Vilket system är optimalt till en budgetspeldator 2024?

Permalänk
Hedersmedlem

Vilket system är optimalt till en budgetspeldator 2024?

Precis som vanligt med datorsystem finns många olika varianter och förutsättningar. Till att börja behöver denna breda fråga begränsas. Här kan man välja äldre/begagnad hårdvara eller billig nyare komponenter. Fokus kommer inte ligga på grafikkortet, som visserligen är den viktigaste komponenten, då det redan finns hur många tester som helst kring det. Huvudfokus är i stället att använda tre grafikkort med olika prestanda och para ihop dem med så många olika konfigurationer som möjligt. I testet finns olika datorsystem från 2012 till 2024.

Startpunkten var att välja en dator som åtminstone hyggligt klarar av modernare spel. Eller som kanske är lämpligt som ett enklare system för barnen. Jag började testerna med en Core i7 4770K-processor (Haswell), från 2013, som är utrustad med 2x8 GB 1600 MT/s DDR3-minne på ett sockel 1150-moderkort. Som referens tog jag även med ett system som är har en Xeon E5-1650-processor från 2012 (Sandy Bridge-EP) med olåst multipel, 4x8 GB 1866 MT/s ECC DDR3-minnen och ett billigt X79-moderkort med fyra minneskanaler som är köpt via en tillverkare/butik på Aliexpress 2020. Tack vare detta moderkort var det möjligt att para ihop ett X79-moderkort med ECC-minne vilket egentligen var en kombination som Intel inte ville att tillverkare aktiverade. Numera sker det dock hela tiden med nytillverkade kinesiska moderkort och risken för legala problem med Intel är sannolikt betydligt mindre. De försöker tillgodose ultrabudget marknaden främst i vissa länder med Xeon-processorer och begagnade ECC-minnen. Spelprestandan borde fortfarande vara godkänd med äldre grafikkort, dock med inte alltför avancerade grafikinstallningar och med speltitlar som inte kräver vissa processorinstruktioner eller prestanda. Testerna får förstås utvisa hur detta antagande står sig.

Jag jämför populära budgetalternativ från olika år mot ett Ryzen 7800X3D-system med tre olika grafikkort för att kunna avgöra om det blir någon stor skillnad i spelprestanda. Budgetspeldatorer är knappast utrustade med de absolut dyraste grafikkorten. Grafikkorten i testet är Geforce GTX 1080, Geforce RTX 3060 Ti och ett Radeon RX 6950 XT. Det första grafikkortet medföljde en begagnad HP-dator, den andra är fortfarande ett mycket populärt grafikkort i mellansegmentet och RX 6950 XT får representera ett lite prisvärdare högprestanda grafikkort. Kommer man över en viss prisnivå känns det trots allt som om alternativet inte hör hemma i detta test. Det gäller speciellt om kortet som skall sitta i budgetspeldatorer, så det grafikkortet får ses som på gränsen för vad som är rimligt. Den kan dock ge mycket bra information om hur billigare system klarar sig med bättre modeller, i möjligaste mån ville jag ha klara prestandaskillnader mellan modellerna i spelen.

En av de enklaste uppgraderingarna är förstås att byta minne/grafikkort på 4770K-systemet, men för större prestandaskillnad behöver man förstås helt byta plattform. Som en uppgraderingsmöjlighet har jag med 2x8 GB 2400 MT/s DDR3-minne (tillverkningsår 2023), men DDR3 är på väg ut och tillgänglighet/pris kan komma att ändras inom en ganska snar framtid. Då 1150-systemet bara var stabilt med två minnesmoduler, blev vi begränsade till 16 GB (övriga system har 2x16 GB eller 4x8 GB), men då man kan få en större minnesmängd till liknande pris på de nyare plattformarna känns det ändå rimligt. Vi bör inte se någon större prestandaskillnad i spel beroroende på minnesmängd (16 GB-räcker långt) utan i stället från minnesbandredd och plattformens övriga arkitektur. Jag börjar med resultaten och specifikationer för testsystemen finns längst ned.

De första testerna är inte så intressanta för min slutsats om en budgetspeldator, men det är ändå en fingervisning för hur bra systemen är vid annan användning. Vid dessa tester användes GTX 1080-grafikkortet.

Även om teoretisk minnesbandredd inte nödvändigtvis kommer att ha stor betydelse kändes det viktigt att få en bild av förhållandena.

SiSoftSandra ger en lite annorlunda bild av förhållandet, men bör tas med en stor nypa salt.

Komprimering och dekomprimering med 7-Zip känns som ett mer givande test där förhållandena visar att det skett stora förbättringar under åren.

Geekbench är menat att representera allmän prestanda som bland annat innefattar musik, bildhantering med mera. Xeon E5-1650 utmärker sig mycket negativt då processorn saknar AVX 2.0-instruktioner. Det kommer inte vara sista gången som det äldsta datorsystemet visar att den inte riktigt hänger med.

Även i Cinebench känns resultaten ungefär vad man kan vänta sig med tanke på hur många år det är mellan systemen. Xeon E5-1650 kan inte ens starta Cinebench 2024 på grund av att den saknar AVX 2.0-instruktioner.

Här utmärker sig Ryzen 7 7800X3D och Core i5 14400F.

Xeon E5-1650 kan inte ens starta Avatar: Frontiers of Pandora på grund av att den saknar AVX 2.0-instruktioner. Med ett GTX 1080 verkar det inte spela så stor roll vilket datorsystem man använder om det inte är Ryzen 7 1700 , Intel Core i7 4770K med 1600 MT/s minne eller förstås Xeon E5-1650. Även om jag använde mekaniska hårddiskar och spelet rekommenderar snabbare komponenter (SSD) så gick testerna att köra. Laddtiderna var dock långa.

Det blir lite större skillnader här men slutsatsen är mer eller mindre densamma.

Först med RX 6950 XT ser vi lite större skillnader och här tjänar Core i7 4770K märkbart på att köras med högre minnesfrekvenser. Den kombinationen känns dock inte speciellt balanserad, men det visar att det kan finnas fördelar med uppgraderingar på äldre system. Vad som ger ett bra system, gällande pris/prestanda, är det som får avgöra.

Mycket små skillnader här, det som är intressant är att Core i7 4770K 1600 MT/s kunde få märkbara dippar testet.

Xeon E5-1650 V3 och Ryzen 7 1700 klarade sig bättre än väntat i Red Redemption 2 med ett GeForce RTX 3060Ti. Det visar att även äldre system kan klara sig med lite bättre presterande grafikkort. Självklart är det beroende på speltitel och inställningar.

Här dominerar de tre senaste processorerna med Radeon RX 6950 XT. Viktigt är dock att tillägga att inget system var 100% stabilt i detta spel, vilket helt beror på grafikkortet och den drivrutin som användes (känt problem). Jag hittade ingen lösning på det under testandet. Möjligen är det löst nu, men ta därför värdena med en nypa salt.

Med ett GTX 1080 så klarar man sig med många av datorsystemen i denna speltitel. En trolig orsak till att Ryzen 7 1700 och Xeon E5-1600 hamnar efter här är (förutom äldre arkitektur) en relativt låg klockfrekvens.

Xeon E5-1650 V3 och Ryzen 5 3600 klarar sig relativt bra i detta test.

Ryzen 7 7800X3D dominerar här medans det inte är lika stora skillnader mellan de övriga. Att kombinera detta grafikkort med de äldsta systemen känns inte lämpligt.

Detta är första speltestet där vi ser sådan stor skillnad med ett GTX 1080. De nyare Ryzen-processorerna dominerar tillsammans med Core i5 14400F.

Fördelningarna är snarlika här med de nyaste systemen i topp och relativt långt till de äldre.

Det är välkänt att Ryzen 7 7800X3D presterar extremt bra i FarCry, vilket vi definitivt ser här. Detta är en speltitel där det är svårt för äldre system att hänga med.

Med Cyberpunk 2077 och GTX 1080 är vi åter tillbaka till mycket små skillnader. Här klarar man sig utmärkt även med ett av de äldre systemen.

Nu börjar det bli skillnader och det är de äldsta systemen i botten. Prestandan är dock tillräcklig för en godkänd upplevelse. Det är inte direkt värt att uppgradera systemen för att nå bättre spelprestanda. Då behöver man även uppgradera grafikkortet.

Här är det inte så stor skillnad mellan de senaste systemen, det är sannolikt grafikkortet som är flaskhalsen för dem. Ryzen 5 3600 visar framfötterna jämfört med de äldre systemen.

Effektförbrukningen är mest med som referens, men visar återigen hur äldre arkitekturer inte kan mäta sig med mer effektiva. Speciellt om man tänker på prestanda/effektförbrukning. Xeon E5-1650 gick att överklocka till 3.9 GHz, även med det billiga moderkortet från en butik på Aliexpress, men effektförbrukningen gick samtidigt i taket.

Slutsats
Det är givetvis svårt att ange vilket datorsystem som passar bäst som ett ultra budgetsystem, då alla har olika krav och budget för detta. Jag är av åsikten att för bästa möjliga val så behöver man leta aktivt efter vad som är prisvärt just nu då detta ändras konstant. Det datorsystem som det känns har bäst förutsättningar just nu är AM4, vilket känns normalt om man både ser till nypriser och för begagnade komponenter. Ett möjligt alternativ kan vara Core i5 12400F, men moderkortsalternativen ser bättre ut för AM4. Erbjudanden kan självklart ändra detta.

Jag köpte Ryzen 5 5600X på Amazon för 1194 kr (i maj 2024), men den ligger just nu på 1435 kr. Nya budgetmoderkort borde gå att få för 600-700 kr, men kan kräva en BIOS-uppdatering med senare modeller. Ifall man lägger Ryzen 5600, 5600x och möjligen 12400F under bevakning kanske man kan få ett bra erbjudande på någon av dem. Vill man istället köpa begagnat så finns det enligt min erfarenhet mycket bättre möjligheter att köpa prisvärda Ryzen-processorer än Intel. Verkar som det fortfarande är en prisskillnad där. Jag har försökt bygga billiga Intel-system och då föll valet på olåsta Xeon-processorer, då man fortfarande kan få dessa relativt billigt. Stora problemet här är att få tag på ett billigt, relativt välutrustat och fungerande moderkort.

En annan variant om man kan tänka sig en lite högre prislapp är ett AM5-system med en en av de billigaste processorerna. Då kan man förhoppningsvis ha möjlighet till många uppgraderingar framöver.

Jag påbörjade detta test för att jag köpte G.Skill ARES DDR3 8 GB 2400 MT/s CL11-minnen (kostar just nu 700 kr för 2 x 8 GB) och sedan kom det mer och mer datorsystem i jämförelsen. DDR3 är en döende standard som först kom ut på marknaden 2007. Hade tänkt sätta upp ett Sockel 2011-system med 4x8 GB 2400 MT/s-minnen men såg sedan att processorerna inte håller måttet längre. För DDR3 är sockel 1150 det optimala systemet (med en Haswell-processor), även om det kom 1151-moderkort (Z170-kretsar) med vanliga DDR3-minnen så var det över processorernas specifikationer (minneskontrollern kanske kan skadas). Istället behövde man använda lågspännings DDR3-minnen. Det finns sockel 2011-3 Xeon-processorer med stöd för DDR3-minnen men de modellerna har låga klockfrekvenser och är till för arbetsstationer/servers. Att köpa DDR3-minnen för 700 kr känns för dyrt och inget som jag kan rekommendera även om det i vissa situationer kan ge en märkbar prestandaökning. Enbart om man ändå skall uppgradera från exempelvis 2 x 4 GB till 2 x 8 GB DDR3-minne så kan det vara värt det om det kostar någon hundring mer. Nu finns det dock att köpa 2 x 8 GB 1600 MT/s minnen kring 300 kr.

Testsystem

DDR5-system
AMD AM5
AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2–5.0 GHz L3-cacheminne 96 MB
Thermalright AM5 Contact Frame
Processorkylare Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB White
Gigabyte B650M Gaming X AX BIOS F22b
Corsair Vengeance 32GB (2x16GB) DDR5 6000 MT/s CL30 Vengeance (Intel XMP) CMK32GX5M2B6000C30

DDR4-system
Intel Sockel 1700
Core i5 14400F 2.5–4.7 GHz 20 MB
B760M GAMING X AX DDR4 Rev 1.1 (BIOS F16)
Processorkylare INTEL RM1 kylare
G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB (2x16GB) 3600 MT/s CL16 F4-3600C16D-32GTZNC
AMD AM4
AMD Ryzen 7 5600X 3.7–4.6 GHz L3-cacheminne 32 MB
AMD Ryzen 5 3600 3.6-4.2 GHz L3-cacheminne 32 MB
Processorkylare AMD Wraith Stealth
ASUS PRIME B450M-A (BIOS 4401) till Ryzen 5 3600 3.6 -4.2 GHz L3-cacheminne 32 MB
ASUS PRIME B450M-A (BIOS 2409) till Ryzen 7 1700 3-3.7 GHz L3-cacheminne 16 MB
G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB (2x16GB) 3200/3600 MT/s CL16 F4-3600C16D-32GTZNC
Corsair Vengeance 32 GB (2x16 GB) 2666 MT/s CMK32GX4M2A2666C16 16-18-18-35 (Ryzen 7 1700)
Intel sockel 2011-3
Intel Xeon E5-1650 V3 3.5–3.8 GHz L3-cache 15 MB
Processorkylare Intel Thermal Solution TS13A
Gigabyte GA-X99M-Gaming5 Rev 1.0 BIOS F25c
(4x8 GB) Hynix HMA81GR7MFR8N-UH 8 GB 2400 MT/s DDR4 RAM PC4-19200 ECC Registered

DDR3-system
Intel Sockel 2011
Intel Xeon E5-1650 3.2-3.8 GHz L3-cacheminne 12 MB (all core boost 3.5 GHz, oc 3.9 GHz)
Processorkylare Intel Thermal Solution TS13A
Machinist X79 Turbo Revision 2.82 (Intel X79) BIOS 4.6.5 24/4 2018
(4 x 8 GB) Hynix 1866 MT/s ECC Registered HMT41GR7AFR4C 1400R CAS 13
Intel Sockel 1150
Intel Core i7 4770K 3.5-3.9 GHz L3-cacheminne 8 MB (3.9GHz alla kärnor under belastning)
Processorkylare Phanteks PH-TC12DX
Gigabyte GA-Z87X-OC Revision 1.0 BIOS F9c
2 x Corsair Vengeance 1600 MT/s DDR3 8 GB (2 x CML16GX3M2A 1600C9)
2 x G.Skill ARES DDR3 8 GB 2400 MT/s CL11 (2 x F3-2400C11D-16GAB)

Gemensam hårdvara
27" ASUS VG279Q - 1920x1080 - 144Hz IPS - 1 ms
XFX Radeon RX 6950 XT Speedster merc 319
ASUS GeForce RTX 3060Ti DUAL MINI V2 8GB
ASUS GeForce GTX 1080 8GB TURBO
Seasonic Prime GX 1300W
Streacom BC1 V2 Silver (testbänk)
10 x Hitachi 0F10939 2TB 7200RPM SATA 3Gb/s 3.5" 32MB Buffer

Mjukvara
Windows 10 Pro
CPU-Z 2.08
Geforce 546.33 WHQL
AMD Adrenalin 24.1
SiSoftSandra
7-Zip
Geekbench 6.2.2
Cinebench 2024
3DMark Time Spy
Red Redemption 2
Avatar: Frontiers of Pandora
Assassins Creed Odysseus
FarCry New Dawn
Cyberpunk 2077

Effekt
Voltcraft SEM-6000 BT

En bättre rubrik
Visa signatur

Perhaps its everything you say-G´kar
Fools to the left of me feeders to the right - I need to find a real job! - Londo Mollari (Babylon 5)