Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2006

Mall för samboavtal!

Hej,

Jag har nyligen köpt en lägenhet i Stockholm och gått in med hela kontantinsatsen själv. Tanken är att min flickvän ska flytta in de nästkommande 2-3 månaderna, jag kommer dock även efter att hon flyttat in bekosta amortering, ränta samt halva månadshyran själv. Hon kommer med andra ord betala halva månadshyran, el, försäkring osv.

Nu till kruxet, jag har sökt på Google och hittat några "sambomallar", men jag är lite osäker på om dessa kan användas i mitt fall.
1. Jag går in med hela kontantinsatsen.
2. Jag kommer vara den som betalar av lånet (amortering samt ränta).
3. Möblerna osv. kommer vi köpa tillsammans, dvs. dela på kostnaden.

Jag skulle således behöva skydda mig från denna "exponering", bestämmer vi oss för att gå skilda vägar är det enbart möbler och det hushållsrelaterade som ska "delas rakt av". Bostadsrätten tillfaller mig till 100%, eventuellt värdeökning tillfaller mig också.

Finns det någon finurlig mall för ovanstående eller är det enklast att ta kontakt med en jurist och betala en tusenlapp för att hen ska formulera ett sådant avtal? Tack!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Terra
Registrerad
Aug 2011

Skulle skrivit ihop något eget istället för att betala en höna, bara det är klart och tydligt så.

[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1600Mhz | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 + 2 x Scythe GT 1850rpm | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ]
[ Sony AF9 65" | HTC Vive | Huawei P20 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011

Är du med i facket så kan de möjligtvis ha väldigt kompetent hjälp utan kostnad....

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2014

Ja de kan användas. Upprätta i två exemplar som ni själva behåller, gärna fler i fall något händer.

"Här med avtalar X och Y bort sambolagen gällande Z-lägenhet på K-vägen 7." Tordes räcka för lägenheten.

Mall för samboavtal

Moderkort: Asus RIVBE | Processor: Intel i7 4930K 4.6 GHz | CPU-kylare: Loop Deluxe | Grafikkort:Asus GTX 1080 Ti Poseidon 2100Ghz | RAM-Minnen: HyperX Beast 2400Mhz | SSD: 240 SSD | Nätagg: Corsair AX1200i | Display: ASUS PG348Q 100 hz | Mus: SteelSeries RIVAL 310 Headphones/Speakers: Razer Tiamat 7.1/ ASUS Strix DSP/Logitech G560/Corsair SP2500| Keyboard:Asus ROG Strix Flare Cherry Brown | Mic: Blue Yeti + Boomarm

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Luleå
Registrerad
Mar 2004

Rekommenderar att ta kontakt med en jurist. Juridiskt språk är något annorlunda och extremt precist.

Passa på att ordna med testamente samtidigt också Tex, om du går bort, skall hon få bo kvar eller skall dina föräldrar kunna vräka henne och så vidare.

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2013

Tips är att kontakta familjens jurist om detta, det kostar dig kanske runt 2000- 2500 kr men det kan det vara värt då dom är juridiskt kunniga och har lång erfarenhet.
Det finns många mallar garanterat på nätet, men det viktiga är att dom är juridiskt hållbara och att det inte finns kryphål.
För om man separerar så är det inte alltid det går att diskutera mellan parterna beroende på hur infekterat det kan bli. Har du/ni alla papper klara så är det inget att diskutera om då

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012

Enligt 9 § SamboL, där rätten till samboavtal stadgas, räcker det med att det är skriftligt avtal ni båda skriver under.

9 § Sambor eller blivande sambor får avtala om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte skall ingå i bodelningen. Genom ett nytt avtal får de ändra vad som tidigare överenskommits.
Avtalet skall upprättas skriftligen och undertecknas av samborna eller de blivande samborna. Detta gäller även om någon av dem är underårig eller om avtalet avser egendom som till någon del omfattas av förvaltarskap enligt föräldrabalken. I så fall skall dock förmyndarens eller förvaltarens skriftliga medgivande inhämtas.)

Dold text

Det borde därmed räcka med att ni skriver ett avtal, och där ni specificerar objektet så gott som det går inte ska ingå vid en eventuell bodelning. Vidare är du skyddad mot dold samäganderätt, eftersom du gick in med hela kontantsatsen själv.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013

Jag skrev ihop ett eget med min sambo, inga konstigheter där men man måste skriva det vatten tätt för din och Hens skull!

Det är som vilket kontrakt som helt egentligen.
dock måste du vara väldigt tydlig med vad du skriver i kontraktet så det inte går att missuppfatta vad du menar samt vad du äger.

jag har läst företagsförsäljning så vet lite hur ett kontrakt kan se ut och att det skall nästan vara övertydligt då jag inte var några företags villkor jag kan skydda mig med om något i kontraktet skulle vara missvisande eller om nått annat skulle hända.

så har du en kompis eller känner nån som är advokat eller liknande fråga istället om råd om du känner dig osäker

[CENTER]
Rigg: Asus Maximus V Formula - i7-3770K 4.4Ghz - Ripjaws 16GB - GeForce GTX970 G1 Gaming - RM850 - NZXT S340
Networking: AMPLIFI Mech system - Synology DiskStation DS1817+ + 5x3TB Raid5 + 120GB Cash SSD.

#Playstation 4 PRO
Bahnhof For President

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Dec 2013

Det kan vara värt att veta att du behöver inte nödvändigtvis stå för hela lånet själv för att detta ska gälla. Utan du kan ta vilken betalning du vill/tycker är skälig. Jag skulle t ex. inte tycka det var orimligt att du tar halva avgiften + halva räntan, men det gör du givetvis som du vill.

Angående hur det ska vara utformat så har @EyeNEye rätt, du behöver bara skriva att ni avtalar bort sambolagen för gällande lägenhet. Dock så kan det vara värt att förklara hur ni vill att en framtida bouppdelning ska gå till, det räcker med att förklara det i vanliga ord: "Vid en eventuell bouppdelning skall hela lägenheten tillfalla X, möblemang skall delas 50/50 mellan parterna. " Räcker gott och väl.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012

@Nesvop: Att skriva att möblemang ska delas 50/50 är onödigt och kan även vara fel. Detta eftersom allt som utgör bohag och bostad enligt SamboL (5-6 §§) är det enda som någonsin kan ingå en bodelning. De möbler som kan ingå bodelningen enligt SamboL definition av kommer att delas på, men de möbler som inte anses ingå kommer att falla utanför bodelning, trots ett samboavtal. Samboavtalet kan endast exkludera objekt från en bodelning men aldrig inkludera och det är p.g.a. detta som din formulering kan vara missvisande.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Dec 2013

@Hanrax Tack för förtydligande, det stämmer när jag läser igenom SamboL. Inte för att det spelar någon roll egentligen, men visst är det korrekt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
A-a
Registrerad
Okt 2008

HÄr är ett exempel på hur det fungerar:

Viktigt Exempel: Lasse och Lisa träffas och Lasse flyttar in i Lisas bostadsrätt. Om de separerar har då Lasse ingen rätt att få halva lägenheten.

Går de sedan och köper en ny bostad tillsammans, även om Lisa (till exempel via försäljningen av sin bostad) står för 100% av den nya bostaden så delas denna nya bostad lika vid ett avslutat samboskap.

OBS !!!

Avtala bort sambolagen med samboavtal

Det är förstås inte alltid självklart och helt rättvist i hur man löser detta. Allra enklast blir det förstås om båda parterna i samboskapet betalar lika mycket när man köper en bostad tillsammans. Detta kan dock ibland vara svårt (ett vanligt exempel är att en person bott i hyresrätt och den andra i bostadsrätt) och kan leda till oenighet vid bodelning om man inte gör ett samboavtal.

Ett sätt att ”komma runt” sambolagen är att ange i samboavtalet att det inte ska gälla för vissa tillgångar, tex bostaden. Tidigare angav vi i denna artikel att man direkt i samboavtalet även kunde ange ägargraden (tex 75% för Anna och 25% åt Kalle) vilket är fel. Detta måste göras i ett separat avtal, och det är inte säkert hur detta faller ut i en rättslig prövning då det inte räknas som ett samboavtal.

Jag rekommenderar att du/ni anlitar en jurist för detta avtal.