Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Förbättringar i Windows 8 och 8.1

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2007

Förbättringar i Windows 8 och 8.1

Den här tråden startade jag för att många undrade vad det var som var nytt i den senaste versionen av Windows (Windows 8 på den tiden). Från början var det en lista med 20 punkter men har allt eftersom uppdaterats med fler nyheter och den beskriver nu många av förbättringarna mellan Windows 7 och Windows 10. För att man ska förstå vad som är bättre i Windows 10 är det viktigt att även känna till alla nyheter i Windows 8 och 8.1. Vad som faktiskt är bättre eller inte är självklart individuellt, alla tycker inte likadant. Alla förändringar och förbättringar i Windows är självklart inte med i den här listan, det skulle aldrig få plats. Jag har istället valt ut de som jag tycker är relevanta för mig och för oss på Sweclockers forum.

1. Snabbare, snabbare, snabbare

Windows 8 är märkbart snabbare än Windows 7 på en rad olika sätt. Det installerar snabbare, det startar snabbare, det har bättre spelprestanda (se punkt 95) och det känns rappare när man använder det m.m. Att det känns rappare även på en mekanisk hårddisk är något som Emil och Jonas har noterat i sina videos om Windows 8. Det finns en ny funktion i Windows 8 som Microsoft kallar för "fast startup". Den fungerar som så att när du stänger av datorn stängs alla program och du loggas ut, sen sparas Windowskärnan ner på disk. När datorn startar upp igen laddas det snabbt in i minnet och datorn beter sig som om den vore kallstartad. Man har lagt till stöd för flera CPU-kärnor i Windows 8 vid inläsning av hibernation data vilket medför ökad prestanda. Värt att notera är att "fast startup" endast aktiveras om du stänger av datorn först, inte om du startar om datorn. Även utan "fast startup" startar Windows 8 markant snabbare än Windows 7. Min personliga uppfattning är att det generellt är större prestandaskillnad mellan Windows 8 och Windows 7 än vad det är mellan Windows 7 och Windows Vista.

Min bärbara ASUS UX31 startar på sex sekunder. Med Windows 7 startar den på sjutton sekunder. Så här stor skillnad tror jag inte att alla kommer uppleva men just min datormodell mår verkligen bra av Windows 8.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/08/delivering-fast...

2. Stöd för mer RAM
Windows 7 Starter 2GB -----------------------------------> Windows 8 128GB
Windows 7 Home Basic 8GB ------------------------------> Windows 8 128GB
Windows 7 Home Premium 16GB ------------------------> Windows 8 128GB
Windows 7 Professional/Enterprise/Ultimate 192GB ---> Windows 8 Pro/Enterprise 512GB

Detta gäller förstås för 64bit versioner, för 32bit är det fortfarande max 4GB som gäller.
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_8_editions

3. Windows Store (uppdaterad i punkt 65)
Via Windows Store är tanken att man enkelt, säkert och lagligt ska kunna ladda hem spel och program. De flesta programmen är gratis men en del kostar pengar. Windows Store innehåller nya Windows 8-appar, men även länkar till traditionella skrivbordsprogram. Appar som installeras från Windows Store lämnar inte några spår efter sig när man avinstallerar dem. Alla Windows 8 appar (även de förinstallerade) är väldigt enkla att avinstallera om man vill, högerklicka på appen och välj avinstallera.
http://blogs.msdn.com/b/windowsstore/archive/2012/01/20/desig...

4. Enklare och snabbare installation

Installation är generellt snabbare, det gäller speciellt om man gör en extremt tung uppgradering med miljoner filer och ett hundratal program vilket bilden ovan visar. Det är möjligt att köpa Windows 8 på webben och installera direkt, utan USB-sticka eller DVD-skiva. I och med en förbättrad komprimeringsteknik (28% bättre jämfört med Windows 7) blir nedladdningen inte onödigt stor. Du kan också välja att göra en bootbar USB eller DVD, utan extra verktyg som "Windows 7 USB/DVD tool". Man har bakat in uppgraderingsassitenten och filöverföraren i installationen vilket medför att du får en rapport om vad som är kompatibelt. Webbinstallation innebär också att Microsoft inkluderar CD-nyckeln automatiskt i installationen, du behöver alltså inte skriva in någon 25-siffrig nyckel för att fortsätta installationen med denna metod. Datortillverkare har möjlighet att spara licensnyckeln i datorns firmware istället för på en klisterlapp på datorn vilket gör att man kan formatera och installera på nytt och då automatiskt bli aktiverad igen.

Om du uppgraderar från Windows 7 har du tre val. "Behåll ingenting" är samma som en ren installation där allt tas bort. "Behåll personliga filer" låter alla dina dokument och filer vara kvar men rensar allt annat. "Behåll Windows-inställningar, personliga filer och appar" innebär att ingenting försvinner när du uppgraderar.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/11/21/improving-the-s...

5. Inloggning med ett Microsoft-konto och synkronisering av inställningar
Om du använt Windows Live, Hotmail/Outlook.com, Xbox LIVE, Onedrive eller Windows Phone tidigare har du redan ett Microsoft-konto. Du kan då logga in med detta i Windows 8. Loggar du in med en Hotmailadress får du automatiskt upp alla mail i den medföljande mailappen. Saknar du ett Microsoft-konto så kan du skapa det i Windows 8 och koppla till vilken e-postadress som helst. Att logga in med en Gmail-adress i Windows 8 är med andra ord inga problem (du har då två lösenord kopplat till samma e-postadress, ett för gmail och ett för Microsoft-kontot).

Loggar du in med ett Microsoft-konto går det att få skrivbordsteman, bakgrundsbilder, låsskärmen, användarkontots bild, lösenord från webbsidor och trådlösa nätverk, hemgruppinställningar, Windows 8-appars inställningar, surfhistorik, favoriter m.m. synkroniserade till alla datorer som du loggar in på automatiskt. I och med att informationen sparas i molnet är det möjligt att ominstallera datorn och behålla inställningarna. Har man en Windows Phone synkroniseras även bilder/kontakter automatiskt mellan PC och telefon. Två exempel på skrivbordsinställningar som kan synkroniseras är kryssrutan för att visa filändelser och om man valt att minimera eller expandera ribbons-gränssnittet i utforskaren. Standardinställningen är att synkronisera allt men du kan stänga av det helt eller individuellt. Det är fortfarande möjligt att logga in med ett lokalt konto precis som i Windows 7, men då sker förstås ingen synkronisering alls. Det är ett krav att logga in med ett Microsoftkonto för att kunna komma åt Windows Store och alla dessa appar. Man får också 7GB utrymme i Onedrive med ett Microsoftkonto. Säkerheten för Microsoftkonton har nyligen förbättrats med möjligheten att se varifrån man senaste loggade in, ändrade lösenord m.m. Möjligheten att skapa en återställningskod för kontot har lagts till. Det går nu även att ställa in till vilken epost-adress eller mobilnummer som en notifiering skickas om någon försöker ta över kontot.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/26/signing-in-to-w...
http://blogs.technet.com/b/microsoft_blog/archive/2013/12/09/...

6. Förenklat och utökat språkstöd
För att kunna byta visningsspråk i Windows 7 krävdes version Enterprise eller Ultimate. Man behöver inte längre bry sig om språk vid köptillfället eftersom att det är gratis att ladda hem och byta till vilket språk som helst i alla versioner av Windows 8. Windows 8 stödjer 14 fler språk än Windows 7 och är därmed uppe i 109 språk. I Windows 7 fanns vissa språk i Windows Update, andra på webbsidan Microsoft Download Center. Nu är allt samlat på ett och samma ställe i kontrollpanelen. Därmed slipper man 35 tillgängliga språk-nedladdningar i Windows Update blandat med vanliga uppdateringar. Man kan nu enkelt växla mellan visningsspråk för samma användare.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/21/using-the-langu...

7. Inbyggt antimalware och antivirus (uppdaterad i punkt 81)
Windows Defender i Windows 7 är endast antimalware. Windows Defender i Windows 8 är antimalware och antivirus. Det liknar med andra ord en optimerad version av Microsoft Security Essentials. Är man nöjd med det behöver man inte lägga in antivirus det första man gör när man installerar datorn. Denna version har optimerats så att den använder 75% mindre processorkraft under uppstart, diskskrivningar har minskat med 50MB och minnesanvändningen har minskat med ca 100MB. Detta innebär i sin tur att den använder mindre energi och det gör att batteritiden blir längre. Windows Defender inaktiveras automatiskt om du installerar antivirus från tredjepart och aktiveras igen om du avinstallerar det.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/15/protecting-you-...

8. Lagra filer på internet med Onedrive
Det finns en Onedrive App förinstallerad i Windows 8. Onedrive ger åtkomst till gratis utrymme på internet att lagra dokument/bilder som du sedan kan komma åt från vilken dator som helst. Klienter finns för Android, iOS, Windows och förstås på webben www.onedrive.com. Dropbox finns nu som alternativ i Windows Store.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/20/connecting-your...

9. Längre batteritid

Det är mycket viktigt att enheter har bra batteritid eftersom att 75% av alla PC som säljs idag är batteridrivna. De nya Windows Store apparna pausas direkt när de inte är synliga för användaren vilket sparar systemresurser och ger bättre batteritid. Windows 8 är effektivare genom att kunna köra datorn på tomgång längre tid i jämförelse med Windows 7 vilket gör att bland annat processorn kan gå ner i ett djupare strömsparläge. Man har byggt ett ramverk för att utnyttja enheters strömsparläge på bästa sätt.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/11/08/building-a-powe...

10. Förbättrad aktivitetshanterare

Aktivitetshanteraren har ett helt nytt utseende med nya grafer som visar status för vad som händer på datorn. Den visar nu även vilka program som startar samtidigt som Windows. Visar mer överskådligt när man har många (64+) logiska processorer m.m. Tydligare namn så som "Print driver host for applications" istället för tidigare “splwow64.exe”. Man kan förstås lägga till en kolumn för att även se processens filnamn precis som förut. Tidigare låg det i regel ett gäng svchost.exe i processorlistan, dessa är nu grupperade och med tydliga namn på vad de gör.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/13/the-windows-8-t...
http://blogs.windows.com/windows/b/extremewindows/archive/201...

11. Förbättrad filkopiering

Filkopieringen är rent grafiskt mer detaljerad och går nu att pausa. Startas flera filkopieringar samtidigt så sköts det av ett fönster istället för flera. Dialogrutan som dyker upp när målmappen har samma namn som den du kopierar ifrån är mer överskådlig och enklare att förstå. Sätts datorn i sovläge under tiden som en filkopiering sker, pausas den automatiskt och du kan fortsätta när du väcker datorn. Om anslutningen bryts under tiden som en fil kopieras, pausas filkopieringen en viss tid. Utifall att Windows 8 hittar en annan nätverksanslutning så väljs den istället. Man kan alltså byta mellan WLAN och LAN-anslutning beroende på vad som är snabbast utan att man behöver börja om från början.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/23/improving-our-f...

12. Återställa datorn
Refresh/Reset PC är funktioner för att återställa Windows om man får problem med något och vill backa tillbaka. Refresh behåller dina filer, Windows 8-appar och inställningar men rensar allt annat. Reset tar bort allt och återställer din PC till ursprungsläget. Dessa funktioner är snabba och tar inte mer än 6-8 minuter att utföra. Det är även möjligt att skapa en färdig bas med kommandot recimg.exe.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/01/04/refresh-and-res...

13. Montering av ISO och VHD-filer
Det finns nu stöd för att montera ISO och VHD-filer direkt i filutforskaren genom att dubbelklicka på filen eller välja montera i menyerna. Filen dyker då upp som en enhetsbokstav, exempelvis G: i filutforskaren där du kan komma åt innehållet. VHD-filer är Microsofts filformat för virtuella datorer. För att avmontera högerklickar man på enheten och väljer mata ut.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/30/accessing-data-...

14. Hyper-V 3.0

Hyper-V följer med i Windows 8. Enkelt uttryckt kan du med Hyper-V installera exempelvis Windows 7 eller Ubuntu i ett fönster i Windows 8. Nytt i Hyper-V 3.0 är stöd för trådlösa nätverk vilket gör det användbart på bärbara datorer. Det går att flytta en virtuell maskin över nätverket till en annan dator utan att man behöver stänga av den virtuella maskinen, detta kallas Live Migration. Hyper-V 3.0 är en så kallad typ 1 hypervisor, d.v.s. den körs direkt på hårdvaran till skillnad från exempelvis VMware Workstation eller Windows Virtual PC. Hyper-V kräver minst 64bit Windows 8 Pro med en SLAT-kapabel CPU.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/07/bringing-hyper-...
http://www.sweclockers.com/forum/133-windows-8/1190329-guide-...

15. Windows RT på ARM-processor
Stöd för processortypen ARM ger möjlighet att köra Windows RT på strömsnåla enheter liknande iPad. Dessa enheter levereras med ett OS förinstallerat som inte går att byta ut. Det är inte heller möjligt att installera "gamla" skrivbordsprogram, program installeras istället ifrån Windows Store. Skrivbordsversionen av Microsoft Office 2013 (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) följer med Windows RT. Windows RT delar en mycket stor del av källkoden som Windows 8 har, vilket ger många fördelar, bland annat att båda plattformarna uppdateras på samma sätt. ARM-processorer från NVIDIA, Qualcomm och Texas Instruments kör alla mot samma Windows RT binärer, vilket är ett unikt tillvägagångssätt i branschen enligt Microsoft. En fördel med Windows RT är ett mycket högt motstånd mot alla former av skadlig kod i och med att vanliga skrivbordsapplikationer inte går att köra.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/09/building-window...

16. Mindre resursanvändning

Samma systemkrav men resurssnålare än Windows 7. Det använder bland annat mindre minne och processorkraft än Windows 7. Man har lyckats med detta genom att optimera Windows. Bland annat har man har tagit bort 13 tjänster, ändrat andra till manuell start och några till "starta vid behov".

Memory combining går igenom det som ligger i minnet och letar efter datakopior. Om den hittar kopior tar den bort dessa så att det bara finns en kopia kvar. Om en applikation försöker skriva till den borttagna kopian får applikationen en privat kopia. Allt detta sker i Windows minneshantering, osynligt för applikationerna vilket innebär att kompatibiliteten inte påverkas. Memory combining kan spara upp till flera hundra megabyte minne beroende på hur många program som är igång samtidigt.

Windows 8 har ett bättre system för att prioritera minneshantering, exempelvis söker antivirusprogram oftast igenom filer en gång vid uppstart. I Windows 7 hade detta samma prioritet som övrigt minne.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/29/running-the-con...
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/07/reducing-runtim...

17. Nytt filsystem som ersätter NTFS
Det nya filsystemet förkortas ReFS och står för Resilient FileSystem vilket betyder moståndskraftigt filsystem. Det är framför allt bättre på att skydda emot dataförluster i jämförelse med NTFS exempelvis så kallad bitrot. Windows 8 klarar bara av att läsa ReFS, möjligheten att formatera enheter till ReFS finns i Windows 8.1. ReFS är utvecklat för att fungera väl ihop med Lagringsutrymmen (Storage Spaces).
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/01/16/building-the-ne...

18. USB 3.0

USB 3.0 är upp till tio gånger snabbare än USB 2.0 och har förbättrad energihantering vilket resulterar i längre batteritid. 2015 räknar man med att alla nya datorer levereras med USB 3.0. Microsoft har skrivit om delen i Windows 8 som sköter USB-enheter från grunden med hjälp av moderna designprinciper. Den delen kallas för USB-stacken. För att inte riskera att förstöra bakåt-kompatibiliteten med tre miljarder USB-enheter är det endast USB 3.0-enheter som drivs av den nya stacken. Den stack som driver tidigare USB-enheter har gradvis uppdaterats sedan Windows 95 OSR2. Windows 7 har inte inbyggt stöd för USB 3.0 eftersom att det släpptes 2009 vilket är innan USB 3.0 standarden blev klar.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/22/building-robust...

19. Stöd för större hårddiskar
Kombinationen av UEFI firmware, GPT partitioner och LBA ger bland annat stöd för att boota på partitioner större än 2.2TB. GPT partitioner klarar volymer på upp till en miljard terrabyte och i teorin ett oändligt antal partitioner där samma begränsning för MBR var 4 primära partitioner per hårddisk. Stora sektorer (4KB) gör att dessa stora hårddiskar kan utnyttja utrymmet på ett effektivare sätt vilket kallas för Advanced format. Windows 8 är det första operativsystemet med stöd för båda typer av AF, 512e och 4K native.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/11/29/enabling-large-...

20. Windows To Go
Det finns nu möjlighet att köra Windows 8 från en USB-sticka. Om man rycker ut USB-stickan (som Windows 8 är installerat på) samtidigt som man spelar upp en video, pausas videon, och när man sätter i USB-minnet igen så fortsätter filmen. Windows To Go kräver Enterprise Edition.
http://channel9.msdn.com/events/BUILD/BUILD2011/HW-245T

21. Färre omstarter
Färre omstarter tack vare förbättrade Windows Update policys. Det har man löst genom att konsolidera alla omstarter och synkronisera detta med säkerhetsuppdateringarna som släpps den andra tisdagen i varje månad. Det innebär att din PC endast kommer startas om när säkerhetsuppdateringar är installerade och kräver en omstart. Med denna policy spelar det ingen roll när vanliga uppdateringar som kräver en omstart släpps, eftersom att dessa omstarter kommer vänta till den där tisdagen varje månad. Denna förenkling innebär tre saker, det håller systemet säkert, minskar omstarter och gör omstarter mer förutsägbara.

Meddelanden om väntande omstarter har förbättrats genom att diskret lägga sig i inloggningsfönstret. Meddelandet ligger där i tre dagar tills dess att datorn startas om. Utöver meddelandet i inloggningsfönstret ändras "Starta om" till "Uppdatera och starta om". Dag två och tre ändras dessutom "Stäng av" till "Uppdatera och stäng av". Om ingen omstart har skett efter tre dagar kommer du att få 15 minuter på dig att göra så. Om du inte är vid din dator (den är låst), om du har applikationer som är igång i bakgrunden eller om det finns potentiellt osparad data skjuter WU upp den automatiska omstarten till nästan gång du sätter dig vid datorn och loggar in. Efter inloggning kommer du att bli ombedd att spara ditt arbete och maskinen startas om efter 15 minuter.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/11/14/minimizing-rest...

22. Startmeny i fullskärm (uppdaterad i punkt 62)
Startmenyn är ersatt med en startskärm i fullskärm. Det är här man först hamnar när man startat datorn. Här kan man lägga både nya Windows 8-appar och gamla skrivbordsprogram. Windows 8-appar kan uppdatera sina "startrutor" med information om appen. Det går att skapa grupper och döpa dessa genom att klicka på minustecknet längst nere till höger och därefter högerklicka på gruppen. Om man vill gå tillbaka till startskärmen kan man alltid trycka på Windows knappen på tangentbordet, eller CTRL+ESC. Givetvis finns det gamla skrivbordet kvar och det är i princip identiskt med skrivbordet i Windows 7.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/11/reflecting-on-y...

23. Färre versioner, förbättrade licenser
Det finns endast två versioner av Windows 8 att välja på om man ska installera själv. Windows 8 och Windows 8 Pro. Retail och OEM-licenserna har ersatts av en så kallad system builder-licens. Med denna licens är det tillåtet att flytta en installation av Windows 8 från en dator till en annan, vilket inte var tillåtet med OEM.
http://windowsteamblog.com/windows/b/bloggingwindows/archive/...
http://www.sweclockers.com/nyhet/15772-microsoft-skapar-sarsk...
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_8_editions

24. Nätverk

Snabbare anslutning till trådlösa nätverk vid uppvaknande från sovläge, från ca 12 sekunder till ca 1 sekund. Man har förenklat processen att få en uppkoppling med mobilt bredband avsevärt i jämförelse med Windows 7 genom att utveckla en så kallad klassdrivrutin för alla mobila bredband. Det innebär att man bara behöver ansluta sin 3G-enhet och koppla upp sig. Drivrutinen uppdateras genom Windows Update. De nya nätverksinställningarna ger dig möjlighet att slå på och stänga av individuella trådlösa uppkopplingar så som Wi-Fi, mobilt bredband eller Blåtand. Det går nu att ställa in en maxgräns för hur mycket data som får hämtas via mobilt bredband för att slippa dyra räkningar. Windows Server 2012 och Windows 8 stödjer det nya protokollet SMB 3.0 vilket innebär snabbare överföringar över nätverk.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/01/20/engineering-win...
http://blogs.technet.com/b/matthewms/archive/2012/10/17/31-da...

25. Utökat stöd för flera skärmar

I Windows 7 kan man bara komma åt startmenyn från en skärm. Nu går det att komma åt startskärmen från alla skärmar. Det går nu att sätta en bakgrund för varje skärm. Windows känner nu av på vilken monitor bilderna passar bäst om du använder bildspel. Det går nu att spänna en bild över flera bildskärmar. Aktivitetsfältet kan nu konfigureras mycket mer mot flera skärmar, bland annat går det att ställa in så att program följer med i aktivitetsfältet när det flyttas från en skärm till en annan. Hörnen har förbättrats så att musen inte lika lätt glider över till fel skärm. Det är enkelt att flytta över en Windows 8-app från ena skärmen till den andra, dra och släpp.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/05/21/enhancing-windo...

26. Nytt backupsystem

Microsoft har sett att väldigt få använder den inbyggda backupfunktionen i Windows 7 (mindre än 5%) och har därför satsat på att göra om det rejält. Filhistorik är en ny funktion för att kontinuerligt säkerhetskopiera dina personliga filer som ligger i bibliotek, skrivbordet, favoriter och kontaktfoldrar. Den skannar med jämna mellanrum (som standard varje timme) dina filer och letar efter förändringar, dessa kopieras sedan till en annan plats som du har förutbestämt. Filhistoriken måste manuellt aktiveras, det gör du i kontrollpanelen eller i autoplay när en extern lagringsenhet kopplas till datorn. Filhistorikprocessen körs i låg prioriterat läge, använder lågprioriterad diskläsning och diskskrivning. Minnet den använder är dessutom låg prioriterat. Det gör att filhistoriken sätter sig i bakgrunden om något annat behöver resurserna. Det är helt enkelt ett mycket resurssnålt backupsystem. Dialogrutorna för att återställa filer har förbättrats avsevärt med möjlighet att återställa olika versioner av samma fil. Systemet liknar Time Machine från Mac OS X lite grann. Det gamla backupsystemet från Windows 7 finns kvar i Windows 8 och heter "Filåterställning för Windows 7". I 8.1 är "Filåterställning för Windows 7" borttagen.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/07/10/protecting-user...

27. Connected standby

Connected standby är en ny form av sovläge där du fortfarande är uppkopplad till internet. Målet med detta läge är att enheten ska dra så lite ström som möjligt och batteritiden ska bli så lång som möjligt. Samtidigt är eposten uppdaterad, du kan ta emot direktmeddelanden och telefonsamtal exempelvis via Skype. Connected Standby kräver stöd för funktionen i hårdvaran.
http://channel9.msdn.com/Events/BUILD/BUILD2011/HW-456T
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/07/improving-power...

28. Automatiskt pausade appar och återvinning av minne

Windows 8-appar som ligger i bakgrunden och inte syns använder inga processorcykler. Precis som på en surfplatta eller en mobiltelefon behöver du aldrig stänga av en app manuellt, systemet sköter det åt dig. Du kan förstås stänga av manuellt ändå, men poängen är att du inte längre behöver den kontrollen. Vad händer då om man spelar musik och byter fokus till något annat? Det finns ett gäng olika scenarios som fungerar i bakgrunden och sköts av operativsystemet. Spela musik, ladda hem filer från en webbsida, uppdatera rutorna i startskärmen, utskrifter, ta emot Skypesamtal, ta emot direktmeddelande och ta emot e-post m.m. Windows kan ta tillbaka mycket stora delar av minnet från appar som inte är synliga.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/07/improving-power...
http://channel9.msdn.com/Events/BUILD/BUILD2011/APP-409T
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/04/17/reclaiming-memo...

29. DirectX 11.1, WDDM 1.2 och DXGI 1.2
Förbättringar i dessa nya versioner är bättre prestanda, stöd för stereoskopisk 3D, bättre bildkvalité, förbättrad energieffektivitet och enklare utveckling m.m.
http://en.wikipedia.org/wiki/Direct3D#Direct3D_11.1
http://en.wikipedia.org/wiki/WDDM#WDDM_1.2
http://www.anandtech.com/show/5630/indepth-with-the-windows-8...

30. Omdesignad felkontroll och hälsomodell för NTFS

NTFS hade tidigare två lägen, felaktigt eller fungerande. Med Windows 8 finns det fyra lägen. Volymen togs offline så länge som det behövdes för att korrigera felen. Vista och Windows 7 kom med prestandaoptimeringar men storleken på hårddiskar som säljs fortsätter att dubbleras var 18:e månad. Målet med den nya hälsomodellen är att hålla enheten online i så många scenarios som möjligt. När det krävs att volymen fixas offline loggas var felen ligger så att bara det trasiga området lagas vid omstart.
Checkdisk (chkdsk.exe) tar nu mindre än två sekunder på sig att reparera hårddisken, oavsett om det är 300 miljoner filer på en flera terabyte stor disk. Tidigare kunde detta ta flera timmar. I Windows 8 har antalet självhelande operationer som kan köras utan omstart av datorn ökat, dessa operationer körs i bakgrunden.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/05/09/redesigning-chk...

31. Utökad säkerhet

Windows 8 har en mycket lägre risk att bli infekterat av virus i jämförelse med tidigare Windows-versioner om man ska lita på den rapport Microsoft presenterade för andra kvartalet 2013. Det är ungefär sex gånger vanligare att drabbas av virus om man använder Windows XP än Windows 8.
Smartscreen filter nu i hela OSet: http://www.winsupersite.com/article/windows8/windows-8-featur...
Åtgärdscentret kan nu rapportera från 10 nya system: Microsoft Account, Windows Activation, SmartScreen, Automatic Maintenance, Drive Status, Device Software, Startup Apps, Homegroup, File History och Storage Spaces.

32. Stavningskontroll
Stavningskontroll i hela operativsystemet, inte bara i Office.
http://techie-buzz.com/microsoft/windows-8-consumer-preview-h...

33. Multipek överallt
Windows 7 var ett av de första operativsystemen med stöd för multipek. Windows 8 expanderar funktionaliteten med tio tryckpunkter istället för två och att pek ska fungera överallt i operativsystemet på en stor mängd hårdvara. Hårdare krav för certifierad hårdvara är tänkt att ge en bättre upplevelse. Även stöd för multipek och gester på pekplatta, precis som på en skärm med pek. Det finns också möss med multipekfunktion. OEM-tillverkare kan skriva drivrutiner för pekplattan på din bärbara dator så att du kan dra in från höger för att få fram charmsmenyn eller zooma ut genom att "nypa" med fingrarna m.m. Tangentbordet som visas på skärmen har optimerats att fungera bättre på pekskärmar.
http://www.winsupersite.com/article/windows8/windows-8-releas...
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/03/28/touch-hardware-...
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/07/17/designing-the-w...

34. Ny utskriftsarkitektur

Printerarkitektur version 1-2 användes mellan Windows 1.0 och Windows ME. Version 3 användes från Windows 2000 till Windows 7. Windows 8 kommer med version 4 som innebär mindre och snabbare drivrutiner men också stöd för klassdrivrutinsramverk. Med ett klassdrivrutinsramverk är det möjligt att skriva ut utan att behöva leta upp en drivrutin. Windows 8 har förenklade utskrifter med ett enhetligt gränssnitt och ett drivrutinsstöd som bara kommer bli bättre med tiden till skillnad från Windows 7 där drivrutinerna som följde med skivan snabbt blir inaktuella ju längre tiden går. Det uppnår man genom att använda något som kallas "compatible ID" vilket är ett sätt att identifiera skrivaren på.

Skrivartillverkare har tidigare skrivit drivrutiner på ett ganska dåligt sätt, de kunde vara flera hundra megabyte stora och med en massa funktioner som reklam om var man kan köpa toner osv. Microsoft separerar nu detta så att om tillverkarna vill ge dig extra funktioner är de tvungna att skriva en separat Windows 8-app. Detta gör att du enkelt kan avinstallera denna om du känner att du har allt du behöver i Windows standard utskrifts-läge.

De inbyggda skrivardrivrutinerna i Windows 8 använder klart mindre utrymme än motsvarande för Windows 7 (184MB istället för 446MB), trots detta täcker Windows 8 in en större del av de skrivare som finns ute på marknaden.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/07/25/simplifying-pri...

35. Hårdvaruaccelerad grafik överallt

I Windows 8 har man utökat stödet för hårdvaruaccelerad grafik, man stödjer en större mängd hårdvara än tidigare. Alla Windows 8-appar är hårdvaruaccelerarade. Man har satt ett mål som är att alla animationer skall ske i minst 60 FPS. Det har man gjort eftersom att de flesta skärmar uppdateras med en hastighet av 60 hertz. Initialiseringen av DirectX har optimerats vilket innebär att applikationer som använder DirectX startar snabbare. Text är det mest använda grafiska elementet i Windows, därför har man fokuserat mycket på det området. Man har optimerat implementationen av tessellation, vilket gör att enkla 2D-element så som rektanglar, cirklar m.m. numera presenteras mycket snabbare. JPG och PNG-bilder kan visas snabbare tack vare bland annat bättre utnyttjande av SSE-instruktioner i processorer. Windows 8 är ca 40 % snabbare än Windows 7 på att visa bilder. Det finns grafer och videos i länken nedan som visar exempel på hur mycket snabbare Windows 8 kan vara. DWM (Desktop Window Manager) är alltid igång i Windows 8 och kan inte inaktiveras av program eller slutanvändare. Det innebär att grafiken i Windows 8 inte längre går tillbaka till "Basic Mode" vid ett Windows Experience Index test m.m. På datorer utan hårdvarustöd används CPU för att driva DWM.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/07/23/hardware-accele...
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/hh848...

36. Designat för snabb uppstart med UEFI

Datorer som är certifierade för Windows 8, är 64-bitars och levereras med SSD disk har krav på att UEFI-booten max får ta två sekunder. Det innebär att det blir i princip omöjligt att hinna avbryta en uppstart av Windows 8 och därför har man tagit bort möjligheten att göra så. Istället har man lagt in åtkomst till funktioner så som start från USB/DVD, använda ett annat operativsystem, felsökning, systemåterställning, återställning av installationsbackup, UEFI firmware inställningar och Windows startinställningar (felsäkert läge m.m.) direkt inifrån Windows 8. Du kommer åt inställningarna genom att hålla in shift och klicka på starta om.
Grafiken för felsökning har blivit uppdaterad, den är inte längre DOS-liknande och textbaserad. Stöd för touch finns nu också. Uppstarterna kan nu konfigureras av leverantören så att deras logo syns från start tills dess att inloggningsrutan visas.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/05/22/designing-for-p...
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/20/reengineering-t...

37. Internet Explorer 10 (uppdaterad i punkt 68)
Det finns två versioner av Internet Explorer 10 i Windows 8 som använder samma motor. En som är anpassad för pekskärmar och den vanliga som man hittar i skrivbordsmiljön. IE10 har förstås bättre stöd för webstandarder som HTML5 och är enligt Microsoft den snabbaste versionen av IE hittills. Flash player är inbyggd i IE10 och uppdateras av Windows Update. Insticksprogram stöds inte i appversionen av IE10 utan endast i skrivbordsvarianten.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/03/13/web-browsing-in...

38. Gränssnitt som automatiskt anpassar sig till små eller stora skärmar

Windows 8 stödjer en mängd olika upplösningar och är designat för att skala från 10 tum till 100 tum och mer. Istället för att visa samma information oavsett storlek valde Microsoft att visa mer information på större skärmar. Bilden ovan visar det faktum att fler rader ikoner visas ju större skärmen är. Windows ställer automatiskt in en lämplig storlek på det nya gränssnittet beroende på skärmstorlek, DPI och upplösning. Windows 8 kräver minst en upplösning på 1024x768 för att kunna köra appar och minst en upplösning på 1366x768 för att köra två appar sida vid sida.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/03/21/scaling-to-diff...

39. Nya inloggningsmöjligheter
Det går nu att logga in med ett vanligt lösenord, ett bildlösenord eller en pinkod på fyra siffror. För att skapa ett bildlösenord väljer man först och främst en bild. Sen är det meningen att man ska spela in när man klickar, drar streck eller ritar ringar tre gånger på bilden. För att låsa upp datorn upprepar du den kombinationen. Om du misslyckas att låsa upp med bildlösenordet kan du välja att logga in med ditt vanliga lösenord istället.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/12/16/signing-in-with...

40. Mycket hög bakåt-kompatibilitet

Ett mål med utvecklingen av Windows 8 har varit mycket hög bakåtkompatibilitet med Windows 7. Hundra procent är förstås omöjligt att uppnå men man har kommit mycket nära. En del program som jobbar på låg nivå, exempelvis säkerhetsprogram, antivirus och verktyg för att hantera diskar och annan hårdvara kan behöva uppdateras för att fungera på Windows 8. I övrigt ska drivrutiner och program/spel för Windows 7 fungera i Windows 8. Om man uppgraderar en dator till Windows 8 får man en rapport som berättar vad som kommer fungera och inte.
http://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/windowsdevelope...

41. Windows Runtime

Windows Runtime, eller WinRT, är en applikations- och utvecklingsplattform utvecklad av Microsoft för Windows 8. WinRT utgör grunden för så kallade Windows Store appar som kan utvecklas i .NET Framework (C Sharp och Visual Basic.NET), C++/CX (C++ Component Extensions) och HTML5/Javascript. Applikationerna kan köras på både x86 och ARM-arkitektur. Windows Store appar körs i en så kallad sandlåda, vilket innebär att de är isolerade från operativsystemet och från andra appar för ökad säkerhet. WinRT bör inte förväxlas med Windows RT vilket är Windows 8 på ARM.
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Runtime

42. Billigare uppgradering till en början
Det har varit ganska dyrt att uppgradera Windows tidigare. Med Windows 8 sänker Microsoft priserna, i alla fall till en början. En uppgradering från XP, Vista eller Windows 7 till Windows 8 Pro som sker online kostade 279kr. Detta gällde fram till 31:a januari 2013. Nu har priserna återgått till samma nivå som för Windows 7.
http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows/buy?ocid=GA8_O_WOL...
http://www.sweclockers.com/nyhet/15607-uppdatering-till-windo...

43. Powerusermeny (uppdaterad i punkt 90)
Högerklicka nere i vänstra hörnet eller tryck Win+X för att få fram en powerusermeny som inte finns i Windows 7.

44. Testa Windows 8 gratis
Känner du att du skulle vilja testa Windows 8 utan att spendera pengar på det? Här kan du hämta Windows 8 Enterprise Edition och testa gratis i 90 dagar. OBS! Denna version går inte att uppgradera till en fullversion när utvärderingstiden har tagit slut!
http://msdn.microsoft.com/en-us/evalcenter/jj554510.aspx

45. Utökat stöd för sensorer
En del Windows 8 enheter kan känna av ljuset i rummet och anpassa ljusstyrkan på skärmen efter det. Om hårdvarustöd finns så kan enheter även känna av om du roterar skärmen och anpassa grafiken. Man har utvecklat ett nytt system som kombinerar sensorer så som accelerometer, magnetometer och gyroskop för återskapa rörelserna i verkligheten på bästa sätt i den virtuella världen. Man kallar det för ett “9-axis sensor fusion” system.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/01/24/supporting-sens...

46. Förbättrad multimedia support

För media avkodning (musik/film/webbkamera) har man satsat på att öka stödet för hårdvara som är specifikt designat för ändamålet. Det får till följd att CPU inte behöver jobba lika mycket och därmed blir batteritiden bättre. Det gör också att uppspelning av media sker med högre prestanda. Man har även förbättrat mjukvaruavkodare för H.264 och VC-1 så att avkodning med CPU (när det är vettigt) är snabbt och energieffektivt. Windows 8 optimeras olika beroende på scenario, exempelvis webbkamera vs film. Webbkamerachat över internet behöver en så låg fördröjning som möjligt för att samtalet ska flyta på bra. När man tittar på film spelar detta mycket mindre roll. Det finns nu stöd för orientering metadata vilket gör att filmer från exempelvis en mobilkamera spelas upp med rätt orientering. Även miniatyrbilderna i utforskaren visas korrekt. Möjligheten att spela upp video eller musik till en annan enhet har gjorts smidigare. Via charmsmenyn och knappen enheter kan man spela till alla enheter som stödjer detta via nätverket.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/06/08/building-a-rich...

47. Ny sökfunktion med bättre prestanda (uppdaterad i punkt 63)

Det går att söka genom att börja skriva när man är i startskärmen. Det går att söka inom Windows 8-appar. Sökresultaten visas ungefär dubbelt så fort i Windows 8, på netbooks är det ännu större skillnad. Man har förbättrat prestandan för sökindexeringen och den körs i ett lågprioriterat läge när användaren är aktiv. Diskskrivningar har minskat med 50 % och indexeringsdatabasen använder nu 10-20% mindre diskutrymme.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/18/designing-searc...

48. Utökat stöd för IPV6
IPV4 är internetprotokollet som har använts för internetanslutningar i årtionden. IPV4 var dock inte designat för att skala upp till antalet användare som vi nu har på internet. Därför kommer ett behov av bra stöd för IPV6 vara nödvändigt i framtiden. Windows 8 testar anslutningen med IPV6 och använder det bara om det fungerar. Det är viktigt eftersom en del routrar och internetleverantörer har konfigurerat IPV6 felaktigt, Windows 8 kan detektera detta och backar då tillbaka till IPV4 så att slutanvändaren inte får problem att ansluta till internet.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/06/05/connecting-with...

49. Nytt utseende i utforskaren (uppdaterad i punkt 90)

I och med ett nytt gränssnitt i utforskaren kommer många funktioner som tidigare varit dolda under menyer upp till ytan. Funktioner grupperas tillsammans för att göra dem lättare att hitta. Flera olika storlekar för knappar och ikoner och ger i många fall realtidsförhandsgransning. Samma approach som Office, Microsoft Paint och Windows Live Essentials gör gränssnittet bekant för användarna och de behöver inte lära sig så mycket nytt. Gränssnittet ger ett konsistent, pålitligt användargränssnitt som inte förstörs ju längre tiden går som meny-baserade interface gör. "Bakåtknappen" från Windows XP är nu tillbaka. Som standard är Ribbons gränssnittet minimerat.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/29/improvements-in...

50. Charmsmenyn
Den så kallade charmsmenyn består av sök/dela/start/enheter/inställningar. Man tar fram charmsmenyn genom att föra musen till något av de högra hörnen på skärmen. Beroende på vilken app du är i så fungerar dessa ikoner annorlunda. Man kan till exempel göra följande:

Ikonen inställningar tar fram inställningar för appen som du har framme.
Om du är i en webbläsare kan du söka på webben efter information med sökikonen.
Om du är i Skype-appen kan du söka efter kontakter att lägga till.
Om du är i webbläsaren kan du dela webbsidan till förslagsvis en epost-app som du installerat.
Om du är i ett spel kan du dela din highscore med någon i kontaktappen.
Spelar du en video med videoappen kan du klicka på enheter och välja att spela upp till en Xbox 360 eller annan Microsoft-certifierad DLNA enhet.
Är du i fotoappen kan du klicka på enheter och välja att skriva ut bilden till din skrivare.

I teorin kan du alltså dela eller hämta vilken information som helst från vilken app som helst till vilken annan app som helst, utan att dessa appar har någon kännedom om varandra.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/06/11/activating-wind...

51. Förbättrad SSD support med Trim

Windows 8 optimerar SSD-enheter via trim-kommandon. Trim-kommandon informerar SSD-enheten vilka block som inte längre används och kan tas bort internt vilket i sin tur ökar livslängden för SSD-enheter. Defragverktyget har därmed utvecklats till ett generellt optimeringsverktyg för datalagringsenheter och därför döpts om från "diskdefragmenteraren" till "optimera enheter".

http://www.tweakhound.com/2012/11/14/windows-8-ssd-settings-e...

52. Förbättringar för de med funktionsnedsättning
För den som har någon form av funktionsnedsättning (synskada, rörelsehinder, hörselskada etc.) har man förbättrat zoomverktyget, talsyntesen m.m.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/14/enabling-access...

53. Bättre prestanda för musiker och ljudtekniker
"The results of the benchmarks were surprisingly good! Windows 8 performed better than Windows 7 across the board in all categories, and in many cases with fairly dramatic performance gains."
http://blog.cakewalk.com/windows-8-a-benchmark-for-music-prod...

54. Lagringsutrymmen (Storage Spaces)
Med hjälp av virtualiserad datalagring är det tänkt att det ska bli enklare, säkrare och mer flexibelt att lagra stora mängder data. Man kan nu slänga in alla sina gamla hårddiskar i burken och utnyttja utrymmet på ett bra sätt med minimerad risk att förlora data. Diskar kan anslutas via USB, SATA (Serial ATA) eller SAS (Serial Attached SCSCI) med olika storlekar, märken och modeller. Om du behöver mer utrymme kan du ersätta en mindre disk med en större utan att behöva göra något mer. Varje pool i ett ReFS filsystem har en maximal storlek på 4PB (4096TB) men det finns ingen gräns för det totala antalet pooler eller lagringsutrymmen inom en pool.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/01/05/virtualizing-st...

55. Levande paneler utan försämrad batteritid
De animerade ikonerna som syns på startskärmen kallas för levande paneler. Dessa kan uppdateras med bilder och text. En del användare kanske installerar hundratals program och det vore förstås inte acceptabelt om det drog massor av batteri. Realtidsuppdatering av dessa levande paneler krävs för att de ska fungera bra med chattprogram m.m. Tekniken som används är push istället för polling, det innebär att meddelanden skickas ut direkt istället för att klienten går ut och kollar med jämna mellanrum om det finns något nytt meddelande.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/11/02/updating-live-t...

56. "Service Pack 0,5"
Vid varje release av Windows har det tagit cirka 8-12 veckor mellan det att Windows blivit färdigt och att det blivit tillgängligt på nya datorer. Den här perioden har historiskt använts för att matcha ny hårdvara, nya drivrutiner och mjukvara med Windows vilket leder till att man upptäcker förändringar som behöver göras i Windows. Det skapades ofta dussintals uppdateringar per PC som sedan levererades tillsammans med datorn. En del av dessa uppdateringar hade potential att hjälpa den stora massan Windows-användare men det fanns inte tillräckligt bra system för att testa och certifiera dem förrän det första service packet. Det har man nu.

Strax innan Windows 8 fanns tillgängligt för allmänheten släppte man en stor uppdatering (170MB) som faktiskt skulle kunna beskrivas som ett mindre service pack. Det är en uppdatering som innehåller fixar vilka tidigare släpptes i ett service pack cirka ett år efter lansering. Uppdateringen ger bättre batteritid, förbättrad prestanda i Windows 8-appar och startskärmen, förbättrad video och ljuduppspelning i många scenarios och förbättrad kompatibilitet för drivrutiner och program.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/10/09/updating-window...

57. Stöd för NFC
Med hjälp av NFC och Blåtand är det möjligt att koppla ihop två enheter genom att hålla dessa enheter nära varandra. Exempelvis en högtalare:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=lUFv...

58. Förinstallerade appar (uppdaterat i punkt 64)
Alla versioner av Windows 8 har samma gäng standardappar förinstallerade. Epost, Kontakter, Meddelanden, Kalender, Foton, Väder, Internet Explorer 10, Windows Store, Kartor, Onedrive, Nyheter, Bing, Spel, Kamera, Musik, Video och Resor. Tanken var att Skype skulle följa med som standard också, men det hann man inte med. Skype finns att hämta i Windows Store. Som sagts tidigare är dessa enkla att avinstallera eller plocka bort från startskärmen.
Foton: http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/06/26/introducing-the...
Kalender: http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/06/15/designing-the-w...
Epost: http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/06/14/building-the-ma...
Kontakter: http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/06/13/the-people-app-...

59. Nya tangentbordsgenvägar
Mycket är sig likt men en del nya genvägar har också lagts till.
http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows-8/keyboard-shortcu...

60. Koppling till sociala nätverk
Windows 8-appar går att koppla till sociala nätverk så som Facebook, Twitter och Skype. När man har gjort det är det möjligt att få meddelanden från dessa nätverk även om man befinner sig i skrivbordsmiljön. Det går givetvis bra att låta bli att koppla Windows 8 till sociala medier om man så önskar. Det finns numera Windows 8-appar för Facebook, Twitter och Skype.

61. Filtyp och protokoll-associeringsmodell

Filtyper och protokoll-associeringsmodellen har ändrats i Windows 8 på så sätt att program inte längre kan sätta standardprogram för filtyper eller protokoll. Istället stället sköts det av användaren. Det innebär i princip ett slut på program som bråkar med varandra och försöker associera sig själv till så många filtyper som möjligt. Istället får du upp en ruta i det övre högra hörnet när du startar en filtyp där du kan välja vilket program du vill använda. Du får frågan en gång, fram till dess att du har installerat ett nytt program som också kan öppna den filtypen.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/hh848...

62. Stöd för Secure Boot
Secure boot är till för att se till att UEFI/BIOS och operativsystemet "litar" på varandra. Det händer att så kallade "bootkits" (en form av virus) modifierar bootloadern och på så sätt har full kontroll över ditt operativsystem utan att ett antivirus kan göra något åt det eftersom att det laddas in före operativsystemet. Secure Boot är egentligen inte en funktion i Windows 8, utan är en funktion i UEFI som Windows 8/8.1 har stöd för. Inställningen för att slå på eller av Secure Boot finns i UEFI/BIOS.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/22/protecting-the-...

63. Säkrare användarkonton för barn

När man skapar ett nytt användarkonto kan man kryssa i en ruta som säger att detta är ett barnkonto vilket gör att föräldern kan få rapporter på detta konto.
Microsoft rekommenderar att man skapar separata konton för barn så att:
De inte kommer åt förälderns epost, konton online, dokument etc.
De kan modifiera sitt konto med inställningar utan att det påverkar förälderns konto.
De inte kan ladda ner virus och andra tveksamma filer eftersom att "SmartScreen Application Reputation service" automatiskt blockerar det. Den tjänsten kollar online om programmet är vanligt och säkert.
De föräldrar som vill ha mer kontroll kan ställa in webbfiltrering med olika nivåer från att tillåta alla sidor till att blockera alla sidor utom de som föräldern specifikt tillåter. Det är även möjligt att ställa in tidrestriktioner så att barnet inte kan använda datorn mer än exempelvis en timme på vardagar och två timmar på helgerna. Blockering av appar från Windows Store med åldersrestriktioner är också möjligt. Alla dessa inställningar går att komma åt från vilken dator som helst genom att logga in på sidan http://familysafety.microsoft.com med förälderns Microsoftkonto.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/05/14/keeping-your-fa...

Nya funktioner i “Anniversary Update” för Windows 10 som släpps till sommaren:
http://www.howtogeek.com/248177/whats-new-in-windows-10s-anni...

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2007

Windows 8.1

64. Windows 8.1 Personalisering av startskärmen

Windows 8.1 innehåller fler färger och bakgrunder för startskärmen, även rörliga bilder. Det är också möjligt att välja samma bakgrund för skrivbordet som för startskärmen. De levande brickorna går nu att konfigurera i fyra storlekar, en extra stor och en extra liten. Det är nu enklare att arrangera brickorna och namnge grupper på startskärmen. Man kan nu markera en grupp med brickor, ändra storleken på dem, avinstallera dem eller flytta runt. En liten pil syns nu nere i det vänstra hörnet för musanvändare och den tar en direkt till sidan med alla installerade program.

65. Windows 8.1 Unifierad sök
Sök i Windows 8.1 är inte längre i fullskärm och alla resultat presenteras direkt utan att man behöver växla mellan olika kategorier. Resultat visas från filer, program (innehåll i alla installerade appar), inställningar och webben. Windows 8.1 sökfuntion använder "optical character recognition" för att kunna söka efter text i bilder.

http://www.bing.com/blogs/site_blogs/b/search/archive/2013/05...

66. Windows 8.1 Nya och uppdaterade appar

De inbyggda apparna blir uppdaterade, exempelvis får fotoappen redigeringsmöjligheter. Musik och mailappen har omdesignats fullständigt. Nya appar introduceras. Det går nu att att visa upp till åtta appar samtidigt på skärmen och hundratals i bakgrunden. Skype kommer förinstallerat i Windows 8.1 och ersätter meddelande-appen. Mailappen har bättre prestanda, nya optimeringar för tangentbord och mus, stöd för "dra och släpp" m.m.
http://winsupersite.com/windows-8/windows-81-review?page=3
http://blogs.windows.com/windows/b/windowsexperience/archive/...
http://winsupersite.com/windows-8/microsoft-touts-windows-81-...

67. Windows 8.1 Förbättrad Windows Store
Mer detaljerad information om apparna och vilka appar som ligger i topp och är gratis m.m. Uppdateringar till appar installeras nu automatiskt utan att man manuellt behöver gå in i Windows Store. Det går att avinstallera samma program från flera datorer samtidigt. De så kallade levande brickorna för varje app uppdateras automatiskt utan att man som tidigare var tvungen att starta appen en gång först.

http://channel9.msdn.com/Events/Build/2013/2-123

68. Windows 8.1 Onedrive uppdaterad
I Windows 8.1 kan man välja att alltid spara sina filer till Onedrive (Microsofts tjänst för att lagra filer på internet), så att filerna alltid följer med dig till vilken dator du än loggar in på. Filerna synkroniseras så att de är tillgängliga även när du inte är uppkopplad till internet. Synkronisering av inställningar, startskärmen och appar sker nu i högre grad så att du får samma upplevelse på alla datorer som du loggar in på med ditt konto. Onedrive har nu en "smart files"-funktion som gör att Onedrivefilerna kan ta upp emot 80% mindre utrymme lokalt på disk.
http://www.theverge.com/2013/9/30/4786924/skydrive-windows-8-...

69. Windows 8.1 Datorinställningar
Fler inställningsmöjligheter går nu att göra direkt i det nya gränssnittet utan man behöver öppna kontrollpanelen i skrivbordet. Ändra upplösning, ställa in energisparinställningar, se märke och modell på din PC, ändra produktnyckel, köra Windows Update och även gå med i en domän. Det går att hantera Onedrive och se hur mycket utrymme du har kvar och köpa mer.

70. Windows 8.1 Internet Explorer 11
Bättre pekprestanda, snabbare laddning av webbsidor m.m. Det går nu att ställa in så att adressfältet alltid är synligt i appversionen av IE11. Dina öppna flikar synkroniseras även mellan dina datorer. Internet Explorer 11 klarar av "ring till"-länkar. Exempelvis kan ett telefonnummer på en webbsida öppna appen Skype automatiskt och ringa dit.
http://nocomputerconfusion.blogspot.se/2013/07/about-internet...

71. Windows 8.1 Startknappen är tillbaka
Microsoft har gjort så att startknappen alltid är synlig i skrivbordet igen. När man inte är i skrivbordet kommer den fram om man för musen nära det nedre vänstra hörnet. Startmenyn är alltså inte tillbaka, det är bara knappen som alltid är synlig. När man klickar på den kommer man precis som i Windows 8 till startskärmen.

72. Windows 8.1 Starta direkt till skrivbordet
I Windows 8 hamnade man i startskärmen vid uppstart av datorn. I Windows 8.1 är det möjligt att ställa in så att man kommer direkt till skrivbordet istället. Det går också att ställa in så att man kommer till en lista med alla program istället för startskärmen när man klickar på startknappen.

73. Windows 8.1 Outlook 2013 RT
Med Windows RT följde Word, Excel, Onenote och Powerpoint med förinstallerat på alla maskiner. I och med Windows 8.1 kommer även Outlook 2013 finnas där. Officepaketet är gratis på alla Windows RT-enheter och det kommer dessutom följa med gratis för de minsta ~8" x86-enheterna.

74. Windows 8.1 är gratis för den som har Windows 8
Alla som har Windows 8 eller Windows RT blir erbjudna Windows 8.1 gratis i Windows Store. För den som inte har Windows 8 kostar 8.1 119$ och 8.1 Pro 199$. En skillnad mot för Windows 8 är att detta är en fullvärdig version som går att installera på en tom dator utan OS.
http://blogs.windows.com/windows/b/bloggingwindows/archive/20...

75. Windows 8.1 Nyheter för företag
NFC tap-to-pair printing, Wi-Fi Direct printing, Broadband tethering, Auto-triggered VPN, More authentication options, Additional Defender and IE functionality, Start Screen lock-down for company-issued devices, Remote business data removal, Open MDM support, Workplace Join, Assigned Access.
http://blogs.windows.com/windows/b/business/archive/2013/06/0...

76. Windows 8.1 Hög bakåtkompatibilitet
Målet är att alla program som fungerar i Windows 7 och Windows 8 även ska fungera i Windows 8.1
http://channel9.msdn.com/Events/TechEd/NorthAmerica/2013/FDN0...

77. Windows 8.1 Bättre prestanda, effektivitet och stabilitet
Förbättrad batteritid och grafisk prestanda. Appar startar snabbare, även de som är utvecklade för Windows 8.
http://channel9.msdn.com/Events/TechEd/NorthAmerica/2013/FDN0...

78. Windows 8.1 DirectX 11.2, DXGI 1.3, WDDM 1.3 och uppdaterad DirectX 2D
DirectX 11.2 är exklusivt för Xbox One och Windows 8.1. HLSL shader linking, Inbox HLSL compiler, GPU overlay support, DirectX tiled resources, Direct3D low-latency presentation API, DXGI Trim API and map default buffer, Frame buffer scaling, Multithreading with SurfaceImageSource, Interactive Microsoft DirectX composition of XAML visual elements, Direct2D batching with SurfaceImageSource.
http://channel9.msdn.com/Events/Build/2013/3-191
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/dn26...
http://channel9.msdn.com/Events/Build/2013/3-062
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/bg182880...

79. Windows 8.1 5000 nya API:er för WinRT
http://channel9.msdn.com/Events/Build/2013/2-075

80. Windows 8.1 Optimerad nedladdning av appar
Om en app kräver behöver tillgång till en fil, men samma fil redan finns på datorn tack vare att en annan app är installerad, laddar Windows 8.1 inte ner den igen. Det gör att storleken på vissa appar som hämtas hem kan minskas drastiskt beroende på hur många och vilka appar som redan finns på datorn.
http://channel9.msdn.com/Events/Build/2013/2-9061

81. Windows 8.1 Hög precision på styrplattor
"Med kommande Windows 8.1 arbetar utvecklarna tillsammans med Intel, Elan, och Synaptics för att låta operativsystemet ta kontrollen över inmatningarna från styrplattan. Det ska göra det möjligt att öka precisionen, erbjuda mjukare skrollning och utveckla avkänningen av flera fingrar. Dessutom vill Microsoft avsevärt förbättra filtreringen av oavsiktliga beröringar."
http://channel9.msdn.com/Events/Build/2013/3-017
http://www.sweclockers.com/nyhet/17252-microsoft-lovar-forbat...

82. Windows 8.1 Automatisk DPI-skalning
DPI-inställningarna kan nu vara olika på olika monitorer och program som dras emellan kan automatiskt byta storlek.
http://winsupersite.com/windows-8/blue-notes-build-9385

83. Windows 8.1 Säkerhet
Windows Defender kan nu upptäckta problem i minne, registret och filsystemet redan innan det har skapats några antivirusdefinitioner.
http://blogs.windows.com/windows/b/business/archive/2013/08/0...

84. Windows 8.1 Klassdrivrutiner för skanning
Precis som att Windows 8 la till klassdrivrutiner för skrivare lägger 8.1 till klassdrivrutiner för skannrar. Med klassdrivrutiner går det att använda enhetens mest grundläggande funktioner utan att behöva ta hem en speciell drivrutin.

85. Windows 8.1 utökade funktioner i det nya filsystemet
Windows 8.1 klarar av att formatera enheter till det nya filsystemet ReFS. Partitionen där operativsystemet ligger på går inte att formatera till det nya filsystemet men det är utlovat att vara möjligt i nästa version av Windows.
http://en.wikipedia.org/wiki/ReFS
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/01/16/building-the-ne...

86. Windows 8.1 Smart Search

Sökfunktionen kan visa både lokala och webbaserade resultat. Vid en sökning på exempelvis Paris får man en skräddarsydd sida vilket vi ser i bilden här ovan. Sökfunktionen använder sig av Bing och går givetvis att stänga av.

87. Windows 8.1 Miracast
Med hjälp av Miracast är det möjligt att projicera bild (1080p) och ljud (5.1) från din Windows 8.1-enhet till en annan enhet via trådlöst eller trådbundet nätverk.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/dn26...
http://withinwindows.com/within-windows/2013/6/30/windows-81-...

88. Windows 8.1 Stöd för mindre skärmstorlekar
Då Windows 8 var designat för skärmstorlekar från 10 tum och uppåt klarar Windows 8.1 av storlekar från 7 tum och uppåt.
http://www.zdnet.com/first-take-windows-8-1-on-smaller-screen...

89. Windows 8.1 Bättre hantering av porträttläge
Bättre stöd för att hålla enheten vertikalt istället för horizontellt.
http://winsupersite.com/windows-8/hands-windows-81-portrait-m...

90. Windows 8.1 Låsskärmen

Låsskärmen kan vara ett bildspel, från din lokala hårddisk eller Onedrive. Det är nu också möjligt att ta kort med kameran redan innan man har loggat in (precis som på Windows Phone 8). Det går också att stänga av enheten med en "dra nedåt för att stänga av"-funktion som endast levereras med nya enheter. En funktion för att ta emot samtal i Skype redan på låsskärmen har lagts till.
http://www.winbeta.org/news/microsoft-highlights-skype-window...

91. Windows 8.1 Pekskärmstangentbordet

Pekskärmstangentbordet har nu bättre stöd för små skärmar och porträttläge. Man kan nu dra uppåt från tangenterna med små siffror i det övre vänstra hörnet för att snabbt skriva in dessa. Specialtecken kan man komma åt genom att trycka och hålla in på en tangent. Förslag på ord kommer fram när man skriver och man kan bläddra mellan orden genom att svepa över space-tangenten.
http://winsupersite.com/windows-8/hands-windows-81-touch-keyb...

92. Windows 8.1 Hjälp och tips

Microsofts chefdesigner Jensen Harris har sagt att deras absolut största misstag med Windows 8 var att inte inkludera någon hjälpguide för hur man använder det nya gränssnittet. Det har man åtgärdat i Windows 8.1 genom att lägga till appen "hjälp och tips" på startskärmen. Man har även lagt till stora pilar som kommer fram en gång och beskriver vad de olika hörnen är till för.
http://winsupersite.com/windows-8/hands-windows-81-help-tips

93. Windows 8.1 Utforskaren och skrivbordet

Utforskaren har förändrats något. Bibliotek är inte med som standard men går att lägga till om man så önskar. "Den här datorn" har döpts om till "Denna PC". Direktlänkar till skrivbordet, dokument, hämtade filer, musik, bilder och videos syns nu i samma vy som enheter. Microsofts prestandatestverktyg "Windows System Assessment Tool" är borttaget. Den gamla backupfunktionen som i Windows 8 döptes om till "Filåterställning för Windows 7" är även den borttagen. Den så kallade powerusermenyn som man tar fram med ett högerklick nere i vänster hörn eller genom att trycka win-x på tangentbordet har uppdaterats med avstängningsmöjligheter, nya genvägar så som nätverksanslutningar, Windows PowerShell och Windows PowerShell (Admin).
http://winsupersite.com/windows-8/windows-81-review?page=2

94. Windows 8.1 Inbyggt stöd för 3d-printing

http://blogs.windows.com/windows/b/extremewindows/archive/201...

95. Bättre prestanda i vissa spel

HardOCP har testat skillnaden mellan Windows 7 och 8.1 i Battlefield 4. Slutsatsen är ungefär 6% bättre prestanda med Nvidias kort och 3% bättre med ATIs kort.
http://www.hardocp.com/article/2013/11/24/battlefield_4_windo...

96. Förbättrad hantering av USB-enheter
Prestandan, stabiliteten och energieffektiviteten för USB-enheter har förbättrats. Möjligheten att uppdatera firmware på en USB-enhet via en Windows Store app har lagts till. Bättre energihantering när en drivrutin saknas, i tidigare versioner av Windows kunde en enda ej installerad drivrutin dramatiskt försämra batteritiden på en batteridriven enhet.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/dn30...

Nya funktioner i “Anniversary Update” för Windows 10 som släpps till sommaren:
http://www.howtogeek.com/248177/whats-new-in-windows-10s-anni...

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2007

Windows 8.1 Update

Windows 8.1 Update är en gratis uppdatering till Windows 8.1. Fokus är på att göra operativsystemet enklare att hantera med enbart tangentbord och mus.

97. Lägre systemkrav
Windows 8.1 hade systemkrav på 2GB primärminne och 32GB lagringsutrymme. Med den nya uppdateringen Windows 8.1 Update sänker Microsoft systemkraven till 1GB primärminne och 16GB lagringsutrymme. Med en ny funktion som heter WIMboot kan Windows 8.1 Update använda så lite som 4GB när det är färdiginstallerat.
Standard partition layout:

WIMBoot layout:

http://www.sweclockers.com/nyhet/18353-windows-81-anpassas-fo...
http://technet.microsoft.com/en-us/library/dn594399.aspx

98. Lägre pris för billiga enheter
Microsoft sänker priset för OEM-tillverkare med 70% för enheter billigare än $250. Från $50 till $15, detta bör innebära att de billigare enheterna kan utrustas med bättre hårdvara eller helt enkelt säljas billigare.
http://www.sweclockers.com/nyhet/18351-microsoft-prissanker-w...

99. Snabbare åtkomst till avstängning och sök
Nya genvägar har lagts till på startskärmen för att lättare komma åt avstängning och sökfunktionen.

100. Högerklicksmenyer för musanvändare på startskärmen
Tidigare kom dessa menyer fram längst ner på skärmen och man var tvungen att flytta musen längre för att ändra inställningarna.

101. Länk för att visa nyligen installerade program och kontrollpanelen
Från och med Windows 8.1 läggs inte längre nya program automatiskt på startskärmen. För att göra det enklare att hitta de nya programmen finns nu en länk som visar att nya program har installerats. Det går givetvis fortfarande att manuellt fästa dessa program i startskärmen eller aktivitetsfältet på skrivbordet. Skrivbordets kontrollpanel går nu att komma åt ifrån en länk i "PC Settings".

102. Möjlighet att fästa appar i aktivitetsfältet
Det går nu att fästa appar i aktivitetsfältet och Windows Store är dessutom där som standard.

103. Ny list längst upp för att stänga av och flytta appar
För att göra det enklare att stänga av appar med musen har man lagt till en list som kommer fram när man för musen längst upp på skärmen. Uppe till höger finns det en knapp för att minimera och en knapp för att stänga av programmet.

104. Universiella appar
Nya appar som utvecklas för Windows 8 kan också stödja Xbox One och Windows Phone. Det betyder att utvecklaren endast behöver programmera en gång och kan sedan välja att publicera denna appen för flera olika plattformar. Det är även möjligt för utvecklaren att låta användaren betala en gång på valfri plattform och därmed automatiskt få tillgång till den appen på alla plattformar.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dn642498.aspx

105. Smartare sök
Microsoft har gjort söken ännu smartare i Windows 8.1 rätt nyligt med hjälp av Bing. Det går numera att söka med hjälp av naturligt språk, exempelvis "hämta appar för windows" visar Windows Store-appen. Intressant är också att denna uppdatering skett utan att Microsoft behövde patcha operativsystemet alls.
http://blogs.windows.com/windows/b/windowsexperience/archive/...
http://www.bing.com/blogs/site_blogs/b/search/archive/2014/04...

106. Krypterade installationer
Windows 8.1 krypterar alla installationer på moderna datorer där ett Microsoftkonto används. Det innebär att en tjuv inte kan komma åt dina data även om de har fysisk åtkomst till din dator.
http://www.howtogeek.com/173592/windows-8.1-will-start-encryp...

Nya funktioner i “Anniversary Update” för Windows 10 som släpps till sommaren:
http://www.howtogeek.com/248177/whats-new-in-windows-10s-anni...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Jag (och de flesta andra) håller inte alls med om att W8 på något sätt är bättre än W7, i allafall inte "Consumer Preview".
Jag vill att W8 ska bli en självklar upgradering till W7, men som det ser ut nu så blir det en parentes som MS snabbt kommer vilja glömma.
Och vill du inte ha en diskussion om dina påståenden och åsikter så bör du hålla dig till pappersmedia, eller kanske MS's interna nyhetsbrev.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Svensktiger:

Jag (och de flesta andra) håller inte alls med om att W8 på något sätt är bättre än W7, i allafall inte "Consumer Preview".
Jag vill att W8 ska bli en självklar upgradering till W7, men som det ser ut nu så blir det en parentes som MS snabbt kommer vilja glömma.
Och vill du inte ha en diskussion om dina påståenden och åsikter så bör du hålla dig till pappersmedia, eller kanske MS's interna nyhetsbrev.

Alltså, jag har precis presenterat 20 punkter där Windows 8 är bättre än Windows 7. Du säger att de flesta inte alls håller med om att Windows 8 på något sätt är bättre än Windows 7. Mycket intressant. Förklara gärna hur du tänker.

EDIT: Jag vill poängtera att det har gått lång tid sedan jag gjorde det första inlägget med 20 punkter, därefter har det redigerats och utökats kraftigt. Därför är mycket av det som skrivs här i början inaktuellt.

Nya funktioner i “Anniversary Update” för Windows 10 som släpps till sommaren:
http://www.howtogeek.com/248177/whats-new-in-windows-10s-anni...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2011

Hm har inte läst mycket om windows 8 alls bara sett lite bilder på nya startmenyn m.m och det har jag inte gillat alls heller inte hört mycket positivt om det men efter ja läst detta så känns det som att ja kommer skaffa windows 8

Intel Core I5 3450s | Asus GTX 1060 | 2TB Western Digital , 250GB kingston ssd | 16GB ram | NZXT H440W Silent Ultra

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Malmö 🌆
Registrerad
Apr 2007
Skrivet av Svensktiger:

Jag (och de flesta andra) håller inte alls med om att W8 på något sätt är bättre än W7, i allafall inte "Consumer Preview".
Jag vill att W8 ska bli en självklar upgradering till W7, men som det ser ut nu så blir det en parentes som MS snabbt kommer vilja glömma.
Och vill du inte ha en diskussion om dina påståenden och åsikter så bör du hålla dig till pappersmedia, eller kanske MS's interna nyhetsbrev.

Nu har väl inte vederbörande sagt något om att kritik inte får framföras. Det som står är att diskussionen om känslor kring metro inte skall hållas i just denna tråd. Din sista mening är onödigt otrevlig och dessutom är den inte särskilt verklighetsförankrad. Man kan inte bara kan gå in till en tidningsredaktion och säga till dem att publicera det man har skrivit. Så fungerar inte pappersmedia och det vet du säkerligen om.

Ja, jag håller med mOOpiTh att detta inlägg är intressant och väcker mer intresse för att skaffa W8 för min del. Andra ändringar hör man sällan om för allt drunknar i metrotugget. Väldigt bra med så mycket källor också. Det enda jag funderade lite på var väl då rubriken med ordvalet "överlägsen". Ser väl kanske inte dessa ändringar som så revolutionerande att kraftfulla ord som överlägsen är helt rättvist ;).

Var tusan är den utlovade apokalypsen?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Origin
Registrerad
Aug 2003

Bra samling med länkar!

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Söderbäck:

Nu har väl inte vederbörande sagt något om att kritik inte får framföras. Det som står är att diskussionen om känslor kring metro inte skall hållas i just denna tråd. Din sista mening är onödigt otrevlig och dessutom är den inte särskilt verklighetsförankrad. Man kan inte bara kan gå in till en tidningsredaktion och säga till dem att publicera det man har skrivit. Så fungerar inte pappersmedia och det vet du säkerligen om.

Ja, jag håller med mOOpiTh att detta inlägg är intressant och väcker mer intresse för att skaffa W8 för min del. Andra ändringar hör man sällan om för allt drunknar i metrotugget.

Ja nu är jag inte emot en diskussion om Metro heller för den delen. Jag tycker att Metro kan bli jättebra när det finns hundratusentals appar/spel m.m. att ladda hem från Windows Store.

Nya funktioner i “Anniversary Update” för Windows 10 som släpps till sommaren:
http://www.howtogeek.com/248177/whats-new-in-windows-10s-anni...

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Dec 2008
Skrivet av strejf:

Alltså, jag har precis presenterat 20 punkter där Windows 8 är bättre än Windows 7. Du säger att de flesta inte alls håller med om att Windows 8 på något sätt är bättre än Windows 7. Mycket intressant. Förklara gärna hur du tänker.

 • Att du gillar ett spel är knappast ett bra argument

 • Kopplingen till MS tjänster är knappast bra för privatlivet

 • metro är skit på dekstop (för alla utom MS anställda)

 • Tider på ARM om flera veckor är förmodligen i hibernation eller liknande. Det är helt enkelt inte möjligt oberoende av OS om man faktiskt använder skiten

 • Snabbare start är knappast relevant då de flesta inte startar om datorn varje minut (konstigt jag vet)

Resten är marginella förbättringar som kommer inte röra flertalet av vanliga användare som knappast har minnes problem med win 7 eller sitter i task manager hela dagarna.

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Dec 2008
Skrivet av strejf:

Ja nu är jag inte emot en diskussion om Metro heller för den delen. Jag tycker att Metro kan bli jättebra när det finns hundratusentals appar/spel m.m. att ladda hem från Windows Store.

Det är bra för dig som sitter på en telefon eller tablett lite mindre bra att tvingas in i skiten hela tiden när man faktiskt försöker utföra arbete vid sin desktop. För att inte tala om att behöva flytta musen massor för att klicka på något. Jag har inte 24" skärmar för att jag ska behöva röra på musen en meter utan för att få mycket information på skärmen. Med metro får ja gigantiska rutor. Fult som stryk är det också.

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Feb 2007

Du har skapat en identisk tråd innan, varför behövs denna?

http://www.sweclockers.com/forum/133-windows-8/1096209-varfor...

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Dec 2004

Fick musfinger av Widows 8. Kanske blir bättre när man kommer på hur man ska använda snabbknappar mer. Ja, om de kommer nya tangentbord för W8 som gärna har en lagom stor pekplatta. Ett helt nytt sätt att navigera och tror ni musen kommer självdö eller bli något exklusivt för Mac användare.

För mig är det dock motigt att tänka om. Kan tänka mig hur det varit för terminal-knotare i alla dess år sedan det grafiska gränssnittet blev vanligt.

Är absolut emot reklam för Online Kasino på Swecklockers

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av anon127948:
 • Att du gillar ett spel är knappast ett bra argument

 • Kopplingen till MS tjänster är knappast bra för privatlivet

 • metro är skit på dekstop (för alla utom MS anställda)

 • Tider på ARM om flera veckor är förmodligen i hibernation eller liknande. Det är helt enkelt inte möjligt oberoende av OS om man faktiskt använder skiten

 • Snabbare start är knappast relevant då de flesta inte startar om datorn varje minut (konstigt jag vet)

Resten är marginella förbättringar som kommer inte röra flertalet av vanliga användare som knappast har minnes problem med win 7 eller sitter i task manager hela dagarna.

Att jag gillar ett spel som ligger i Windows Store är ett extremt bra argument om du frågar mig. Det här är en Consumer Preview och inte en färdig produkt ännu. När Windows 8 finns ute på marknaden kanske det ligger 20 bra och roliga spel i Windows Store som jag enkelt/säkert/lagligt kan ladda hem utan att behöva springa till affären.

Kopplingen till MS tjänster är dålig för privatlivet säger du? Jag gissar att du menar den personliga integriteten? Samtidigt lägger folk upp miljontals privata bilder till Facebook som Facebook kan sälja vidare i annonser om de vill för att de äger bilderna.

Att du tycker att Metro är skit på desktop är helt ok. Det tycker inte jag, jag gillar de aktiva hörnen för musen exempelvis. Jag gillar den nya startskärmen också.

Batteritid på ARM i flera veckor är SJÄLVKLART i standbyläge, det handlar alltså om att förlänga tiden mellan gångerna som man behöver ladda sin platta eller laptop. En iPad kan räcka i flera dagar som jag har förstått det.

Snabbare start är självklart extremt viktigt. 1,3 miljarder datorer har Windows. Varje millisekund de lyckas få bort av uppstarten gör en enorm skillnad sammanlagt.

Nya funktioner i “Anniversary Update” för Windows 10 som släpps till sommaren:
http://www.howtogeek.com/248177/whats-new-in-windows-10s-anni...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hässleholm
Registrerad
Okt 2003

Mycket nytt för mig. Självklart nyfiken... tack för en vettig tråd med många länkar!

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av borz:

Mycket nytt för mig. Självklart nyfiken... tack för en vettig tråd med många länkar!

Tack så mycket för komplimangen!

Nya funktioner i “Anniversary Update” för Windows 10 som släpps till sommaren:
http://www.howtogeek.com/248177/whats-new-in-windows-10s-anni...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborgsområdet
Registrerad
Okt 2003

Håller fortfarande fast vid att Microsoft bara lyckas varannan gång så jag väntar tills Windows 9 med att uppgradera.
Windows 7 funkar fin-fint så varför ändra till något som verkar vara gjort för tablets och inte för stationära datorer.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av loefet:

Håller fortfarande fast vid att Microsoft bara lyckas varannan gång så jag väntar tills Windows 9 med att uppgradera.
Windows 7 funkar fin-fint så varför ändra till något som verkar vara gjort för tablets och inte för stationära datorer.

Det där att Windows endast är bra varannan version är bara skrock enligt mig. Hur tänker du?

Ja och Windows XP fungerar också fin-fint. Windows 3.11 också. Det är inte så att bara för att en ny version av Windows släpps så går alla de andra sönder. Men jag gissar att du inte sitter kvar på den första versionen av Windows som du någonsin skaffade?

Windows 8 är gjort för: Nästa XBOX, Windows Phone 8, Servrar, HTPC, Embedded, Desktops, Laptops, Plattor... ja du kanske hajar, Windows 8 överallt. Med ETT gränssnitt förstås.

Nya funktioner i “Anniversary Update” för Windows 10 som släpps till sommaren:
http://www.howtogeek.com/248177/whats-new-in-windows-10s-anni...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
här..
Registrerad
Jun 2006
Skrivet av strejf:

Att jag gillar ett spel som ligger i Windows Store är ett extremt bra argument om du frågar mig. Det här är en Consumer Preview och inte en färdig produkt ännu. När Windows 8 finns ute på marknaden kanske det ligger 20 bra och roliga spel i Windows Store som jag enkelt/säkert/lagligt kan ladda hem utan att behöva springa till affären.

http://www.cuttherope.ie/ Det spelet som är så bra att det lyfter hela plattformen går att spela på alla OS.

Sen så tycker jag rent generellt att idén att bara rada upp alla fördelar är väldigt konstig. Vad du än gör så kan du ju inte säga "Windows 8 är totalt överlägset men ni får inte nämna några nackdelar med det".

Skrivet av strejf:

Windows 8 är gjort för: Nästa XBOX, Nästa version av Windows Phone 8, Servrar, HTPC, Embedded, Desktops, Laptops, Plattor... ja du kanske hajar, Windows 8 överallt.

Det är ju just det här som är det STORA problemet med Windows 8. Microsoft tyckte att Tablets = Desktop. Jag är ledsen att klaga på din perfekta vision, men det är en jävla skillnad på vad som är optimalt på en 10" touchenhet och en dator med flera 24"+ skärmar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

En fin lista du har gjort såklart, tog en stund skulle jag tro.
Jag snor den och lägger till egna kommentarer.

"1. Snabbt! Mycket snabbare än Windows 7 på att starta, installera m.m."
W7-RC var också reptilsnabbt på både gamla och nya datorer, vid release var situationen lite annorlunda.

"2. Storage Spaces. Mycket smidigt att kunna slänga in alla sina gamla hårddiskar i burken och utnyttja utrymmet till max utan att riskera att förlora data."
MS dammar av en gammal WHS funktion, undras om dom fått den att fungera nu ? och vad den egentligen har att göra på en desktop dator ?

"3. Cut the rope. Det är ett skitkul spel på min Android men ännu bättre i Windows 8! Windows Store är förstås väldigt efterlängtat!"
Ett spel ? verkligen ? ..........

"4. Webinstallation, det kommer bli perfekt att kunna köpa det direkt på webben och sen installera. Bara 1,9GB att ladda hem dessutom!"
Det är ju inte webbinstallation det handlar om egentligen, utan möjligheten att ladda ner OS'et på ett media och köra därifrån.

"5. Inloggning i "molnet". Fränt att få alla inställningar/bakgrundsbilder m.m. synkroniserade till alla datorer som man loggar in på automatiskt."
Roaming profiles fast MS har hand om dina känsliga data.
Skulle inte förvåna mig om denna funktion komemr förbjudas på de flesta arbetsplatser.

"6. Språk. Äntligen slipper man bry sig om språk när man köper, gratis att ladda hem vilket språk som helst på vilken version som helst."
Ok trevligt för MS som slipper skeppa femtioelva olika versioner till hela världen, men för de allra flesta slutanvändare kommer det inte göra nån som hellst skillnad.

"7. Gratis antivirusprogram följer med. Skönt att slippa lägga in Microsoft Security Essentials direkt efter installation eftersom att det redan är förinstallerat."
Verkligen MS ? efter alla näsbrännor tidigare om integrerade program så försöker ni igen ?
MSE är iofs ganska bra, men att integrera det är ju väldigt dumt.

"8. Skydrive! Tack för 25GB gratis utrymme att lagra sina dokument/bilder på i molnet som du enkelt kan komma åt från vilken Windows 8-dator som helst."
Återigen, dina personliga data i ett moln som ägs av ett amerikanskt företag som utan att blinka lämnar över informationen till vilken upphovsrättsorganisation som hellst.
Ett skräckscenario såklart men det skulle utan vidare kunna hända.

"9. Bättre batteritid. Microsoft har pratat om att plattor med ARM och Windows 8 kan få batteritid som är "upp till flera veckor".
Nu måste vi skilja på W8 för ARM och 64/i386, precis som vi fick skilja på Win NT för alpha, eller för den delen Win NT för ARM.
Men om W8 64/i386 kan leverera bättre batteritid så är det såklart bra.

"10. Aktivitetshanteraren är uppdaterad."
Enligt MS själva så används TM mest för att döda processer.
Och visst, lite extra bling att kolla på medans man gör det kan ju vara kul.

"11. Filkopiering är mer detaljerad och går att pausa."
MS har ju alltid legat ljusår efter i just filhantering, så en förbättring kan inte varit så svårt att göra.
Det hela vägs dock upp med filhanteraren i sig som numera kommer i den förhatliga ribbon kostymen, vilket visar hur otroligt lite information som sipprar från slutanvändare tillbaka till MS's utvecklare.

"12. Refresh/Reset PC är funktioner för att återställa Windows till ursprungsläget, smidig funktion om man får problem med något och vill backa tillbaks."
AKA "ominstallation", det är exakt vad det handlar om.
"Refresh" = ominstallation utan formattering och sparardata som redan finns.
"Reset" = ominstallation med formattering som såklart rensar all data.
Skillnaden är att du troligen kan göra det hela utan ett annat bootmedia.

"13. Stöd för att montera VHD och ISO-filer"
Trevligt`, men skickar MS med nåt verktyg för att skapa ISO filer ?

"14. Hyper-V följer med i Windows 8."
Såklart en trevlig funktion för dom som behöver leka i virtuella miljöer.
Men att skicka med det i OS'et istället för att ha det som separar download (som nu) känns lite udda, hur många % av alla windowsinstallationer kör VM's egentligen ? 0.1% ?

"15. ARM-stöd ger möjlighet att köra Windows 8 på strömsnåla enheter liknande iPad."
W8 för ARM må se ut som W8 desktop versionen, men där slutar ju likheterna.
Det är 2 fundamentalt olika OS som inte är kompatibla på nåt sätt.
Alla som jobbat i en miljö där det fanns både Win NT i386 maskiner och Alpha varianten vet vad jag snackar om.

"16. Samma systemkrav men lägre resurskrav än Windows 7!"
Återigen baserat på "Consumer preview", hur det blir i verkligheten får vi se vid release.
Tyvärr så krävs det även ett DX9 grafikkort, vilket diskalificerar dom datorerna som verkligen behöver ett slimmat OS.

"17. Nytt filsystem i Windows 8 Server, ReFS. Det är framför allt bättre på att skydda emot dataförluster i jämförelse med NTFS."
Ett nytt windows server och ett nytt filsystem, ingenting nytt egentligen.
Påverkar ju inte vanliga användare alls.

"18. Använder mindre RAM än Windows 7. Microsoft visar i den här länken hur Windows 8 kan använda mindre än 200MB RAM!"
Samma punkt som #16, system som verkligen har nytta av det kan ändå inte köra W8.
Och 8gb för under 400:-, nuff said.

"19. Native USB 3.0 stöd."
Trevligt såklart, men är det inte självklart att ett nytt OS stöder nyare hårdvara ?
Allt det betyder är ju egentligen "vi skickar med flera drivrutiner".

"20. Stöd för att boota på hårddiskar större än 3TB."
Återigen, ny hårdvara som ett nytt OS såklart bör fungera på.

Vi förväntar oss att ett nytt OS från MS skall vara tekniskt bättre än föregångarna.
Tyvärr så överskuggas alla förbättringar totalt av de uppenbara nackdelarna som MS verkar vara besatta av att trycka in.
Där dom fixar ett par irriterande saker så skapar dom en hel mängd nya.
Och deras besatthet med att låsa upp oss i windows live är nånting som får de flesta att rygga tillbaka.

Ett operativsystem används för att köra andra program, det behöver (och bör) inte vara en "upplevelse" i sig.
Vad vi egentligen vill ha är "Windows 8 Light", ett barskrapat OS utan bling och sämre versioner av redan exixterande program.
Vad vi INTE vill ha är en plattform som till synes är designad för att sälja på oss fler MS produkter.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Sir. Haxalot:

http://www.cuttherope.ie/ Det spelet som är så bra att det lyfter hela plattformen går att spela på alla OS.

Sen så tycker jag rent generellt att idén att bara rada upp alla fördelar är väldigt konstig. Vad du än gör så kan du ju inte säga "Windows 8 är totalt överlägset men ni får inte nämna några nackdelar med det".

Det är ju just det här som är det STORA problemet med Windows 8. Microsoft tyckte att Tablets = Desktop. Jag är ledsen att klaga på din perfekta vision, men det är en jävla skillnad på vad som är optimalt på en 10" touchenhet och en dator med flera 24"+ skärmar.

1. Okej det verkar som att också du har missuppfattat poängen med den punkten. Jag har uppdaterat den nu.

2. Vad är det för konstigt med det? Jag har inte sagt att ni inte får nämna några nackdelar med det. Prata på.

3. Ja fast nä, inte om man använder Metro. Det är just här som Metro lyser starkast, möjligheten att ha ett och samma gränssnitt "across the board". Metro kanske inte blir perfekt den här generationen men så var det inte mer än två år sen (?) Microsoft släppte Metro på Windows Phone heller. Det är inte min vision, det är Microsofts.

Nya funktioner i “Anniversary Update” för Windows 10 som släpps till sommaren:
http://www.howtogeek.com/248177/whats-new-in-windows-10s-anni...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Jan 2010

Skydrive är inget nytt, funnits i flera år nu så det ser jag knappast som en punkt för win 8 då det redan finns och vem som helst kan använda det. inget som är låst till win 8 dvs.
ifs så har du ju ej appar och liknande i skydrive vanligtvis men du kan lika gärna bara trycka upp setup filen där.

sen om att win 8 är snabbt har jag själv inte märkt alls. det tar tom. längre tid för mig att starta win 8 än det gjorde att starta win 7 (och då va min win 7 installation fylld till spräck punkten med skit och program)
tar väldigt lång tid (emot win 7 dvs) för mig att installera saker, så simplet som typ VLC eller winrar tar tid och måste vänta för (vilket annars gick så snabbt att jag inte ens såg den fina laddningen för det utan bara next-finish och klart) det har jag aldrig märkt i win 8 än. riktigt segt emot win 7 på min laptop

Maximus X Hero - 8700k @5.1GHz - H115i - 32GB LPX@3466MHz - MSI 980Ti Gaming - EVGA SuperNova 750 G2 - Asus vg248qe - FD R5

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
uddevalla
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av Svensktiger:

En fin lista du har gjort såklart, tog en stund skulle jag tro.
Jag snor den och lägger till egna kommentarer.

Lång lista med svar

Vi förväntar oss att ett nytt OS från MS skall vara tekniskt bättre än föregångarna.
Tyvärr så överskuggas alla förbättringar totalt av de uppenbara nackdelarna som MS verkar vara besatta av att trycka in.
Där dom fixar ett par irriterande saker så skapar dom en hel mängd nya.
Och deras besatthet med att låsa upp oss i windows live är nånting som får de flesta att rygga tillbaka.

Ett operativsystem används för att köra andra program, det behöver (och bör) inte vara en "upplevelse" i sig.
Vad vi egentligen vill ha är "Windows 8 Light", ett barskrapat OS utan bling och sämre versioner av redan exixterande program.
Vad vi INTE vill ha är en plattform som till synes är designad för att sälja på oss fler MS produkter.

Det sista där.
Precis det håller jag med om.
Skippa dill-dall och gör det användarvänligt både för pensionären och den avancerade användaren.

Jag har inte testat W8, så kan inte yttra mig om dess funktionalitet.

Men är det bara jag som tycker att orienteringen i flera menyer i W7 är fullständigt horribla och svåra att följa?
Tar mig alltid x-minuter att hitta hur jag ska stänga av t.ex UAC. (Kanske är för att MS inte vill att man ska stänga av det...)

Spelburk: Fractal Design R4 * AMD Ryzen 1600X kyld av H80i V1 * ASUS GTX770 DCII * Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 2666MHz * ASUS PRIME B350-PLUS * EVGA Supernova G2 750W * 1TB HDD * Samsung EVO 250GB SSD
Tillbehör: Steelseries Rival 300 * SweC Qpad Musmatta * BenQ XL2411T 144hz * BenQ 24" * Qpad MK-50 * Hyper X Cloud *

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Mar 2011

Jag vet inte, är lite skeptisk till hela detta metro grejset, är riktigt nöjd med Windows 7 så om jag känner att det inte passar mig så stannar jag vid 7.

Dock så är det mesta andra bättre med det, uppstartstider, nyare, fräschare, snabbare osv. Men vi får som sagt hoppas att det där metro slasket går att stänga av helt och hållet, vill inte alls ha det på min desktop!

Annars tycker jag att det ser ganska bra ut, fint med länkar där också.

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Mar 2010
Skrivet av lucifer579:

Det sista där.
Precis det håller jag med om.
Skippa dill-dall och gör det användarvänligt både för pensionären och den avancerade användaren.

Jag har inte testat W8, så kan inte yttra mig om dess funktionalitet.

Men är det bara jag som tycker att orienteringen i flera menyer i W7 är fullständigt horribla och svåra att följa?
Tar mig alltid x-minuter att hitta hur jag ska stänga av t.ex UAC. (Kanske är för att MS inte vill att man ska stänga av det...)

Klicka på Windows knappen/öppna startmenyn och skriv UAC så kommer det fram överst?

Det ni frågar efter är ju istortsätt ett Windows CE för konsumenter.

Aja, windows 8 är nog inte överlägset emot win 7.
Det är ett steg framåt, precis som Vista var. (dock så var Vista inte typ någonting som främjar köp av touchskärm.. Typ)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
uddevalla
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av Pewtah:

Klicka på Windows ikonen och skriv UAC så kommer det fram överst?

Det ni frågar efter är ju istortsätt ett Windows CE för konsumenter.

Aja, windows 8 är nog inte överlägset emot win 7. (än, om det ens kommer hända)

Bah, sitta och söka är ju bara jobbigt
Men du har rätt, det går ju faktiskt snabbast.
Faktum kvarstår dock, det är jobbigt att gå runt i flera menyer i W7.

Spelburk: Fractal Design R4 * AMD Ryzen 1600X kyld av H80i V1 * ASUS GTX770 DCII * Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 2666MHz * ASUS PRIME B350-PLUS * EVGA Supernova G2 750W * 1TB HDD * Samsung EVO 250GB SSD
Tillbehör: Steelseries Rival 300 * SweC Qpad Musmatta * BenQ XL2411T 144hz * BenQ 24" * Qpad MK-50 * Hyper X Cloud *

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Maj 2009

Windows 8 ser ut som Windows 7 med ett alternativt Androird/iOS läge där allting är en enda jävla röra...

Nae jag är inte ett dugg imponerad än så länge.

lolclockers

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av anon127948:
 • Att du gillar ett spel är knappast ett bra argument

 • Kopplingen till MS tjänster är knappast bra för privatlivet

 • metro är skit på dekstop (för alla utom MS anställda)

 • Tider på ARM om flera veckor är förmodligen i hibernation eller liknande. Det är helt enkelt inte möjligt oberoende av OS om man faktiskt använder skiten

 • Snabbare start är knappast relevant då de flesta inte startar om datorn varje minut (konstigt jag vet)

Resten är marginella förbättringar som kommer inte röra flertalet av vanliga användare som knappast har minnes problem med win 7 eller sitter i task manager hela dagarna.

Det är väl ändå bra i vilket fall som helst att på något sätt sträva efter att få ner energi förbrukningen det är ett steg på vägen.
Snabbare start är kanske för dig onödigt men det är tekniska framsteg fortfarande för dem, detta kommer nog uppskattas av väldigt många speciellt folk som inte förstår sig på teknik (reqular user dvs) som whine:ar att datorn är seg men utan att fatta varför. Många budget laptops startar fortfarande väldigt segt idag, det kommer ju va sjukt skönt för de användarna att speeda up det lite.

Övrigt skulle de va kul att höra om vad hur folk skulle vilja att ett nytt OS skulle se ut och funka det är det ända jag inte läst utan det man får läsa är mest tjat om att metro ska dö.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av Svensktiger:

"2. Storage Spaces. Mycket smidigt att kunna slänga in alla sina gamla hårddiskar i burken och utnyttja utrymmet till max utan att riskera att förlora data."
MS dammar av en gammal WHS funktion, undras om dom fått den att fungera nu ? och vad den egentligen har att göra på en desktop dator ?

Många använder desktop system för sin data lagring. Finns en del med många terabyte av data, filmer, foton, och musik.

Några ha server system, eller någon form av NAS system, men de allra flesta använder klient datorer för detta. E.g. Vista/W7.

Skrivet av Svensktiger:

"4. Webinstallation, det kommer bli perfekt att kunna köpa det direkt på webben och sen installera. Bara 1,9GB att ladda hem dessutom!"
Det är ju inte webbinstallation det handlar om egentligen, utan möjligheten att ladda ner OS'et på ett media och köra därifrån.

Inte riktigt. Microsoft har redan haft Windows nerladdningsbart som ISO i flera år. Det som refereras är ett lokalprogram som används för att updatera systemet från W7 till W8 genom att hämta relevant information från nätet. (Men programmet kan även skapa lämplig media)

Skrivet av Svensktiger:

"5. Inloggning i "molnet". Fränt att få alla inställningar/bakgrundsbilder m.m. synkroniserade till alla datorer som man loggar in på automatiskt."
Roaming profiles fast MS har hand om dina känsliga data.
Skulle inte förvåna mig om denna funktion komemr förbjudas på de flesta arbetsplatser.

Du inser inte ens att det inte är gjort för företag till att börja med? Active Directory, som redan används i företag, fyller redan den här funktionen. Högst ogenomtänkt resonemang.

Skrivet av Svensktiger:

"6. Språk. Äntligen slipper man bry sig om språk när man köper, gratis att ladda hem vilket språk som helst på vilken version som helst."
Ok trevligt för MS som slipper skeppa femtioelva olika versioner till hela världen, men för de allra flesta slutanvändare kommer det inte göra nån som hellst skillnad.

Vad negativ man ska vara då.

Skrivet av Svensktiger:

"7. Gratis antivirusprogram följer med. Skönt att slippa lägga in Microsoft Security Essentials direkt efter installation eftersom att det redan är förinstallerat."
Verkligen MS ? efter alla näsbrännor tidigare om integrerade program så försöker ni igen ?
MSE är iofs ganska bra, men att integrera det är ju väldigt dumt.

Detta är ett extremt bra exempel på en användare med nära-noll koll på marknaden. Det är redan jobbigt nog att behöva vägleda folk till att installera KORREKT ett antivirus program, specielt om de ochså vill undvika popups och liknande.

Skrivet av Svensktiger:

"8. Skydrive! Tack för 25GB gratis utrymme att lagra sina dokument/bilder på i molnet som du enkelt kan komma åt från vilken Windows 8-dator som helst."
Återigen, dina personliga data i ett moln som ägs av ett amerikanskt företag som utan att blinka lämnar över informationen till vilken upphovsrättsorganisation som hellst.
Ett skräckscenario såklart men det skulle utan vidare kunna hända.

Gäller samtliga cloud system, varken nytt eller förvånande.

Skrivet av Svensktiger:

"10. Aktivitetshanteraren är uppdaterad."
Enligt MS själva så används TM mest för att döda processer.
Och visst, lite extra bling att kolla på medans man gör det kan ju vara kul.

Updaterade varianten har lätt tillgänglighet till Suspend, bättre sortering av vad som är användar program, system program, och bakgrunds program. Vilket för den genomsnittlige användern som dig själv gör det lätt att hitta 'dina' saker. Den implementerar numera även stöd för Nätverks användning, samt att Metro appar har loggning av användning av nätverks resurser - både på begränsade och obegränsade nätverk. Just denna senare funktion är hjälpsam vid Tethering till telefon och andra 'Mobila Bredband' tjänster. Jag ser regelbundna trådar med användare som försöker lista ut varför de är i taket.

IOFS, det ersätter inte Process Explorer.

Skrivet av Svensktiger:

"11. Filkopiering är mer detaljerad och går att pausa."
MS har ju alltid legat ljusår efter i just filhantering, så en förbättring kan inte varit så svårt att göra.
Det hela vägs dock upp med filhanteraren i sig som numera kommer i den förhatliga ribbon kostymen, vilket visar hur otroligt lite information som sipprar från slutanvändare tillbaka till MS's utvecklare.

Ribbon har vad med filkopiering att göra? Skärpning.

Skrivet av Svensktiger:

"12. Refresh/Reset PC är funktioner för att återställa Windows till ursprungsläget, smidig funktion om man får problem med något och vill backa tillbaks."
AKA "ominstallation", det är exakt vad det handlar om.
"Refresh" = ominstallation utan formattering och sparardata som redan finns.
"Reset" = ominstallation med formattering som såklart rensar all data.
Skillnaden är att du troligen kan göra det hela utan ett annat bootmedia.

Bingo. Du kan formatera datorn utan att din OEM behöver skapa en restore partition, och utan tillgång till din egna installationsmedia. Detta inkluderar preservation av licens informationen.

Skrivet av Svensktiger:

"13. Stöd för att montera VHD och ISO-filer"
Trevligt`, men skickar MS med nåt verktyg för att skapa ISO filer ?

Nej. Använd externa program för detta.

Skrivet av Svensktiger:

"14. Hyper-V följer med i Windows 8."
Såklart en trevlig funktion för dom som behöver leka i virtuella miljöer.
Men att skicka med det i OS'et istället för att ha det som separar download (som nu) känns lite udda, hur många % av alla windowsinstallationer kör VM's egentligen ? 0.1% ?

Hyper-V i sig tar upp lite plats.

Skrivet av Svensktiger:

"16. Samma systemkrav men lägre resurskrav än Windows 7!"
Återigen baserat på "Consumer preview", hur det blir i verkligheten får vi se vid release.
Tyvärr så krävs det även ett DX9 grafikkort, vilket diskalificerar dom datorerna som verkligen behöver ett slimmat OS.

Det är svårt att tänka sig att resurs användningen stiger updaterade revisioner. Specielt med tanken på att ett av huvudmålen med W8 var att få ner resurs användningen - ett måste för att få ut bättre batteritid och prestanda från portabla enheter.
Glöm desutom inte bort att W8 Consumer Preview har mer aktiva tjänster än vad retail varianter har. Den är tyngre och mer resurskrävande än konsument system som default.
Server i CLI-Mode används när man behöver en slimmad dator. Men oservera att även intel's integrerade kretsar klarar av DX9 tillräkligt väl för W8, så vad exagt för GPU tänkte du dig om stöd för DX9 är ett problem? AMDs överlägsna APU behöver du inte ens fråga om.

Skrivet av Svensktiger:

"18. Använder mindre RAM än Windows 7. Microsoft visar i den här länken hur Windows 8 kan använda mindre än 200MB RAM!"
Samma punkt som #16, system som verkligen har nytta av det kan ändå inte köra W8.
Och 8gb för under 400:-, nuff said.

Vem var det som snackade om slimmad dator förra punkten?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Mar 2010
Skrivet av eXale:

Du inser inte ens att det inte är gjort för företag till att börja med? Active Directory, som redan används i företag, fyller redan den här funktionen. Högst ogenomtänkt resonemang.

Även om det inte är gjort för företag så kommer såsmåningom de flesta datortillverkarna att endast bundla deras datorer med "nya bästa windows 8" oavsett om du köper ex. en Lenovo Thinkpad eller Dell Vostro/latitude/whatnot..

Skrivet av eXale:

Detta är ett extremt bra exempel på en användare med nära-noll koll på marknaden. Det är redan jobbigt nog att behöva vägleda folk till att installera KORREKT ett antivirus program, specielt om de ochså vill undvika popups och liknande.

Jag vet inte riktigt om jag kan hålla med om det där. Säljer endast Panda Cop licenser annars installerar vi MSE; skulle vara riktigt irriterande om det redan var installerat om jag hade sålt med en licens till ett annat AV.

Föressten, MSE's virusdatabaser uppdateras via Windows Update right?

Skrivet av eXale:

Bingo. Du kan formatera datorn utan att din OEM behöver skapa en restore partition, och utan tillgång till din egna installationsmedia. Detta inkluderar preservation av licens informationen.

Licensinformationen stannar väl såändåså på chassiet right?;)

Skrivet av eXale:

Vem var det som snackade om slimmad dator förra punkten?

Meeen dock så sa han att ram är så billigt så det känns omotiverat att göra det så snålt på ram, kanske jättebra för arm-maskiner som endast har 512-1024 mb ram.

Jag har inte citerat allt för vissa saker har du mer eller mindre rätt om.

Hursomhelst jag kommer nog inte tycka Windows 8 är "överlägset" förens jag får tag i en tablet eller en touchskärm..

Skrivet av AxMi-24:
 • Att du gillar ett spel är knappast ett bra argument

 • Kopplingen till MS tjänster är knappast bra för privatlivet

 • metro är skit på dekstop (för alla utom MS anställda)

 • Tider på ARM om flera veckor är förmodligen i hibernation eller liknande. Det är helt enkelt inte möjligt oberoende av OS om man faktiskt använder skiten

 • Snabbare start är knappast relevant då de flesta inte startar om datorn varje minut (konstigt jag vet)

Resten är marginella förbättringar som kommer inte röra flertalet av vanliga användare som knappast har minnes problem med win 7 eller sitter i task manager hela dagarna.

Håller för det mesta med dig, dock så kan jag inte säga att "Kopplingen till MS tjänster är knappast bra för privatlivet", då är det ju värre att ha en smartphone! De får ju tag på alla dina kontakter i telefonboken då! Även mer eller mindre tillgång till alla dina meddelanden...