Permalänk

Kylning 7800GS

Hoj alla,

Vet att det pratats om 7800GS AGP kortet innan och att det inte finns någon kylare som passar.
Men jag kikade runt lite på nätet och hitta en bild på ett kort utan fläkten, och om jag förstått det rätt så skulle det kunna gå att montera en Zalman VF900. Men man saknar kylning för ett chipset i så fall. Mycket liknande HSI chipet som sitter på 6600GT AGP t ex.
Vet att HSI kylaren är för kort för att användas, men stämmer det att en VF900 kan monteras över själva GPU'n?

Har inte orkat skurva av min egna kylare till mitt XFX 7800GS AGP ännu så förhoppningsvis stämmer denna bild överrens med mitt kort.

Någon som har några svar på detta?
Kanske skulle kunna gå att sätta någon minnes kylare över chipet eller en modifierad HSI kylare, vad tror ni?

Visa signatur

A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk, I have a work station....

Permalänk
Medlem

Om någon har ramlat över en smart lösning så är jag idel öra också. Köpte precis ett 7800GS själv och fläkten är ju inte nådigt ljudlig i 3D-läge.

Jag har en VF-700Cu liggandes, jag tänker att den borde väl gå att få på. Om man fixar en modifierad bygel då jag hört att avståndet mellan hålen inte är vad det är på alla andra kort. En vanlig nordbryggekylare på PCI-E-bryggan kanske?

**Uppdatering**

Nu har jag efter lite pill och svordomar fått på min VF700Cu på mitt kort. Helt smärtfritt är det inte kan jag säga. Som jag skrev innan så behövdes det borras nya hål i bygeln då avståndet var annorlunda än på vanliga kort. En pelarborrmaskin gjorde susen. Till PCI-E-bryggan beställde jag faktiskt en nordbryggekylare från Revoltec men insåg ganska snabbt att den var alldeles för stor. Ett bättre begagnat GF2MX som jag hittade i en låda fick bidra med sin kylfläns istället. Jag limmade på den med Zalmans lim som ser ut som godis. Sen använde jag Zalmans minneskylflänsar på minnena på kortet.

När jag hade satt ihop alltsammans så kunde jag inte låta bli att tycka att det hela inte satt alls lika stabilt som det hade gjort på mitt 6800NU, men det har antagligen att göra med att den har en metallram runt GPUn till skillnad från detta 7800GS.

Just nu kör jag fläkten i 7v, jag ska ställa ner den till 5v sen när jag orkar men jag började på samma nivå som jag körde på mitt 6800NU. Tempen ligger vid ca 33 grader idle och 42 grader load när jag har klockat kortet till 500/1400mhz. En sänkning med ungefär 10 grader.

Allt som allt kan jag väl bara säga att jag är mycket nöjd. Datorn är tystare, grafikkortet är kallare.

Rekommenderas för alla händiga 7800GS-ägare.

Visa signatur

Gör mitt bästa för att bemöta alla med respekt och vänlighet. Ha det fint!

Permalänk
Medlem

Precis vad jag behövde. Polaren ville få en tyst kylning på sitt 7800GS men det finns ju inget som bara är att smälla på, hade inte orkat testa oss fram heller. Tack!

Permalänk

Jahap, då så hade man införskaffat sig både en HSI kylare och en Zalman VF900.
Tänkte montera detta på mitt 7800GS AGP som låter som en damsugare varje gång som man startar en 3d applikation.

Delarna som skulle monteras.

Den gamla kylaren..

Kortet utan någon kylare..

Rengjorde med underbara ArtiClean. Går lika snabbt varje gång.

HSI kylaren passade inte perfekt och buntband hjälpte inte...

Som tur väl var hade jag några delar över från en Zalman NB kylare ZM-NB47J

Lyckades skruva dit allt som det skulle vara. Var tvungen att ha själva plattorna på ovansidan för att det inte skulle bli för tjockt och bli otätt.
Observera att det är skruvhuvudena som är nedåt, muttrarna var för tjocka med.

Like a glove!

Efter detta gick det klart sämmre. Var orolig för att minneskylarna skulle stöta emot själva kylaren så jag bestämde mig för att testa att få på kylaren först. Detta är jag väldigt tacksam för eftersom efter ett par minuters pillande så insåg jag att det inte passade..
Står iofs på zalman's sida att 7800GS inte passar denna fläkt, men å andra sidan stod det exakt samma om 6600GT kortet som jag monterade en sådan här fläkt på innan jag skaffade detta kort...
Så moloket blev det till att skruva på gamla kylaren igen, efter noga avtvättning.
Något jag måste säga dock är att jag tog bort alla gamla rester av stock kylpasta. Varav minneskylpastan påminnde om gasbinda blandat med spackel...
Kletade på Artic silver 5 på GPUn, styrkretsen och alla minnen.. och hör och häpna men efter ca 4 timmars användande så ligger fortfarande kortet ca 7 grader kallare med AS 5 på istället för stock pastan.. inte illa bara det

Visa signatur

A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk, I have a work station....

Permalänk
Medlem

De är som vanligt tillverkaren har en standard som funkar men är inte optimalt för kylningen, brukar själv ta bort alla kyl kroppar och tvätta rent sen lägga på ny pasta O visp så sjunker temperaturen i bland ganska mycket..

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz