Test: 9950X3D överträffar förväntningarna
Permalänk
Medlem
Skrivet av Skarvsladd:

Någon som har erfarenhet av bryggverk så som grainfather eller brewzilla? Jag har tittat på black friday och läst en del pros och cons om båda systemen.

Jag brygger mindre batcher runt 10 liter med biab och kastrull, som jag förstår verkar det vara lite segt att kyla ner med brewzillas kylspiral. Medans grainfather inkluderar en motströms kylare. Önskar gärna att höra från er med bryggverk.

Jag har en brewzilla och det är väl kanske inte en optimal kylare för 10 L. Nu har jag dock en till mindre kylare från min tid med biab som fungerar bra. I övrigt är bryggverket en dröm att använda med cam lock koppling och många smarta tillbehör.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

I brist på bättre att göra och med ett överflöd av åldrande ingredienser satte jag mej och bryggde en råg-IPA lagom till jul. 50 liter, 6% och 100 IBU mellan tumme och pekfinger, 8kg pale ale, 2,5kg munich II och 2kg viennamalt, 1,4kg rågflingor och 500g Citra på det, Fermentis US-05 jäst

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Igår fick jag för mig att brygga en DIPA på Cascade jag frös in färsk i höstas.

Började med lite malning av 4 olika malt sorter.

Egen humle från frysen. Färska kottar cascade, dvs inte torkad humle.

Den mesta humlen kördes som whirlpool i 85°C 20 min. Körde även i simcoe, citra och mosaic. Allt var cryo för att slippa bös när jag körde 200 g färska kottar.

Runt 1.071 i OG, borde landa nära 8 %. IBU på 85.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Rekommenderad litteratur

Jag köpte en bok under mellandagarna, John J Palmer, How To Brew.
Oj vilken bok, vilket djup! Men även lättillgänglig för en nybörjare. Sedan lyser det igenom ibland att John jobbade som metallurgist på NASA innan han vigde sitt liv åt öl. Men ska du läsa en bok, läs denna. Beskriver väldigt detaljerat om allt som har med bryggning och göra även om vattenkemin ibland kan vara lite förvirrande.
Boken finns bland annat här.. Vi pratar ändå 580 sidor facklitteratur med en hel del recept i, så 250 riksdaler känns som ett väldigt bra pris.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Igår bryggde jag en Helles exportbier. Tycker det är en stil som passar fint på vintern.
Malning av pilsnermalt carahell och Munich light:

Mäskade i 67°C ca 45 min.

Körde sedan pearl och mittlefruh i koket.
Efter ny kunskap så rehydrerade jag torrjästen (W34/70) i ca 30 min i 25°C samt tillsatte Ca i lakvattnet. Dessutom kylde jag ner vörten rejält innan jag tillsatte jäst.
Temperaturen i jäskärlet landade på 16 °C.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Ok, lite uppföljning på vad Palmers tips gällande rehydrering av torrjäst samt kyla ner det rejält resulterade i:

Som synes gick temperaturen upp långsamt vilket tilltalar jästen, den vill enligt Palmer alltid ha ökande temp inte fallande, speciellt i början. När temperaturen faller kommer en hel del av jästen gå i dvala. En till detalj är att jag inte känt av den karakteristiska svavelfislukten jag brukar känna när jag jäser med W34. Oklart vad det beror på. Får återkomma med ett smaktest också om några veckor. Jag körde 11,5 g rehydrerad torrjäst till 21 L vört, att den jäser ut på 5 dagar visar ändå hur pass mycket aktiv jäst som arbetade.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Tryckte över ölet till fat igår efter kallkrash i 3 dygn. Var tvungen att testa och det som slog mig var att svavelfisdoften var obefintlig. Den smakade som en riktigt ren mjuk lager. Lätt den bästa jag gjort. Konklusion: metoden kommer jag alltid tillämpa framöver.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Tryckte över ölet till fat igår efter kallkrash i 3 dygn. Var tvungen att testa och det som slog mig var att svavelfisdoften var obefintlig. Den smakade som en riktigt ren mjuk lager. Lätt den bästa jag gjort. Konklusion: metoden kommer jag alltid tillämpa framöver.

Låter ungefär som jag brukar göra, kyler bara ner till 18° C dock. Jäser under tryck i ~19°C rum, kommer väl upp i 22° inne i jäskärlet (W-34/70 eller Novalager)och får ren jästprofil med precis lagom estrar, gör lika med ale förutom då jag brygger belgare/farmhouse ale om sommarn. Köpte förresten just en "Hebridean Farmhouse Ale yeast" på eBay, tänkte till våröl.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Låter ungefär som jag brukar göra, kyler bara ner till 18° C dock. Jäser under tryck i ~19°C rum, kommer väl upp i 22° inne i jäskärlet (W-34/70 eller Novalager)och får ren jästprofil med precis lagom estrar, gör lika med ale förutom då jag brygger belgare/farmhouse ale om sommarn. Köpte förresten just en "Hebridean Farmhouse Ale yeast" på eBay, tänkte till våröl.

Intressant, har aldrig kollat på annat än de etablerade svenska bryggeriföretagen som humle.se med flera. Köper du mycket på ebay?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Intressant, har aldrig kollat på annat än de etablerade svenska bryggeriföretagen som humle.se med flera. Köper du mycket på ebay?

Nä, några olika kveik-sorter hittills, och dendär. Kveikarna kom torkade i ziplockpåse men funkade hur bra som helst.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

En pale ale med massor(2kg till 50l) havre. Crisp Pale Ale, Munich I och II,Cara Gold. Centennial och Amarillo, 40g bittergiva, 160g smakgiva(15 min). Vörten smakar marmelad, kan bli bra dethär!

[Red]Fermentis S-04, tvättstugebryggeriet håller ca 18° C såhär års.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

https://photos.smugmug.com/Other/Homebrew/i-bBczKfd/0/KWLhD5NR6sRWLqt9SST2n5Nr6Vw8mVFv2xMgwjtPr/X3/020125_1-X3.jpg

En pale ale med massor(2kg till 50l) havre. Crisp Pale Ale, Munich I och II,Cara Gold. Centennial och Amarillo, 40g bittergiva, 160g smakgiva(15 min). Vörten smakar marmelad, kan bli bra dethär!

https://photos.smugmug.com/Other/Homebrew/i-WRp7TBr/0/LpgLDZQHLZKJkC55RnTxM58hnjD9zGQTTbrBqNJpN/X3/020125_2-X3.jpg

[Red]Fermentis S-04, tvättstugebryggeriet håller ca 18° C såhär års.

Ser ut och låter som mumma! Blir nog lagom "dank" tack vare amarillo. Vilken styrka landar den på?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Ser ut och låter som mumma! Blir nog lagom "dank" tack vare amarillo. Vilken styrka landar den på?

4.5% kanske, S-04 kan knoppa av med lite socker kvar dock, speciellt när den står svalt så vi får se.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Tydliga tecken på jäsning!

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

4.5% kanske, S-04 kan knoppa av med lite socker kvar dock, speciellt när den står svalt så vi får se.

Låter som en bra själparöl. Min lager blev för stark för det. Men planerar en svag kölsch och en svag bitter till våren.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Hedersmedlem

Vi bryggde (bland annat) en saison jäst med yuzu-puré till skitresan. Blev mycket mumsig.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Medlem
Skrivet av CCWarlock:

Vi bryggde (bland annat) en saison jäst med yuzu-puré till skitresan. Blev mycket mumsig.
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Saison med yuzu lät som ett genidrag! Kan tänka mig att de passar som handen i handsken.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av ingenjören:

Saison med yuzu lät som ett genidrag! Kan tänka mig att de passar som handen i handsken.

Har gjorts tidigare (Sundbybergs Köksbryggeri bland andra), så tänkte att det skulle va gott och läskande till skitresan. Den blev ju typ 6.7% och är sjukt hinkbar, livsfarlig i bastun!

Stockholm Brewing har nyligen gjort en saison med bergamott, den är prutt-bra.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Medlem

Igår fick feeling och tänkte att det var dags för en tjeckisk pilsner.

Jag använde egen saaz 5 min i slutet av koket.

Refraktometern hintade om att det kunde bli rätt starkt så spädde lite extra före kok.

Drack givetvis min egen Helles exportbier för att hålla mig rehydrerad under det hårda jobbet.

OG 1.048
IBU 30
Siktar på att få den runt 4,7 %

88,4 % pilsnermalt
9,3 % vienna
2,3 % Simpson caramalt premium English

Magnum som bitterhumle, sedan saaz vid 15 och 5 min. Jäser med Diamond lager. Kylde ner vörten till 15°C, nu står den i 18°C i källaren.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Utjäsningen gick återigen väldigt snabbt och utan svaveldoft. Denna gång körde jag med Diamond Lager, jäste under tryck (1 bar ö) i ca 17 C i källaren. Helt utjäst på ca 3 dygn. Rehydrering av jästen är något jag kommer fortsätta med.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Hur kan jag ha missat denna tråden under alla dessa år. Bryggde första gången 2001, uppehåll några år då och då.
Kör numera sporadiskt med ett par bryggarkompisar. Kul att se att folk fortfarande brygger. Öl är bäst när den är hembryggd.