Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Första moderkortet med EFI

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dinoman
Det är ingen fix, det är ett nytänk.

Hade folk inte letat efter nya infallsvinklar på redan fungerande produkter så hade vi levt kvar i stenåldern.

if ($saken=="ny")
$saken=bra;

Visa signatur

Space, the final frontier

It's not what you've got, it's how you use it, som gamle Ray Stevens sa.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KimTjik
Inte för att jag förstår vad du vill säga, men om vi frånser fördelarna med dess oberoende av CPU arkitektur, så finns här ändå en hake. EFI:s design innebär att det kan vägra släppa över viss kontroll av hårdvara till operativsystemet.

Förstår att du inte förstår när du inte förstår att arkitekturoberoende innebär att operativet inte kan ha oinskränkt kontroll över hårdvaran - är det så svårt att förstå?
Däremot har man från operativet oinsränkt kontroll över EFI och behöver inte vara löjligt nojjig och naiv…

Visa signatur

Me fail english, thats unpossible!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thallid
if ($saken=="ny")
$saken=bra;

isItGood :: String -> Bool
isItGood _
| EFI == True
| BIOS == False

Visa signatur

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Permalänk
Medlem

Ååhh....nu kan jag bara inte hålla mig längre!
Detta med grafiska menyer och musstyrning INTE NÅGOT NYTT!

<b>Året var 1992:</b>
Jag byggde ihop min första (PC-)speldator, en 486SX 25Mhz, 4Mb minne och 120Mb hårddisk. Samt ett sk "multimediapaket" bestående av ett SoundBlaster 16 + CD-ROM, slutgaggat om det nu.

Nåja, denna dator hade ett BIOS som var just musstyrt och såg helt annorlunda ut jämfört med vanliga BIOS.

En fin funktion på BIOS:et var att man faktiskt kunde <b>Partitionera</b> och t.om <b>Formatera</b> hårddisken i BIOS, dessutom fanns det en inbyggd typ av <b>Scandisk</b>.

Vad moderkortet hette eller vilket BIOS det var, minns jag tyvärr inte. Dock har jag under många år tänk tillbaka på detta BIOS, kanske inte för att jag saknar funktionera direkt, utan snarare att det gick att få till det redan då, så varför har ingen fortsatt att utveckla det?

Anledningen att det hamnat i fokus igen torde vara att det mesta redan gjorts. Det finns snart inte många argument kvar till att tillverka och sälja nya moderkort, än mindre utveckla (nu får jag väl fan för det här). Svaret borde alltså vara att; Lura på oss konsumenter ännu mer skit som vi tror att vi inte kan leva utan.

Som OT (eller bonus) kan jag även tala om att jag överklockade processorn till 40Mhz, fungerade utmärkt. Det enda som behövdes för att få den stabil var att montera en kylfläns....Jaa, det är sant, på den tiden satt det inte ens några kylflänsar...någonstans, men det är en annan historia.

Permalänk
Medlem

Jag har googlat runt lite på detta men blir inte klokare.

Kan någon förklara den faktiska skillnaden på EFI och BIOS om vi skiter i GUI.

Vad gör EFI för HAL som inte BIOS klarar?

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av joeghurt
jahapp, snart behöver vi inte operativsystem längre...

Något jag tycker vi ska sträva efter.

Permalänk
Avstängd

Jag är med KimTjik i frågan. Byt inte ut bara för att bytas ut, byt för att förbättra för användaren.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lastninj4
vi pratar inte andra system i den här tråden... vi pratar om den klassiska pc'n (ibm pc kompatibla) som lever än idag trots alla påfund... det är det det har handlat om hela tiden.

Det påverkar alltså? Menar du att du köper att andra system har något som inte är bios? I så fall borde steget inte vara så långt till att inse att efi inte heller är bios.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tva
Förstår att du inte förstår när du inte förstår att arkitekturoberoende innebär att operativet inte kan ha oinskränkt kontroll över hårdvaran - är det så svårt att förstå?
Däremot har man från operativet oinsränkt kontroll över EFI och behöver inte vara löjligt nojjig och naiv…

Arkitekturoberoende har inget med din slutsats att göra. EFI används redan och förändrar i grunden inte hur processen fungerar. Sedan när har ett operativsystem haft "oinskränkt kontroll"? Inte alls mig veterligen. Viss funktionalitet är helt beroende av run time services.

Du får gärna utveckla och förklara hur operativsystemet har oinskränkt kontroll över EFI, något som i så fall tycks tala emot TCG EFI specifikationerna. TPM är naturligtvis en het potatis och de analyser som finns är ofta motsägande; å ena sidan menar de lugnande rösterna att specifikationen - alltså ett stycke papper - i sig inte tillåter att det används i fel syfte (detta beror i och för sig också på vems syften som prioriteras), men å andra sidan erkänns i lika vaga ordalag att TPM potentiellt skulle kunna styra operativsystemets funktionalitet. Det finns studier av bl a IBM och andra, och det mesta är relativt luddigt. Jag skulle gissa att det är en fråga om förtroende. Med historien som bakgrund hur mycket förtroende är detta värt? Jag ska inte påstå att jag vet svaret.

Men för att upprepa en fråga: vilken grund har du för att påstå att operativsystemet har oinskränkt kontroll över EFI (UEFI)?

Permalänk
Medlem

förstöra nått så orginellt? ne, usch. gamla BIOS är vackrare.

Visa signatur

Ursprungligen inskrivet av Galna_Dvärgen ... i begynnelsen skapade inet fri frakt för sweclockersmedlemmar och såg att det var gott.

Permalänk
Hedersmedlem

Grymt, det var på tiden att gamla hederliga BIOS får sig en riktig uppdatering

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Vadå "DOS-versionen"? Vad är det som folk inte förstår med att BIOS inte är DOS, och DOS är inte BIOS? De har inte med varandra att göra, förutom att DOS utnyttjar BIOS-interrupterna för systemanrop, t.ex. till disk.

Skilja kan de nog, men de har valt att kalla gränssnittet för DOS, just för att DOS använder ett teckenbaserat gränssnit precis som alla(?) gränssnitt för BIOS? De skulle lika gärna kunnat kalla det Linux eller Command promt, men de förknippar det inte med det.

Så även om det låter helt fel för dig som har full koll på alla termer så gör det inte det för många andra här. Men jag förstår dig men jag tror inte du kommer lyckas lära upp alla här inne Så BIOS kommer förbli DOS-liknande

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dinoman
Jag klickade på länken... OMG... O.O

Leder ingenstans

Visa signatur

Arch Linux - i5 12500@4.75GHz - Asrock B760M PG Riptide - 32GB DDR5 6000MHz - RTX 2070 Super - 1TB SN770 - 1TB SN550 - U32PWQU 4K
Dell Latitude 7400 2 in 1 - Arch Linux - i5 8265u

Permalänk
Medlem

vad massa larv...
Skiter väl i om man kan ha 32bitars upplösning, 11 olika språk och navigera med en mus
allt som var "bättre" är "Andra stora nyheter är att EFI kan kommunicera med datorns komponenter på ett sätt som BIOS aldrig klarade av. Detta medför att man kan uppdatera moderkorts mjukvara (precis som en BIOS-uppdatering) direkt inifrån gränssnittet då det finns möjlighet att ansluta till internet utan hjälp av ett riktigt operativsystem."

sen var det bara overkill

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lastninj4
wikipedia verkar ganska säkra på den punkten, men ja antar att det är en tolkningsfråga

Och wikipedia är ju alltid en världssanning. Specifikationen å andra sidan verkar ju verkligen inte alls uttrycka sig som att EFI skulle vara en "slags BIOS".

s. 4:
"The interfaces and structures in the specification are designed to reduce the burden of an initial implementation as much as possible. While care has been taken to ensure that appropriate abstractions are maintained in the interfaces themselves, the design also ensures that reuse of BIOS code to implement the interfaces is possible with a minimum of additional coding effort."

Du ser hur de uttrycker sig där; som att BIOS är ett annat system.

EFI har till viss del samma funktioner som BIOS, men det är INTE BIOS.

Från "The UEFI Primer":

"How does UEFI relate to BIOS?

UEFI works to standardize two primary functions of the PC Basic Input/Output System (BIOS): firmware-to-OS interface and platform initialization. The UEFI Specification Working Group (USWG) creates the UEFI specification, describing a firmware-to-OS interface analogous to BIOS software interrupts and the BIOS data area (BDA)."

Där har du det, svart på vitt. Vissa delar av EFI är liknande de i BIOS, men det är inte så att de har bakat in hela BIOS i EFI på något sätt. EFI är ett eget separat system.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Det påverkar alltså? Menar du att du köper att andra system har något som inte är bios?

nä, ja köper det inte... ja tillverkar o exporterar det på din beställning till dej istället

Citat:

I så fall borde steget inte vara så långt till att inse att efi inte heller är bios.

per wikis definition beskrivs det att bioset är firmware koden som körs när en PC startas.

Citat:

från Wikipedia
BIOS in part refers to the firmware code run by a PC when first powered on, which is a type of boot loader. The primary function of the BIOS is to identify and initialize system component hardware (such as the video display card, hard disk, and floppy).

eftersom EFI-BIOSet uppfyller det kravet och dom andra, som sats som definition för BIOS, så är EFI-BIOSet ett BIOS...

du kan fortsätta tjata om motsatsen om du vill. än så länge har du bara kommit med argument som kan gämföras med det tidigare exemplet som drogs att en bil inte skulle vara en bil bara för att den blivit multimedia utrustad.

kan du stå för att en definition är en definition eller vill du sjunka lägre än du redan gjort??? steget är nog inte så långt till att förstå att EFI-BIOSet trots allt är ett BIOS

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lastninj4
kan du stå för att en definition är en definition eller vill du sjunka lägre än du redan gjort??? steget är nog inte så långt till att förstå att EFI-BIOSet trots allt är ett BIOS

Det är ingen definition, det är en tillverkares (IBMs) namn på en systemkomponent. Om man fortsätter läsa där du slutade kommer följande:

"The primary function of the BIOS is to identify and initialize system component hardware (such as the video display card, hard disk, and floppy). This is to prepare the machine into a known low capability state, so other software programs stored on various media can load, execute, and assume control of the PC.[3] This process is known as booting, or booting up, which is short for bootstrapping. Among other classes of computers, the generic terms boot monitor, boot loader or boot ROM were commonly used. Some Sun and Macintosh PowerPC computers used Open Firmware for this purpose."

Vad är då Open Firmware, som tydligen kan användas istället för bios, för något?

Vad har jag för övrigt gjort för att sjunka, i synnerhet lågt?
Läs även Nemcues inlägg ovan.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Det är ingen definition, det är en tillverkares (IBMs) namn på en systemkomponent. Om man fortsätter läsa där du slutade kommer följande:

"The primary function of the BIOS is to identify and initialize system component hardware (such as the video display card, hard disk, and floppy). This is to prepare the machine into a known low capability state, so other software programs stored on various media can load, execute, and assume control of the PC.[3] This process is known as booting, or booting up, which is short for bootstrapping. Among other classes of computers, the generic terms boot monitor, boot loader or boot ROM were commonly used. Some Sun and Macintosh PowerPC computers used Open Firmware for this purpose."

Vad är då Open Firmware, som tydligen kan användas istället för bios, för något?

Läs även Nemcues inlägg ovan.

återigen så är det andra system, IBM skapade det som idag i folkmun kallas PC (IBM PC kompatibla) om än luddigt må vara... och dom har sattit definitionen för vad BIOS är för IBM PC kompatibla. eftersom EFI-BIOSet uppfyller definitionens förutsättningar så är det ett BIOS.

Citat:

Vad har jag för övrigt gjort för att sjunka, i synnerhet lågt?

du har bara presenterat förvrängningar för att undgå parallelen till exemplena kring bil och mobiltelefon. argumenten är därför fortfarande lika giltiga men det låtsas du inte om.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mr_Lazy
vad massa larv...
Skiter väl i om man kan ha 32bitars upplösning, 11 olika språk och navigera med en mus
allt som var "bättre" är "Andra stora nyheter är att EFI kan kommunicera med datorns komponenter på ett sätt som BIOS aldrig klarade av. Detta medför att man kan uppdatera moderkorts mjukvara (precis som en BIOS-uppdatering) direkt inifrån gränssnittet då det finns möjlighet att ansluta till internet utan hjälp av ett riktigt operativsystem."

sen var det bara overkill

Varför ska man ha kamera och musik i mobilen, den är ju till för att ringa med.

Visa signatur

Fuck fruit! Sitting around being all smug on trees and in pies.
En vänlig liten puff blev en hatisk knuff.
Keso är köttfärs gjord på mumintroll.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lastninj4
återigen så är det andra system, IBM skapade det som idag i folkmun kallas PC (IBM PC kompatibla) om än luddigt må vara... och dom har sattit definitionen för vad BIOS är för IBM PC kompatibla. eftersom EFI-BIOSet uppfyller definitionens förutsättningar så är det ett BIOS.

Precis, IBM skapade ett system och kallade det för bios. Du erkänner själv att det inte är något samlingsbegrepp genom att inte tillåta andra varianter som gör liknande saker, till exempel Open Firmware (eller EFI). Nu har man tagit en av dessa andra system (EFI) och placerat det på en pc. Simsalabim, en pc utan bios.

Dina bil- och telefonexempel har jag låtit bli då de snarare representerar uppgraderingar av redan existerande produkter. Efi har inget gemensamt med bios, förutom att det kan utföra ungefär samma sysslor. Jag har istället presenterat bättre liknelser, till exempel ford-fordar mot volvo-fordar eller dvdcd-skivor mot cd-cdskivor.

På samma sätt som en pc har bios står det förmodligen i samma manual att den kör dos (disk operating system). Alltså är alla operativsystem som kan köras på en pc egentligen dos. Tänka sig.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Precis, IBM skapade ett system och kallade det för bios. Du erkänner själv att det inte är något samlingsbegrepp genom att inte tillåta andra varianter som gör liknande saker, till exempel Open Firmware (eller EFI). Nu har man tagit en av dessa andra system (EFI) och placerat det på en pc. Simsalabim, en pc utan bios.

IBM definerade det som idag i folkmun kallas PC, och dom definerade även samlingsbegreppet BIOS vilket EFI-BIOSet faller under. så det finns inga andra varianter - möjligtvis utbyggnader, vilket du redan insett men envist förnekar.

Citat:

Dina bil- och telefonexempel har jag låtit bli då de snarare representerar uppgraderingar av redan existerande produkter. Efi har inget gemensamt med bios, förutom att det kan utföra ungefär samma sysslor. Jag har istället presenterat bättre liknelser, till exempel ford-fordar mot volvo-fordar eller dvdcd-skivor mot cd-cdskivor.

inget gemensamt med bios? du drar dej inte för lögner heller som sagt var.
du har presenterat dina förvrängningar ja, o det är klart du tycker dom är bättre. med dina förvrängningar har du iaf visat att du undermedvetet erkänt att EFI-BIOSet är ett BIOS.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lastninj4
IBM definerade det som idag i folkmun kallas PC, och dom definerade även samlingsbegreppet BIOS vilket EFI-BIOSet faller under. så det finns inga andra varianter - möjligtvis utbyggnader, vilket du redan insett men envist förnekar.
inget gemensamt med bios? du drar dej inte för lögner heller som sagt var.
du har presenterat dina förvrängningar ja, o det är klart du tycker dom är bättre. med dina förvrängningar har du iaf visat att du underförstått håller med om att EFI-BIOSet är ett BIOS.

Vad var firmwares innan BIOS? Vad hade Apples datorer innan IBM skapade sin PC?
BIOS är inget samlingsnamn. Det är vad det är. Windows är windows. Linux är inte Linux Windows.

Min dvdspelare har en firmware, det är en "dator", men den har ingen BIOS.
Min Powerbook har Openfirmware, men den har ingen bios.
Min imac har EFI, men den har ingen bios.

BIOS är en skapalse av IBM som sedan compaq reverse enigeerade och resten av pc-marknaden tog efter och byggde vidare på.
Men alla firmwares är inte en BIOS. Men BIOS är en firmware.

Permalänk

linux är ett samlingsnamn då det finns olika varianter på det. bara för att en gammal version inte har stöd för drivrutiner o det ena o det andra så är det ändå linux.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lastninj4
linux är ett samlingsnamn.

Linux är en kärna.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag förstår inte riktigt vad ni käbblar om, och en sak som jag än mindre förstår är varför lastninj4 tvunget ska ha EFI till att vara en typ av BIOS. OK låt oss göra det enkelt:

- BIOS, OpenFirmware, EFI (UEFI), Coreboot (tidigare känt som LinuxBIOS) katalogiseras alla under samlingsbegreppet firmware

En gång till: samlingsbegreppet är inte BIOS utan FIRMWARE (eller ännu mer korrekt uttryckt: ett gränssnitt för plattformens firmware).

BIOS var utvecklat av IBM utifrån de behov DOS hade i förhållande till PC. Någon typ av standardiserad firmware behövdes för att sköta kommunikationen mellan hårdvaruplattformen och operativsytemet. BIOS är begränsat till Intel 8086 standarden, vilket gör att det egentligen inte kan initiera nuvarande hårdvara på rätt sätt utan detta görs genom att hårdvaran låtsas följa den gamla Intel 8086 standarden. Efter initiering så ger den också support åt operativsystemets bootprocess, efter det så har i praktiken BIOS gjort sitt. BIOS, förutom till viss del video BIOS support, kan inte heller köra run time services.

Vi är nu liksom lite förbi DOS och nuvarande operativsystem skulle dra nytta av ett firmware som utan emulering kan ge support åt dagens hårdvara, må det vara EFI, OpenFirmware eller Coreboot. Tanken med EFI är t ex att det ska köras i samma antal bitar som operativsystemet (ett flertal skulle kunna stödjas samtidigt men i så fall blir firmware bilden avsevärt större), det är modulärt för att kunna inkludera drivrutinsmoduler som direkt stödjer dagens hårdvara och på så sätt initiera dem innan operativsystemet tar vid. EFI kan även ge run time service support på ett flertal sätt (det är här jag har invändningar med tanke på TPM).

Jag har specifikationen för UEFI 2.1 men de är på hela 1700 sidor, så det skulle ta lång tid att gå igenom alla detaljer. Dock kan konstateras att OpenFirmware kan göra allt som UEFI kan, men på ett klart lättförståeligare sätt för utvecklarna av drivrutiner. Enda skillnaden är att OpenFirmware inte stödjer TPM, men det är ett medvetet val av utvecklarna (enkelt uttryckt: de anser inte att detta ska tvingas på användarna ifall de inte själva så önskar).

Edit: såg inte att Sidde redan gett sig in på frågan, men detta kompletterar kanske en aning.

Permalänk

EFI-BIOSet är intressant ja. det stämmer oxå bra att BIOS är underkategorin (samlingsgrupp) till system-firmware för "PC" plattformen. IBM har sattit definitionerna för den plattformen dom själva skapat och därmed vad som defineras som BIOS.
ja har redan yttrat mej om de övriga som nu skrivits, i tidigare inlägg.

och som ja tidigare respektfullt skrev så tänker ja inte fortsätta skriva om det inte stimulerar den ja skrev till från början vilket det tydligen ändå har gjort eftersom han ville att ja skulle fortsätta skriva, så ja är nöjd på den punkten... men i övrigt, eftersom andra tydligen inte blir stimulerade av det ja skriver och ja tidigare uppgav att ja inte tänker fortsätta om andra stör sej, och ja redan egentligen redan kommenterat mer än behövligt även för eventuellt kommande kommentarer o frågor så sätter ja en slutgiltig punkt för mej med det här inlägget...

skriv gärna nått om ni känner för det om hur ja nu "skulle" ha flytt diskussionen, eller liknande

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fire_Ice
Om man ska använda musen i "bios" så är det ju bara att:
Klicka upp processorn!

www.sweclickers.com

Ja den länken var ju intressant, diskuterar man EFI där?

Visa signatur

AMD Phenom II 955BE x4 @3.61GHz|SamSung 2 x 500GB 7200 RPM|Asus M4A79T Deluxe|4GB OCZ Black Edition 12800@1600MHz|Sapphire HD5870 1GB RAM|OS varierar, men mest Win XP x64

Permalänk
Medlem

Trevligt! Då vill jag ha ett EFI med grejer som till exempel ingår i Ultimate Boot CD och kanske Samba om man skall ha en liten filserver.

Visa signatur
Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KejsarenAfSodom
Jag ser inte meningen, mer än att det är... snyggt?

Kan någon förklara exakt vilka fördelar jämfört med dos som finns med detta, rent tekniskt och överklockningsmässigt?

lättare att överklocka?
lättare för vanliga "svensson"
jag vet inte men jag får hoppas att det blir lättare för vanliga personer att hitta till överklockning å andra funktioner dom vill ha avstängda så man slipper gå igenom en jävla 500sidors bok med dom eller nåt

Visa signatur

nuvarande dator: Asus ROG STRIX Z370-E GAMING, Intel i7 8700k 4,7Ghz, Corsair 32gb3200mhz, ASUS RTX 2070 STRIX Gaming OC

Permalänk
Medlem

mycket coolare med dos, känns mer oldschool ;D

Visa signatur

Antec P182,AMD 64 X2 4600+ @2,73 ghz, Noctua NH-U12F, 2GB DDR2 667@804 Mhz 4-4-4-4-12-2T, ATI HD4870 512 MB ,Gigabyte S4. Samsung Spinpoint 400GB , Samsung Spinpoint 1TB.