Grillclockers - För oss som älskar att grilla kött!

Permalänk
Medlem

Barnens grillkorv penslade med grillolja

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem

Har ni någon favorit(kött)bit att lägga på grillen? Eller något annat som blir oväntat gott på grillen?

Mitt tips blir njurtapp (även kallad slaktarbiff pga engelskans Butcher’s steak). Mycket trevlig köttbit med mycket smak, bör inte grillas förbi "medium" då den lätt blir lite tråkig då. Bäst tycker jag att den är "medium rare". Behöver inte mer krydda än salt och svartpeppar.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem

Flankstek från SRF är sjukt nice 🥰

För att inte tala om majskolv som legat sous vide i massa smör 1h före grillning 🤤

Permalänk
Avstängd

köfte spett med lök, champinjon paprika

Permalänk
Kontot avslutas

Boef...

Dagens grill...

Lite Boef...

Intressant att bilderna roteras vid import.

Permalänk

För den som vill ha lite inspiration:
https://www.citygross.se/fl%C3%A4skk%C3%B6tt/flintastek-med-d...

Galet gott recept.. Ska köra på denna igen under midsommarhelgen.

Permalänk
Kontot avslutas
Skrivet av walp:

Svart kol är en klen tröst i en fattig familj...

<Uppladdad bildlänk>

129kr, troligen den billigaste, minsta och lättaste grillen här inne?

Vi har med den i en husvagn med rigorösa vikt- och utrymmesbegränsningar...

BILLI-BILLI
X)

So nice...får minnesflashbacks från 70-talet när vi har ute med pappas Pettersonbåt och grillade på klipporna varje dag med en 79 kr Hitachi grill köpt på OK. Det som grillades var Bullens Pilsnerkorv eller frysta fläskkarréskivor som fick agera som frysklampar tillsammans med frysta mjölkpaket de första dagarna under semestern.

Det här var då det inte fanns kylskåp på 90% av alla fritidsbåtar och när bilstereon på båten endast fick användas för att lyssna på sjörapporten för att inte slösa på batteriet.

(En sommar hade vi med en liten svart/vit tjock TV som gick på 12V med enorma antenner så vi kunde titta på TV1 eller Tv2 någon timme då och då efter laddning, det var lyx och en gång i veckan kunde vi åka och handla och få läsa en dagstidning som delades med alla på båtklubben...det var tider det.)

Permalänk
Hedersmedlem

För min del kommer det att bli mycket cevapi över kolgrill denna sommar! (som varje sommar hahah)

Permalänk
Medlem

Tycker det godaste att grilla är vanlig fläskkarré... Du kan praktiskt taget inte misslyckas, även om jag bränner sönder dom så smakar dom så otroligt gott och behåller saftigheten

Permalänk
Medlem
Skrivet av Edin_II:

För min del kommer det att bli mycket cevapi över kolgrill denna sommar! (som varje sommar hahah)

Något recept du kan dela med dig av? Googlade lite och blev sugen.
Vilka tillbehör kör du med?

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem

Om man ska fundera på en gasgrill för bekvämlighetens skull (har enklare kolgrill idag) men inte vill lägga 6-10k, funkar de lite billigare för runt 4-5k? Är det något märke man ska undvika? Skälet till snålheten är att vi inte grillar speciellt ofta. Just ja, vill även kunna baka pizza på stenplatta.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 5090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM1000x | Antec Flux Pro | MSI 321URX QD-OLED | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mocka:

Om man ska fundera på en gasgrill för bekvämlighetens skull (har enklare kolgrill idag) men inte vill lägga 6-10k, funkar de lite billigare för runt 4-5k? Är det något märke man ska undvika? Skälet till snålheten är att vi inte grillar speciellt ofta. Just ja, vill även kunna baka pizza på stenplatta.

Problemen med många billigare gasolgrillar är två: De har svårt att nå höga temperaturer och de är ofta mycket benägna att rosta.

Weber Q3200 är lite utanför budget men löser problemen ovan. Den kanske inte vinner några skönhetspriser men det gillar bra. Har grillat på den och dess föregångare i ca 15 år och då har det grillats året runt med minimalt underhåll. Du kan även köra indirekt grillning genom att placera maten i mitten och stänga av den ena brännaren. Den har också en riktigt stor grillyta i förhållande till konkurrenter i samma prisklass och det finns reservdelar.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av [SH]:

Något recept du kan dela med dig av? Googlade lite och blev sugen.
Vilka tillbehör kör du med?

Kul! Min far har en talang för att göra egna cevapi som jag dessvärre inte lärt mig ännu. Brukar köra på färdiga och då kan jag rekommendera varumärket Culinea. Finns vanliga och även en variant som har paprika i sig vilket är min favorit. Grilla helst över kol tills det ser krispigt ut.

Vad det gäller tillbehör är pitabröd alltid ett bra alternativ. Grönsaker borde man ha i mängd, brukar ofta hacka ihop tomat, gurka, lök och stark paprika i en stor sallad. Simpelt och gott!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mocka:

Om man ska fundera på en gasgrill för bekvämlighetens skull (har enklare kolgrill idag) men inte vill lägga 6-10k, funkar de lite billigare för runt 4-5k? Är det något märke man ska undvika? Skälet till snålheten är att vi inte grillar speciellt ofta. Just ja, vill även kunna baka pizza på stenplatta.

Köp en grill ifrån Weber/Napoleon, du får en Weber eller Napoelon för runt 6k om man letar lite.
Landmann och andra billigare märken rostar gärna sönder snabbt och når inte lika högt i temp (tänker på att du gärna vill baka pizza), en Weber/Napoleon håller otroligt bra så dom är dyrare vid första inköp men håller betydligt bättre i längden så det betalar sig.

Bra tips är också att åka till din närmsta ICA Maxi för dom har alltid bra priser på just Weber.
Betydligt billigare än konkurrenterna!
Hornbach vet jag säljer Napoleon om man vill klämma och känna på grejerna.

Här är två exemple på grillar.

Napoleon Freestyle 365

Weber Spirit II E-310 GBS - ICA tar 6299 :- för denna.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X - ASUS TUF Gaming B850-Plus WIFI - Asus ROG 5080 Astral - Corsair Vengeance 32 GB 6000 MHz CL30 - WD Black SN850X 1TB - Crucial P310 1TB - Noctua NH-D15 G2 - NZXT C1200 - Antec Flux

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SH]:

Problemen med många billigare gasolgrillar är två: De har svårt att nå höga temperaturer och de är ofta mycket benägna att rosta.

Weber Q3200 är lite utanför budget men löser problemen ovan. Den kanske inte vinner några skönhetspriser men det gillar bra. Har grillat på den och dess föregångare i ca 15 år och då har det grillats året runt med minimalt underhåll. Du kan även köra indirekt grillning genom att placera maten i mitten och stänga av den ena brännaren. Den har också en riktigt stor grillyta i förhållande till konkurrenter i samma prisklass och det finns reservdelar.

Skrivet av andreasa64:

Köp en grill ifrån Weber/Napoleon, du får en Weber eller Napoelon för runt 6k om man letar lite.
Landmann och andra billigare märken rostar gärna sönder snabbt och når inte lika högt i temp (tänker på att du gärna vill baka pizza), en Weber/Napoleon håller otroligt bra så dom är dyrare vid första inköp men håller betydligt bättre i längden så det betalar sig.

Bra tips är också att åka till din närmsta ICA Maxi för dom har alltid bra priser på just Weber.
Betydligt billigare än konkurrenterna!
Hornbach vet jag säljer Napoleon om man vill klämma och känna på grejerna.

Här är två exemple på grillar.

Napoleon Freestyle 365

Weber Spirit II E-310 GBS - ICA tar 6299 :- för denna.

Tack för svaren, låter som att det inte är värt att snåla så man slipper köpa nytt efter några säsonger. Runt 6k är bättre än 10k iaf.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 5090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM1000x | Antec Flux Pro | MSI 321URX QD-OLED | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mocka:

Tack för svaren, låter som att det inte är värt att snåla så man slipper köpa nytt efter några säsonger. Runt 6k är bättre än 10k iaf.

Så lite så! Exakt, det är bättre att lägga lite extra för att få något som håller lätt 10 år+.
Ja, man får en bra grill för 6k.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X - ASUS TUF Gaming B850-Plus WIFI - Asus ROG 5080 Astral - Corsair Vengeance 32 GB 6000 MHz CL30 - WD Black SN850X 1TB - Crucial P310 1TB - Noctua NH-D15 G2 - NZXT C1200 - Antec Flux

Permalänk
Medlem
Skrivet av Edin_II:

Kul! Min far har en talang för att göra egna cevapi som jag dessvärre inte lärt mig ännu. Brukar köra på färdiga och då kan jag rekommendera varumärket Culinea. Finns vanliga och även en variant som har paprika i sig vilket är min favorit. Grilla helst över kol tills det ser krispigt ut.

Vad det gäller tillbehör är pitabröd alltid ett bra alternativ. Grönsaker borde man ha i mängd, brukar ofta hacka ihop tomat, gurka, lök och stark paprika i en stor sallad. Simpelt och gott!

Kan även rekommendera Somun som substitut för pita, det blir ännu godare 😃

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Rockybruz:

Kan även rekommendera Somun som substitut för pita, det blir ännu godare 😃

Ja, Somun är en banger!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Kol ska inte brinna, det är ju lite hela poängen med att tillverka det istället för att bara använda ved direkt. Efter den processen ska de inte ge rök utan röken kommer från fett som förångas.

Det är rätt stor skillnad i smak på typ quebracho kol och vanlig björk/ek.

Quebrachon lämpar sig t.ex. inte till skinka, vad jag testat. Men är fruktansvärt gott till fisk.

Här tillagas lite revben. Testar en ny rub jag fick i år. Lite hickory chunks till det. Första grillningen på altanen.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

Det är rätt stor skillnad i smak på typ quebracho kol och vanlig björk/ek.

Quebrachon lämpar sig t.ex. inte till skinka, vad jag testat. Men är fruktansvärt gott till fisk.

Här tillagas lite revben. Testar en ny rub jag fick i år. Lite hickory chunks till det. Första grillningen på altanen.

<Uppladdad bildlänk>

Fick hem en säck Quebracho för några veckor sen men inte testat än, ska göra det snart.
Men om du tittar på hur man tillverkar kol, så upphetas det så att de ämnen som skapar röken försvinner. Därav tillsätter man flis/chunks igen.
Nu är processen förstås inte 100% perfekt så att det blir helt rent kol vilket kan ge en viss rök ändå, men det är mycket placebo i den här diskussionen.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Fick hem en säck Quebracho för några veckor sen men inte testat än, ska göra det snart.
Men om du tittar på hur man tillverkar kol, så upphetas det så att de ämnen som skapar röken försvinner. Därav tillsätter man flis/chunks igen.
Nu är processen förstås inte 100% perfekt så att det blir helt rent kol vilket kan ge en viss rök ändå, men det är mycket placebo i den här diskussionen.

Testa ditt quebracho och återkom sen

Jag har testat hemgjort kol av björk och ek och det märktes att det inte var lika ”rent” som köpt kol och då gav lite mer lukt/smak. Men det är ändå inte samma sak med quebrachon upplever jag.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Hedersmedlem

Var uppe på ett landställe norr om Norrtälje nu i helgen. Vi körde lite kycklinggrillspett och ryggbiff över gasgrill, samt en fet vitlöksbröd. Helt otrolig middag. Ovan vid att grilla med gas men asså WOW, köttet bara smälte i munnen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

Testa ditt quebracho och återkom sen

Jag har testat hemgjort kol av björk och ek och det märktes att det inte var lika ”rent” som köpt kol och då gav lite mer lukt/smak. Men det är ändå inte samma sak med quebrachon upplever jag.

Quebrachon är väl till och med hårdare än Ek ?
För mig är det 100% vedeldat som gäller om det inte är kortare tillagningar.
Då eldar jag i tunna och skopar in levande kol.

Visa signatur

Är det här man ska skriva upp vilken dator man använder?
Ballongmoddat hopkok som kyls med vatten och kopplat till ett gäng skärmar med en massa pixlar.
Duger det??

Permalänk
Medlem

Första försöket med ribs på grillen, 4h på 110°C med lite hickoryflis följt av en stund med BBQ-glaze. Vi får se om det blir ätbart

Permalänk

Man blir aldrig nöjd man blir bara mer kräsen. Detta gäller det mesta inte minst grillning. Jag la typ ner en halv dag på att grilla en tomahawk stek, då inkluderat all förberedelse med rökspån och sedan stå och vakta grillen efteråt så ingen går på den och säger att de ej kunde ana att en grill kunde vara varm. (tätbebyggt område suger vid grillning)

Det blev helt okej, dock svindyrt och tidskrävande.
Sedan testade jag köpa lite bättre/dyrare korvar och bättre/dyrare korvbröd, detta ihop med bättre senap osv.
Resultatet, ta mig tusan tusan så mycket godare, snabbare och billigare blev det också.

Man tröttnar nog snart på korvarna. Men jag tycker inte det enkla ska underskattas. Speciellt inte när det vid det enkla finns bättre val.

Permalänk
Medlem

Funderar på en Kamado, har någon erfarenhet av AABQ på Netonnet?

Är 57cm lagom för en familj på 5 och lite extra sällskap ibland?

Permalänk
Medlem
Skrivet av andreasekman:

Funderar på en Kamado, har någon erfarenhet av AABQ på Netonnet?

Är 57cm lagom för en familj på 5 och lite extra sällskap ibland?

Har ingen AABQ, däremot en Kamado Sumo Maxi. Kamadogrillar är riktigt härliga att grilla, röka, baka m.m. i! Du blir nog inte missnöjd oavsett märke, men kan verkligen slå ett slag för Kamado Sumo! Funkat klockrent i 6 år, fick en spricka i bottendelen av keramiken och fick en helt ny på garantin.

Köper du en AABQ får du gärna lämna en recension 😊

Permalänk
Medlem
Skrivet av andreasekman:

Funderar på en Kamado, har någon erfarenhet av AABQ på Netonnet?

Är 57cm lagom för en familj på 5 och lite extra sällskap ibland?

Funktionsmässigt sannolikt utmärkt.
Om storlek på den räcker beror på hur du grillar, den tar ju utan problem en köttbit som räcker och blir över till 5 pers plus gäster men ska du massor med tillbehör blir det trångt.
Såg inte ut som att den har galler i två våningar men det finns att köpa på t ex Amazon (var noga med att mäta bara, det är lite olika om det skrivs inner eller yttermått).

Däremot, när man ändå lägger så mycket, det verkar inte vara någon längre garanti och det är inte ovanligt med sprickor efter några år på en kamado.
För det priset hade jag lagt till lite mer och köpt en med ordentlig garanti.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av andreasekman:

Funderar på en Kamado, har någon erfarenhet av AABQ på Netonnet?

Är 57cm lagom för en familj på 5 och lite extra sällskap ibland?

Vill man slippa risken med att det kan spricka i keramiken, så finns ju Weber Summit Kamado E6. Den är dyrare, men kommer aldrig spricka då den är gjord i emaljerat stål. Min svägerskas man har en sådan, den är riktigt trevlig att grilla, röka o.s.v med, den är 61 cm i diameter, det gör större skillnad än man tror mot 57 cm.
Jag själv använder Weber Master Touch GBS E-5750, supernöjd med den men en Weber Summit Kamado E6 står på inköpslistan

57 cm funkar för en familj + sällskap, men allt handlar om hur mycket tillbehör som också ska grillas ut över köttet. Finns ju så man kan köpa till "våningar" till grillarna vilket är riktigt gött att ha när man grillar mycket! Kör själv med en sådan

Här är en från Weber, menar en sån här

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X - ASUS TUF Gaming B850-Plus WIFI - Asus ROG 5080 Astral - Corsair Vengeance 32 GB 6000 MHz CL30 - WD Black SN850X 1TB - Crucial P310 1TB - Noctua NH-D15 G2 - NZXT C1200 - Antec Flux

Permalänk
Medlem
Skrivet av andreasekman:

Funderar på en Kamado, har någon erfarenhet av AABQ på Netonnet?

Är 57cm lagom för en familj på 5 och lite extra sällskap ibland?

Jag har en AABQ Kamado som köptes förra året. Den har fungerat utmärkt men man måste ge det tid och lära sig grillen som em ed alla Kamados.

Följande är viktigt: Använd kol av bra kvalite ( INTE BRIKETTER)
Ingen tändvätska whatsoever,
Tvätta inte med vatten på keramiken.

Överlag är jag nöjd med kvaliten på den men har inte så mycket att jämföra med förutom min gamla klotgrill samt våran Napoleon gasol.

Visa signatur

Gammal men bra.