Raspberry Pi, användning av GPIO (första gången)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2011

Raspberry Pi, användning av GPIO (första gången)

Hej, sitter och funderar lite över om jag ska börja testa saker med min Raspberry Pi, mer specefikt, använda GPIO (som jag aldrig har använt förut).

Jag hade tänkt att beställa hem coola prylar som en sådan här eller en sådan här sensor till exempelt.

Men jag har ingen erfarenhet av hur man kopplar upp dem eller hur man använder GPIO eller hur man får ut resultatet ur själva sensorn. (har även tänkt att använda flera sensor på en raspberry pi, hur många saker kan man ha inkopplade till raspberry pi:n?)

Vad kommer jag behöva? Jag vill gärna att jag ska kunna lägga up den här infon jag får av sensorerna på en webbsida, klarar pi:n av att hosta samtidigt som den använder sensorerna?

----

Olika sensorer jag gärna vill använda.
De som nämdes ovan och

Light sensor
LED Panel
Rain detection

NODE 304 - I5 3570K - GTX 680 - 240GB SSD - INTEGRA R2 650W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2009

Går att få plats med allt på en Pi.
RPin har bara digitala pins och dina sensorer har både digital och analog output så dom passar men skulle nog köpa en ADC (typ MCP3008) för att kunna få mer exakta värden från dom.

DHT22 finns det en massa exempelkod för som du kan använda typ: https://learn.adafruit.com/dht-humidity-sensing-on-raspberry-...
http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=37&t=71336

För hemsidan skulle https://code.google.com/p/webiopi/ funka om du vill ha en rätt lätt lösning men det går också köra sql + webserver och sedan bygga själv. Borde inte vara några problem att köra på webservern och sensorloggningen på samma RPi

Är det någon typ av väderstation du ska bygga? Borde finnas en hel del liknande projekt om du googlar lite

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011

Hej! Har testat att driva relän från Raspen via GPIO pinnarna. Köpte färdigt reläkort från Kjell&Compani å det funkar bra. Sedan har jag ett äldre liknande kort å det funkar med. Mätte strömmen å det drar väldigt lite från Raspen så jag kan ha alla 16 reläerna dragna utan överbelastning av strömmen. Men de skall ha separata matningskretsar ändå å Raspen kommer bara att trigga en switchande transistor.

Edit. Glömde säga att det ena kortet behöver bara styrsignal, det finns en extra drivkrets där, så jag behöver bara fixa ström till den ena.