Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Hur håller du din mentala hälsa sund under Corona-tider?

Trädvy Permalänk
Chefredaktör 🕹
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003

Hur håller du din mentala hälsa sund under Corona-tider?

I samband med att vi skrev om Microsofts VDs oro för mentala och sociala aspekter av hemmarbete dök det upp förslag på att titta närmare på det här.

Så min fråga till er är hur hanterar ni den eventuella isolering som råder.

Hur hanterar ni det dagligdags, på arbetstid?
Har ni fortfarande AWs, fikapauser etc?
Hur löser ni socialt umgänge efter arbetstid?
Tycker ni bara att det är toppen och ser inga problem?

Här på SweClockers kör vi videomöte per avdelning i 5-15 minuter varje morgon och varje eftermiddag. Det är så vi startar och avslutar dagen. Alla har kamera, alla pratar en liten stund. Oftast är det bara "hej hur mår du, hur har dagen gått" ungefär, det är inga tunga möten där vi ska lösa alla världens problem med andra ord.

Vi har kört AW via videomöten där vi spelat enklare spel som Skribbl (typ pictionary) och JackBox över en öl.

Vi har också valt att inte helt stänga kontoret, vill man finns det möjligheten att komma in och jobba (eller bara säga hej och kanske käka lunch tex). Vilket folk gör då och då.

Privat har jag personligen anordnat några videomeetups där vi kanske bara sitter och sörplar på en drink eller så spelar vi Skribbl eller något annat enklare spel som alla kan vara med på. Vi uppmuntrar folk att bjuda in andra vänner till det här. Ofta kan vi bli sisådär 8-10 pers och om hangouten varar i 4-5 timmar så kommer det och går folk lite hela tiden.
Det har också blivit mycket tid i lite hjärndöda looter shooters som destiny, division och borderlands: de är så pass enkla att de fungerar att spela och inte bara helt fokusera på spelet utan mest sitta o snacka skit istället.

Chefredaktör, ny på jobbet, gillar gamla saker, skriver som en kratta

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Dec 2016

.. eftersom vi inte har någon direkt karantän i landet så är mitt liv i princip som vanligt för mig. Folk som blir helt nergångna av att de inte kan socialisera precis "som vanligt" är ju fast i ett hamsterhjul.

*Inlägg med reservation för eventuell censur av admin ;-)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Nov 2003

Jobbmässigt:
På jobbet så kör vi morgonfika via skype på avdelningen (15 pers). Dock väldigt glest med folk.
Gruppmöten som blir mer som fikamöten med 4 personer 2 gånger i veckan. De är de trevligaste mötena.
Vi som bor i samma stadsdel har lunchpromenad varje dag, ibland är alla med ibland är man ensam.
Sen har företaget get en halvtimma per dag i friskvård till alla som måste jobba hemma. Väldigt uppskattat.
Mötesfria perioder på dagen, mellan 11 och 13 skall man inte boka in möten för att det gick inflation i möten. Allt det där som man tog på en fika eller en lunch blir nu ett möte/mail/samtal.

Privat
Inte märkt av själva sociala distanseringen så värst mycket då det bara är jag och frun i hushållet (plus en katt). Vi köpte en speldator till frun för hon ville spela borderlands 2. Så vi sitter på kvällarna tillsammans med några kompisar som också socialt distanserar sig och spelar. Frun har aldrig spelat fps tidigare och är väldigt exalterad.
Skaffade ett online brädspelskonto som vi också kör med några kompisar och snackar skit via discord. Rekommenderas starkt.
Pysslar med trädgård, surdeg, matlagning etc etc. Så dagarna går ganska snabbt.
Det positiva med allt är att vi pratat mer med några nära vänner som bor i kanada de senaste månaderna än vi gjort de senaste åren.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
The Korova Milkbar
Registrerad
Dec 2009

Extremt mycket träning, podcasts och musik. Ca 15km motion och åtminstone 90 minuters gym per dag, för att få dagarna att gå snabbt. Det eliminerar möjligheterna att sväva iväg i negativitet.
Någon social stimulans får jag inte direkt, jag låter Twitch rulla på i bakgrunden när jag arbetar.

Crucial Ballistix Tactical 16GB 2750Mhz ■ Asus Z170-A ■ MSI GTX 1070 Gaming X ■ Intel i5 6600k 4.5Ghz
be quiet! Pure Rock ■ Samsung EVO 860 500GB
FD Define S ■ EVGA Supernova G2 650W
Seagate 7200RPM 1TB ■ Ducky ONE G&Y PBT, MX Blue ■ Logitech G403
Philips 276E

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skövde
Registrerad
Apr 2011

Tror jag inte märkt av så mycket skillnad alls från vanligt. Kör jobb hemifrån men kan också gå till jobbet utan problem. Kan gå och handla som vanligt och då vi är en nära krets vänner som hänger privat så kan vi umgås som vanligt också. Kanske äter ute mindre än förut men kör hemleverans istället så det är gött. Kanske mest beror på att jag bor i en stad där Corona-pandemin inte har affekterat så mycket.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2012

Jag har helt gått ner mig, från att köra BJJ 2 gånger i veckan, relativt normala arbetstider och gratis motion och social kontakt på jobbet till att helt slutat träna, lägger mig (för) sent och vaknar sent och väldigt lite "social" kontakt med kollegor.
Känner faktiskt en del ångest numera också, har tagit mig ut till utegymmet ett par gånger nu på senaste men måste verkligen ta tag i mitt liv. Känns typ värre också av att sambon, som är permitterad nu, är hemma mycket om dagarna. Blir typ ett litet stressmoment när hon håller på hemma (målar osv) och jag känner att jag också borde göra nytta (även fast jag gör det i form av jobb).
Att jag lägger mig för sent är definitivt steg 1 att fixa för att komma tillbaka helt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
NV Skåne
Registrerad
Jun 2007

Jobb:
50/50 hemma/kontoret, en vecka i taget där vi är indelade i två delar i teamet. Mycket skitsnack på Slack och kör quiz via Kahoot! nån gång i veckan med rätt mkt folk inblandade över Teams, funkar riktigt bra och är kul. Jobbet i sig kan jag sköta var som helst, så att sitta hemma i kontrollerad miljö (rätt belysning, möjlighet att öppna fönster, egen utrustning..) är faktiskt inte så illa.

Privat:
Lite nedgång i de sociala kontakterna, men har en rollspelsgrupp som träffas varannan vecka ändå. Det lär dock ändras om smittspridningen i Skåne tar fart på allvar över sommaren.
Barn i dagis/förskoleålder håller en sysselsatt, så all egentid är bara positiv. Har aldrig varit nån "hänga på stan varannan kväll"-person, så kan inte säga att detta har påverkat mig speciellt mycket, än.

EDIT:
Med det sagt, det är tråkigt att inte kunna luncha med kollegorna eller bara röra sig bland folk. En del events som jag hade planerat i sommar har blivit inställda, plus den stora firmafesten vi har varje vår har blivit uppskjuten till nästa år. Det är ju tråkigt men knappast så jag ligger sömnlös pga det.

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* De gav mig en present. Jag gav dem en present. Vet du inte skillnaden, använd "dom".
* 🖥️ i5 8600K | Z370 | 32GB | GTX 1080 | 34" 21:9
* ⌨️ G710+ | ⌨️ G13 | 🖱️ G700 | 🎧 G533 | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2012

Som vanligt, undviker möten så mycket som möjligt även om de är via Teams just nu så man kan jobba mer effektivt. Tar det som vanligt lugnt och gör saker jag tycker är roligt för dagen. Saknar kanske de 2 dagarna i veckan jag brukade gå till kontoret och käka lunch med kollegorna men det överlever man.

Socialt umgänge är som vanligt med familjen och generellt brukar mycket av mitt umgänge ske via nätet (de närmaste vännerna bor inte bara i Stockholm eller i många fall i Sverige). Enda problemet där är väl att de träffar som brukar bli av varannan månad eller så har uteblivit men det överlever man.

Allt som allt typ som vanligt och tycker inte det påverkar mig nämnvärt, jag tränar som vanligt, umgås som jag brukar (mest via nätet), jobbar typ lika mycket hemma som vanligt osv. Om något är det trevligt att frun också jobbar hemma hela tiden nu.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Romelanda
Registrerad
Nov 2009

Permitterad, ska inte jobba förrän i augusti.
Mår kanon, försöker hinna med så mycket som möjligt som behöver göras på tomt och hus.
Flickvännen och bonus-pojken är på gång att flytta in och måste ta körkort.
Socialt, blev mest digital kontakt med vänner redan innan pga avstånd och tid redan innan så märker ingen större skillnad.

Förstår inte hur jag ska ha tid att jobba igen

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2012

Mitt val av yrke gör att jag är borta ca 12-20 veckor per resa. Så är van vid denna typ av isolering (jobbar på fartyg och ser till att alla Sweclockare får sina komponenter i tid )

CPU i7 8700k 4,50 ghz, CPU Kyl Be quiet! Shadow Rock 2 Ram 16 gb vengeance Chassi Fractal R3 SSD Samsung SSD 520 series - 500gb Hårddiskar 5 TB Samsung HDD Mod Asus extreme Övrigt 3 x 120 mm Fläktar Nätagg 650 w +50 goldGPU Geforce MSI 1060 6 gb.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Salem
Registrerad
Mar 2004

Är deltidspermiterad och kämpar verkligen med att varje minut försöka göra det viktigaste.
Min grupp på jobbet har videomöten varje morgon, mest för att se varandra, dom flesta har kameran igång.
Jag känner verkligen av isolering, stress och en stor oro för jobbet.

Privat så blir det mycket jobb i trädgården och att försöka vara ute i solen. Tar promenader och lyssnar på ljudböcker medan jag går.
Det har blivit en skillnad i det sociala, när vi inte kan besöka vänner eller familj.

Man made the electrolyte to make us see the horrors in the dark.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2012

Sitter fast i skypemöten varje dag så ingen brist på interaktion direkt.
I övrigt är detta suveränt, helt plötsligt har jag möjlighet att träna/jogga varje morgon. Helt fantastiskt, länge sen jag var i så här bra form faktiskt.

Jag har lätt för att jobba effeltivt och bra hemma. Förstår att det finns alla varianter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malå
Registrerad
Aug 2007

Ingen skillnad alls för min del. Enda jag har märkt är att på jobbet så måste vi sitta i varannan stol kring matbordet. Men det är allt. Så kan inte påstå att de har påverkat mig allt för mycket

Win 10: Ryzen 3600X | Ek Velocity,EK Coolstream SE 240, Laing DDc2 m. Petras tech top | ASUS RX 5700 XT ROG STRIX @ 2150/14640 | HyperX Fury Black 3600MHz 32Gb | MSI X470 Gaming Pro | EVGA Supernova 1000W G2 | NZXT Phantom 820
Win XP: Atlon X2 4200+@2640MHz | Nvidia 8800 GTS 320@621/1944 |MSI K8N Neo 4| 2048Mb DDR 800@960MHz
Win 98: Celeron 533MHz@800MHz | ASUS CUSL-2 | Voodoo 3 3000@186MHz | 384Mb PC100 | Creative CT4810
DOS: Compaq Presario 433: Intel DX2 66MHz | 4Mb ram | Sound Blaster 16 | 200 Mb HDD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
The Korova Milkbar
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av Woaini:

Sitter fast i skypemöten varje dag så ingen brist på interaktion direkt.
I övrigt är detta suveränt, helt plötsligt har jag möjlighet att träna/jogga varje morgon. Helt fantastiskt, länge sen jag var i så här bra form faktiskt.

Jag har lätt för att jobba effeltivt och bra hemma. Förstår att det finns alla varianter.

Även jag är i bättre form än någonsin. Har tid för både gym och motion. Vanligtvis sitter jag i bil 2h per dag, så då fanns det bara tid för träning. Thanks, Corona.

Crucial Ballistix Tactical 16GB 2750Mhz ■ Asus Z170-A ■ MSI GTX 1070 Gaming X ■ Intel i5 6600k 4.5Ghz
be quiet! Pure Rock ■ Samsung EVO 860 500GB
FD Define S ■ EVGA Supernova G2 650W
Seagate 7200RPM 1TB ■ Ducky ONE G&Y PBT, MX Blue ■ Logitech G403
Philips 276E

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
GBG
Registrerad
Jul 2003

Slipper pendla 2h+ per dag. Mer tid med familjen/barnen.
Bor på en återvändsgata (villor) där folk är ute och fixar i trädgårdar, med sina bilar, jag kan hitta någon att prata med när jag vill eller ta en kaffe med som paus från mitt datorjobb i källaren.
Aldrig mått bättre.

Speldator :[I] AMD 2600X - 16GB fläskigt ram - AMD 580 - AOC 32" Wide
HTPC : i5 3450S - 8GB G.Skill - Streacom F8

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Där solen aldrig skiner
Registrerad
Sep 2002

Jobbar mer än någonsin. Lite tråkigt nu när solen och värmen kommer men så är det ibland.

MSI K9N SLI Diamond | MSI Diamond HDMI 7600GT | AMD X2 4200+ | 1GB Kingston HyperX| 32" LG 5000:1 screen | Asus EeePC 701

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Apr 2008

Slipper pendla 2h/dag. Joggar och går promenader mer än tidigare. Har helt omvärderat att resa och har börjat se tjusningen med de intilliggande omgivningarna. Har familj och bor relativt stort så den sociala biten mättas samtidogt som man inte kliver på varandra. Trädgården får mer kärlek och man är ute mer. Har aldrig mått så här bra och har aldrig varit så här effektiv på jobbet (genom att jobba hemifrån och slippa bli störd av småsaker).

Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 8 GB @ 2100MHz/11080MHz | Fractal Design Define S | Corsair RMX750x | Cooler Master Hyper 212 EVO

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2005

Det "enda" som påverkar mig påtagligt negativt är att jag inte kan planera nästa resa för att träffa min flickvän. En punkt, men en rejäl en. Jag kan inte heller göra ett dyft åt det. Att videochatta och hålla kontakt på distans var liksom vardagen redan innan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Jun 2002

Själv trivs jag bättre med att jobba hemma än att vara på kontoret. Bara drygt att tvingas umgås med personer som man egentligen vill ha på avstånd. Känner mindre stress pga detta. Kan laga mat till lunch vilket spar matkostnader och blir nyttigare. Har crosstrainer hemma som jag kan använda på dagarna. Dottern kan gå hem direkt från skolan och slipper vara på ett stort fritids. Ser inga direkta nackdelar faktiskt. Spara både tid och pengar.

Fractal Design Define R4 | Corsair HX 650W 80+ | Intel Core I7-4770K | Cooler Master HYPER 212 EVO | Asus Z87-A | Corsair 8GB DDR3 1600MHz/CL9/VENGEANCE | MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming | 4TB HD | Windows 8.1 x64 || Dell XPS M1330 || Intel NUC D54250WYKH

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
The Korova Milkbar
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av Olegh:

Det "enda" som påverkar mig påtagligt negativt är att jag inte kan planera nästa resa för att träffa min flickvän. En punkt, men en rejäl en. Jag kan inte heller göra ett dyft åt det. Att videochatta och hålla kontakt på distans var liksom vardagen redan innan.

Usch. Jag lider verkligen med dig.

Crucial Ballistix Tactical 16GB 2750Mhz ■ Asus Z170-A ■ MSI GTX 1070 Gaming X ■ Intel i5 6600k 4.5Ghz
be quiet! Pure Rock ■ Samsung EVO 860 500GB
FD Define S ■ EVGA Supernova G2 650W
Seagate 7200RPM 1TB ■ Ducky ONE G&Y PBT, MX Blue ■ Logitech G403
Philips 276E

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Quebec City
Registrerad
Jun 2002

Jobbat hemifrån sedan 13e Mars och ska fortsätta med det fram till 1a Juli åtminstone men antagligen längre än så. Har återkommande möten varje dag så pratar med kollegorna ofta. Mitt team är utspritt mellan Quebec City, San Diego, San Antonio och Kuala Lumpur så är van vid att använda Skype/Teams etc.

Största skillnaden för min del är vårt reseförbud i kombination med att jobba hemifrån. Inte varit hemma så här länge på flera år. Kanada har precis börjat öppna upp lite så livet börjar bli lite enklare nu. Har tagit dagliga promenader för att komma ut litegrann och för att rensa hjärnan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2018

Deltidspermitterad och "jobbar" hemifrån med internprojekt.

Men vädret är helt utmärkt så cykelturer i omgivningarna är det nästan dagligen. Delsjöområdet har många fina vägar - och vägen dit ger extra krydda också!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2004

Den största förändringen är att det inte går att resa på jobbet, vilket lett till att jag har mer fritid än någonsin vilket känns väldigt bra. Lägger den på träning så det kombinerat med fint väder betyder att jag känner mig mer avslappnad än på länge. Förbättrat kilometer tiden med 30 sek än så länge i år, får se om jag kan snitta under 4 min innan året är över.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Jun 2013

Då jag fortfarande behöver gå till jobbet så gör det per automatik att jag inte har så mycket tid eller ork över för att oroa mig jobbar inom bank, så jag får inte jobba hemifrån heller.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
08
Registrerad
Feb 2009

Mår betydligt bättre än innan corona. Nu när jag jobbar hemifrån kan jag vara närmare naturen (bor på landstället istället för i stan), laga mat och äta hemma i lugn och ro, ta promenader när jag vill osv osv. Dessutom är majoriteten av mina kollegor permitterade på 60% medans jag jobbar heltid, så man kan fokusera på det man vill få gjort på ett annat sätt. Sparar dessutom många tusenlappar i månaden på att inte behöva pendla till jobbet.

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Andra sidan järnvägen
Registrerad
Jul 2001

Jobbmässigt så rullar i stort sett allt på precis som innan. Delar av arbetsuppgifterna skulle säket gå att lösa hemifrån men mycket är smidigare att göra på plats. Just nu är det full fart på jobbet och verkar som det kommer att fortsätta så framöver.

Socialt funkar det helt okej, vi har en ganska begränsad umgängeskrets som vi träffar i vanliga fall och de fungerar bra att träffa nu också med lagom avstånd. Sambon har varit hemma sen påsk och för hennes del är det förstås tråkigt att jag är på jobbet hela dagarna.

Har dock haft rejält med oflyt rent tekniskt senaste veckorna. Två rasade servrar och bilen inlämnad för samma fel för tredje gången på två veckor nu.. men hellre det än att vi är sjuka eller mår dåligt av nån annan anledning.

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Westrobothnia
Registrerad
Okt 2008

Jobbar 100% hemifrån sedan mitten av mars. Systemutvecklare. Sambon är också hemma (så det blir socialt så det räcker ändå).

Inte en komplett listning, men några saker:

Plus:

 • Slipper både se och höra vissa arbetskamrater

 • Blir inte störd hela tiden

 • Betydligt lägre stressnivå (hänger förstås ihop med de två ovanstående)

 • Får mer gjort

 • Äter hälsosammare eftersom det inte blir några uteluncher (och sparar därmed även pengar)

 • Slipper bli smittad av diverse sjukdomar från jobbets småbarnsföräldrar (har t.ex. fått vattkoppor den vägen förut, tacksåmycketförden)

 • Noll restid till/från jobbet

Neutralt:

 • Motionerar på samma sätt som alltid, hemmagym + utomhus.

 • Handlar mat online med hemleverans. Både bu (varor som visar sig ha tagit slut vid leverans, och det går inte att köpa lokalt specialsortiment) och bä (slipper köra dit, slipper släpa på skiten).

Minus:

 • Kan inte hälsa på det fåtal bekanta som faktiskt lider av den sociala distanseringen, varav en är min gamle far (80+).

 • Kan inte snacka icke-arbetsrelaterad skit med arbetspolarna på samma sätt som tidigare (även om det förstås fortfarande går, via chatt)

 • Måste vara med på två fjärrmöten per vecka (noll vore bäst)

3950X, X470, 2080 Ti, 4K

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tullinge
Registrerad
Jun 2005

Ingen direkt skillnad för mig. jag jobbar på ett företag som måste fungera så jag är den siste som får vara hemma. att vi är överösta med jobb är mindre bra.
på fritiden är allt som vanligt i princip. krogarna är glesare och man får beställa vid borden vilket jag gillar.
däremot är trafiken massiv nu när alla tar bilen istället.
den största skillnaden är att jag hjälper min mormor med inköp av mat mm ett par gånger i veckan, där skyddar jag henne med handskar och andas genom ett lite trångt andnings filter.

Ryzen 3700x @ auto, Palit GTX 1080 GR Premium

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
.:: :: oVERdOZe bbS :: ::.
Registrerad
Aug 2004

Jag tycker t.o.m att det är skönare att jobba från hemma. Behöver inte den sociala interaktionen med kollegor för att må bra. Mår bättre av att köra i lugn och ro hemma.

MOS8500 > 68000 > 8088 > 286 > 386 > 486 > PMMX > ???? > 3570K > 2700X > 3900X

<3 datorer! Jag hade velat ha en serverpark!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lappland
Registrerad
Feb 2008

Hoppas verkligen att vi får fortsätta jobba hemifrån efter detta. Slipper pendla 45 min t o r per dag. Kan laga lunch hemma och mina två hundar behöver inte vara på hunddagis.