Permalänk
Medlem

Texturfel på X1900XTX

Halloj.

Har lite skumma texturfel i 3D-applikationer och har inte lyckats sätta fingret på vad det beror på.

Lite exempel på hur det kan se ut:
http://oljud.se/files/gfxerr/wow1.jpg
http://oljud.se/files/gfxerr/wow2.jpg (ovanligt att det blir så här mkt)
http://oljud.se/files/gfxerr/wow3.jpg
http://oljud.se/files/gfxerr/bf2142.jpg

Felen sitter fast i texturerna och rör sig tillsammans med polygonerna de ligger på.

Har provat Windows XP med Catalyst 6.9, 6.10 samt 6.11. Installerade Windows Vista beta på en annan hårddisk och fick liknande texturfel i gränssnittet där (dvs inte bara i 3d-spel). Installerade om Windows XP med Cat 6.11 men utan skillnad.

För att krångla till det ännu mer så lämnade jag in datorn på service (jag har ingen bil och datorn väger en 15-20kg så det är inget jag gärna gör om) varpå det upptäcktes att mitt relativt nyköpta minne var defekt. Fick nya minnesmoduler och allt gick bra. Sedan började texturfelen dyka upp efter några timmars spelande och gradvis komma allt oftare. Är dock rätt säker på att det inte beror på överhettning eftersom det (nu) kommer på en gång och har även provat med extra fläktar mot grafikkort/moderkort.

Om jag alt-tabbar ut till windows och tillbaka så försvinner felen, men dyker upp på andra texturer.

Stängde av Catalyst A.I. varpå 90% av felen försvann.

Kortet har varit vattenkylt (GPU-block + kopparfenor på minneskretsar och 12cm fläkt blåsandes över) men nu sitter standardkylaren där igen. Har dock aldrig varit överklockat.

Memtest86+, SuperPI och liknande program går felfritt i 12+ timmar.

Personligen tycker jag det verkar som att minnet på grafikkortet är lite paj, men jag har inte lyckats hitta ngt program som testar sådant.

Förslag?

----
Min dator:
DFI Lanparty RDX200-CF
AMD Opteron 165 (stock speed igen)
2*1GB Geil DDR 3200
Sapphire Radeon X1900XTX
FSP Epsilon 600W

Permalänk
Medlem

Ett exempel på textur fel från tom`s hardware på ett X1950XTX

http://www.tomshardware.se/grafikkort/20061114/skillnad_mella...

då iofs. inte "sprucken" grafik som dina bilder visar utan någon (effect) som tydligen kan uppstå !
Tror som du att det är eventuellt ett minnes problem du har ! en fråga du borde ställa dej är "om du köpte det beg." hur monterades vattenkylningen bort !" lätt att komma åt minnen och kanske bryta till lite !

Visa signatur

Thermaltake Armor-vista prem.64-
Asus Maximus Extreme,X38-Q9650 3,00GHz-Corsair TWIN3X 1600MHz DDR3,8GB-ATI 4870X2-3st Barracuda 7200.10 250GB SATA2.raid0-Cooler master real power pro 1250W-Razer barracuda AC-1 gaming ljudkort-Benq FP241W 24"

Permalänk
Medlem

Kortet köptes nytt i våras (dvs jag har garanti kvar, bara jag lyckas bevisa att det är defekt och eventuellt håller tyst om att det varit vattenkylt).
Vattenblocket täckte inte minnena, utan de hade små kopparkylare fastklistrade på sig, så de bör inte blivit fysiskt skadade.
Och problemet uppstod innan jag tog bort vattenkylningen. Iofs berodde det på defekt RAM (systemminnet alltså) den gången så det här skulle kunna ha uppkommit senare. Har även kasst minne så jag har svårt att placera allt tidsmässigt.

Permalänk
Medlem

"har för mig jag läst om ett textur problem någonstans på ett forum , vet inte om det var här eller på 64bits" där dom misstänkte moderkortet ! har ingen aning om det var minnes modulerna eller självaste pcie bussen ! ska försöka leta rätt på den tråden !.... du har möjligtvis inte möjligheten att testa ditt kort i någon annans burk ... någon kompis som kan hjälpa dej för att se om samma problem uppstår där ?

Då kanske du inte behöver skicka iväg kortet och behöva vänta på en lång felsökning till !

Visa signatur

Thermaltake Armor-vista prem.64-
Asus Maximus Extreme,X38-Q9650 3,00GHz-Corsair TWIN3X 1600MHz DDR3,8GB-ATI 4870X2-3st Barracuda 7200.10 250GB SATA2.raid0-Cooler master real power pro 1250W-Razer barracuda AC-1 gaming ljudkort-Benq FP241W 24"

Permalänk

Ja.. de här var ju inte så kul. System-minnet bör i alla fall inte ha påverkat detta. Du säger att de varit så här under tiden du haft vattenblock på kortet.
Körde du ens stock-kylaren nån gång precis efter inköpet? ,
eller monterade du på v-blocket på en gång?
När började de första texturfelen dyka upp?

De bästa du kan göra nu är att få grafikkortet testat i en annan burk.

Visa signatur

Wasserkühlung::5900X::ASSrock X570 TB3::2x8 Ballistix 3000@3800::6800Nitro+

Vilken leksak>> CH341-biosprogrammerare

Permalänk
Medlem

Yes, ska söka igenom 64bits, alternativt kopiera inlägget dit. Haft lite problem eftersom jag inte kommit på ngn riktigt bra formulering att googla efter.

Får väl slita ut kortet och provköra det i flickvännens burk, samt hennes i min då. Är dock lite skeptisk till proceduren då jag fått till hennes dator så den går fint och stabilt. Installera fler drivrutiner från samma tillverkare (hon har ett X800-nånting) är väl kanske inte det bästa man kan göra.

Som sagt, jag har faktiskt riktigt kasst minne. Körde ett tag med luftkylaren innan jag skaffade vattenkylning. Spelade bara Battlefield 2 på den tiden och hade en hel del grafikfel där (dock inget med texturerna som jag kan minnas) men jag tror det mesta var problem med drivrutiner samt buggar i spelet.

Är _rättså_ säker på att texturfelen började komma för ngn månad sen, då datorn varit vattenkyld i nästan ett halvår. Har väl haft lite olika småproblem med kortet, men de har kommit och försvunnit varje gång jag installerat en ny Catalyst.

Permalänk
Medlem

Det är ingen fara att byta drivrutiner till grafik kortet om du använder catalysuninstall programmet före du lägger in dom nya drivarna ! och likaså efter du testat och lägger tbx din flickvänns drivare !

använder du detta program så ligger inga gamla filer kvar å spökar !

Använder det själv och det har aldrig krånglat för mej !

Länk till programmet ! http://www.driverslab.com/drivers/Video_Card/Ati/Catalyst_Uni...

Har ingen aning om det påverkar framevorken 2.0 men den kan du isåfall bara lägga in igen ! Ati korten behöver detta... men fråga mig inte varför
detta kanske säger dej något

" The .NET Framework version 2.0 improves scalability and performance of applications with improved caching, application deployment and updating with ClickOnce, support for the broadest array of browsers and devices with ASP.NET 2.0 controls and services "

hmmpfr ... ja det säger väl allt
Förut så länkade Ati till frameworken på sin hemsida där drivarna låg och uppmanade till att man skulle lägga in dessa före drivarna ! och även till uninstall programmet ! men inte längre ?... dom kanske inkluderat framework i sina drivers .... jag lägger till dom för säkerhets skull

Länk till frameworken !.... välj svensk version om du vill !
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=0856...

Mvh.

Visa signatur

Thermaltake Armor-vista prem.64-
Asus Maximus Extreme,X38-Q9650 3,00GHz-Corsair TWIN3X 1600MHz DDR3,8GB-ATI 4870X2-3st Barracuda 7200.10 250GB SATA2.raid0-Cooler master real power pro 1250W-Razer barracuda AC-1 gaming ljudkort-Benq FP241W 24"

Permalänk
Medlem

Jao, får väl ta med grafikkortet till tjejen på lördag och se hur det går.

Catalyst Control Center använder .NET, så det är därför det behövs. Kan tanka det från Windows Update (Får gratis Windows XP från Chalmers ) vid behov.