Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2006

Gammal lins, ny kamera

Jag har en Micro-NIKKOR C 1:3.5 f=5cm (http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkores...) som har

Lens Mount: Nikon S-Mount for RF Nikon. LEICA M39 Screw Mount

Är det möjligt att montera denna på ett bra sätt på en D3300 (med en adapter)?

Utgår från att manuellt fokus i så fall krävs (vilket i för sig inte är ett problem).

Jag har även en SMC Pentax-M 50mm f/1.7 (http://www.kenrockwell.com/pentax/35mm/lenses/50mm-f17-smc-m....) som vore kul att testa på digitalkameran. Men om bildkvaliteten blir alltför lidande med en adapter är det förstås ingen idé.

http://www.pentaxforums.com/lensreviews/SMC-Pentax-M-50mm-F1....

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2007

Det finns ett begrepp inom foto som kallas flänsvidd eller registeravstånd, som är det avstånd som krävs mellan objektivet och kamerans sensor för inte fokusskalan ska förskjutas. För kort avstånd mellan objektiv och sensor gör att man inte kan fokusera på nära håll och för långt avstånd gör att man inte kan fokusera på långt håll.

Nikon S har ett registeravstånd på 34.85 mm (enligt denna lista) medan Nikon F har 46.50 mm. Du skulle med andra ord behöva en adapter som gör det möjligt att montera objektivet över en centimeter innuti objektivfattningen på din kamera, vilket antagligen inte är fysiskt möjligt. Men eftersom det är ett makro-objektiv så skulle man ju ändå kunna använda objektivet med en tunn adapter. Man förlorar då möjligheten att fokusera på långt håll (jag skulle gissa på några dm, beroende på adapterns tjocklek), men du kan istället fokusera på närmre håll än normalt (adaptern blir då en s.k. mellanring). Jag vet dock inte om det finns någon sån adapter, men du kan ju kolla på t.ex. Ebay.

Samma gäller för Pentax-M 50/1.7, som är konstruerat för ett registeravstånd på 45.46 mm. Här är skillnaden mindre, så med en väldigt tunn adapter kan man säkert fokusera några meter bort i alla fall (återigen, ingen aning om en sån adapter faktiskt existerar). Är man lite händig så kan man säkert kalibrera om objektivet för att ändra registeravståndet lite också, men då krävs troligtvis att man åtminstone delvis skruvar isär objektivet.

Det finns ju också adaptrar med linser i, där linserna kompenserar för det annorlunda registeravståndet. Detta medför dock oftast kraftigt försämrad bildkvalitet, beroende på kvalitén på linserna.

Men om du är intresserad av att använda gamla linser så är det bästa alternativet att skaffa en spegellös kamera. Avsaknaden av spegel gör att de oftast har mycket korta registeravstånd, så man kan använda de flesta gamla objektiv med enkla adaptrar. Du kan t.ex. kika efter någon begagnad spegellös Sony-kamera (lista på modeller). De fungerar väldigt bra med gamla objektiv, och har hjälpmedel som gör att det är enkelt att fokusera såna objektiv manuellt. De har därför blivit väldigt populära att använda med gamla objektiv, och det finns adaptrar till det mesta.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003

Observera att alla NEX är APS-C.
Dina FF-objektiv passar bäst på A7-serien med FF-sensor så slipper du dras med crop-faktorn.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Okt 2012
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2006

Det ser ut att vara ont om F till S-adaptrar på ebay, men jag hittade någon som gjort en själv:

https://www.rangefinderforum.com/forums/showthread.php?thread...

Ser ut att krävas en del maskiner och gamla grejer, men kul projekt ändå.

Bästa alternativet för tillfället ser som sagt ut att vara att handla en spegellös kamera (nästa gång) och ha de gamla linserna i åtanke. D3300 har fungerat bra, även om medföljande 105mm-lins kanske inte är bland de bästa.