Permalänk
Medlem
Skrivet av Prelatur:

Nokia Fastmile 5G Reciever har ingen router i sig.
Det är ett 5G till Ethernet modem med plats för simkort.
Den strömförsörjs via PoE, så den får sin ström via Ethernets kabeln.
All router och Wifi funktion sitter i F1x routern.

Det är lite förvirrande eftersom det finns en Nokia Fastmile 5G Gateway som har router och wifi funktion.

Du kan använda receiver utan extra router. Den har NAT och DHCP.

Permalänk
Skrivet av prez1z:

Inspiration - Handfull Utvalda Inställningar - Routern Är Extremt Kraftfullt - Kör även x86_x64 containers i LXC och allting som syns är helt private och custom gjort av mig så det finns inget att dela då det är privat men för användare som kanske inte vet vad routern är kapabel till så kanske det kan ge inspiration

Detta är Technicolor EWA1330 eller F1 om vi ska gå efter Telias val av modellnamn.

https://i.imgur.com/7KR4F2i.png
https://i.imgur.com/e6bkcXv.png
https://i.imgur.com/aykP210.png
https://i.imgur.com/3PstGrr.png
https://i.imgur.com/3PstGrr.png
https://i.imgur.com/SRxvjqd.png
https://i.imgur.com/33utowd.png
https://i.imgur.com/Qbs7MM5.png
https://i.imgur.com/wyejUdv.png
https://i.imgur.com/AuMpLwi.png
https://i.imgur.com/3U93EnK.png
https://i.imgur.com/VUVkcTD.png

Totalt kör jag i nuvarande stund fyra system på routern och det tar ingen kraft alls så det blir inget större problem. Följande har jag konfigurerat där det är följande:

  • - OpenWrt

  • - Luci OpenWrt-2020 (För att hantera LCM och LXC via webgui)

  • MythTV IPTV Server., Set-Top samt PVR Client som också hostas av en webbserver då den kommunicerar med javascript kan och api. Den emuleras i webbläsaren direkt istället för IPTV boxen från Motorola med KreaTV jag har bara kvar att ställa in alla "buttons" så har jag snart även gjort min egen fjärrkontroll.

Nästa projekt är att byta ut wireguard/wireguard-tools till wireguard-go så får jag även här ett webui, jag använder en usb-hubb för att få in mer hårddiskar och krypterar mitt system med truncate filer som är sparseda och sedan lägger jag där till ett filsystem och mountar min router så den är även helt krypterad.

Man kan få en identisk setup som F1 routrarna på dom äldre routrarna ner till VANT-W och det kräver version: 18.3 , den släpptes i Augusti 2023 så den är rätt ny. Sagemcom routern fungerar på exakt samma sätt, med airties och LXC numera som Telia skickar ut och den är också extremt bra om man lägger ner ett par veckor eller månader i tid på att få det bra.

Mycket intressant måste jag säga.
I princip så skulle man kunna köra Docker på den då med t.ex home assistant. Så har man en liten mini server som drar lite ström.

Hur mycket ram har den ?

Har några F1or hemma men inte kollat på dem så mycket än. Kanske borde göra det. Vet att gamla technicolor var jävligt bra inom wifi och stabilitet.

Du har inga tips på hur du gjorde utan att avslöja allt?

Tack på förhand.

Permalänk
Medlem

Någon som vet hur man byter kanal på Version Damson 19.5?
Verkar inte hända något när man klickar på texten "Current channel"

Visa signatur

lol

Permalänk
Medlem

Helt plötsligt försvann nätet. Tar mig 30min att gå igenom Telias felsökare för att komma fram till att de vill prata med mig, så jag får kontaktuppgifterna. De har stängt. Får ringa imorgon 👍🙄

@ ikonen lyser rött. Testade med ethernet-kabel direkt från medieomvandlaren till datorn men funkade inte.

Visa signatur

Intel Core i5 6300HQ 3.2 GHz - Nvidia GeForce GTX 960M 2GB - Generic DDR4 1x8GB 2133MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mirialia:

Helt plötsligt försvann nätet. Tar mig 30min att gå igenom Telias felsökare för att komma fram till att de vill prata med mig, så jag får kontaktuppgifterna. De har stängt. Får ringa imorgon 👍🙄

@ ikonen lyser rött. Testade med ethernet-kabel direkt från medieomvandlaren till datorn men funkade inte.

<Uppladdad bildlänk>

Gissningsvis har du inget internet till mediaomvandlaren då. För i normala fall ska det fungera ypperligt att koppla upp datorn direkt mot omvandlaren och få publik address via DHCP den vägen.

Har problemet löst sig eller kvarstår det ännu?

Visa signatur

WS: | R7 7800X3D | G.Skill 32Gb DDR5 | MSI X670E Tomahawk | EVGA GTX 1080Ti FTW3 |

Laptop: | Apple MacBook Pro 14" (M3 Pro 11-core) |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Colorful:

Gissningsvis har du inget internet till mediaomvandlaren då. För i normala fall ska det fungera ypperligt att koppla upp datorn direkt mot omvandlaren och få publik address via DHCP den vägen.

Har problemet löst sig eller kvarstår det ännu?

De kvarstår. Pratade med Telia support tidigare idag som sa att det fanns ett abonnemang på adressen men ingen tjänst. Tydligen två olika saker, gick inte in på det djupare. Han har tagit det vidare till nästa nivå av support som bör ha löst det idag, annars imorgon.

Senare under dagen kom jag på att det röd dag imorgon och att om jag har otur inte blir löst förrän måndag.

Jättetrist när man bara har 5GB på sitt mobila abonnemang.

Visa signatur

Intel Core i5 6300HQ 3.2 GHz - Nvidia GeForce GTX 960M 2GB - Generic DDR4 1x8GB 2133MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk
Medlem

Jag har "SSID split" och stängt av "Bandsteering". Så jag ansluter mina enheter till 2.4 eller 5 GHz. Men hur är det med Gästnätverket, blir det också delat? Konstigt annars väl? Fast det finns bara ett "namn" att ansluta till så kanske inte?

Permalänk

Inte läst hela tråden, men anser ni att F1 är bättre än föregående Sageaea...eaem (? router om man bara pluggar in den och inte meckar så mkt med instälningarna? Kommer nog iofs göra det, men vill veta vilken som är bäst "rätt upp och ner" helt enkelt?

Visa signatur

AMD Ryzen 5700X3D // BeQuiet Pure Rock // ASUS TUF OC 3060 Ti (+150/+800) // ASUS B450-F (I) // 2 x 16Gb DDR4 Kingston Fury CL16 3600 // LG 27GL83a // 512Gb Samsung 860 EVO (System) 1Tb Samsung NVMe 980 3500mb/s EVO (Övrigt) // Fractal Design Define C // Corsair K55 RGB Pro // Nån trådlös, sjavig mus från Kjell & Co. Windows 11 Home. Macbook Pro M1 13" 8/256, MacOS Sonoma

Permalänk
Skrivet av namesuw:

Här är blogg inlägget från den döda länken:

# Telia F1 (Ändra DNS med Dold Modal)

Telia är kända för sina restriktioner kring sina routrar. Trots att det över åren har funnits metoder för att kringgå deras säkerhetsbarriärer, verkar Telia medvetet göra en enkel process som att ändra DNS-inställningar på sin Telia F1-router komplicerad. Det är som om de vill göra det frustrerande obekvämt för någon som vill genomföra något så rutinmässigt som att anpassa sina DNS-inställningar.

Därför måste vi helt enkelt följa den standardiserade proceduren om du tänker ändra dina DNS-inställningar. Men vi kan också ta det ett steg längre och utforska de extremt dolda inställningarna som är noga gömda och säkrade från användare. Vi kommer helt enkelt att använda en liten "hack", eller för att använda ett mer neutralt ord, en "avdöljningsmetod". Låt oss gå igenom hur du kan göra detta:

1. Börja med att öppna din webbläsare och skriv in http://192.168.1.1 för att komma åt routerns inställningar.

2. Här är knepet: Högerklicka på någon nätverkskonfiguration och välj "Inspektera". Du kommer att stöta på en länk i `href`. Ändra länken till `modals/internet-static-routed-configuration.lp`.

3. Nu, låt oss öppna verktygslådan. Använd antingen genvägen Ctrl + Shift + I eller högerklicka på sidan och välj "Inspektera".

4. I konsolfönstret, skriv in följande kommando: `tch.loadModal('modals/internet-static-routed-configuration.lp')` och tryck på Enter. Plötsligt dyker den dolda inställningsmodulen upp.

5. Gå in i modulen och klicka på "Visa avancerat" för att låsa upp fler anpassningsalternativ.

6. I DNS-sektionen kan du nu äntligen lägga till de DNS-serveradresser du vill använda.

7. För att dubbelkolla och verifiera att DNS är inställd och aktiv, kan du upprepa ovanstående men lägga till `internet-6rd-routed-configuration.lp` för att se att DNS är inställd (här kan du också sätta NAT på/av).

För att bekräfta att den nya DNS-inställningen har implementerats kan du enkelt besöka inställningen där den nu visas. Detta ger dig möjligheten att verifiera att din önskade DNS-adress har lagts till korrekt.

Denna metod, som vi vänligt refererar till som en "avdöljningsaktion", låter dig utforska de dolda inställningarna och anpassa din Telia F1-router precis som du vill ha den. Ett sätt att ta kontroll över din enhet och din internetanslutning när Telia verkar vara på ett uppfinningsrikt uppdrag att kasta hinder i vägen för enkla förändringar som denna.

För er som är mindre tekniskt lagda kan ni enkelt följa med i processen genom att titta på videon nedan.

Lycka till med att ändra DNS.

----

Videon är borta tyvärr och så även blogg inlägget. Anledningen till det är om jag förstod det rätt att det var en massa som ville ha en lättare metod och göra det på så då valde skaparen att ta allting offline så nu får dom försöka lista ut resten själva! Vet att ägaren av bloggen lyckades få till Telia F1 routern precis som tch-gui-unhide med wireguard och fick även lxc containers att lira med amd64 med både Gentoo och Ubuntu att lira på en extern disk. Kraftfull router helt klart, kommer med en kernel på versioon 4.X. Finns ingen annan som lyckats med samma procedur som blogg ägaren mig veterligen så vi får väl försöka lista ut det på något vis själva.

https://raw.githubusercontent.com/wiki/seud0nym/tch-gui-unhide/images/night-mono.png

Källa till bilden: https://github.com/seud0nym/tch-gui-unhide

Den stora frågan är ju hur hen kom förbi tchroot delen som är ett låst konto och innehar ! i /etc/passwd. Det är ju en fråga jag inte vet någon annan känner till. Måste vara något absurt coolt workaround hack.

I augusti släppte ju TeliaSonera Company AB samma release som till F1an för både VANT-W och VBNT-H routern. Den bör ha skickats ut till många där ute stod det i ett annat blogg inlägg. Det fanns länkar på bloggen men, tyvärr, det verkar som att den inte har cachats av Wayback Machine (därifrån jag hittade blogginlägget).

Den absolut stora skillnaden mellan de nya versionerna och de gamla är att de använder uclibcs istället för libs. Så även om man hade "brickat" en gammal VBNT-H/VANT-W kunde man få liv i den, då den ignorerade LIBS vid uppstarten och tog istället uclibs. Nu är det tyvärr borta och om någon vet hur man kan göra detta så dela gärna med er.

Observera: Jag är inte skaparen av detta innehåll eller den som ursprungligen upptäckte detta. Jag hittade all denna information via Wayback Machine. Eftersom den är från en tidigare tidpunkt kan en del av den "senaste" informationen saknas. Jag delar endast detta här för gemenskapens nytta och tar inget erkännande för det ursprungliga innehållet från den bloggen som nu är "död"

Värt att notera är att det finns en i princip identisk uppsättning och setup för Sagemcom-routrarna. Där finns det tre distinkta partitioner som går under namnen operational_sagemcom, rescue_sagemcom, och rootfs_sagemcom. Det är en gåta hur man har kommit åt dessa, och även om det verkar finnas mycket potential med dessa routrar, är det tyvärr begränsat med tillgänglig information i detta område.

Någon som är mer insatt och kan dela med sig en howto inom området? Det skall ju vara helt "omöjligt" ... Men jag vet att det inte är det jag har sett det med egna ögon när bloggen var alive. Jag vill uppmuntra gemenskapen att dela med sig av mer insikter och kunskap om dessa routrar.

Vad som är ännu mer förbryllande är att OpenWRT-arkivet också togs offline ungefär samtidigt. Kan det finnas en koppling? Om någon har insikt i detta, vore det mycket uppskattat om du delar med dig av din kunskap. Här är länken till en sida på OpenWRT som refererar till ARM Cortex-A53 med NEON-VFPv4-uppsättningen, som kanske kan vara relevant för vissa av er: https://openwrt.org/docs/techref/instructionset/arm_cortex-a5...

Om vi misstänker att dessa offline-händelser har något att göra med att individer har börjat samarbeta med dessa stora företag, måste vi agera snabbt. Kunskapen kan snart vara borta för gott. Tiden är av essens!

Offline: https://downloads.openwrt.org/releases/packages-18.06/arm_cor...

Tack för att du grävde fram den här informationen!
Vi har inte ens haft Telia i 1,5 månader och redan har Telias DNS-servrar hunnit krångla två gånger, som jag känner till i alla fall.
Efter flera år med Telenor där det här aldrig krånglade, så blir man lite irriterad.

När jag nu läste för andra gången att deras DNS-servrar krånglade så kom jag på att förr i tiden när jag bodde hemma och vi hade Telia, så ändrade jag alltid DNS-server på min dator, för det var så vanligt att det slutade fungera. Den här gången tänkte jag att jag ändrar den inställningen direkt i routern så alla enheter här hemma slipper gå ned hela tiden.

Det var lättare sagt än gjort! Men tack vare informationen i ditt inlägg lyckades jag få fram de låsta DNS-inställningarna och kunde skjuta in ett par externa, och vips hoppade nätverket igång direkt!

Permalänk

Fick veta att vi bara får byta ut vår Saaageaeaeaeam-router om det är något fel på den, detta trots att F1 finns sedan länge och att vi haft abonnemanget sedan 2020! Är inte det märkligt?

Visa signatur

AMD Ryzen 5700X3D // BeQuiet Pure Rock // ASUS TUF OC 3060 Ti (+150/+800) // ASUS B450-F (I) // 2 x 16Gb DDR4 Kingston Fury CL16 3600 // LG 27GL83a // 512Gb Samsung 860 EVO (System) 1Tb Samsung NVMe 980 3500mb/s EVO (Övrigt) // Fractal Design Define C // Corsair K55 RGB Pro // Nån trådlös, sjavig mus från Kjell & Co. Windows 11 Home. Macbook Pro M1 13" 8/256, MacOS Sonoma

Permalänk
Medlem

Efter ha blivit leds på min gamla Telia technicolor-router från ~2015 (tg799 v2) ringde jag och klagade på den. Det är inget direkt fel på den, den gillar bara inte att ha saker ansluten till sig och routa deras trafik.

På onsdag kan jag hämta ut en F1x. Hoppas den fungerar bättre. För den som undrar, nej dom erbjöd inte en ny router, krävdes lite övertalning.

Visa signatur

I7-4790K - GTX970 - Asus ROG Swift PG278Q >
I7-8700K - 1080ti - Asus ROG Swift PG278Q >
9800x3d - 7900XTX - LG 38WR85QC-W

Permalänk
Medlem
Skrivet av namesuw:

Här är blogg inlägget från den döda länken:

# Telia F1 (Ändra DNS med Dold Modal)

Telia är kända för sina restriktioner kring sina routrar. Trots att det över åren har funnits metoder för att kringgå deras säkerhetsbarriärer, verkar Telia medvetet göra en enkel process som att ändra DNS-inställningar på sin Telia F1-router komplicerad. Det är som om de vill göra det frustrerande obekvämt för någon som vill genomföra något så rutinmässigt som att anpassa sina DNS-inställningar.

Därför måste vi helt enkelt följa den standardiserade proceduren om du tänker ändra dina DNS-inställningar. Men vi kan också ta det ett steg längre och utforska de extremt dolda inställningarna som är noga gömda och säkrade från användare. Vi kommer helt enkelt att använda en liten "hack", eller för att använda ett mer neutralt ord, en "avdöljningsmetod". Låt oss gå igenom hur du kan göra detta:

1. Börja med att öppna din webbläsare och skriv in http://192.168.1.1 för att komma åt routerns inställningar.

2. Här är knepet: Högerklicka på någon nätverkskonfiguration och välj "Inspektera". Du kommer att stöta på en länk i `href`. Ändra länken till `modals/internet-static-routed-configuration.lp`.

3. Nu, låt oss öppna verktygslådan. Använd antingen genvägen Ctrl + Shift + I eller högerklicka på sidan och välj "Inspektera".

4. I konsolfönstret, skriv in följande kommando: `tch.loadModal('modals/internet-static-routed-configuration.lp')` och tryck på Enter. Plötsligt dyker den dolda inställningsmodulen upp.

5. Gå in i modulen och klicka på "Visa avancerat" för att låsa upp fler anpassningsalternativ.

6. I DNS-sektionen kan du nu äntligen lägga till de DNS-serveradresser du vill använda.

7. För att dubbelkolla och verifiera att DNS är inställd och aktiv, kan du upprepa ovanstående men lägga till `internet-6rd-routed-configuration.lp` för att se att DNS är inställd (här kan du också sätta NAT på/av).

För att bekräfta att den nya DNS-inställningen har implementerats kan du enkelt besöka inställningen där den nu visas. Detta ger dig möjligheten att verifiera att din önskade DNS-adress har lagts till korrekt.

Denna metod, som vi vänligt refererar till som en "avdöljningsaktion", låter dig utforska de dolda inställningarna och anpassa din Telia F1-router precis som du vill ha den. Ett sätt att ta kontroll över din enhet och din internetanslutning när Telia verkar vara på ett uppfinningsrikt uppdrag att kasta hinder i vägen för enkla förändringar som denna.

För er som är mindre tekniskt lagda kan ni enkelt följa med i processen genom att titta på videon nedan.

Lycka till med att ändra DNS.

----

Videon är borta tyvärr och så även blogg inlägget. Anledningen till det är om jag förstod det rätt att det var en massa som ville ha en lättare metod och göra det på så då valde skaparen att ta allting offline så nu får dom försöka lista ut resten själva! Vet att ägaren av bloggen lyckades få till Telia F1 routern precis som tch-gui-unhide med wireguard och fick även lxc containers att lira med amd64 med både Gentoo och Ubuntu att lira på en extern disk. Kraftfull router helt klart, kommer med en kernel på versioon 4.X. Finns ingen annan som lyckats med samma procedur som blogg ägaren mig veterligen så vi får väl försöka lista ut det på något vis själva.

https://raw.githubusercontent.com/wiki/seud0nym/tch-gui-unhide/images/night-mono.png

Källa till bilden: https://github.com/seud0nym/tch-gui-unhide

Den stora frågan är ju hur hen kom förbi tchroot delen som är ett låst konto och innehar ! i /etc/passwd. Det är ju en fråga jag inte vet någon annan känner till. Måste vara något absurt coolt workaround hack.

I augusti släppte ju TeliaSonera Company AB samma release som till F1an för både VANT-W och VBNT-H routern. Den bör ha skickats ut till många där ute stod det i ett annat blogg inlägg. Det fanns länkar på bloggen men, tyvärr, det verkar som att den inte har cachats av Wayback Machine (därifrån jag hittade blogginlägget).

Den absolut stora skillnaden mellan de nya versionerna och de gamla är att de använder uclibcs istället för libs. Så även om man hade "brickat" en gammal VBNT-H/VANT-W kunde man få liv i den, då den ignorerade LIBS vid uppstarten och tog istället uclibs. Nu är det tyvärr borta och om någon vet hur man kan göra detta så dela gärna med er.

Observera: Jag är inte skaparen av detta innehåll eller den som ursprungligen upptäckte detta. Jag hittade all denna information via Wayback Machine. Eftersom den är från en tidigare tidpunkt kan en del av den "senaste" informationen saknas. Jag delar endast detta här för gemenskapens nytta och tar inget erkännande för det ursprungliga innehållet från den bloggen som nu är "död"

Värt att notera är att det finns en i princip identisk uppsättning och setup för Sagemcom-routrarna. Där finns det tre distinkta partitioner som går under namnen operational_sagemcom, rescue_sagemcom, och rootfs_sagemcom. Det är en gåta hur man har kommit åt dessa, och även om det verkar finnas mycket potential med dessa routrar, är det tyvärr begränsat med tillgänglig information i detta område.

Någon som är mer insatt och kan dela med sig en howto inom området? Det skall ju vara helt "omöjligt" ... Men jag vet att det inte är det jag har sett det med egna ögon när bloggen var alive. Jag vill uppmuntra gemenskapen att dela med sig av mer insikter och kunskap om dessa routrar.

Vad som är ännu mer förbryllande är att OpenWRT-arkivet också togs offline ungefär samtidigt. Kan det finnas en koppling? Om någon har insikt i detta, vore det mycket uppskattat om du delar med dig av din kunskap. Här är länken till en sida på OpenWRT som refererar till ARM Cortex-A53 med NEON-VFPv4-uppsättningen, som kanske kan vara relevant för vissa av er: https://openwrt.org/docs/techref/instructionset/arm_cortex-a5...

Om vi misstänker att dessa offline-händelser har något att göra med att individer har börjat samarbeta med dessa stora företag, måste vi agera snabbt. Kunskapen kan snart vara borta för gott. Tiden är av essens!

Offline: https://downloads.openwrt.org/releases/packages-18.06/arm_cor...

Vill ändra mitt DNS på min Telia router (Technicolor EWA1331) och kom till steg 4... när jag skriver in kommandot: `tch.loadModal('modals/internet-static-routed-configuration.lp')` så får jag bara upp en liten ruta som säger "Processing - please wait..." (se bild i länk nedan). Någon som stött på liknande problem och lyckats lösa det? Jag antar att i värsta fall blir det en ny router som tillåter mig ändra DNS, om det är så det fungerar.

https://i.postimg.cc/s2DpWbx2/UI.png

Permalänk
Skrivet av kattyson:

Vill ändra mitt DNS på min Telia router (Technicolor EWA1331) och kom till steg 4... när jag skriver in kommandot: `tch.loadModal('modals/internet-static-routed-configuration.lp')` så får jag bara upp en liten ruta som säger "Processing - please wait..." (se bild i länk nedan). Någon som stött på liknande problem och lyckats lösa det? Jag antar att i värsta fall blir det en ny router som tillåter mig ändra DNS, om det är så det fungerar.

https://i.postimg.cc/s2DpWbx2/UI.png

Det ser ut som du inte är riktigt på rätt ställe. Jag antar att GUIt är samma för Technicolor som för F1, och jag gjorde såhär:
Logga in på routern
Klicka sedan på kugghjulen för "Internet Access"
I den nya rutan som poppar upp högerklickar du på "Configuration"-fliken och väljer Inspect
Där ändrar du href="#" till href="modals/internet-static-routed-configuration.lp" tryck sedan på Enter.
Växla till consolen och kör tch.loadModal('modals/internet-static-routed-configuration.lp')
Rutan kommer växla över till "Configuration"-fliken och du kan se NAT, IPv4 Address, Subnet Mask samt Gateway.
Klicka sedan på "Show Advanced" så dyker DNS-inställningarna upp.

Tyvärr verkar man bara kunna, åtminstone på min router, lägga till DNS-adresser. Jag kan alltså inte radera default-adresserna som ligger på routern från Telia.
Men för min del behövdes inte det, att lägga till ett par adresser från Cloudflare var tillräckligt för att få igång nätet när Telias egna DNS-servrar krånglade. Det verkar dessutom som Telia blockerar vissa sidor, vilka jag också kommer in på efter att jag lagt till de nya DNS-adresserna, trots att Telias gamla ligger kvar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SizzlingSnow:

Det ser ut som du inte är riktigt på rätt ställe. Jag antar att GUIt är samma för Technicolor som för F1, och jag gjorde såhär:
Logga in på routern
Klicka sedan på kugghjulen för "Internet Access"
I den nya rutan som poppar upp högerklickar du på "Configuration"-fliken och väljer Inspect
Där ändrar du href="#" till href="modals/internet-static-routed-configuration.lp" tryck sedan på Enter.
Växla till consolen och kör tch.loadModal('modals/internet-static-routed-configuration.lp')
Rutan kommer växla över till "Configuration"-fliken och du kan se NAT, IPv4 Address, Subnet Mask samt Gateway.
Klicka sedan på "Show Advanced" så dyker DNS-inställningarna upp.

Tyvärr verkar man bara kunna, åtminstone på min router, lägga till DNS-adresser. Jag kan alltså inte radera default-adresserna som ligger på routern från Telia.
Men för min del behövdes inte det, att lägga till ett par adresser från Cloudflare var tillräckligt för att få igång nätet när Telias egna DNS-servrar krånglade. Det verkar dessutom som Telia blockerar vissa sidor, vilka jag också kommer in på efter att jag lagt till de nya DNS-adresserna, trots att Telias gamla ligger kvar.

Tack för att du tog din tid och svarade

provade det du sa, men verkar som jag fortfarande inte får till det, se gärna bild:

https://i.postimg.cc/QMthBKhW/ndra-DNS.png

Hoppas du kan "se" vad problemet är!

Permalänk
Skrivet av kattyson:

Tack för att du tog din tid och svarade

provade det du sa, men verkar som jag fortfarande inte får till det, se gärna bild:

https://i.postimg.cc/QMthBKhW/ndra-DNS.png

Hoppas du kan "se" vad problemet är!

Du har modifierat data-remote, du ska modifiera href.
Ersätt "#" med "modals/internet-static-routed-configuration.lp"

Jag sitter på telefon nu, kan ta screenshot imorgon bitti om det inte löst sig!

Permalänk
Skrivet av kattyson:

Tack för att du tog din tid och svarade

provade det du sa, men verkar som jag fortfarande inte får till det, se gärna bild:

https://i.postimg.cc/QMthBKhW/ndra-DNS.png

Hoppas du kan "se" vad problemet är!

Skrivet av SizzlingSnow:

Du har modifierat data-remote, du ska modifiera href.
Ersätt "#" med "modals/internet-static-routed-configuration.lp"

Jag sitter på telefon nu, kan ta screenshot imorgon bitti om det inte löst sig!

Jag ber om ursäkt, jag mindes lite fel. Du hade inte alls modifierat data-remote som jag trodde, men du hade inte heller modifierat href vad man kan se.
Jag har tagit lite screenshots som jag hoppas kan hjälpa.

När du har loggat in på routern och klickat på kugghjulen till "Internet Access"-rutan så högerklickar du på "Configuration"-fliken och klickar på "Inspect"
https://i.postimg.cc/SsKFVBYn/Screenshot-20250321-074500.png

Såhär ser raden ut innan modifiering:
https://i.postimg.cc/rsnPssfj/Screenshot-20250321-074534.png

Dubbelklicka sedan på "href" och ändra brädgården till modals/internet-static-routed-configuration.lp, så det ser ut såhär:
https://i.postimg.cc/Y95ckbCR/Screenshot-20250321-074725.png
Tryck därefter enter så det sparas.

Hoppa över till console-fliken och klistra in tch.loadModal('modals/internet-static-routed-configuration.lp'):
https://i.postimg.cc/DyYNKxpX/Screenshot-20250321-074753.png
Tryck på enter för att köra kommandot så ska Configuration-fliken öppnas.
Därefter är det som sagt bara att klicka på "Show Advanced" högst upp i "Internet Access"-rutan

Permalänk
Medlem
Skrivet av SizzlingSnow:

Jag ber om ursäkt, jag mindes lite fel. Du hade inte alls modifierat data-remote som jag trodde, men du hade inte heller modifierat href vad man kan se.
Jag har tagit lite screenshots som jag hoppas kan hjälpa.

När du har loggat in på routern och klickat på kugghjulen till "Internet Access"-rutan så högerklickar du på "Configuration"-fliken och klickar på "Inspect"
https://i.postimg.cc/SsKFVBYn/Screenshot-20250321-074500.png

Såhär ser raden ut innan modifiering:
https://i.postimg.cc/rsnPssfj/Screenshot-20250321-074534.png

Dubbelklicka sedan på "href" och ändra brädgården till modals/internet-static-routed-configuration.lp, så det ser ut såhär:
https://i.postimg.cc/Y95ckbCR/Screenshot-20250321-074725.png
Tryck därefter enter så det sparas.

Hoppa över till console-fliken och klistra in tch.loadModal('modals/internet-static-routed-configuration.lp'):
https://i.postimg.cc/DyYNKxpX/Screenshot-20250321-074753.png
Tryck på enter för att köra kommandot så ska Configuration-fliken öppnas.
Därefter är det som sagt bara att klicka på "Show Advanced" högst upp i "Internet Access"-rutan

tack så hemskt mycket!! nu dök det upp

https://i.postimg.cc/2y0k0Bfn/win.png

En sak som är lite konstigt är att jag verkar kunna bara ändra en del av IPv4 DNS inställningarna... vill kunna lägga till "primary" och "secondary", men det går inte. När det är såhär bökigt tänker jag att det är lättast att köpa en ny router från Netgear eller liknande som inte är låst eller något.

Permalänk
Medlem

Någon som har koll på ifall Telias "Technicolor EWA 1330" - F1 router kan användas självständigt utan Bredband via Telia?

T.ex. Om man har fiber via ett stadsnät och bredband via Ownit?

Visa signatur

KONSOL: Playstation 5
SKÄRM: Acer Nitro 4K 144 Hz XV282KKV
GAMING PC: i5-13600KF / Sapphire Radeon RX 7900 XTX 24GB Pulse Gaming OC / Gigabyte Z790 UD AX / Corsair Vengeance RGB EXPO 32GB 6000Mhz DDR5 / ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 2TB / Corsair iCUE H100i Elite Capellix XT / Corsair RM1000x Shift 1000W / Corsair 3000D RGB
GAMING LAPTOP: Razer Blade / 15,6" 144Hz / i7 10750H / 16GB / 512GB HD / RTX 2070

Permalänk
Medlem

Flash Operations

Skrivet av wuseman:

Exakt!

Haha jag tänkte visa det i nästa inlägg att det är där exakt på den sidan av Vantivas del man kan få ta del av informationen men det finns ingenting som visar källkoden utan den får man helt enkelt som det står där på Vantivas hemsida begära av att få ta del av själv och sedan är det bara att hoppas att man får svar och ja, för att ge facit så finns det ingen router med den modellen om man frågar efter F1an så det finns inget att hämta av dom.

Riktigt riktigt dåligt för routern i sig är extremt bra men såhär extremt komplicerat skall det naturlgitvis inte vara att få hitta rätt information om rätt router. Kollar man på människor som delat lite om G routrarna så hänvisas dom vidare till just den D routern jag länkade tidigare och det är ju lite rörigt alltihop men ja jag vill inte skriva allt rakt upp och ner men det är kul att fler verkligen ser hur dom verkligen väljer att göra ja *********** som du skrev, det är skit helt enkelt för oss kunder.

Här är iaf en bild på bridge inställningarna som frågats om det är klart det går att göra allt man skalkl kunna på dessa men det gäller bara man har lite tur med sig med vilken enhet man får hemskickad, så nog finns det allt man kan tänka sig vilja ha på routrarna men sedan får man ju tänka sig för hur man rekommenderar andra att komma dit så att säga.

https://i.imgur.com/j6jDnjL.png

Kollar man på baksidan av F1 routern, så ser man att det är nästan kopierat rakt av från Sagemcom routrarna där dom använder sig av samma LXC containers som denna routern gör under huven, där är den ända skillnaden att addressen som routrarna komme är gatan men landet är nu också Frankrike på båda två och det är av nästan kopiarat av exakt som Sagemcom routrarna är under skalet med samma längd på lösenorden m.m så tror dom har gått ihop på något vis under samma varumärke sedan något år tillbaka men jag är inte så jätte insatt längre tänker inte göra samma sak en gång till bara för dom byter namn men ändå, kul ändå på något vis att se igenom det dom sysslar med.

Det framgår ingenstans att det är en router från numera Vantiva. Detta möts man direkt av när man går in på technicolors hemsida.

https://i.imgur.com/0KMmn9G.png

Det är så dåligt så de är skandal faktiskt men för slutkunden som inte är så jätte intresserad är det ju inget direkt som spelar roll men för den som verkligen vill se så saker går rätt till och ev kunna granska källkoden och allt runtomkring så finns det inte många saker som är korrekt här.

Technicolor: https://forum.openwrt.org/t/technicolor-gpl-source-code-reque...

Dom helt enkelt gör sig stora med något som inte ens är deras så lättast är väl helt enkelt att bara byta namn för dom och så får man försöka igen. Telia är så rara och söta så dom skickar mig bl.a routrar från ZTE där allting ǵår till i prick på exakt när man vill ha tag på källkoden och det är inget som intresserar mig överhuvud taget jag vill bara ta del av det som skall vara möjligt att få ta del av. Det är en princip sak som för mig egentligen inte gör varken till eller från men det är ändå kul att se hur det går till och kul att fler förstår det fula spelet för nog är det fult. Det går att få in openwrt på dessa routrar för den som undrat i tråden och det är fullt möjligt att få tillgång till alla saker som man KAN ha tur med att få ta del av ifall om man bootar routern genom att få den att krasha tre gånger men det gäller verkligen dom första modellerna så de gäller ha en hel del tur.

Detta är inget som Telia är ensamma om direkt så det är ju därför det diskuteras om det på andra ställen än bara Sverige alla dom största har gått samma väges tillmötes det kan man ta del av på Vantivas hemsida men man ser ibland svenskar som skriver på dessa utlänska forumen för det finns inga som diskuterar det i Sverige det är egentligen inte något mer än detta som intresserar mig. Det är verkligen inget att rekommendera att försöka gölra rätt för sig för det blir bara en själv som drabbas ändå i slutändan. Så det är bara att acceptera eller inte acceptera det. Människor diskuterar området på olika forum i Sverige där man installerar firmware men överallt så är det olika namn som dyker upp på samma router i grund. Det är ju verkligen konstigt men det handlar väl om upphandlingar och grejjer det kan jag inget om utan det är bara som skrivits en princip sak.

Routrarna i sig är extremt bra under skalet, extremt bra faktiskt. Har man inte tur med att få tillgång till det som finns innan operatören får tillgång till det så är det bara att maila och fråga på den sidan du länkar till, men vilken modell skall man fråga efter? Det kommer sluta med att man får svar att dom inte vet vilken router det är det är man efterfrågar och det blir lätt för dom att inte dela ut källkoden som man sedan skall kunna enkelt uppgradera till här

https://i.imgur.com/LkiSCW5.png

Kollar man dock på ceritifikaten för wifi delen så skall det vara under EWA1330 den skall vara lanserad under:

https://i.imgur.com/KANLTZo.png

Så ja, det är egentligen bara det att man diskuterar en router som egentligen inte finns och sedan så blir det samma på olika ställen och det är ju inget direkt farligt att diskutera utan tvärtom. Det är väl bättre om man vet vad det är för modell man söker information om så blir det lättare för en själv att lära sig mer om den produkten man använder sig av.

Telia är egentligen bara en kund till Vantiva så egentligen är det ju Technicolor eller ja, Vantiva numera som är dom som spelar fulspelet. Hoppas det löser problemen som många verkar ha med wifi delen oavsett .

Googlar man på: "Telia F1 router" så kommer man till telia och till technicolor, googlar man på det som du nämner så kommer man till andra sidor byggahus m.m där näms routern som: Technicolor

Routrarna bygger på RDK-B middleware environments med openwrt i grund, guider skrevs ut strax innan lanseringarna och det finns massa infoirmation om man vet vad man söker efter: https://wiki.rdkcentral.com/

Men nåja, det är en röra men för den som verkligen älskar området lika mycket som jag så är det bara att börja läsa runt och man kan få sig en riktigt galet bra router om man vill och orkar lägga ner sin tid påt. Just aom telias F1 router vet jag ingenting nästan men detta är för dom som ja, vill få ut lite mer av sin enhet än det vanliga så skall inte skriva massvis som inte hör till just "Telias F1" här men kanske finns det någon som får ut något bra av det som kan leda till andra trådar.

Kollar man på specen som skrivs i tråden tidigare så ser man ju hur mkt bra funktioner som finns på routern, vill man komma åt allt det så är det ju tyvärr inte så enkelt som det skall vara att göra det utan man får leta och leta och leta och tillslut så hittar man väl rätt för att få tillgång till alla de funktionerna som routern har: https://wiki.rdkcentral.com/display/CMF/RDK+Releases

Kan säkert bli hur bra som helst tillslut. Det är väl rätt nytt än så länge. Söker man på: Technicolor launches Wi-Fi XL så hittar man lite mer info kring dessa routrar: " Additionally, we are about to add artificial intelligence to the game very soon,”

Bara hoppas det blir något bra av det tillslut så det vore nog dumt att inte ha lite tålamod, jag tror på något stort med denna lansering av router men ja, det som är aktuellt idag är ju bara snurrigt för allting verkar vara fel i det jag visat men routrern är nog något som kommer göra en förändring likt VDNT-O routerns lansering tidigare den som minns den tiden när de tsåg ut såḧär:

https://i0.wp.com/bergatrollet.se/blog/wp-content/uploads/2013/07/Thomson1.png

Sedan kom ja det som man har idag med alla "cards" där den VDNT-O routern som tog oss från adsl till fiber sakta men säkert vilket var den den första i TG799 serien som blev den nya den som sedan födde det som sedan blev den sista i den serien TG799 VBNT-H routern den vita V3.0 och nu kommer denna nya generation av "F1" eller vad den nu egentigen heter att bli den routern vi flera år kommer ha som standard.

Kollar man på Telias sidor runt om i EU där dom även leverar internet så finns inte samma router hos något land har kollat på:

https://www.telia.fi/
https://www.telia.lt/privatiems

Men den finns även i Norge: https://www.telia.no/internett/smart-wifi/ men det står inget namn på den man måste logga in för mer info så det är nog något stort på gång, hoppas det det finns inget kvar att ta reda på om det som varit i flera år nu.

https://i.imgur.com/3i3PYCH.png

Nåväl, nog om den som lever får se vad det blir men är helt övertygad om att det är något nytt på g som IDAG verkar framstå som något hur rörigt som helst .

Sverige är iaf först ut med denna routern och andra börjar sakta också nu leverera den men utan något namn som de verkar utan bara "smart-wifi" men om ett halvår möts vi kanske här igen där vi har en helt ny router med nytt interface där allting som IDAG är rörigt helt enkelt hade sin förklaring. Var inte meningen att verka ta tråden offtopic eller svamla om olika routrar men ja, det var inte möjligt att få med allt på ett enkelt inlägg men här är iaf ytterliggare en bild på det som kanske kommer i framtidens F1 router, det är iaf det jag hittat för just F1 routern på en bekants jag fått kolla på:

https://i.imgur.com/r86b8K3.png
https://i.imgur.com/l49JELR.png

Är inte ett jätte fan av svenska Genesix/Inteno iowrt variant med wss sockets m

https://ss-usa.s3.amazonaws.com/c/308483330/media/162161deb16...

Båda sidor bygger iaf på en och samma sak och det är öppna linux containers och ja .. Släng inte routern åt skogen ännu för jag är rätt säker på det kan bli bra tillslut men inte ens via arbetsannonser får man reda mer än vad som redan diskuterats.

Här är RBAC som iopsys använder: https://usp.technology/specification/00-index-contents.html#contents som även den har olika firmware installerade: https://usp.technology/specification/11-index-firmware-management-of-devices-with-usp-agents.html#sec:firmware-management-of-devices-with-usp-agents

Att det söks efter folk med kunskap om computer science talar om att det är AI som är bakom hörnet.

https://wifinowglobal.com/news-and-blog/iopsys-open-source-ap...

En sak är iaf EXTREMT bra det är att allt bygger på openwrt i grund. Jag återkommer säkert om ett halvår då får vi väl se om jag får äta upp hatten eller inte efter att ha skrivit allt detta då sitter vi kanske med samma tråkiga webui som allt bygger på lua och telias interface som är 10 år iår.

Notera "Yocto" i annonsen och läs: https://www.yoctoproject.org/pipermail/yocto/2018-April/04076...

Fighten om AI is here.

Vilket modal eller webbläsarskript använde du för att komma åt webbmenyn Flash Operations?

Permalänk
Medlem

Telia F1 hack

Skrivet av prez1z:

Inspiration - Handfull Utvalda Inställningar - Routern Är Extremt Kraftfullt - Kör även x86_x64 containers i LXC och allting som syns är helt private och custom gjort av mig så det finns inget att dela då det är privat men för användare som kanske inte vet vad routern är kapabel till så kanske det kan ge inspiration

Detta är Technicolor EWA1330 eller F1 om vi ska gå efter Telias val av modellnamn.

https://i.imgur.com/7KR4F2i.png
https://i.imgur.com/e6bkcXv.png
https://i.imgur.com/aykP210.png
https://i.imgur.com/3PstGrr.png
https://i.imgur.com/3PstGrr.png
https://i.imgur.com/SRxvjqd.png
https://i.imgur.com/33utowd.png
https://i.imgur.com/Qbs7MM5.png
https://i.imgur.com/wyejUdv.png
https://i.imgur.com/AuMpLwi.png
https://i.imgur.com/3U93EnK.png
https://i.imgur.com/VUVkcTD.png

Totalt kör jag i nuvarande stund fyra system på routern och det tar ingen kraft alls så det blir inget större problem. Följande har jag konfigurerat där det är följande:

  • - OpenWrt

  • - Luci OpenWrt-2020 (För att hantera LCM och LXC via webgui)

  • MythTV IPTV Server., Set-Top samt PVR Client som också hostas av en webbserver då den kommunicerar med javascript kan och api. Den emuleras i webbläsaren direkt istället för IPTV boxen från Motorola med KreaTV jag har bara kvar att ställa in alla "buttons" så har jag snart även gjort min egen fjärrkontroll.

Nästa projekt är att byta ut wireguard/wireguard-tools till wireguard-go så får jag även här ett webui, jag använder en usb-hubb för att få in mer hårddiskar och krypterar mitt system med truncate filer som är sparseda och sedan lägger jag där till ett filsystem och mountar min router så den är även helt krypterad.

Man kan få en identisk setup som F1 routrarna på dom äldre routrarna ner till VANT-W och det kräver version: 18.3 , den släpptes i Augusti 2023 så den är rätt ny. Sagemcom routern fungerar på exakt samma sätt, med airties och LXC numera som Telia skickar ut och den är också extremt bra om man lägger ner ett par veckor eller månader i tid på att få det bra.

Hej, kan du ge mig lite information om hur du rootade din Telia F1-router?