"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |
Externa hårddiskar för företag?
Visa signatur
Det finns bara ett fåtal företag som tillverkar hårddiskar, och alla företag tillverkar sämre och bättre modeller, mer eller mindre lämpade för olika syften. LaCie tillverkar inga hårddiskar, det är bara ett "skal" med en hårddisk från en av de stora tillverkarna inuti. Ibland olika från exemplar till exemplar. Det går alltså inte att koka ner frågan i "vilka varumärken det är som gäller".
Generellt så bör lagring för backup vara tillräckligt snabb för att köra en backup och en återläsning inom rimlig tid. Det är de relevanta parametrarna, utöver att det finns nog med kopior på backuperna så att man inte är rökt om en backup ryker.
RAID är till för att se till att en kritisk dator / server inte stannar p.g.a. hårdvarufel i en specifik disk. Det är inte att jämställa med en backup. Raderar du en fil på en RAID-array så försvinner den från alla diskar samtidigt, samma sak om filsystemet är korrupt.
Oftast är det bättre att prioritera att ha flera destinationer för sina backuper, framför att köra RAID.
Citera flera
Citera
(1)
Dagens externa USB-hårddiskar kan jämföras med backup-band förr i tiden - fast du behöver ingen bandspelare längre eller att antalet omskrivningar är begränsad - det innebär billigaste möjliga externa USB-diskar men också strategi att du tål att förlora en eller flera av dem utan att din backup blir trasig eller att förlora allt för nygjord backup.
Är det väldigt mycket data som hanteras (dvs kräver att multipla antal USB-diskar som skall kopplas in eller ur för var backup-set) så är bandbackup med bandrobot fortfarande ett alternativ.
Att tänka på - en 'riktig' backup är aldrig online när backuppen väl är avslutad och att det kräver någon form av aktivitet - helst fysisk som att koppla in en disk igen, innan man kommer åt datat igen (tänk den gamla sortens backuppband som måste pluggas in igen innan datat kan läsas igen) - allt som är online är angripbart från lyckade hackförsök och ransomware som krypterar allt till att åskan slår ned i utrustningen och allt som är fysiskt inkopplad med strömförsörjning och dataledningar kan slås ut - och det kan ske fast nedslaget kan vara 1 km bort då det följer ledningar, rör etc. ... då är det den urkopplade och undanlagda USB-disken (förr magnetband) kanske det enda som klarar sig...
Molntjänst eller annan (backup)server på annan plats säger någon - nja - de skyddar ofta inte mot ransomware [1] och om du inte tecknat samtidigt att de skall hålla sessions/generations-backupper, och då stiger priset direkt som att få betala även för utrymmet som backupperna/sessionerna tar upp i plats eller en dyrare abonnemang (där kan tex. backupprogram som är deduplicerande vara bra då de ofta är designade att skriva så lite det går på molntjänst och därmed ingen stor mängd med multipla backupper/sessioner som ligger parallellt)
Molntjänst har dock ingen skydd om man tex. missar att betala avgifterna i tid eller att sådant ramlar mellan stolarna som tex. vid byte av bank eller ekonomi-företag som sköter betalningarna och alltihop kan försvinna över natten - vilket är ett 'blixtnedslag' det också fast på finansiella sidan. Den risken är inte oväsentlig... ja, det är tom. större risk att man tappar data av finansiella orsaker än tex. blixtnedslag och havererad server samtidigt...
---
LaCie hör till Seagate och du kan utgå ifrån att det sitter Seagate-diskar i dessa, det du kanske vill veta är om det sitter CMR eller SMR-diskar i dessa och det står heller inte på utsidan och du kan utgå att det är SMR-diskar i dem för diskar i storlek 8TB och mindre - det är samma sak med de andra tillverkarna...
Om SMR-diskar är besvärande eller inte beror på hur backupperna görs och med vilken strategi använda backupprogram/system har när de skriver till diskarna och vilket filsystem som används på diskarna.
Vill du dra mothårs ordentligt så använder du NTFS och skriver väldigt många småfiler i dina backupper, gärna att det blir maximalt fragmenterat på köpet - då kör du huvudet hårt in i SMR-disken nackdelar och det går väldigt långsamt.
har du filsystem som ZFS skall det heller inte användas mot SMR-diskar vare sig interna eller på externa USB-diskar
Det som fungerar bäst idagsläget är att köra BTRFS som filystem när det gäller SMR-diskar - förutom den otroligt smidiga och flexibla sättet att göra snapshot inför var backup så tål den mycket skrivlaster även med småfiler utan att 'köra i väggen' och det riskerar gå mycket långsamt - och om det mot förmodan ändå skulle göra det så bryts inte skrivningarna och disken kickas ut på samma sätt som med ZFS (och det redan efter 8 sekunder ickerespons) utan fortsätter bit för bit tills den är klar.
Har man smartare deduplicerande backupprogram så minskar känsligheten för SMR-diskar då dessa aldrig småduttar med småfiler mot lagringen utan när det väl skriver så är det i chunk på 500 MByte till flera GByte i ett enda svep och då går det tom. att köra mot NTFS som filsystem utan allt för stor risk att det stallar.
[1]
Har man backupserver som dels har snapshot på all som görs backup på och som aktivt gör 'pull' backup (tex. via SSH och certifikat/nycklar bara för ena uppkopplingsriktningen - dvs backupservern kan komma åt klient-servern men inte tvärt om) och mot klienterna medans klienterna inte har kunskap om hur man kommer åt backup-servern så har man höjt ribban en del för angrepp som går från klientväg mot backupserver)
Senast redigerat
Citera flera
Citera
(1)
- Var hittar man magnetiska kabelhållare like de som LTT Store säljer?15
- Netflix tror min dator inte tillhör hushållet, hjälp4
- Vilken film såg du senast?15k
- Microsoft-bugg hotar tusentals organisationer0
- Rykte: AMD siktar på prestandaklass med nästa generations Radeon45
- Gaming dator Laptop Budget 15-20 K2
- Ubiquiti Unifi4,1k
- Vad lyssnar du på just nu?15k
- Kivra testar att ta betalt för tjänsten257
- Ny enhet efter kloning0
- Säljes EK D5 pump & EK Cpu block LGA 1700
- Säljes Stilren tyst mini itx dator - iphone 12 mini - SF600 -ev byte
- Bytes Rog Astral OC RTX 5090 bytes
- Köpes Corsair Commander Pro/Core, 16/12 fittings, vätskor etc
- Säljes Asus 3070 med garanti
- Köpes iPad mini 6/7 köpes
- Säljes Anderson Arc 2.4 Aircondition Luftkonditionering AC-enhet
- Säljes Luftkylare Peerless Assassin 120 RGB | Byte Fractal Design North meshpanel mot glaspanel
- Säljes Äldre speldator (10600k/2070)
- Säljes Massa spelkoder till salu
- Microsoft-bugg hotar tusentals organisationer0
- Överklockad Threadripper Pro 9995WX når 947 watt20
- Rykte: AMD siktar på prestandaklass med nästa generations Radeon45
- Snabbkoll: Hjälper du nära och kära med teknikköp?40
- Nya Intel-grafikkort närmar sig18
- Handskriven assembler snabbar upp kod23
- Ny emulator kör Steam och spel på RISC‑V-processorer26
- Kommentar: Forumet är dåtiden och framtiden23
- Elsparkcykel från F1-ingenjörer når 160 knyck69
- Microsoft slutar sälja film och serier29
Externa nyheter
Spelnyheter från FZ
- Ghost of Yōtei blir ungefär lika långt som föregångaren igår
- Inofficiell FPS-remake av Necropolis från första Fallout får en trailer igår
- FZ High Score – Robocop är låst! igår
- Ubisoft uttalar sig om Stop Killing Games igår
- Battlefield 6 sägs avtäckas den 29:e juli under ett tre dagars långt event 20/07