå.

Tycker hela debatten är lite komisk. I bland argumenteras det för att bolagen är giriga, bolag vars huvudsakliga mål är att maximera vinsten, samtidigt som man i nästa andetag tycker att man ska ha tillgång till samtliga filmer och serier under ett och samma tak för någon enstaka hundralapp per månad, vad har man själv för syfte med detta egentligen?

One service to rule them all! Monopol?

För egen del bryr jag mig inte om piratkopieringen uppgår till 100%. De få gånger, räknat på en hand, som jag tittar på film så går jag på bio eller hyr filmen i fråga. Min tid är för värdefull för att kastas bort på något meningslöst program för infantila vuxna.

Tid är en resurs man aldrig kan få mer av, den minskar konstant med en sekund/s.

Visa signatur

There is always a price to pay for convenient

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Nej det blir den inte. Effekten av en stulen fysisk produkt innebär alltid en förlust för leverantören, oavsett hur produkten sedan används. Kopieringen av en digital produkt innebär en förlust för leverantören enbart om produkten annars skulle ha köpts.
Det är två helt olika förutsättningar, sluta fördumma det till den förljugna nivå där rättighetsindustrin vill hålla diskussionen.

Så folk piratkopierar enbart för att ha det liggandes på hårddisken? Låter orimligt.

Skrivet av Mansonite:

Jag inser att du helt saknar empatisk förmåga och också förmåga att se skillnad på att kopiera och att stjäla, men du måste väl inte gå fullt on och omedelbart köra strawman-argument?
Du kan väl i alla fall göra *ett* försök att skriva något om det faktiska ämnet?

Du gör inte ett särskilt bra jobb med att framföra några argument själv om du nu tror det.

Visa signatur

Also sprach Zarathustra

Permalänk
Medlem

Siffran är ju ganska meningslös utan att veta, utöver åldersspannet, en del fakta kring undersökningen. Hur ställdes frågan, hur många fick frågan, vad är svarsfrekvensen osv.

Statistik är i sig ganska meningslös utan att ha all data tillgänglig.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem

Finns det någon tjänst där man kan köpa filmer och serier för en helt okej peng utan att bli pank efter 10 filmer och ladda ned dem?
Det ska inte vara skitkvalité som det många gånger är bara för att de räknar med att man endast ska kolla på mobil. Utan 4k, HDR, 10bit, 2.0 till surround osv...

Jag vill ha allt lokalt lagrat. Köpa blåstråle skivor för att sedan rippa tar ju tid och så ska man konvertera dem så de inte tar onödigt med utrymme vilket också tar tid och kostar även el då prollen står och maxat under flera timmar.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TraXx:

Har råd? Ingen i sitt sinnes fulla bruk skaffar abonnemang om ekonomin tryter. Det betyder dock inte att du har rätt att piratkopiera i stället. Ska vi applicera samma logik på annan typ av konsumtion också tycker du kanske?

"Ingen i sitt sinnes fulla bruk" är väl kanske lite väl fördömande och förenklat. Folk prioriterar olika saker när ekonomin tryter, och underhållning bör inte automatiskt nedvärderas med tanke på att det är en viktig del av ett fullvärdigt liv. Sen har man kanske inte rätt att piratkopiera enligt lagen, men rent moraliskt sett är det en fråga som var och en får ta upp med sitt eget samvete och sina övertygelser, och inte något som är svart eller vitt.

Visa signatur

Smurf

Permalänk
Medlem

25% känns som en rejäl killgissning.
Men med tanke på inflation och räntehöjningar så förstår jag de som gör det, jag hade också piratat om jag inte haft pengar över till roliga prylar vid månadens slut.

Permalänk
Medlem

Har inte lekt pirat på nästan 15 år. En kombination av hårdare lagstiftning, fler legala alternativ som inte är så dyra och med så många spel som är alltid online och nya patchar kommer hela tiden så verkar det vara extremt krångligt att bara pirat numera.

Kan dock förstå det om det gäller TV serier och sådant som av olika anledningar inte finns på några tjänster i Sverige då har man inte mycket val.

Att det är mest unga är inte förvånande. När man själv var ung hade man mycket tid och lite pengar.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem
Skrivet av favouredhawk:

Min extremt fördomsfulla gissning utifrån perspektivet av en man i sena 30-årsåldern skulle vara:

Intressant perspektiv! Är själv i sena 40-årsåldern här. Mina föräldrar i sena 70-årsåldern är väldigt aktiva på Internet med Facebook, Instagram samt all typ av streaming.

Visst finns det undantag i alla åldersgrupper, men det är nog främst personer födda på 30-talet och tidigare som har haft lite svårt att hänga med digitaliseringen.

Permalänk
Avstängd

Hade det funnits en som ex Netflix med minst 90% av filmerna och serierna och till rimligt pris då hade jag inte varit för pirateriet, men som det är nu är det mycket bättre med pirateri, finns smidiga sidor där det går snabbt att se vad nytt har kommit, 1080p eller 4k. Lätt att hitta det mesta av gamla action, thriller, komedi etc i utmärkt kvalité.

Permalänk
Medlem

Tycker 25% låter rätt högt. Okej att en stor andel ungdomar gör det men borde ändå inte bli 25% om man frågat runt bland vuxna och äldre också (de som faktiskt har råd att betala för sig).

Samtidigt är jag inte förvånad om siffran skulle öka. Det finns för många tjänster och dem ligger ganska högt ibland.

Visa signatur

Case: Fractal Design Torrent Solid Black MOBO: ASUS ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI CPU: AMD Ryxen 7 7800X3D CPU cooler: Noctua NH-D15 RAM: G.Skill Trident Z5 Neo DDR5 6000MHz CL30 32GB GPU: MSI RTX 3080 GAMING Z TRIO 12G PSU: ROG Strix 1000W Gold Aura Edition M2: Kingston Fury Renegade 2TB Fans: 4x Noctua NF-A12x25
Monitor: ASUS ROG Swift PG27AQDM 27" 240Hz 1440p OLED QHD Mouse: Razer DeathAdder v3 Pro Wireless
Mousepad:
InfinityMice Speed V2 Keyboard: Wooting Two HE Headset: Audeze Maxwell Mic: Blue Yeti X

Permalänk
Medlem

Mycket bra. Länge leve fildelning!

Visa signatur

if young metro don't trust you

Permalänk
Medlem

Vars är fulla rapporten? Rättighetsalliansen (eh deras finansiärer) bör vara glad att yngre människor roar sig med piratkopierat kultur, trots försämrade tider. Det är individer som lär marknadsföra TV-serier och filmer till den närmaste omgivningen, om dessa inspelade nöjen upplevdes som bra. Och betyget bra är ett sällsynt fenomen i dagsläget för en TV-serie eller film, upplever jag.

Eftersom produktionsbolagens storsatsningar på TV-serier och film kan sammanfattas som linjära slutprodukter som efterliknar varann i idérikedom(?) och plot.

Hur som helst är det naturligt att den yngre åldersgruppen drabbas hårdast vid svångremmens tider, och hoppar på gratisstuket. Eftersom åldersgruppens är svagast på arbetsmarknaden rent konkurrensmässigt och lönemässigt.

Jag fäller då ingen tår till piratkopieringens eskalering. För:
Här om dagen redovisades: https://www.journalisten.se/nyheter/stromningstjansterna-vaxe...
Därtill: https://sverigesradio.se/artikel/sa-mycket-betalar-svenskarna...

Permalänk
Medlem
Skrivet av TraXx:

Så folk piratkopierar enbart för att ha det liggandes på hårddisken? Låter orimligt.

Låt mig förklara med ett enkelt exempel så du förhoppningsvis förstår.

Kalle vill gärna se senaste actionrullen av Arnold Boll med Uwe Schwarzenegger i huvudrollen, men Kalle har inte råd att gå på bio eller köpa filmen. Kalle hittar en hemsida som förser honom med en kopia av filmen, som Kalle sedan kollar på.

Eftersom Kalle inte skulle gått på bio eller köpt filmen har ingen heller lidit någon ekonomisk förlust av att Kalle tittade på den nedladdade kopian.
Det är inte handlingen att ladda ner eller att titta på materialet som har en ekonomiskt effekt, det är handlingen att gratis ladda ner och titta på materialet istället för att betala för det.

Sedan kan man givetvis diskutera huruvida det är rätt eller fel att göra som Kalle, men nu gällde frågan den primära ekonomiska effekten, och där är sambanden väldigt lätta att följa.

Vi konsumerar idag media på ett helt annat sätt än vad vi gjorde får några decennier sedan. En spellista på några tusental låtar är ingenting underligt, ett musikbibliotek med många hundratals eller tusentals skivor likaledes. Många kollar idag dagligen på film eller utvalda TV-serier. Detta möjliggörs av dels ett tillgängligt utbud men i än högre grad av att den ekonomiska investeringen inte är tillnärmelsevis lika stor. Att då försöka likställa en nedladdad film med en förlorad försäljning är rent löjeväckande.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Låt mig förklara med ett enkelt exempel så du förhoppningsvis förstår.

Kalle vill gärna se senaste actionrullen av Arnold Boll med Uwe Schwarzenegger i huvudrollen, men Kalle har inte råd att gå på bio eller köpa filmen. Kalle hittar en hemsida som förser honom med en kopia av filmen, som Kalle sedan kollar på.

Eftersom Kalle inte skulle gått på bio eller köpt filmen har ingen heller lidit någon ekonomisk förlust av att Kalle tittade på den nedladdade kopian.
Det är inte handlingen att ladda ner eller att titta på materialet som har en ekonomiskt effekt, det är handlingen att gratis ladda ner och titta på materialet istället för att betala för det.

Sedan kan man givetvis diskutera huruvida det är rätt eller fel att göra som Kalle, men nu gällde frågan den primära ekonomiska effekten, och där är sambanden väldigt lätta att följa.

Vi konsumerar idag media på ett helt annat sätt än vad vi gjorde får några decennier sedan. En spellista på några tusental låtar är ingenting underligt, ett musikbibliotek med många hundratals eller tusentals skivor likaledes. Många kollar idag dagligen på film eller utvalda TV-serier. Detta möjliggörs av dels ett tillgängligt utbud men i än högre grad av att den ekonomiska investeringen inte är tillnärmelsevis lika stor. Att då försöka likställa en nedladdad film med en förlorad försäljning är rent löjeväckande.

Som med all statistik vinklas den utifrån ens egna intressen. Filmindustrin redovisar antal olagliga nedladdningar eftersom det gagnar deras intressen.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av huggggge:

Försökte googla mig fram till vad du syftar på men utan lycka, lust att utveckla?

Dom syftar på ett antal tjänster som kan automatiskt piratkopiera innehåll från webben från olika sidor och sedan flytta dessa till din hårddisk/mapp av ditt val. Väldigt bekvämt faktiskt.

Sonarr (tv)
Radarr (film)
Lidarr (musik)
Bazarr (undertext)
Overseerr (för att upptäcka nytt innehåll)

Permalänk
Skrivet av huggggge:

Försökte googla mig fram till vad du syftar på men utan lycka, lust att utveckla?

Sonarr, Radarr, Lidarr och en hel radda andra "arrs". Google it

Själv köper jag billiga blu-rays, rippar dem och streamar med Jellyfin. Både billigare och bättre än att behöva prenumerera på diverse streamingtjänster. En vacker dag kommer det dessutom inte att finnas något fysiskt media längre. Så det gäller att passa på medans de ännu finns....

https://github.com/jellyfin/jellyfin

Visa signatur

||Wintel PC|3*Mac mini|Xbox One S|Synology DS918+||

Permalänk
Medlem

Funderar kring möjliga orsaker till att människor piratkopierar media.
Det krävs för många tjänster för att göra rätt för sig, de finns bekanta som delar på tjänster där var och en betalar för en tjänst.
DRM det kan vara svårt att se nedladdad media offline på enheter som inte är uppkopplade medan det piratnedladdade alltid fungerar, DRM gör att den som betalar får en sämre produkt.
Ekonomi när ekonomin blir sämre så bantas nöjeskassan tidigt men jag misstänker att piratkopiering är mer förekommande hos de som inte har råd.
Pirat media fungerar utan begränsningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snubb1:

Funderar kring möjliga orsaker till att människor piratkopierar media.
Det krävs för många tjänster för att göra rätt för sig, de finns bekanta som delar på tjänster där var och en betalar för en tjänst.
DRM det kan vara svårt att se nedladdad media offline på enheter som inte är uppkopplade medan det piratnedladdade alltid fungerar, DRM gör att den som betalar får en sämre produkt.
Ekonomi när ekonomin blir sämre så bantas nöjeskassan tidigt men jag misstänker att piratkopiering är mer förekommande hos de som inte har råd.
Pirat media fungerar utan begränsningar.

Fyller på lite…
En del har inte tid att vänta på lagliga släppet. Gissar att en del har råd, men sätter ära i att vara pirat.

Permalänk
Medlem

Jag har då aldrig laddat hem ens en petabyte data. Det kan jag lova.

Visa signatur

Ryzen 5600x | 32GB DDR4 Vengeance LPX 3600MHz | Gigabyte X570-I Aorus Pro | Louqe Ghost S1 + Medium top hat | MSI GTX1080 Gaming X | Corsair SF600 V2 600W | Noctua NH-L12S | Samsung 970 EVO Plus 500GB | Crucial MX300 525GB | ASUS ROG Swift PG278QR | QPAD MK-85 MX Red | Logitech G602 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dagens Nyheter:

I åldersgruppen 14–25 år är det nu mer än hälften, 53 procent, av svenskarna som uppger att de använder illegala alternativ för att se på film och tv.

Kan inte detta bero på att "illegala" IPTV-tjänster nära nog är ett måste för att kunna se TV-program på annat än de nordiska språken just nu?

Jag pratar engelska 90% av tiden hemma med en del inslag av svenska och japanska. Men av att döma utifrån utbudet på streamingtjänsterna, så verkar bolagen tro att alla enbart pratar svenska, danska, norska och finska i Sverige.

Permalänk
Medlem
Skrivet av smkr:

Tycker hela debatten är lite komisk. I bland argumenteras det för att bolagen är giriga, bolag vars huvudsakliga mål är att maximera vinsten, samtidigt som man i nästa andetag tycker att man ska ha tillgång till samtliga filmer och serier under ett och samma tak för någon enstaka hundralapp per månad, vad har man själv för syfte med detta egentligen?

One service to rule them all! Monopol?

Du menar ungefär som "monopolet" som biblioteken har på böcker?

När man debatterade införandet av offentliga bibliotek under 1800-talet så var det samma typ av argument som förekom, dvs. att förlagen måste ha rätten till sin vinst.

200 år senare så kan vi med facit i hand konstatera att det fortfarande skrivs böcker, och att bokförlagen fortsätter att göra stora vinster.

Permalänk
Medlem

Är inte förvånad!

När strömmade tjänster får för sig att inte ta in dom sista avsnitten, fastän dom kanske varit tillgängliga det senaste året.

Då ber dom om att folk letar på annat håll. Det blir närmast en uppmaning...

Uppriktigt så har dom nog sig själv att skylla, åtminstone till viss del!

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem

Folk behöver förstå att bara för att någon piratkopierar så betyder det inte att dom piratkopierar allt. Det är inte svart och vitt.
Det kan vara en person som köper i princip alla sina spel men laddar ned ett 20 årigt gammalt spel eller emulerar gamla konsoler och spel som inte ens säljs längre.
Det kan vara en person som prenumererar till fem olika streaming tjänster men laddar ned en film som hamnade på en sjätte streaming tjänst eller som inte ens är ute i Sverige ännu.
Det kan vara en fotbollsmamma som bing:ar "youtube to mp3" för att ladda ned en låt som hon kan ha som ringsignal.

Permalänk
Bildexpert
Skrivet av walkir:

Kan inte detta bero på att "illegala" IPTV-tjänster nära nog är ett måste för att kunna se TV-program på annat än de nordiska språken just nu?

Jag pratar engelska 90% av tiden hemma med en del inslag av svenska och japanska. Men av att döma utifrån utbudet på streamingtjänsterna, så verkar bolagen tro att alla enbart pratar svenska, danska, norska och finska i Sverige.

Mig veterligen så är det distributörerna som väljer vilka språk för undertext och ljudspår som skall ingå. Bolag benägna i Skandinavien såsom TriArt, SF Studios, Scanbox, Nordisk Film etc ser förstås ingen anledning att lägga ner pengar på undertexter för språk som inte ens är officiella i de aktuella länderna. Större distributörer som täcker flera länder kan förstås inkludera fler alternativ.

Nästan all film jag ser är köpt på Blu-Ray eller UHD-BD och bolagen tänker ganska konsekvent på den punkten. I enstaka fall hyr jag filmer på iTunes och då är de inte lika tydliga med vem som är distributören, men kikar man på just undertexter och ljudspår uppenbarar det sig om det är inom eller utanför Skandinavien åtminstone. Övriga streamingtjänster vet jag inte men säger du att det är så är det nog så också...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Iskra:

Du menar ungefär som "monopolet" som biblioteken har på böcker?

När man debatterade införandet av offentliga bibliotek under 1800-talet så var det samma typ av argument som förekom, dvs. att förlagen måste ha rätten till sin vinst.

200 år senare så kan vi med facit i hand konstatera att det fortfarande skrivs böcker, och att bokförlagen fortsätter att göra stora vinster.

Nja nu var det ju inte det som var poängen, utan man kritiserar bolagen för att vara giriga och sedan är man uppenbart lika girig själv.
Vill man inte betala överpriser så är ett monopol en dålig ide, givet att vi pratar privata aktörer, vilket då hänger ihop med argumentet om att ha allt på samma ställe, för att vara tydlig.

För övrigt så är ju bibliotek någonting bra, till skillnad mot streaming tjänster, men det är en annan diskussion...

Visa signatur

There is always a price to pay for convenient

Permalänk
Medlem
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag hade gärna tittat på båda serierna men går ju varken köpa eller stream:a. Verkar tom svårt att få tag på i DVD-format även om jag hade haft en ODD hemma. Jag hoppas på att SG kommer på någon streamingtjänst. Senast pratades det om Amazons Prime video. Än hellre, köpa digitalt alla säsonger ur de tre serierna och ha det avklarat.

SG finns på Prime/MGM, dock inte Atlantis.
Men ja, det finns många serier man skulle vilja se igen som inte finns på någon tjänst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nissling:

Mig veterligen så är det distributörerna som väljer vilka språk för undertext och ljudspår som skall ingå. Bolag benägna i Skandinavien såsom TriArt, SF Studios, Scanbox, Nordisk Film etc ser förstås ingen anledning att lägga ner pengar på undertexter för språk som inte ens är officiella i de aktuella länderna. Större distributörer som täcker flera länder kan förstås inkludera fler alternativ.

Nästan all film jag ser är köpt på Blu-Ray eller UHD-BD och bolagen tänker ganska konsekvent på den punkten. I enstaka fall hyr jag filmer på iTunes och då är de inte lika tydliga med vem som är distributören, men kikar man på just undertexter och ljudspår uppenbarar det sig om det är inom eller utanför Skandinavien åtminstone. Övriga streamingtjänster vet jag inte men säger du att det är så är det nog så också...

Jag gillar Blu-ray men en av det största begränsningarna är undertexter som känns mer 1900-tal än hur det faktiskt ser ut i Sverige och många andra länder.
Streamat eller lagligt nedladdat har ofta lite sämre bild men där finns det ofta undertexter för de flesta språken att tillgå.
Valet mellan Blu-ray och streamat är inte det lättaste, det bästa är att rippa sina Blu-ray och sedan ladda ner och lägga till de undertexter som önskas.
Språk spelar endast roll för barnfilmer på svenska marknaden då det är de enda som dubbas, val av språk kan påverka upplevelsen (det är inte alltid originalspråket är bäst framförallt för tecknad film).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nissling:

Nästan all film jag ser är köpt på Blu-Ray eller UHD-BD och bolagen tänker ganska konsekvent på den punkten.

Japan och Sverige (Europa) är samma region för Blu-Ray. Har exempelvis "Harry Potter"-boxen här där alla filmer, utom de tre sista, har japansk undertext.

Tyvärr sker dessa missar ganska konsekvent på både Blu-Ray och streamat material. Serier på Netflix har flera språk i en viss säsong, men ett par säsonger senare är språken borta. Ibland försvinner även hela säsonger utan förvarning, vilket HBO Max gjorde nyligen med "Luther".

I dessa fall är det lätt hänt att man börjar söka serier på andra sätt.

Permalänk
Bildexpert
Skrivet av walkir:

Tyvärr sker dessa missar ganska konsekvent på både Blu-Ray och streamat material.

Vilka distributörer (som inte har sitt säte i Norden) menar du missar engelska undertexter på Blu-Ray? Av de sex stora från Hollywood är Disney de enda jag vet vars skivor är annorlunda i Norden gentemot övriga Europa. Övriga fem är mer globala och det märks extra tydligt på UHD-BD. Det lönar sig ofta inte att ta fram unika pressningar för mindre territorium längre.

Köper dock väldigt sällan svenska utgåvor då utbudet här är ganska kasst, men om filmen jag vill ha är släppt här av ett större bolag ser jag inga problem med att köpa den. En del utgåvor på UHD-BD är lite märkliga då de endast har getts ut i USA men ändå har undertexter på svenska (The Natural, Zombi 2, Maniac).