Forumdelen sponsras av

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Utlandet
Registrerad
Nov 2008

Mobilt bredband på Gotland

Har en släkting som har hus i Bunge på norra Gotland. De har Telias ADSL i dagsläget men det är ganska slött (8/1, ~40ms ping). Det finns fibernät i närmaste tätort (Bunge/Fårösund) men deras stuga ligger ett par km utanför nätet och kostnaden att ansluta sig till fibernätet är inte försvarbar i dagsläget. Möjligtvis om ett par år (ett par grannar som köpt tomt + funderar på att ansluta sig när husen är klara, dock ingen som bestämt sig än).

Deras barn har börjat spela mer och det behövs generellt mer bandbredd och gärna lägre ping också, om möjligt.

Vad finns det för kloka mobila lösningar? Tele2/Comviq/Telenor i telefonen ger ca 8/10 och ~40 ms ping, vilket inte riktigt räcker. Har bett dem testa Telias och Tres kontantkort men har inga siffror där ännu. Täckningskartorna tyder på att det inte är extremt bra täckning, men inte urusel heller. Riktigt bra täckning i tätorten en halv mil bort (80/80 med Tele2/Comviq/Telenor) men sjunker alltså till 10% av den hastigheten när man kommer fram till deras hus.

Sen har vi ju detta med begränsningen på 20 GB per dag + 5 GB per SMS ... kan kanske lägga in en script som sköter det automatiskt, men det är givetvis långtifrån optimalt om man spelar - man lär ju tappa kontakten med spelservern varje gång det ska skickas ett SMS.

Anslutning till fibernätet är givetvis lösningen på sikt, men finns det någon klok kompromiss under tiden som slår Telias ADSL?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2013
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Utlandet
Registrerad
Nov 2008
Skrivet av Multicast:

Strålande, tack!