Det bästa ni åstadkommit eller som hänt er inom datavärlden

Permalänk
Medlem

jag började med en 486:a på 33mhz 4mb ram, ända tills 1998 då vi fick en 450 mhz 128 ram 10gbhdd, den var så sjuk att man inte trodde det fanns så bra datorer.
sen 2001 fick vi en p4 1,7ghz 256 ram och geforce 3, 80gb hdd och 0,5 m/bit bredband

det var galet!!

Visa signatur

• i9 10900k @ 5.0 Ghz • 64GB Ram • Nvidia 3080 • 1tb Gen4 m2 •
Nzxt S340 Elite • Windows 11 • 3440 x 1440 •

Permalänk
Medlem

den dagen min egenhändigt byggda dator startade haha och när jag efter mkt möda och slit hade byggt ihop mitt plexi chassi som jag konstruerat i auto cad

Visa signatur

life is a game...... so start playing

Permalänk
Medlem

bästa händelsen var väll i juli 98 när vi fick hem våran dell dimension 300 något med en pII på 300 mhz ett diamond fire gl 1000 pro 64 mb ram 8 gb hdd å annat gott då var man inte gammal heller, 9 år ungefär så jag var väll där å pilla sönder den lite titt som tätt.

men det absolut bästa var då jag var mindre när jag å polarn alltid satt på hans IPX/korslänkade LAN och lirade Duke Nukem multiplayer hela dagarna : ) och interstate '76 senare fram + carmageddon 2 SHIT vilka lir det fanns förr i tiden..

Man får ju absolut inte glömma Blood och doom liren, dom var minst lika sköna
: )

Visa signatur

Ryzen 5900X | 32GB G.Skill CL14 3866MT/s | 7900 XTX | Asus Strix X470-F

Permalänk

* När jag klarade installera Gentoo på servern, hade suttit väldigt många timmar på forum m.m. för att få igång skiten.

* När jag fick min egna första dator 1999. Man märkte att allt gick så snabbt och grafiken i quake var sjukt snygg med voodoo 2 kortet.

Visa signatur

[u]Mer CO-OP åt folket[/u]
Macbook 2.0GHZ alu

Permalänk
Medlem

När jag hälsade på min kusin som 7 åring och spelade på hans Amiga. Grafiken var bländande!

Ett annat fint minne var när jag köpte en Voodoo Rush kort för en herrans massa år sedan. Grafiken togs upp till en ny nivå med Voodookorten. Jag tycker inte man kunnat se någon liknande revolution sedan dess.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av flipp
När jag hälsade på min kusin som 7 åring och spelade på hans Amiga. Grafiken var bländande!

Ett annat fint minne var när jag köpte en Voodoo Rush kort för en herrans massa år sedan. Grafiken togs upp till en ny nivå med Voodookorten. Jag tycker inte man kunnat se någon liknande revolution sedan dess.

Sant. Kommer ihåg att jag hade en kompis som gick från ett gammalt ati till de nya v3-kortet och det var helt ofattbart vilken grafik det blev. Man trodde ju inte ens att det gick att drömma om det. Man gick 5km varje dag i princip bara för att få sitta o titta på han när han lirade.

Permalänk

Ja, då är det väl min tur då.. Skulle tro att det var två av sakerna som alla säger, när vi fick bredband. (Efter att jag och min syster lyckades fixa telefonräkningar på ca 3000kr, msn beroende på den tiden..) Och sedan uppdateringarna, 56k-05-2-8 och snart hoppas jag på 24. Dock kan jag hålla med om att man missbrukar det på olika sätt, spelen är inte lika värdefulla osv.

Och när jag byggde ihop min första dator. Jag och en kompis köpte ungefär samma packet, väntade nån vecka och så en helg var vi hos mig, jag, min kompis och en tredje kompis som visste hur man gjorde och var ett allmänt stöd. Allt gick perfekt men vad man skakade när man tryckte fast sitt jättenya graffekort eller när man skulle spänna fast CPU-fläckten :P. När allt var inkopplat så skulle man då starta datorn, inte ett ljud... Totaldöd, men kompisens funkade, prövade min igen om kom på.. ah, kanske skulle sätta på nätagget den tabben glömmer man inte, vilken puls man hade.

Visa signatur

No kill whitout skill.

Permalänk
Medlem

carmageddon 2 + voodoo 2 kortet innan hade man suttit på 1mb software med en sisådär 10 fps...vilket lyft det var man var "stunned"

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

När vi fick bredband hemma, var runt 99, en av dom första i sverige. Helt underbart och bara kunna surfa runder helt fritt och ladda filer. Sen den tiden är en dator utan internet skitråkig att använda..

Visa signatur

Baaahh

Permalänk
Medlem

Jag var överlycklig när jag fick mitt 28.8 modem.
Att det sedan gick och uppgradera till 56 k var ju inte fy skam och då gick det FORT.

Jag minns även när jag bytte ut min svartvita skärm mot en som klarade färg. Det var ett stort steg!

Permalänk

Haha..Nu fick ja hundrade inlägget.

Men svartvita skärmar, då talar vi ju ett flertal år tillbaka. vad vare för dator?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lowrider89
Haha..Nu fick ja hundrade inlägget.

Men svartvita skärmar, då talar vi ju ett flertal år tillbaka. vad vare för dator?

12 - 13 år sen var det.
Det fanns färg men det var inget jag hade helt enkelt.
Det var väldigt bra upplösning och jag körde Windows 3.11.
Vet inte om grafikkortet klarade färg eftersom jag bytte ut hela datorn med skärm efter ett tag.
Det var inte så många som hade datorer 94 - 95 så det var ingen som reagerade över svartvitheten.

Permalänk

När jag spelade duke3D multiplayer på skolans datorer mot en väldigt massa andra. Jag hade aldrig spelat nätverkspel innan, senare spelade vi även C&C multiplayer på skolans datorer.

Officiellt fick vi inte spela, men systemansvarige hade skapat ett stort konto för dataklubben där de kunde lagra våra program som vi nu skulle programmera. Men typ ingen programmerade utan alla satt och spelade på dataklubbsdagen som var en dag i veckan. Vi startade halv 4 då kontot öppnade och spelade till runt 10 på kvällen. Man fick ta med sig mat, då dörren var låst och en inte kom in igen. Mobil hade nästan ingen elev på den tiden, så det gick inte att ringa så de öppnade. Hojtade utanför fönstret gjorde många, fast då skrattade de som var inne oftast bara tillbaka.

Själv var jag inte med i datorklubben då jag inte tyckte att en programmeringsklubb på den tiden var något intressant. Men när jag fick testa på att spela så ändrade jag mig direkt, problemet var bara att det inte gick gå med i klubben efteråt utan man bara kunde göra det i början av höstterminen. Så man fick akta sig och starta om datorn direkt när systemansvarige kom, att de i datorklubben spelade brydde hans sig inte om. (han t.o.m. joinade spel själv) Men att icke datorklubbsmedlemmar spelade var katastrof och innebar avstängning från ens vanliga datorkonto i några veckor.
När jag senare började tvåan så förbjöd de spelande på datorklubben och hela klubben dog ut direkt.

Detta är absolut mitt roligaste minne, visst idag kan man spela hur mycket nätverkspel som helst men känslan mot förr går inte att jämföra. Det var dessutom lite extra spänning då man fick akta sig för systemansvarige. (som tillåt andra och spelade själv)
*edit* Jag var inte ensam om att spela, fast jag inte var med i klubben. Modem och nätverkskort var dyra då (runt '96), så detta var bara den möjlighet till nätverksspel man hade. Runt 40 så kallade programmare (gamers) var vi varje vecka.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Avstängd

Troligen när mitt jag fick mitt första datorprogram någonsin att fungera. En tärningskastare (d20) skriven i assembler

Permalänk
Medlem

Det måste varit när jag var .. hmm kommer inte ihåg åldern.. i alla fall så skulle min farsa sätta ihop min nya dator (andra i karriären ) en P2 300MHz, Voodoo 2 GFX fyfan då var man helt uppe i varv, kunde inte sova!

Visa signatur

@Home: Intel C2D E4300 | 1GB PC5300 667MHz Apacer | GFX? | Gigabyte 945P-S3

Permalänk
Medlem

En annan grej kom jag på nu..

FastTracker/ProTracker på PC/Amiga, de va ju helgrymt att kunna göra sin egen musik utan att köpa massa dyra syntar, samplers och frekvensers. Har fortfarande kvar musik jag gjorde från den tiden. Blir lite vemodig när man hör det

Visa signatur

Baaahh

Permalänk
Medlem

När jag pajade en 75mhz IBM dator (då slapp jag bry mig om den mer, kunde börja plocka sönder den ist)

Visa signatur
Permalänk
Avstängd

Det bästa som har hänt mig är kanske när jag fick min första PC, en 286 @ 10 MHz med 30 MB hårddisk och en riktig 5,25"-diskettstation. Eller så var det när jag uppgraderade nämda dator med en 80287-matematikprocessor eller när jag upptäckte att datorn faktiskt hade EGA-grafik (trodde den hade MDA tills jag råkade testa med "SCREEN 10" (Monokrom EGA, 640*350) i QuickBasic.

Svartorange skärm hade den, senare uppgraderade jag till en färgskärm och vips hade jag färg-EGA (efter lite planlöst togglande på några DIP-switchar på datorns moderkort).
Datorn var omodern redan när jag fick den, alla kompisar hade 486, men jag lärde mig att skriva snabbare program och optimera mer, tack vare att jag hade en så långsam dator. Minnet gick för övrigt i 1:1.

Datorn fungerar än idag.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

när min gamla hemsida med bilder från diverse fester blev populärare än festerna i sig

när man installerade windows själv för första gången var väl något av en höjdare också (inte för att jag kommer ihåg riktigt när det var men det var coolt att lära sig)

Visa signatur

MBP: 13" - M1
Stationär: Win11 - Ryzen 5900X - 128GB - GTX 4080
Server: Ubuntu - i5 4670k - 32GB - 4x5TB Raid-Z
Server: Rpi4 8GB, 1TB USB SSD

Permalänk
Avstängd

När jag beställde ett nättagg från datorbutiken.com och dom skickade fel till mig, så då kontaktade jag dom och dom sa att jag fick behålla det dom skickade + att jag fick det jag beställde först

2 nättagg till priset av ett!

Visa signatur

SpelDator: P4 ||| Radeon X800 GTO 256MB ||| 3.3 gHZ ||| 2x200 GB hdd ||| 3x512 mB RAM
VentServerDator: Geforece2 ||| 800 mHZ ||| 6 gB hdd ||| 128 mb RAM :D
----------> Telia 24 Mbit/s <----------

Permalänk
Medlem

Runt år 2000 då vi fick bredband via kabel-tv-nätet och man kunde slanga data i 6Mib/sek nattetid Låg runt 3Mib på dagtid. Ett halvår senare införde dom spärrar i modemen på 2Mib/sek Inte så konstigt men jag är stolt över jag mest troligt var största orsaken till att spärren infördes

På jobbet har man även där haft några sköna aha-upplevelser. Bland annat när man kunde hjälpa till och hitta ett rättighetsfel med en dcom-komponent i Microsofts SMS (hade gått åt många konsulttimmar där före jag kom in i bilden och snubblade över lösningen).

Likaså är det skönt när några kollegor kallar in en för att hjälpa dom hitta nåt fel som dom suttit och bråkat med i ett par timmar och man själv tar en titt i 20sek och ser att allt beror på något löjligt stavfel eller liknande. Då är man kung

Visa signatur

"Vi har vattenklosetten här som ju nu för tiden är en given del i det svenska folkhemmet. Förr så gjorde man det utomhus men nu i dessa dagar med våra verandor och campingbord så vill vi gärna äta ute och bajsa inne." - Bertil Svensson

Permalänk
Medlem

Det bästa var när jag hittade sweclockers.com

Visa signatur

det man inte ser det lider man inte av , för det mesta :P

Permalänk
Medlem

Finns många minnesvärda ögonblick.. När vi fick vårat första 3D-kort, ett Diamond Voodoo 8mb och kunde lira Quake i OpenGL, vilken grafik!

Bredband, dial-up modem är inget alternativ längre

När datorerna började utrustas med CD-spelare som tillval. Första PCn var en Pentium 100mhz, med 8mb ram (som sedan uppgraderades till 24), 650mb hdd och som senare fick diamond-kortet När sedan cd-brännarna gjorde sitt intåg så fick man ju plats me massvis med spel på en enda skiva, blev en hel del byten med polare.

När jag fick igång Breakneck på min 120mhz, 16mb starka burk med TNT-kort. Systemkraven låg på 166mhz och 32mb ram så lite stolt var man allt

Visa signatur

Spel/Multimediaburk: Antec P182b | Gigabyte EX58-UD5 | Core i7 920 | 3x1GB Kingston HyperX 1600mhz | Asus 9600GT Silent | 3x500gb Spinpoint | Corsair VX450 | XP Pro x86 | iPhone 3GS 16gb

Permalänk
Medlem

1. När jag kom hem och fann en Amiga 500 på mitt skrivbord, farsan stog och småskrattade för sigsjälv när jag slängde mig över den och bootade igång Internationell Karate +.
2. När jag en månad senare kom hem och farsan äntligen kopplat in sin stereo till Amigan, 2 lådor med 1st 15" bas, mellanregister & diskant i varje, gud så musiken från IK+ lyfte mitt hjärta till oanade höjder, lyssnar än idag på Tunen.
3. När farsan kom hem med en Compaq 486'a, datorn var ihopbyggd med skärmen, då var man poppis ett tag.
4. Storebror köpte ny burk, jag fick hans PIII-450Mhz @500Mhz, tror det var 192Mb RAM samt ett TNT2, uppgraderades med ett Voodoo2 efter ett tag, ooh så fint.

Efter det så har det väll inte blivit några större "chokerande" upplevelser, eller jao, när jag förra året köpte mitt 939 system var väll ganska fint, men inte som när Amiga anlände till exempel.

Visa signatur

[Arrogance]-[5800X+6900XT]-[Win10]

Permalänk
Medlem

sYph: Haha. Verkar som att du ska tacka din familj ganska mycket.

Visa signatur

R7 5800X | Asus ROG Strix X570-I Gaming | 16 GB RAM | RTX 3080 | 2 TB SSD | CM NF200P | Corsair SF600

Permalänk
Medlem

Måste ha varit när vi köpte våran första burk. Var väl inte mer än 10-12 år och väntade som fan. Den var lite försenad så vi gick hemma och väntade dag ut och dag in. Sen fick vi reda på att den fanns i sthlm men kunde inte levereras direkt. Så vi tog bilen upp dit (ca 50mil från gbg) för att hämta den och när vi kom fram sa de att de precis skickat den med en ASP lastbil... Så på hela vägen hem igen satt vi och kollade efter lastbilar märkta ASP Det blev lite av en tävling vem som kunde se en ASP lastbil först av mig och min bror. Inte för att det hjälpte, vi fick ändå vänta några dagar på burken då det senare visade sig att de inte alls skickat den. Men när den väl kom då var man glad.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PreacherMan
sYph: Haha. Verkar som att du ska tacka din familj ganska mycket.

Efter att jag fått P3an av brorsan så fick jag inte en pinal mer, sen dess har jag alltså skaffat min egen skit.

Visa signatur

[Arrogance]-[5800X+6900XT]-[Win10]

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xerbee
Måste ha varit när vi köpte våran första burk. Var väl inte mer än 10-12 år och väntade som fan. Den var lite försenad så vi gick hemma och väntade dag ut och dag in. Sen fick vi reda på att den fanns i sthlm men kunde inte levereras direkt. Så vi tog bilen upp dit (ca 50mil från gbg) för att hämta den och när vi kom fram sa de att de precis skickat den med en ASP lastbil... Så på hela vägen hem igen satt vi och kollade efter lastbilar märkta ASP Det blev lite av en tävling vem som kunde se en ASP lastbil först av mig och min bror. Inte för att det hjälpte, vi fick ändå vänta några dagar på burken då det senare visade sig att de inte alls skickat den. Men när den väl kom då var man glad.

Haha.. snacka om mkt ståhej för i onödan..

Permalänk

-Upptäckte Diablo II, oj vad många år man lirade det... Var väl det egentliga startskottet för mitt gamingintresse
-Fick min egen dator att ha på mitt rum, slippa sitta mitt i hallen ^^
-Bredband, vrooom!
-När jag bytte chassi och lyckades flytta över allt innehåll och allt fungerade
-Bygga ihop min egen dator (chassiflytten hjälpte en hel del).
-Min första datormodd

^_^

Edit: -Upptäckte & blev medlem på SweC

Visa signatur

Systemet: Win10 x64, SilverStone Temjin TJ08-E, Corsair RM650X 650W, Intel i5 3570k, Be quiet! Shadow Rock Slim, ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC, Asus P8Z77-M Pro, 16GB Corsair Vengaence LP, Samsung 860 QVO 1TB, Asus VG248QE 24".

Permalänk
Medlem

När jag man installerade Winamp och CDeX från sin första PC-Hemma tidning och rippade skivor till Mp3, året var 1999 och jag var nio år! Det var riktigt häftigt.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800XASUS Prime X570-P64 GB DDR4WD Black SN850 M.2 - 1TBNvidia GeForce GTX 1060 6 GBCorsair RM750X V2DEEPCOOL GAMMAXX L240 V2Fractal Design Define R5