Permalänk

Mall för samboavtal!

Hej,

Jag har nyligen köpt en lägenhet i Stockholm och gått in med hela kontantinsatsen själv. Tanken är att min flickvän ska flytta in de nästkommande 2-3 månaderna, jag kommer dock även efter att hon flyttat in bekosta amortering, ränta samt halva månadshyran själv. Hon kommer med andra ord betala halva månadshyran, el, försäkring osv.

Nu till kruxet, jag har sökt på Google och hittat några "sambomallar", men jag är lite osäker på om dessa kan användas i mitt fall.
1. Jag går in med hela kontantinsatsen.
2. Jag kommer vara den som betalar av lånet (amortering samt ränta).
3. Möblerna osv. kommer vi köpa tillsammans, dvs. dela på kostnaden.

Jag skulle således behöva skydda mig från denna "exponering", bestämmer vi oss för att gå skilda vägar är det enbart möbler och det hushållsrelaterade som ska "delas rakt av". Bostadsrätten tillfaller mig till 100%, eventuellt värdeökning tillfaller mig också.

Finns det någon finurlig mall för ovanstående eller är det enklast att ta kontakt med en jurist och betala en tusenlapp för att hen ska formulera ett sådant avtal? Tack!

Permalänk
Medlem

Skulle skrivit ihop något eget istället för att betala en höna, bara det är klart och tydligt så.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem

Är du med i facket så kan de möjligtvis ha väldigt kompetent hjälp utan kostnad....

Permalänk
Medlem

Ja de kan användas. Upprätta i två exemplar som ni själva behåller, gärna fler i fall något händer.

"Här med avtalar X och Y bort sambolagen gällande Z-lägenhet på K-vägen 7." Tordes räcka för lägenheten.

Mall för samboavtal

Visa signatur

Moderkort:ASUS ROG Strix X670E-F Gaming WIFI | Processor: AMD 7800X3D | CPU-kylare: Lian Li Galahad II LCD 360 | Grafikkort:Asus ROG RTX 4090 Gaming OC White | RAM-Minnen: Kingston 32GB 6000MHz CL36 FURY Beast | SSD: Kingston Fury Renegade 2TB x2 | Nätagg: DeepCool PX1200G 1200W | Display: Samsung C49RG90 120 Hz | Mus: Glorious Gaming Model O Headphones/Speakers: Logitech Pro X/Roccat Syn Max Air| Keyboard:Asus ROG Strix Scope Deluxe TKL NX Red |

Permalänk
Hjälpsam

Rekommenderar att ta kontakt med en jurist. Juridiskt språk är något annorlunda och extremt precist.

Passa på att ordna med testamente samtidigt också Tex, om du går bort, skall hon få bo kvar eller skall dina föräldrar kunna vräka henne och så vidare.

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Permalänk
Medlem

Tips är att kontakta familjens jurist om detta, det kostar dig kanske runt 2000- 2500 kr men det kan det vara värt då dom är juridiskt kunniga och har lång erfarenhet.
Det finns många mallar garanterat på nätet, men det viktiga är att dom är juridiskt hållbara och att det inte finns kryphål.
För om man separerar så är det inte alltid det går att diskutera mellan parterna beroende på hur infekterat det kan bli. Har du/ni alla papper klara så är det inget att diskutera om då

Permalänk
Medlem

Enligt 9 § SamboL, där rätten till samboavtal stadgas, räcker det med att det är skriftligt avtal ni båda skriver under.

9 § Sambor eller blivande sambor får avtala om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte skall ingå i bodelningen. Genom ett nytt avtal får de ändra vad som tidigare överenskommits.
Avtalet skall upprättas skriftligen och undertecknas av samborna eller de blivande samborna. Detta gäller även om någon av dem är underårig eller om avtalet avser egendom som till någon del omfattas av förvaltarskap enligt föräldrabalken. I så fall skall dock förmyndarens eller förvaltarens skriftliga medgivande inhämtas.)

Dold text

Det borde därmed räcka med att ni skriver ett avtal, och där ni specificerar objektet så gott som det går inte ska ingå vid en eventuell bodelning. Vidare är du skyddad mot dold samäganderätt, eftersom du gick in med hela kontantsatsen själv.

Permalänk

Jag skrev ihop ett eget med min sambo, inga konstigheter där men man måste skriva det vatten tätt för din och Hens skull!

Det är som vilket kontrakt som helt egentligen.
dock måste du vara väldigt tydlig med vad du skriver i kontraktet så det inte går att missuppfatta vad du menar samt vad du äger.

jag har läst företagsförsäljning så vet lite hur ett kontrakt kan se ut och att det skall nästan vara övertydligt då jag inte var några företags villkor jag kan skydda mig med om något i kontraktet skulle vara missvisande eller om nått annat skulle hända.

så har du en kompis eller känner nån som är advokat eller liknande fråga istället om råd om du känner dig osäker

Visa signatur

[CENTER]
Rigg: Asus Maximus V Formula - i7-3770K 4.4Ghz - Ripjaws 16GB - GeForce GTX970 G1 Gaming - RM850 - NZXT S340
Networking: Unifi Dream Router + Unifi LR wifi6 x2 - Synology DiskStation DS1817+ + 5x3TB Raid5 + 120GB Cash SSD.

#Playstation 5 + Playstation 4 PRO

Permalänk
Medlem

Det kan vara värt att veta att du behöver inte nödvändigtvis stå för hela lånet själv för att detta ska gälla. Utan du kan ta vilken betalning du vill/tycker är skälig. Jag skulle t ex. inte tycka det var orimligt att du tar halva avgiften + halva räntan, men det gör du givetvis som du vill.

Angående hur det ska vara utformat så har @EyeNEye rätt, du behöver bara skriva att ni avtalar bort sambolagen för gällande lägenhet. Dock så kan det vara värt att förklara hur ni vill att en framtida bouppdelning ska gå till, det räcker med att förklara det i vanliga ord: "Vid en eventuell bouppdelning skall hela lägenheten tillfalla X, möblemang skall delas 50/50 mellan parterna. " Räcker gott och väl.

Permalänk
Medlem

@Nesvop: Att skriva att möblemang ska delas 50/50 är onödigt och kan även vara fel. Detta eftersom allt som utgör bohag och bostad enligt SamboL (5-6 §§) är det enda som någonsin kan ingå en bodelning. De möbler som kan ingå bodelningen enligt SamboL definition av kommer att delas på, men de möbler som inte anses ingå kommer att falla utanför bodelning, trots ett samboavtal. Samboavtalet kan endast exkludera objekt från en bodelning men aldrig inkludera och det är p.g.a. detta som din formulering kan vara missvisande.

Permalänk
Medlem

@Hanrax Tack för förtydligande, det stämmer när jag läser igenom SamboL. Inte för att det spelar någon roll egentligen, men visst är det korrekt.

Permalänk
Medlem

HÄr är ett exempel på hur det fungerar:

Viktigt Exempel: Lasse och Lisa träffas och Lasse flyttar in i Lisas bostadsrätt. Om de separerar har då Lasse ingen rätt att få halva lägenheten.

Går de sedan och köper en ny bostad tillsammans, även om Lisa (till exempel via försäljningen av sin bostad) står för 100% av den nya bostaden så delas denna nya bostad lika vid ett avslutat samboskap.

OBS !!!

Avtala bort sambolagen med samboavtal

Det är förstås inte alltid självklart och helt rättvist i hur man löser detta. Allra enklast blir det förstås om båda parterna i samboskapet betalar lika mycket när man köper en bostad tillsammans. Detta kan dock ibland vara svårt (ett vanligt exempel är att en person bott i hyresrätt och den andra i bostadsrätt) och kan leda till oenighet vid bodelning om man inte gör ett samboavtal.

Ett sätt att ”komma runt” sambolagen är att ange i samboavtalet att det inte ska gälla för vissa tillgångar, tex bostaden. Tidigare angav vi i denna artikel att man direkt i samboavtalet även kunde ange ägargraden (tex 75% för Anna och 25% åt Kalle) vilket är fel. Detta måste göras i ett separat avtal, och det är inte säkert hur detta faller ut i en rättslig prövning då det inte räknas som ett samboavtal.

Jag rekommenderar att du/ni anlitar en jurist för detta avtal.