Folk säger att det är farligt att äta blodet från maten men vissa rätter verkar ej vara farliga?

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Jun 2015

Folk säger att det är farligt att äta blodet från maten men vissa rätter verkar ej vara farliga?

Hej. Vad jag vet kan man bli sjuk om man äter blod från tillexempel kycklingben och några andra rätter som man måste värma ordentligt för att blodet ska försvinna. Men så finns det andra rätter jag tror att det är oxfilé och då tänker jag på en restaurang som serverade oxfilé med blod för att jag hade beställt medium. Jag tror att det var oxfile i allafall jag undrar varför kan man äta blod från oxe och inte från kyckling? Finns det mer information om detta med blod i maten om vad man kan äta och inte?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2010

Är inte alls någon expert på området, men det gäller väl samma princip som att köttet ska vara genomstekt.
Kyckling ska man steka igenom helt innan man äter den helt, eftersom det lätt finns bakterier och sjukdomar i kyckling, typ salmonella. Detsamma gäller ju då givetvis blodet.
Nöt (inkl. oxe) kan man äta rått utan fara, eftersom dessa djur har mycket mindre chans att innehålla sjukdomar eller bakterier. Detsamma gäller blodet.

Sen _varför_ det är så har jag ingen aning. Det får vi hoppas nån expert här kan svara på.

MODERMODEM: Asus ROG Strix Z270E Gaming | i7 7700K | Corsair Hydro H110 | Kingston HyperX Savage 32GB DDR4 RAM | Asus R9 290 OC | Crucial BX100 500GB SSD | Phanteks Enthoo EVOLV | SilverStone Strider Evolution 1200W |
NAS 40TB: 8x3TB RAIDz2 | 4x4TB RAIDz1 | ASRock C2550D4I | 32GB ECC RAM | FreeNAS |
LJUD: M-Audio BX8 D2 | ATH-M50 | Focusrite Scarlett 2i2 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2013

Gris och kyckling har mycket större risk att innehålla en del farliga bakterier än nötdjur, t.ex. salmonella. Varför vet jag inte.
Edit: var inte snabb nog

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 980 | 32GiB | 950 Pro 512GB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | AMD 6970 | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 32GiB | UnRAID 6.5.0 | 68TB
HTPC: i7 2600k | GTX 1050ti | 8GiB
Smartphone: Huawei Mate 10 Pro | Android 8.0 | root | Shure SE535

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2006

Hej hej!

I kyckling och fläskkött kan det finnas bakterier som är farliga. Dessa bakterier dör, förstås, när de hettas upp tillräckligt. I nötkött är det sällsynt med liknande bakterier och det behöver därför inte tillagas lika noggrant.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2012

sodapop förklarade det enkelt och korrekt.
/Thread

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Härnösand
Registrerad
Jan 2003

Det går för det mesta att äta nötkött som knappt tillagats eller är rått.
Men risken finns att du får en bit från en ko som bar på EHEC, som sedan slaktaren tabbade sig lite med runt inälvorna och kontaminerade köttet. I värsta fall: en plågsam död.

Inte alls helt riskfritt att äta rått nötkött, men för det mesta går det bra.

Min favorit bland "e-nummer" är 948 <3

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Här
Registrerad
Jul 2009

*tråd rensad*

Tog bort lite indirekta anklagelser

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Jun 2015

@Nauie: Hur många har dött i Sverige av det?

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Maj 2015

Kyckling kan sprida t.ex. Salmonella och fläsk *kan* innehålla trikiner, därför är det viktigt att dessa genomsteks (i Sverige testas dock för detta så det ska egentligen inte finnas). Nötkött innehåller inte smittor på detta sätt. Däremot kan det finnas bakterier köttet kvar från styckningen, därför måste ytorna på köttet stekas men att det är rosa inuti är ingen fara.

Färs är en helt annan historia, all färs måste genomstekas.

Har aldrig hört talas om att någon skulle dött av rått nötkött, hade det varit farligt hade det inte varit tillåtet att serveras över huvud taget.

ASUS Z97-A | Intel Core i7-4790K | Noctua NH-U14S | ASUS GeForce GTX 1070 Dual OC
2x8GB Corsair Vengeance Pro | Samsung 850 EVO 500GB | Cooler Master V750S
Fractal Design Meshify C | Cooler Master MK750 MX Silent Red | ASUS Strix Claw | Samsung S24D590L

Frågor eller funderingar? Skicka ett PM eller kontakta oss.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Jan 2002

För mer läsning så rekommenderas livsmedelsverkets hemsida.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013

Efter vad jag har hört så ska man med både kyckling och fläskkött gå enligt regeln "Om köttsaften är klar spelar det ingen roll att köttet är lite rosa". Det som man tror är blod är för det mesta en slags proteinlösning som har pumpats in i köttet vid styckningen, djuret töms på allt blod. Såvida man inte får tag i det direkt från en slaktare då.

System: Fractal Design R4 | i7 3770 | GTX 660 DC2 | Intel 330 120 GB | Seagate Barracuda 2 TB | Corsair Vengeance 16 GB | Asus P8Z77 Pro Thunderbolt | Fractal Design Newton R2 1000W | Ducky Mini mx blue | Logitech G300 | Qpad QH90 | Nokia Lumia 925 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad
Registrerad
Okt 2010
Skrivet av Andreaz1:

Kyckling kan sprida t.ex. Salmonella och fläsk *kan* innehålla trikiner, därför är det viktigt att dessa genomsteks (i Sverige testas dock för detta så det ska egentligen inte finnas). Nötkött innehåller inte smittor på detta sätt. Däremot kan det finnas bakterier köttet kvar från styckningen, därför måste ytorna på köttet stekas men att det är rosa inuti är ingen fara.

Färs är en helt annan historia, all färs måste genomstekas.

Har aldrig hört talas om att någon skulle dött av rått nötkött, hade det varit farligt hade det inte varit tillåtet att serveras över huvud taget.

Neeeej, du vet vad råbiff är va? när jag gör nötfärsbiffar så är det gott att äta färsen rå för att smaka av den. Inget farligt i det.

Processor: Intel Core i7 3970X 4.6GHz Moderkort: ASUS P9X79 Deluxe Grafikkort: 2xGeForce GTX1080 8Gb Nätaggregat: Corsair AX 1200i Digital 1200W 80+ Platinum HDD: 1 Intel 910 PCIe 800GB, RAID1 2xSSD OCZ Vertex 3 480GB,Chassi: Antec Performance One P280 XL-ATX Super Ram: HyperX 64GB DDR3 PC3-19200 2400MHzSkärm: Asus 3X28" PB287QNAS: Qsnap Linksys 12TBHTPC: Intel NUC & Zotac UH65

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2013

Det är sant men gällande kyckling så är det mindre vanligt att det är farligt att äta lite halvrått. Man ska givetvis inte göra det men risken är betydligt mindre än i södra Europa exempelvis. Är nog liknande med fläsk också. Har råkat bli så att fläsket inte varit helt och hållet genomstekt flera gånger, har aldrig blivit sjuk av det och jag som har väldigt känslig mage dessutom.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Sep 2010
Skrivet av Andreaz1:

Kyckling kan sprida t.ex. Salmonella och fläsk *kan* innehålla trikiner, därför är det viktigt att dessa genomsteks (i Sverige testas dock för detta så det ska egentligen inte finnas). Nötkött innehåller inte smittor på detta sätt. Däremot kan det finnas bakterier köttet kvar från styckningen, därför måste ytorna på köttet stekas men att det är rosa inuti är ingen fara.

Färs är en helt annan historia, all färs måste genomstekas.

Har aldrig hört talas om att någon skulle dött av rått nötkött, hade det varit farligt hade det inte varit tillåtet att serveras över huvud taget.

Hos tamsvin har trikiner inte påvisats i Sverige sedan 1994. Dock om någon här skulle få för sig att äta vildsvin så är det ännu viktigare att steka genom sitt kött.
För övrigt är trikiner larver som klassas som parasiter då dom frodas i tarmfloran. MUMS!

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Maj 2015
Skrivet av anderjo4:

Hos tamsvin har trikiner inte påvisats i Sverige sedan 1994. Dock om någon här skulle få för sig att äta vildsvin så är det ännu viktigare att steka genom sitt kött.
För övrigt är trikiner larver som klassas som parasiter då dom frodas i tarmfloran. MUMS!

Jag läste om något larm förra året tror jag men kommer inte ihåg vad det gällde, uppenbarligen inte trikiner då. De är väl mysigare än så, de lever i musklerna och jag kommer inte ens ihåg vem som skrämde upp oss med att de borrar sig igenom dina inre organ om du blir smittad.

Ät ditt fläskkött genomstekt.

ASUS Z97-A | Intel Core i7-4790K | Noctua NH-U14S | ASUS GeForce GTX 1070 Dual OC
2x8GB Corsair Vengeance Pro | Samsung 850 EVO 500GB | Cooler Master V750S
Fractal Design Meshify C | Cooler Master MK750 MX Silent Red | ASUS Strix Claw | Samsung S24D590L

Frågor eller funderingar? Skicka ett PM eller kontakta oss.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ligger i norr
Registrerad
Nov 2007
Skrivet av Andreaz1:

Jag läste om något larm förra året tror jag men kommer inte ihåg vad det gällde, uppenbarligen inte trikiner då. De är väl mysigare än så, de lever i musklerna och jag kommer inte ens ihåg vem som skrämde upp oss med att de borrar sig igenom dina inre organ om du blir smittad.

Ät ditt fläskkött genomstekt.

Ja, det var sannolikt trikiner.
(Eller så missförstår jag dig fullständigt)

"Då en värd fått i sig infekterat kött, innehållande trikinlarver, frigörs larverna då köttet hamnar i tunntarmen på grund av de syror som finns där. Larverna genomborrar då tunntarmen där de senare utvecklas till vuxna parasiter efter cirka en till två dagar.[6] Hanarna befruktar då honorna som senare föder larver inuti värdens tarmar. Detta kallas inälvsfasen.[7]

Den muskulära fasen inleds då larverna sprids genom blodet och lymfvätskan till olika organ och vävnader. Då de nått sitt mål, den tvärstrimmiga muskulaturen, går de in i muskelcellerna och fullbordar sedan sin livscykel. Larverna kan sedan stanna kvar i värden i flera år och om värden dör kan de fortfarande spridas vidare genom asätare, eftersom de kan leva i flera månader i den döda kroppen.[2] Den lägsta infektionsdosen för att bli sjuk är 60-150 larver.[7]"

https://sv.wikipedia.org/wiki/Trikinos

Bara en enda ros på ett evigt klänge
så är livet
trist varar länge
men underbart är kort -
alldeles för kort

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Härnösand
Registrerad
Jan 2003

@Farbror Krut:

Några få hundra fall av EHEC per år i Sverige och en dödlighet på ungefär 0.4% och runt 4% som får permanenta njurproblem. Men har man tur så går det över utan behandling.

Min favorit bland "e-nummer" är 948 <3