Helgsnack: Hur ser ditt hemnätverk ut?

Permalänk
Medlem

Lite kul, har dragit mitt LAN själv och lite i taget köpt på mig utrustning och satt ihop ett nätverkskabinett under taket.

Har alltid eftersträvat ett kompakt format och skåpet är ett 6U där allt får plats och lite till. Senast omgörningen medförde omflytt av alla enheter och är inte nöjd med sladdragningen, men när är man egentligen det...? Allt är svart eller mörkgönt, pallar inte ljus eller vit utrustning. Den jefla fiberboxen skall målas om.

Ett diagram kan se ut så här, men är inte riktigt färdig med det... det blir man väl aldrig.

Gjort med Draw.io

Den större Switchen är en Ubiquiti Edge, inte Unifi.
Den mindre PoE switchen är dedikerat Wifi nätverk med egen strömförsöjning och går till ett par AP som är Ubiquiti AirCube AC.
Brandväggen/Routern kör på en SuperMicro Atom server som jag köpt begagnad och det är IPFire som jag är helnöjd med sedan snart ett år tillbaka. Enkel och effektiv men går ändå att växa i.

Har de senaste 5-6 åren i tur och ordning provat motsvarande utrustning från; Unifi > returnerat, Mikrotik > returnerat. Zyxel > returnerat.

Bara enheter utan RJ45 kör trådlöst, inget annat. Inga arbetstationer eller servrar har Wifi.

Nästa inköp blir en 48P POE switch.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av fiskebulle:

Man skulle ju vilja veta användarmönstret på de som sitter på gigabit-abonnemang... Tror det är väldigt vanligt bland entusiaster att slänga pengarna i sjön på internetabonnemanget.

Inte så mycket dyrare än 500Mbit-abonnemanget och vi har några TB data backuppat i molnet. Oftast skulle det räcka med 100Mbit men det är skönt med sprutt i linan de gånger man väl behöver det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fiskebulle:

Man skulle ju vilja veta användarmönstret på de som sitter på gigabit-abonnemang... Tror det är väldigt vanligt bland entusiaster att slänga pengarna i sjön på internetabonnemanget.

100kr i månaden tycker jag inte är så farligt för 1000/1000 😊

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av fiskebulle:

Man skulle ju vilja veta användarmönstret på de som sitter på gigabit-abonnemang... Tror det är väldigt vanligt bland entusiaster att slänga pengarna i sjön på internetabonnemanget.

Nu har jag "bara" 250mbit i båda riktningarna men blir nog gigabit snart. Jag har bättre saker att göra än att sitta och rulla tummarna när speluppdateringar och annat laddas ner. De flesta har väl EA eller Steam eller annat där spel och dess uppdateringar inte sällan är 10 Gigabyte eller större så jag förstår inte vad du menar med att det skulle vara pengar i sjön.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk

1st PA-220
2st C3560CX
1st 9120AXI

Permalänk
Medlem

Hyffsat enkelt.

Unifi Dream Machine PRO
Unifi US-16-150W POE Switch (driver lite andra switchar, övervakningskameraror, APs och RPis.
2x Unifi UAP AC Pro
2x USW Flex Mini (fler ska kopplas in).

Sladdar dragna i krypgrund och på vind för att nå alla rum + garage.

Visa signatur

/dev/null

Permalänk
Medlem

Kabel går från router längst listen till datorn. Alla andra enheter kör wifi.

Visa signatur

Dator 1: | i9 9900k | MSI RTX 4080 Ventus 3x OC | ASUS ROG STRIX Z390-F Gaming | Corsair LPX DDR4 32 GB 3200Mhz | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung 980 NVMe M.2 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 11
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync
Skärm 2: ASUS 27" TUF VG27AQ1A 1440p @ 170Hz/IPS/G-Sync/HDR

Permalänk
Medlem

Fiber modem sen med en kabel längst utsidan av byggnaden till dator rummet där det sitter en router som egentligen är gjort för att köra 4G. Där i finns datorn och servern kopplade. Resten kör på wifi:n från den routern. Väldigt basic, tänkte uppgradera nån fin dag men det fungerar för nu.

Visa signatur

| Asus Prime Z390-A | Intel Core i5 9600K | Corsair Vengeance RGB Pro 32GB | MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z |

Permalänk
Medlem

ac86u router med merlin
CAKE paket hantering (låg ping oavsett belastning)
Wireguard server (allt utan speldatorn går på VPN)
Diversion Reklamblockering för hela nätverket

Allt går på sladd som har möjlighet för det.
Har också en billig switch mellan nas mediaspelare och TV för att kunna maxa ut gigabitnätverket utan att belasta routern.

Mycket mera behöver man inte, tror jag gav femtonhundra för routern för många år sedan.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Medlem

Fiber från gatan rakt in i SFP i fiber switch, sedan in i unifi brandvägg och meck precis som många andra. En pihole för att tvätta bort lite annonser och sedan en herrans massa annat skräp i docker containrar för hemautomation osv. En snygg SSO lösning vid namnet authentik för att bara behöva en inloggning till alla interface.

Permalänk
Medlem

500/500Mbit internet

Router med 1Gb lina som går till tre rum, Datorrum, kidsens rum och vardagsrum
Dator rummet och kidsens rum har vars en gigabit switch som fördelar till de olika datorerna
Vardagsrummet är det TVn som får fast lina.

Alla nätverkskablar går i kabelkanaler, lister eller sidan/under golv vid väggarna så att det inte syns några kablar.

Permalänk
Medlem

Router/brandvägg: NanoPi R4s 4GB
AP: Ubiquiti U6 Lite
Switchar: Två enklare Netgear, 5 & 8 portar.
Nätleverantör/tjänst: Bredband2 250/100

Inkommande fiber och mediaomvandlare i ett plåtskåp i hallen, sen uttag i alla rum (lägenhet, byggd 2019).
Har man den konfigurationen funkar det inte bara med en vanlig router med allt inbyggt i samma.
Hade tidigare två väldigt gamla Netgear-routrar där ena fick agera router och andra AP, men uppgraderade till ovanstående häromåret.

För lägenheten räcker den AP:n (U6 Lite) mer än väl, men ibland hade det inte skadat om den var lite starkare så att signalstyrkan var något bättre nere i bilen också. Brukar ibland sitta i bilen och ta samtal el kolla saker på telefonen, det räcker knappt dit (ca 25-30 m med bara 3-glas fönster mellan) och så pass att jag måste luta lite åt sidan för att få tillräcklig signal. En något starkare AP skulle nog hjälpa, el sätta AP:n i andra rummet och därmed få några m kortare. Hm, kanske borde göra det sistnämnda.

NanoPi krävde en hel del konfiguration och trixande för att den inte skulle fylla loggarna med en massa oväsentligt hela tiden.
Den kör ju på microSD så man vill ju gärna minimera skrivningen till det.
Ska man ha något liknande är det rekommenderat att skaffa bra sådana kort, dvs inte bara plocka de billigaste utan välja mer tåliga sådana. Det man sparar på att välja ett billigare kort, mindre än 100:-, är inte värt det om man oftare behöver byta kort el de slutar fungera.
Är fullt möjligt att köra en massa saker i routern, Docker-containers och VPN m m, men inte tid/ork/behov av det än.

Uppgradering/framtidsplaner:
Skulle behöva åtminstone en till switch då jag behöver fler portar vid TV-bänken, också för att då ha en reserv om någon av de andra dör.
Även funderat på att uppgradera hela lokala nätet till mer än 1 Gb, men ingen av enheterna har mer än det så nyttan blir ju begränsad även om en sån switch också kan hantera fler paket snabbare och har något lägre latens (minimalt ja, men vill man optimera varje steg så). Kan dock vara möjligt att lägga in kort för något snabbare, men i dagsläget skulle det kosta rätt mycket totalt sett.
Får se hur jag gör i det, har en del annat att fixa innan.
Har också med tiden insett att man inte gärna ska köpa saker bara för nuvarande behov, utan bör tänka lite framåt. Om jag köper en switch nu, som jag inom inte alltför lång tid ska byta ut igen, så blir det ju sen ytterligare en fullt fungerande pryl över att förvara.

Sen i fritidshuset:
Modem: Teltonika RUT240
Router: Netgear WNDR3700 med DD-WRT
AP: Ubiquiti Flex HD
Leverantör/tjänst: Telia Mobilt Bredband 10 GB
Switchar: En Ubiquiti Toughswitch 5p och två Ubiquiti USW-Flex
Även en Cloud Key Gen2+ och ska montera flertalet kameror (ca 7-9 st) när jag har tid.

Börjar vara på tiden att öka datamängden där.
Finns 5G-nät också men modemen för dessa är fortfarande rejält dyra. Skulle nästan vara billigare att gräva in fiber, men det ger ju också en betydligt högre månadsavgift.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fiskebulle:

Man skulle ju vilja veta användarmönstret på de som sitter på gigabit-abonnemang... Tror det är väldigt vanligt bland entusiaster att slänga pengarna i sjön på internetabonnemanget.

I feel the need, the need for speed!

Klart du har rätt, men i vårt fall har hela samfälligheten gig, diffade 20-30kr/mån. jämfört med 100 Mbit och det är skönt att alla i hushållet kan streama 4k samtidigt som farsan hämtar hem senaste debian iso’n o.s.v. så jag tänker inte klaga.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk

I mitt fall hade jag tur när jag köpte huset då gubben innan som byggde huset 2005 hade antennkabel in i varje rum. Dom drogs ju ur ganska snabbt när vi köpte huset och byttes mot cat6. Så nu kör vi 2 Unifi AP i huset och en till kommer snart i garaget. Allt sköts med Ubiquiti-prylar i grunden. Fast installerade enheter kör kabel så långt det går.

Allt går till "mediarummet" där ett rack håller ställningarna tillsammans med NAS och en Proxmoxserver utanför rack.
Dags för kabelfix ser jag!

Permalänk
Medlem

En enkel lösning med trådad anslutning till alla stationära enheter och en äldre router för wifi till de mobila enheterna.
Kikar lite på en ny meshlösning men det är fortfarande mer "vill ha" än behöver.

Visa signatur

be quiet! Dark Base 900 | Asus X-79 Deluxe | i7 4930K@4.4GHz | Corsair Dominator 16GB | RTX 2070 | Samsung 840 Pro 512GB SSD | Corsair AX 860W

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av fiskebulle:

Man skulle ju vilja veta användarmönstret på de som sitter på gigabit-abonnemang... Tror det är väldigt vanligt bland entusiaster att slänga pengarna i sjön på internetabonnemanget.

Jag har gigabit och kör väl egentligen bara via wifi numer. Spelar väl mest på steamdeck.
Laddar väl ner en del spel och så mwn det är nog rätt få av årets alla minuter som linan faktiskt maxas 😅.

Men så kostar det bara nån hundring i månaden med uppkopplingen också så det är väl inte allt för slösigt.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av fiskebulle:

Man skulle ju vilja veta användarmönstret på de som sitter på gigabit-abonnemang... Tror det är väldigt vanligt bland entusiaster att slänga pengarna i sjön på internetabonnemanget.

Betalar 299 kronor i månaden för kombo av 1000/1000 internet och grundutbud av kabel-TV, inkl tele2play basic eller vad det heter.

Och användarmönstret är väl svårt att beskriva, men det är väldigt värt det med snabbt internet.

När man ska installera ett spel på datorn eller xboxen som är över 100GB stort så är det fan skönt att nedladdningen går i 700-800mbit.

Eller när man ska ladda hem någon stor fil som man behöver använda snart, att den då laddas hem i 90-110 megabyte per sekund är väldigt skönt så man inte behöver sitta och vänta på att det ska bli klart.

Hela känslan av att allt på internet är väldigt snabbt tillgängligt är något man blir väldigt bortskämd med, när jag är någonstans med "långsamt" internet, alltså 100mbit eller mindre, och kommer på att jag behöver fixa någon stor fil och det helt plötsligt blir ett långt väntmoment där man typ måste hitta på något annat att göra medan nedladdningen pågår.

Det är också en lite konstigt känsla när överföringen mellan hårddiskar är på runt 100-150 megabyte per sekund, "knappt" snabbare än från internet. Känslan när man jobbar med stora filer mellan internet och SSD är behagligare än mellan HDD och SSD.

Permalänk
Medlem

Så enkelt det bara går. Tvingad till tele2 (tidigare Comhem) så det är deras router som gäller här hemma och så centrerat i hemmet för bästa spridning

Visa signatur

Tjo & tjim
Nzxt H7 Flow || ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI || Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB Gaming OC || AMD Ryzen 7 7800X3D || Corsair 32GB DDR5 5200MHz CL40 Vengeance RGB AMD EXPO || NZXT Kraken Elite RGB 360 || Samsung 990 PRO M.2 NVMe SSD 1TB & 2TB || ASUS ROG Strix Aura 850W

Permalänk
Medlem
Skrivet av maweric:

Hur ser en kort 10 meters nätverkskabel ut?

Förlåt, kunde inte låt bli

Den ser ut som en lång fast den är lite kortare!

Permalänk
Medlem

Bor i en lägenhet på drygt 100kvm, så vi klarar oss med en Asus Ac86u. Kör Merlin firmware och gästnätverk med nån barnanpassad DNS som ska blocka en del olämpligt skräp och reklam. Dvs, barnen är på gästnätverket.

Kör med nån billig usb-dongle på min dator faktiskt, tidigare ett lite bättre internt wifi men det strulade nu med MacOS. Funkar ok. Bahnhof 1GBit.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Hyffsat enkel setup.

Visa signatur

- Xbox One Series X -
- Mac Mini M1 -
- MacBook Pro 14 M3 Pro -
- iPhone 15 Pro -

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

Den ser ut som en lång fast den är lite kortare!

Ah, självklart! Så är det ju.

Visa signatur

JJ2 Multiplayer
JJ2 ZStats

[1] Ryzen 5800X | 5500XT | Kingston A2000 | Lenovo G24-10 144Hz [2] Ryzen 5700G | RX 560 | WD Blue SN550 [3] Ryzen 5600G | Kingston A2000 [4] Ryzen 3600 | GT 740 | 850 EVO [5] Ryzen 3600 | Geforce 405 | 850 EVO (alla är i bruk)

Permalänk
Medlem

Tele2 WiFi Hub C3 kopplad till Netgear Gigabitswitch.
Tv, HTPC och Receiver kopplade till switchen
Huvuddator kopplad till C3 trådat.
Telefoner Paddor och bärbara datorer kör Wifi från C3.

Hastighet internet 1200/100

Visa signatur

CPU Intel GPU Nvidia

Permalänk

En Netgear R8000 som täcker hela huset. 2 enheter ansluta med kabel sen 15 enheter trådlösa. Fiber 100/100. Funkar klockrent. Kör även IP tv så ganska hög belastning periodvis men aldrig upplevt problem.
Hade en skojare från Allente här för några dagar sen och när jag sa att vi hade 100/100 så sa han. Jaha, ni är bara 2 i hushållet för man brukar räkna 5 enheter på den hastigheten. Sa då att vi är 4 i hushållet, runt 15 trådlösa och 2 trådanslutna enheter. Finns ingen anledning alls för oss att skaffa snabbare.

Visa signatur

Intel Core i9-12900KF 5.2GHz+ HT Custom loop
MSI RTX 4080 Gaming X Trio 3030MHz
Asus ROG Maximus Apex Z690 (WI-FI)
Corsair Dominator Platinum 6200mhz 32GB CL36
Asus 34" TUF VG34VQL1B, NZXT H9 Flow, Corsair HX1200i, 970 Evo Plus, Asus ROG Strix Flare MX, Logitech G502 PS

Permalänk
Medlem
Skrivet av fiskebulle:

Man skulle ju vilja veta användarmönstret på de som sitter på gigabit-abonnemang... Tror det är väldigt vanligt bland entusiaster att slänga pengarna i sjön på internetabonnemanget.

Suttit med gigabit i flera år, ingår i avgiften för lägenheten med Telia, maxar bara linan vid nedladdningar och är väldigt skönt vid större spelinstallationer t. Ex.
Annars används det som vanligt..

Man blir bortskämd, alla uppkopplingar med 100 eller 250Mbit känns rätt sega 😄

Sugen på 10Gbit, men det känns lite overkill i dagsläget

Permalänk
Medlem

250/100 Mbit uppkoppling, hus i två plan.

Kör en gammal tunn klient med fyra portar som brandvägg, Debian och nftables. Innan det FreeBSD och openbsd. Nästa övning blir en nanopi r4s och openwrt mest pga inte kört någon appliance för detta.

Sen två wifi5-ap, en på varje plan. Tråd till alla enheter jag kan, men rätt mycket trådlöst.

Sen ett pinsamt antal datorer för lite olika syften. Snmp/prometheus, DNS/dhcp, zigbee2mqtt, intern certifikatserver, filserver, kubernetes-kluster…jag kan ha ett problem.

Visa signatur

There are two hard things in computer science: cache invalidation, naming things, and off-by-one errors.

@oscar:prutt.party / monotux@freenode

Permalänk
Medlem

EdgeRouter X SFP som router
EdgeRouter X konfigurerad som switch som drivs med PoE från EdgeRouter X
EdgeSwitch 10X som drivs med PoE från EdgeRouter X SFP
Unifi AP AC som drivs med PoE från EdgeRouter X SFP genom EdgeRouter X's PoE passthrough
Unifi AP AC som drivs med PoE från EdgeRouter X SFP

Permalänk
Medlem

250Mbir Bahnhof internet via stadsnätet in i servern med en virtuell sophos utm brandvägg. Sedan en poe-switch. 2st Ubiquity AC pro på vinden. En som tar garage och en som tar huset. Stationära datorer går via kabel. Själva nätverks-centralen är sedan gömd i en garderob

Permalänk
Medlem

10Gbit Bahnhof Villafiber -> pfSense -> Mikrotik CRS328-24g-4s -> 3x UAP AC, RT AC68U (IOT), NAS, Radxa Rock 4 SE, IP-kameror.

NAS och ARM-burk kör docker med Pihole, HA, Frigate etc.
Gamingdatorn och NASen kopplade med 10Gbit...

Edit: Ska orka fixa kabeldragningen så småningom..

Visa signatur

🛜🫀: HP ProDesk 400 G3, i5 6500, 8GB DDR4, Intel X520-DA2
🐳🐧: AMD R5 3600 | Google Coral.ai | ASRock X570D4U-2L2T | Silverstone CS381 | 80GB DDR4 | 8 HDD BTRFS RAID1
⌨️🎮: R9 3900X | RTX 2080 LC | Acer XF270HUA | 96GB @ 3200 | MSI X570 MPG G EDGE WIFI | CORSAIR C70
🎞🎶: LG OLED55C8 | Epson TW3200 | Onkyo TX-NR646 | Infinity Reference 61/51 mk2 | Shield TV V2 | minhembio.com

Permalänk
Medlem

Har båda trådat CAT6 till de flesta rum i huset samt numera även fiber draget i huset (både singel mode och multi mode) mellan switcharna och sedan 10Gbe ut till datorerna. Utöver det har vi Ubiquiti Unifi access punkter med wifi6.
Rejäl brandvägg samt VPN för att nå nätverket hemma. Allt är givetvis segmenterat i olika VLAN, så det är inte fritt blås mellan allt.
Hårdvarumässigt har jag lite olika märken på switchar;
Zyxel 24 portars switch (1Gbps)
D-Link 24 portars switch (1Gbps)
Ubiquiti 5 portars POE-switch (1Gbps)
Mikrotik 8 portars switch (10Gbps, SFP+)
Mikrotik 4 portars switch (10Gbps, SFP+)
Zyxel 12 portars switch (8 st 1Gbps, 4 st 10Gbps RJ45)
Sedan har jag några switchar till, men de är icke managerbara och knappt värda att nämna XD

Fiber är draget till varje våningsplan inklusive källaren där en del utrustning står

Visa signatur

WS: Mac Studio M1 Max | 32 GB | 1TB | Mac OS
WS: Intel i5 12600K | 64 GB DDR4 @3600 Mhz | 2x1TB nvme 2x1TB SSD SATA | Windows 11 & Manjaro Linux
Bärbar: Macbook Pro 14" | M1 Pro | 16GB RAM | 512GB SSD | Mac OS
Servrar: Intel i7 10700K | 64 GB DDR4 @3600Mhz | 3 TB SSD + 22TB HDD | Unraid |
4x Raspberry pi 4b 8Gb | Dietpi |