Phanteks är en etablerad aktör på den svenska marknaden när det kommer till datorchassin, fläktar och kylanordningar. Jag har tidigare tagit mig en närmare titt på bland annat deras Glacier One 360D30-vattenkylare och det flådiga NV5-chassit, som både lämnade mig med goda intryck.

Det är nu dags att vända blicken mot det lite mer plånboksvänliga segmentet, in på testbänken kliver därför Phanteks XT Pro Ultra. Detta är den mest påkostade modellen i den nylanserade XT-serien, där den stora skillnaden mot de billigare alternativen är inkluderade A-RGB-fläktar.

Häll upp en kopp kaffe eller knäck en läsk och häng med när jag tar mig en närmare titt på Phanteks senaste i chassisegmentet. Utöver att kolla lite närmare på plåtlådan kommer jag att bygga dator i Phanteks XT Pro Ultra!

Inledning.jpg

Phanteks logotyp i botten av chassits främre sida.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men läser idag till VA- och miljötekniker. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och kringutrustning som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Phanteks, som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Spontant när det berör specifikationerna av Phanteks XT Pro Ultra är det inte mycket som sticker ut vid första anblicken. Vi kan se att det erbjuds omgivande metall och ett stort fönster av härdat glas, där mindre plastdetaljer för snabbfästen utgör materialvalen. Även de yttre dimensionerna är inom standard för ett fullstort chassi. Den totala vikten för hela paketet väger in på dryga sju och ett halvt kilogram.

Egenskaper

Phanteks XT Pro Ultra – Mid Tower

Material

Plast
Metall
Härdat glas

Vikt

7.55 kg

Dimensioner (D × B × H)

450 x 230 x 500 mm

Maximal höjd grafikkort

184 mm

Maximal bredd grafikkort

415 mm

Maximal höjd processorkylare

184 mm

Nätaggregat maxlängd

270 mm

Plats för radiator

360-radiator – topp
360-radiator – fram
120-radiator – bak

Plats för fläktar

3 st. 140 mm – fram
2 st 140 mm – topp 1 st 140 mm – bak
3 st. 120 mm – insidan bottten

Inkluderade fläktar

4 st. M25-140 mm A-RGB-fläktar
1 st. RGB fläktkontroller

Anslutningsmöjligheter

1 st. USB Type-C 3.2 Gen 2
1 st. USB Type-A 3.0
1 st. 3,5-mm kombinerat hörlurs- och mikrofonuttag

Pris

949 kronor

Garanti

5 år

När det kommer till insidan ryms det betydligt mer än vad de initiala specifikationerna viskar om. Det går att fästa upp emot en 360 mm-radiator både fram- och i toppkant av chassit, medan den bakre regionen får nöja sig med en 120 mm-radiator. Noterbart är att det går att installera 140 mm-fläktar i alla dessa positioner också, upp till tre stycken fram och två stycken i övre delen av chassit. Även chassits golv, som ligger mellan nätaggregatet och övriga komponenter, kan rymma upp till tre stycken 120 mm-fläktar.

För anslutningsmöjligheter finns en ensam USB Type-C 3.2 Gen 2, vilket kompletteras av en USB Type-A 3.0-anslutning. Till sist infinner sig ett 3,5 mm kombinerat hörlurs- och mikrofonuttag. Här anser jag att det är lite snålt tilltaget; en till USB Type-A-anslutning hade helt klart varit föredraget för min del. Avslutningsvis ingår även en RGB-kontroller och fyra A-RGB-fläktar ur Phanteks M25-serie när det kommer till Pro Ultra-modellen av chassit.

Jag vill även uppmärksamma och tacka Inet som lånat ut komponenter för detta test. Detta inkluderar bland annat processorn AMD Ryzen 9 5900X, 16 GB primärminne i form av 2 × 8 GB Kingston Fury Beast 2 666 MHz DDR4 och moderkortet Asus ROG B550-F Gaming. Vattenkylda monstergrafikkortet Geforce RTX 3090 Ti LC från Asus står för grafikprestandan. Till sist har vi en 1 TB Samsung 980 Pro för lagring och en 850 watt-nätdel från Deepcool.

Möt Phanteks XT Pro Ultra

Med specifikationsbladet avhandlat är det nu dags att ta sig en närmare titt på Phanteks XT Pro Ultra. Jag kommer börja med en rundvandring av chassits yttre, för att sedan öppna upp lådan och kika lite närmare på innanmätet.

mot_01.jpg

En svart låda som pryds av mesh på framsidan och en stor glaspanel för insyn.

mot_02.jpg

Mesh-nätet på framsidan och en snabbtit på de medföljande fläktarna.

mot_03.jpg

Dammfilter i chassits botten.

mot_04.jpg

Startknapp, RGB-styrknapp och övriga anslutningar likt hörlurs- och mikronfonuttag.

mot_05.jpg

Det dammfilter som fästs på chassits övre del tas enkelt loss och sätts tillbaka igen tack vare magnetremsor.

Precis som med specifikationsbladet är det inte mycket som syns vid min första anblick av chassit. Framsidan är klädd i en mesh som tillåter genomsyn för de inkluderade tre M25-fläktarna, medan ena bredsidan bjuder på platt plåt och andra en stor glasskiva för att visa upp installerade komponenter. På baksidan finns en liten dragkrok vars syfte är att enkelt komma åt det inkluderade dammfiltret för nätaggregatet.

Vrider jag blicken mot ovansidan möter jag en polerad strömknapp och anslutningsportar, inklusive en USB Type-C-anslutning och en ensam USB Type-A. Medan jag är kvar på denna sidan av chassit passar jag på att lyfta det övre dammfiltret, som sitter fast med magnetremsor. Just magnetiska dammfilter brukar ha en tendens att vara alldeles för lösa, men jag anser att Phanteks har lyckats hitta en bra balans mellan att enkelt kunna lyfta bort det utan att saker och ting glider vid oavsiktlig beröring.

mot_06.jpg

Chassit är indelat i flera avdelningar, där nätaggregatet avskiljs från resten.

mot_07.jpg

Luftigt och obegränsat flöde för de medföljande M25-fläktarna.

mot_08.jpg

Installation av raditor eller fläktar ser tämligen väldigt enkelt ut, med gott om utskärningar för att fästa längs med hela chassits övre del.

Med utsidan avhandlad är det dags att lyfta av glaspanelen och ta mig en närmare titt på vad insidan har att visa upp. Blicken dras direkt mot mellangolvet i chassit, där finns ett extra hål som jag inte är van vid att se, nästan rätt i mitten. Det är en utskärning som jag misstänker är gjord för att dra igenom strömkablar till grafikkortet, en teori som jag helt klart kommer att sätta på prov när det är dags att bygga en mer komplett maskin.

Överlag ser det ut att finnas gott om utrymme för att göra just det; bygga en dator. Det finns rikligt om plats mellan där moderkortet kommer att sitta och eventuella radiatorer. Avslutningsvis ser jag att det även infinner sig stöd för MSI Project Zero och ASUS BTF-koncepten, det vill säga moderkort med kontakter och anslutningar på moderkortets bakre sida. Övergripande upplever jag att det rör sig om ett genomtänkt chassi.

mot_09.jpg

Fin fördragen kabeldragning när det kommer till de förinstallerade fläktarna.

mot_10.jpg

En närmare titt på fördragning och hålen i mellanplåten.

mot_11.jpg

Fästplatta för SSD-enheter, lossas enkelt med en ensam tumskruv.

mot_12.jpg

Hårddiskburen i botten sitter också med en ensam tumskruv, tas enkelt bort om den inte önskas.

Baksidan gör mig inte heller besviken; utrymmet är väl tilltaget när det kommer till kabelhantering. De förinstallerade fläktarna är även dessa snyggt fördragna. När det kommer till lagringsmöjligheter finns det två hårddiskvaggor: en större plåtbit på baksidan för 2,5-tums diskar, samt en vagga för större 3,5-tums diskar på samma våningsplan som nätaggregatet kommer att placeras. Båda dessa kan enkelt lossas med en ensam tumskruv på respektive.

Att bygga dator i Phanteks XT

Det är nu dags att bygga en dator i Phanteks XT Pro Ultra, en process jag misstänker kommer att gå väldigt smidigt till tack vare de väl tilltagna innerdimensionerna och de välplacerade genomstickshålen för kabeldragning.

bygg_01.jpg

Gott om utrymme för nätaggregat och tillhörande kablar.

Bygg_02.jpg

Moderkort och kylanordning lyfts med enkelhet på plats.

Bygg_04.jpg

Perfekt litet hål för att dra upp strömkablar till grafikkortet.

bygg_05.jpg

Grafikkortets radiator har mer än tillräckligt med spelrum att fästas i chassit övre del.

bygg_07.jpg

Inga problem att få till en bra kabeldragning.

Jag börjar med att lyfta in nätaggregatet och installera det kablage som kommer att behövas för resterande komponenter. Med allt det på plats ser jag att det finns väldigt mycket utrymme kvar i chassits källare, och jag kan med enkelhet få plats med HDD-vaggan igen om så önskas. Moderkortet är en minst lika sömlös process; det är bara att lägga in det och skruva i skruvarna, ingen som helst trassel.

Det krävdes däremot lite mer vilja för att få igenom 12VHPWR-kontakten, men detta är egentligen tack vare att jag använder mig av en 3 × 8 pins-adapter. Detta skulle jag kalla ett nischat scenario, och något självförvållat dessutom då jag likväl kunde ha separerat adaptern från nätaggregatets kablar innan jag började trycka igenom hela ekipaget. Det sista att göra blir att installera grafikkortet med tillhörande radiator och städa upp kabeldragningen.

bygg_06.jpg

Allt på plats, snabbt och enkelt.

bygg_08.jpg

Mycket RGB-belysning med gott om expansionsmöjlighet kvar.

bygg_09.jpg

Ett stilrent och samtidigt lekfullt bygge utan krångel.

Voilà; en färdig dator. Hela processen, bortsett från att dokumentera händelseförloppet, uppskattar jag till maximalt tjugo minuter. Detta från det att jag paketerade upp chassit till det att ett färdigt system stod framför mig. Det ska sägas att jag redan hade kylare, arbetsminne och SSD-enheter monterade på moderkortet, poängen är dock att det är supersmidigt att bygga en dator i Phanteks XT Pro Ultra.

Utöver att vara ett praktiskt chassi kan jag anse att det är rätt snyggt också. Det är inte något överdrivet glamouröst, men även simplicitet har sin charm. RGB-belysningen från de medföljande Phanteks M25-fläktarna har inga problem att tränga igenom mesh-nätet på framsidan och kastar en mjuk ljusspridning över chassits främre yta. Om jag ska ge någon form av kritik är det för avsaknaden av integrerad grafikkortshållare och gummibustningar för kabeldragningshålen.

Sammanfattning

Phanteks XT Pro Ultra utmärker sig inte särskilt vid ett första ögonkast. Det handlar om en svart låda med mesh-klädd framsida och en stor glaspanel för att stolt visa upp sitt bygge. Det finns gott om plats för upp till 360 mm-radiator både i topp- och framkant, och just Ultra-varianten jag klämt på idag kommer med fyra stycken inkluderade Phanteks M25 A-RGB-fläktar samt en styrkontroller.

Samman_02.jpg

Goda ventiliationsmöjligheter, tyvärr inget dammfilter i framkant.

Byggkvaliteten känns okej, där det enda som flexar lite är mellanväggen där moderkortet skruvas in. Dock är det inte något jag kommer dra av nämnvärda poäng för. Anledningen till denna ökade flexibilitet kommer tack vare alla utskurna hål för kabeldragning och kompatibilitet för MSI Project Zero samt ASUS BTF – båda tekniker för att installera diverse kabelanslutningar på baksidan av ett moderkort. Dammfilter sitter förinstallerat i botten och toppen, där sistnämnda använder sig av magnetremsa. Tyvärr sitter det inte något dammfilter i framkant.

Phanteks XT Pro Ultra erbjuder ett stort urval när det kommer till installationsmöjligheter, och det är enligt mig ett genomtänkt chassi. Det finns gott om utrymme att rymma de allra flesta komponenter på marknaden, och saker som 2,5-tums och 3,5-tums lagringsvaggor lossas eller installeras smidigt med en ensam tumskruv på respektive. Den förinstallerade kabeldragningen är även väl gjord och kräver inte någon handpåläggning för att städa upp.

Samman_01.jpg

Phanteks XT Pro Ultra erbjuder gott om utrymme, där de allra flesta komponenter ryms med enkelhet.

Trots sin initiala simplicitet och avsaknad av utstickande detaljer är det inga större problem att få till ett snyggt bygge. En byggprocess på knappa tjugo minuter och jag har lyckats knåpa ihop något jag inte skulle skämmas för att ha som en central uppvisningsdel i kontorsutrymmet. Jag har ärligt talat inget större klagomål att framföra, det är helt enkelt en bra produkt i de allra flesta hänseenden.

Sammantaget anser jag att Phanteks XT Pro Ultra är prisvärt. Det är enkelt att bygga i, inkluderar gott om RGB-fläktar samt erbjuder en framtidssäker plattform med väl tilltagna expansions- och kylningsmöjligheter. Även om chassit inte är perfekt har jag svårt att klanka ned alltför mycket på det, just på grund av att det säljs till ett mycket konkurrenskraftigt pris om 949 kronor.

Positivt:

  • Gott om luftflöde

  • Lätt att bygga i

  • Fyra inkluderade A-RGB-fläktar

  • Konkurrenskraftigt pris

Negativt:

  • Saknar dammfilter i framkant

  • Inget gummi till kabeldragningshålen

  • Ingen inbyggd hållare för grafikkort

Phanteks XT Pro Ultra finns tillgänglig hos flera svenska återförsäljare till det rekommenderade priset om 949. Pro Ultra-varianten finns även tillgänglig i vitt utförande, samt vanliga Pro utan RGB-fläktar.