Skulle du känna så även om det tar lika lång tid? Vi är rätt nära redan i dag.
Då vore ju problemet löst, så nej skulle inte känna så då.
Ser inte att vi är där en på ett tag. Vår bil kan ladda max 205 kW enligt specifikation, något vi i praktiken aldrig sett och även om man en kort tid kan komma nära är tyvärr genomsnittlig ladd-effekt närmare hälften när man laddar till max 80 %.
Det är "som tur är" bara ett större problem för de som inte kan ladda hemma (vilket enligt sista länken ovan redan nu är 1/3 av alla köpare av elbilar i USA).
För hemmaladdning kan jag hålla med om att motståndarna ofta är ute i spenaten. För sveriges del är det inga problem alls att producera all el som behövs, vi har långt mer energikapacitet än vad som behövs.
Däremot börjar vi (den BRF där jag höll i projektet att alla medlemmar fick en "egen" 11 kW laddbox) uppleva det som är det faktiska problemet: accessnät och lokala nät.
Precis som jag misstänkte gick har det gått rätt snabbt med ökad användning av våra boxar. Till och med de som gjorde jobbet undrade "ska ni verkligen installera boxar till alla när det nu är <10 % som har nytta av dem"? På 2,5 år har den siffran ökat till ca 30 %.
Ett problem vi nu noterat är att man får räkna med (vanligast från söndag till måndag) att så pass många behöver ladda samtidigt, så i stället för 11 kW och fulladdat över natten kan det bli så att man bara fått +20 % SoC över natten. Detta är skitdyrt att förbättra i vårt lokalnät och även om vi gjorde det blir förbättringen marginell så länge kommunen inte bygger ut transformatorstationen.
När majoriteten kör PHEV/BEV kommer man tyvärr få se "ladda hemma" mer som ett trevligt tillskott, men behöva förlita sig på extern snabbladdning om man vill vara säker på att. Har man småhus är det självklart bättre, men även i sommarhuset finns ju problemet att man bara har "så mycket effekt" kvar att ladda bilen med (som tur är blir den störst på natten vintertid och då vi har solceller där är effekten ett icke-problem sommartid på dagen).
Jag tycker andra saker har försvunnit i debatten. Att bli av med annat skräp i avgaserna är viktigt också, kanske viktigare egentligen eftersom det dödar personer redan i dag.
Fast du såg ju med ditt LA-exempel. LA (och många andra storstäder i NA) har sett en enorm förbättring av luftkvalité trots att ICE funnits kvar.
"Problemet" nu är att det inte längre finns speciellt mycket att ta av där. En förkrossande majoritet av det som kvarstår är non-tailpipe emissions, som faktiskt är något sämre på elbilar då de generellt väger mer och en stor andel kommer från däck och vägbeläggning som slits hårdare av högre vikt (oavsett vad någon forskare i finland försöker hävda (och han sa totalt sett egentligen inte emot att hög vikt är ett prolem), även vägverket ser den ökade vikten på personbilar som ett stort problem).
Men vilken fördel kommer det ge? Polestar har demonstrerat 200 miles på 10 minuter redan i dag, att "vänta på laddning" är inte ett faktiskt problem om 2-3 år. Vilka andra problem löser man med vätgas?
Du menar förutom (givet dagens statistik) mer tillförlitlig drivlina, mindre risk att orsaka en olycka (50-100 % högre för EVs), mindre risk att köra över gångtrafikanter, väsentligt lägre överlapp av metaller/mineraler som vi förutsätter kommer krävs för omställningen, lägre fordonsvikt samt ännu en drivkraft att pusha den teknik som redan i dag är kapabel att hantera intermittent kraftproduktion i stor skala?
Nä, finns väl egentligen inte så många andra fördelar. Men tror felet här är att ställa dem mot varandra, tror ingen av dessa är kapabel att ensam ersätta 2 miljarder ICE-bilar. Faktum är att enda sättet att lösa flera problem är att minska det antalet, men trenen går föga oväntat i andra riktningen...
Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer