Datorn är utan tvekan världens bästa universalverktyg. Oavsett vad du ska göra kan datorn assistera på ett eller annat sätt. Behöver du information? Bam. Google. Underhållning? Bam. Steam eller en streamingtjänst. Skriva? Starta något av de tusentals produktivitetsverktygen och låt fingrarna dansa över tangentbordet.

adde.jpg

André Stray är redaktionschef på SweClockers och ser till att redaktionella arbetet flyter på som smör. Innan SweClocker har han tillbringat ett decennium med att skriva om prylar, teknik och andra hårda varor på ställen som M3 och Feber.

Vad som en gång var den ultimata prylen för underhållning blev nu Jobbet™.

I samband med pandemin ändrades min relation till datorn. Istället för att vara den ultimata källan för underhållning blev den istället en plats för seriöst arbete. Datorhörnan blev ett kontor där jag tillbringade större delen av min vakna tid för att skriva nyheter av olika slag.

Till en början hoppade jag över till Satisfactory så fort arbetsdagen var över, för vem gillar inte att ösa på med mer produktivitetssimulator efter endags produktivitet? Det dröjde dock inte länge innan jag behövde ett miljöbyte när jobbet var klart. Vad som en gång var den ultimata underhållningsmaskinen blev nu Jobbet™.

best-satisfactory-mods.jpg

Det blev hopp från IRL-jobb direkt till digitalt fabriksarbete under pandemin.

Att tappa spelsuget är nog något många har varit med om. I forumet har det skapats trådar i ämnet och anledningarna till att spellusten försvunnit beror på allt från ålder, utbrändhet och att spela känns som ett stort åtagande. Trådarna är dock knökfulla med bra tips. Bland annat att bara ta ett break från spelandet tills lusten återvänder eller välja ett spel du vet att du älskar för att tända glöden igen.

En kombination av dessa är vad som funkar för mig. Oftast. Problemet för mig handlade inte bara om att suget försvann, utan mer om att datorn blev ett jobbverktyg före allt annat. Sedan pandemin har jag spelat allt mer på TV:n för att fylla spelkvoten, men det har känts sådär att lämna en kraftfull speldator ensam på kontoret. Någon gång måste ju den få spänna musklerna ordentligt.

Asus-BTF-21.jpg

Ändå lite tråkigt när en best som denna endast får svettas på grund av Chrome-flikar.

Så, vad är lösningen? Skaffa en till dator endast avsedd för jobb och ha den bredvid gamingriggen? Endast jobba vid matbordet och försöka få tillbaka känslan att datorhörnan är för underhållning och kvalitetstid? Lösningen kanske är så enkel att det bara är att lyssna på alla råd forumet ger och ta det där breaket och endast gå tillbaka när suget verkligen finns. Tills dess får annat stå för underhållningen.

Vad gör du för att undvika jobbdator-pesten?