Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2015

Från Betamax till DVD

Jag hade tänkt försöka rädda några gamla familjefilmer (egenfilmat) på Betamax genom att föra över dem till DVD. Har förstått att det är lättare att kopiera till DVD än till dator. Har en inspelningsbar DVD. Är lite osäker på kopplingen då jag inte gjort det sedan jag var tio och man inte använder samma teknik idag riktigt.

Ljudet på betan är en 5-polig din utgång. Har hittat en sladd som har den kopplingen i ena änden och rca i andra änden (röd och vit) så den bör fungera att koppla till DVD:n. Eller bör jag koppla den till tv:n istället.

http://i132.photobucket.com/albums/q11/Ikosama/bild%201_zpst8...

Det jag funderar är över bilden. Borde kunna använda de vanliga antennutgångarna och koppla bilden via tv:n och sedan tv:n till dvd:n, men betan har även RF in och ut. (Tror det är sådana iaf).

http://i132.photobucket.com/albums/q11/Ikosama/bild%201_zpsrw...

Vanliga antenn in och ut
http://i132.photobucket.com/albums/q11/Ikosama/bild%202_zpsex...

Vilka bör jag använda och behöver jag någon slags konverterare till scart om jag använder RF? Har googlat och försökt hitta svar, men inte blivit något klokare. Har inte lyckats hitta sladdarna som följde med betan än.

Edit: vad dum jag är. Det går väl givetvis att bara köra ljud och bild via antenn. Om jag kopplar via tvn och sedan scart från tv till dvd?

Tack på förhand

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Okt 2002

Kontakten ser ut som en DIN-kontakt och den var vanlig för enbart audio (fanns också på tangentbord för att koppla till datorn).
http://en.wikipedia.org/wiki/DIN_connector#Analog_audio
Men det verkar du redan ha koll på.

Bild nummer två har ju "video out". Kanske går att hitta någon adapter för att kombinera video out från denna utgången samt audio out från DIN-kontakten till en SCART IN för att ansluta till din DVD-inspelare? Visst kan man även köra RF via antennsladden om din DVD-inspelare har analog TV-mottagare men risken är att du får sämre bild då eftersom den moduleras och demoduleras. Känns som en omväg att gå via din TV så om möjligt koppla videobandspelaren direkt till din DVD-inspelare.

Är det möjligen en sådan här anslutning under "locket" på din video OUT?
http://en.wikipedia.org/wiki/BNC_connector

Kanske i så fall går att kombinera några olika adaptrar:
http://www.tradera.com/item/170704/225699267/snabb-leverans-r...

http://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=325077&ws_tp1=cp...

http://www.kjell.com/sortiment/ljud-bild/kablar-adaptrar/rca-...

Dessa hittade jag vid snabb googling. Kan finnas på fler ställen.
Dubbelkolla också DIN-RCA adaptern så det går från audio ut på DIN till audio in på RCA. Borde finnas i två varianter beroende på vilken riktning man vill koppla ljudet (inspelning eller uppspelning).

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2015

Tack för svar. Löste det idag. Kopplade ljudet via en din till vanliga röd-vit audio. Sedan körde jag gul komposit för bild. Funkade inte via antennsladden. Har så jag kan koppla röd, vit gul till scart så då går det köra via dvd:n också istället för att koppla via tvn då. Tack :).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Okt 2002

Härligt! Sedan kan det i och för sig vara bra att även se bilden på TVn så man ser vad som spelas in. Men det kanske finns någon mer anslutningsmöjlighet på DVD-inspelaren så att du kan koppla därifrån till TVn.