VAB, varför ingen kontroll?

Permalänk
Medlem

Som far till 2st "yngel" så är några av posterna här direkt stötande...

Permalänk
Medlem

Har två yngel, varav den yngsta fortfarande på första dagisåret, så det blir en del VAB. Har aldrig fuskat med det. Men första åren så blir barn sjuka ofta, det ingår liksom i att bygga upp ett immunförsvar.

Vad jag förstått av "fusket" så är det ofta att folk vabbar istället för att sjukskriva sig när de själva blir sjuka. Ingen karensdag och arbetsgivare betalare inget. Men jag har inga siffror på det, så någon som vet får rätta mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ClubT:

Oj svår fråga! Det är väl samma kontroll på VAB som vanlig sjukskrivning så vitt jag vet, dvs en vecka innan läkarintyg behövs? Så vi borde även inkludera detta i fuskanalysen eller vad säger TS?

För oss som har/har haft barn i låg ålder, som stoppar allt i munnen samt inte har hunnit bygga upp sitt immunförsvar, vet vi av erfarenhet att de blir sjuka ganska ofta. Förmodligen eftersom andra barn dragit på sig något som inte brutit ut/märks och även de stoppar saker i munnen.

Slutligen så tvingar förskolor att man hämtar sjuka barn och barnen är inte välkomna om de har feber över en viss temperatur etc. Kan du presentera någon form av källa på att svenska barn är sjukast i världen? Rimligen i U-länder ser barnomsorgen förmodligen inte ut på samma sätt som här... Det är ju knappt säkert att det finns skolgång och att då tro att det finns förskolor låter märkligt...

Jag är absolut inte negativ till att avslöja folk som missbrukar systemet och kontroll, men jag är väldigt nyfiken på varför TS väljer att just fokusera på VAB och inget annat?

Skrivet av philipborg:

Får du inte betalt när du är sjuk så bryter din arbetsgivare mot lagen.

Första dagen får du ingen sjuklön. Mellan 2:a och 14:e sjukdagen får du sjuklön på 80% från företaget. Mellan dag 15 och 89 så får du från försäkringskassan, samt arbetsgivaren om kollektivavtal finns. Hur hög sjuklönen är efter 15 dagar är lite mer komplicerat att räkna ut.
https://www.unionen.se/rad-och-stod/sjuklon-och-sjukpension

Skrivet av Drasteroid:

**bort//mod**
Själv har jag tre barn och vabbar inte så ofta. Försäkringskassan betalar ut 80% av din lön då du är hemma och vabbar. Exakt samma som om du är sjuk. Om du får 0kr i ersättning när du är sjuk, så vill jag inte ens veta vad du jobbar som.
Vi har lagar och regler som säger att vi är berättigade 80% sjuklön.
Hur menar folk att fuska med vabb? Barnet måste ju vara hemma om du ska vabba.
Den som tror att det är semester när man har sina barn hemma, borde aldrig någonsin ens fundera på att skaffa barn.
Och om man nu vantrivs så på sin arbetsplats, att man hellre väljer att vara hemma och fusk-vabba så anser jag att man bör skaffa ett jobb man trivs med.

Skrivet av Json_81:

Det där är inte riktigt sant.
Eftersom företaget betalar din lön de första 14 dagarna om du är sjuk får du 80% av din lön, men vabbar du får du 80% av din sjukpenninggrundande lön.
Och man behöver inte tjäna så jättemycket för att slå i det taket.
Räknade ut nån gång att jag får ungefär 60% av min lön när jag vabbar.

**bort//mod**
**bort//mod**
För en normal människa är karensdagen en extremt stor orsak varför de flesta normala människor går till jobbet även om de är lite småkrasliga eller sjuka, ett motstånd som saknas när du Vabbar istället.
Är jag sjuk (korta) fler än 3ggr per år så har jag HR slickandes i örat och jobbiga frågor från min chef, gissar att Vabbare inte har samma problem.

Ni som klagar på jobbiga ungar, kanske dags att dra in föräldraledigheten också, suck...

§1
Permalänk
Medlem

Jag bara önskar att TS och vissa personer här inne får uppleva den vintern vi har upplevt i år. Varken jag eller min Fru har jobbat mer än 75% under hela vintern pga enorma mängder infektioner som vandrat runt på fsk. Att då hävda att barn omöjligen kan vara sjuka så "lite" som en vecka i månaden är gör mig nästan förbannad.
Har man två ungar på två olika avdelningar med normal inkubationstid på infektionerna så kan du ge dig fan på att det är minst 2 veckor per månad när det börjar snurra igång.

MVH
8 öroninflammationer, 3 magsjukor, 4 förkylningar och 2 influensa sedan september -17

Visa signatur

Numera NUC + TV
Samt:PS5 och Nintendo Switch

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spiffman:

Som far till 2st "yngel" så är några av posterna här direkt stötande...

I samma sits och har resignerat till att se dem som skrattretande.

Trodde faktiskt det fanns en kontroll (eller åtminstone möjlighet till stickprov) av åtminstone om barnet varit på fsk. Har t.o.m. inbillat mig att samtliga mina arbetsgivare rapporterat in frånvaro till FK.

Sen finns det en del föräldrar som inte har nåt som helst problem med att ”vabba” och ha ungarna hemma om de blir satta på pass de inte känner för att jobba på. Att komma åt sånt är dock inte helt lätt och man kan ge sig fan på att när man väl bemöter en förälders misstänkta vabbande lyckas man göra det dagen efter att barnet i fråga fått en diagnos av något slag.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

**tråd låst** //mod

Finns (uppenbarligen) inget av "det goda samtalet" att hämta vad gäller detta ämnet, antingen är man förälder eller inte: Någon form av empati eller åsiktsutbyte mellan dessa grupperingar verkar inte vara möjligt.

Om någon har något konkret eller fakta att tillföra tråden kan ni PM mig eller göra en anmälan så kommer vi moderatorer överväga om det är lämpligt att låsa upp tråden igen.

P.S.
Och som @Napoleongl påpekade för mig, det krävs inte någon större insats för att få reda på om det finns kontroll eller inte:

Skrivet av Napoleongl:

Om ni vill kan ni ju lägga en liten notis att Google [mod:eller någon annan sökmotor] är bra att ta till innan man börjar dividera om avsaknad av kontroll. Första resultat när man söker på ”återbetalning vab” ger följande som dessutom svarar på TS.

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/vab-fuskade-for-mer-an-200-...