Hur äter Swec:are sin gröt? (Tips sökes)

Permalänk
Snusfri

De få gånger det äts gröt så är det risgrynsgröt med socker, kanel och mjölk.
Blir det havegrynsgröt så är det med smöröga och mjölk.

Äter man gröt utan mjölk så bör man kölhalas omedelbums.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem

Just nu kombo av havregryn och rågflingor. Sen rårörd lingonsylt och en rejäl smörklick i mitten. Ibland får jag för mig att göra klappegröt med blåbär på grovmalt rågmjöl också, det är också gott. Någon slags mjölk underlättar, men ibland får jag för mig att det funkar lika bra med youghurt. Det beror lite på vad jag har hemma.

@fragande Ett tips: Ät med sked, det underlättar! Har du ingen sked, kan du pröva med gaffel, men då är det svårt att få med mjölken. Pröva då att sörpla i dig den på slutet, brukar funka för det mesta med viss risk för spill...

Visa signatur

🖥️:Phanteks Evolv X | Ryzen 7 5800X3D | Noctua nh-d15 chromax.black | 8x Noctua NF-P14s Redux 1500 | Gigabyte x470 Aorus Gaming 7 Wifi | Kingston Renegade 32Gb 3600Mhz | Samsung 990 Pro | ASUS TUF 3080 12Gb | Cougar CM 700W | Acer XB27HU | Mionix Naos QG | CM Storm QuickFire TK MX Blue |

"Bättre bli motbevisad - än förklarad skyldig"

Permalänk
Medlem

Fiberhavregryn 1 dl
Vatten 2 dl
In i micro 2 minuter
Häll på en skvätt mjölk, kanel och om kylskåpsguden är nådig en liten bit sylt (jordgubb eller rårörda lingon).

Permalänk
Medlem

Äpplen/russin/solrosfrön/linfrön/kanel/äppelmos/kardemumma/fryst mango/…

Finns hur mycket som helst att testa

Permalänk
Medlem

1dl havregryn
1,5-2dl mjölk
1/2 banan
1/2 krm salt
ev 1/2 tsk vaniljsocker

micra allt tills konsistensen är som man önskar (cirka 2 min på 750W)

Blir väldigt mycket godare gröt tycker jag om man gör den på mjölk istället för vatten.

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem

Fibergrynsgröt med härligt frasig yta

1 dl fibergryn
2,5 dl vatten
lite salt på känsla
½ banan
kanel (rikligt!)
mjölk (1.5% - ca ett glas totalt ungefär)

Kokar i teflonkastrull med avsikten att "bränna vid" så att man får en lagom frasig bottenyta. Mot slutet så skakar jag kastrullen så att gröten lossnar från teflonytan och vänder upp-och-ned på den i tallriken så att den fina och frasiga ytan hamnar uppåt. Träslev kommer till hjälp.
Därefter skivar jag en halv banan och öser på med kanel. Därefter häller jag i ungefär hälften av mängden mjölk. Det är viktigt att mjölken inte når den frasiga ytan (som då blir geggig och förstörs) så resten av mjölken tar jag i ett glas som jag antingen dricker direkt ur eller fyller på när det behövs.

Man behöver nog byta kastrull en gång om året eller så för att gröten lätt skall lossna

Permalänk
Medlem

1. Förbered gröten minutiöst.
2. Släng i soporna.
3. Ät något gott.

Visa signatur

ETT @ CPU: i7-10700K - RAM: 32GB - GPU: RTX 3080 - MON: 32" 1440p 144Hz
TVÅ @ CPU: i9-9900K - RAM: 64GB - GPU: GTX 1660 Ti - MON: 49" 1440p 120Hz
TRE @ CPU: i7-6700K - RAM: 16GB - GPU: GTX 1080 - MON: 27" 1080p 144Hz
FYRA @ CPU: i7-11700 - RAM: 128GB - GPU: RTX 3060 - MON 49" 1440p 120Hz
FEM @ CPU: i7-11800H - RAM: 16GB - GPU: RTX 3070 - MON 15,6" 1440p 165Hz

Permalänk
Medlem

Brukar bli lite åt gången på jobbet, gärna mitt emellan kaffedrickandet.
Tar en kaffekopp med lite gryn (ekologisk, fin havregryn står det på paketet) och lite salt, häller sen i vatten som bara nästan kokat upp i en vattenkokare. Inte mer vatten än att de översta grynen börjar flyta, rör om lite lätt och låter grynen stå och svälla i ca 5 minuter. Då är det lite för stadigt så på med en skvätt vatten eller helst mjölk. Äts med tesked då det brukar vara härligt varmt.

Permalänk
Medlem

Brukar köra ugnsbakad chokladgröt här hemma. Står man sig på länge.

Recept enligt nedan:

2dl havregryn
2dl havredryck
1 msk chiafrön
2 ägg.
4 tsk kakao
1 banan

Rör ihop allt och in i ugnen på 225C i 30-40 min.

Brukar ha en klick jordnötssmör på samt lite pumpafrön till servering.

Visa signatur

Dator #1: | Intel i5 4670K | 8 GB ram | GTX 770 2GB|Samsung 840 120 GB SSD|Samsung 850 EVO 250GB | ASUS Z87-A|
Dator #2: | Intel C2D E6750 | 2 GB ram | 8800GTS 640MB | 500GB HD | Gigabyte P35-DS4|

Permalänk

Först kokar upp en halv dl vatten med smör kardemumma och lite sylt, sen på med 1.5 dl kalt vatten och 1 dryg dl fiberhavregryn, gärna krossat med handen så blir den len när man kokat den en stund.
Sist i med ett ägg och rör runt snabbt så det inte blir klumpar. Om man vill lyxa till det lite så har man på kanel och socker eller äpple efter man slevat upp på tallriken.

Visa signatur

CPU: Intel 12700 GPU: GTX 1070 Lagring: 2x 1tb m2 ssd Minne: 2x 16gig DDR4 Moderkort: Asus z690-p
Kylning: 240 beQuiet Rad + 4 beQuiet fläktar Chassi: Corsair 4000D
Mus: Mx master 2s Tb: corsair strafe red

Permalänk
Medlem

Havregryns gröt:
1dl havre
2dl Vatten
½ tsk salt
Micron 2 min
Rör om före och efter micring.
Tillsätt sötma från någon sylt, eller ta strösocker och sedan mjölk.

Risgröt äts med kanelstång och mjölk till jul, men annars funkar det bra med jordgubbssylt & mjölk, eller det lite mer kontroversiella;
1. Sirap & mjölk
2. Stek risgröten i smör
(Drottningssylt går såklart också bra, men inte lingonsylt)

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

Med smör naturligtvis.

Visa signatur

Gigabyte UD AX,
Intel i7 13700KF, Arctic Freezer III 280mm. Corsair Dominator Platinum 32GB,
XTX Radeon RX 7800 XT Speedster MERC 319 Black,
Samsung Odyssey G7 Neo "32
Phanteks XT Pro Ultra chassi. Garuda Linux/Windows 11.

Permalänk
Medlem

Fem matskedar havregryn.
Vatten tills allt flyter, plus lite till.
1.30 i micron på 800W.
En skvätt jordgubbssylt.
Rör om.
På med mjölk så det täcker allt.
Ät.

Så har min frukost sett ut på vardagarna de senaste åren.

Visa signatur

AP201 | B650M | 7800X3D | 32GB | RTX 3090
G613 | G502 X | PRO X | G3223Q | PG279Q
OLED55C9 | PS5 | Switch

SvenskaDiablo Discord

Permalänk
Medlem

Brukar i regel käka gröt med proteinpulver på vardagar till frukost. Antingen med vaniljsmak eller choklad. Beroende på vilken konsistens jag vill ha så kör jag bara whey eller så kör jag 50/50 whey/casein som gör gröten tjockare.

2 dl havregryn. 3 dl vatten. En nypa salt. Mikrar ca 3,5 min på 600w. Blandar i en skvätt havredryck elller mjölk samt en portion (30g) proteinpulver. Vill jag ha lite mer energi tar jag ca 1 msk jordnötssmör till chokladprotein. Ibland blandar jag i ett krm kakao för mer intensiv chokladsmak.

Till vanlij-varianten kör jag vanligtvis kanel och skivat äpple eller äppelmos. Annars lite blåbär. Mättande frukost som håller sötsuget borta.

Testat diverse proteinpulver genom åren och fastnat för Body science whey 100 och deras casein. Double rich chocolate och vanilla smakar bra till ett rimligt pris. Även Pureswe är gott men kostar lite mer.

Visa signatur

|Fractal design Define C|XFX Merc 6950 xt|AMD Ryzen 7 5800x3d|MSI 450b Gaming Plus|Corsair Vengeance 32gb DDR4 3200mhz|Corsair RM 850e|Alienware AW3423DWF|

Permalänk
Medlem

2 delar vatten, 1 del havregryn, lite salt.
Mikra tills det nästan kokar över.
Servera med lingon och mjölk.

Variera mig? Njae. Gröt är tråkig basmat som jag räknar med att äta på samma sätt till den dag jag dör.

(Med det sagt blev jag sugen på gröt pga tråden. Frukostdags!)

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem

Hemma blir det nästan alltid havregrynsgröt till frukost

Fiberhavregryn och vatten i en talrik (mäter inte)
In i micron 4 min
Röra om och äter med någon sylt/bär och med mjölk

Kan rekommendera filmjölk istället för vanlig mjölk. Gott med lite syrligt till

Permalänk
Medlem

Havegryn som bas, ibland fiber.
Annat gryn vi har hemma, t ex dinkelflingor, rågflingor etc
Havremjölk
Chia eller linfrö.
Salt
In i kylskåpet över natten, käkar sen till lunch. Ibland lite mandlar, sylt eller frukt till.

Kör bara ögonmått. Tycker inte det är särskilt gott. Mest bekvämt och enkelt.

Permalänk
Bussovi_ by XHI

Köper gärna sådan färdig risgrynsgröt i butik som man bara ska värma på.

Sedan blir det en medelstor skvätt med mjölk toppat med kanel och en stor klick äppelmos!

Visa signatur

Halo kompis!

Permalänk
Medlem

1dl havregryn 2dl vatten, koka på spisen, häll i en kopp kaffe, ät och skynda till jobbet.

Permalänk
Medlem

2dl havregryn och ögonmåttar vatten + en nypa salt, på spisen såklart.
En skivad banan och flytande honung på det och sen en kopp kaffe 😊

Permalänk
Medlem

Oj är mikron så vanlig för gröt i stugorna?
Tycker i kastrull på spisen blir mycket bättre.
Men annars ganska standard. För att klara mig till lunch så typ
3dl havregryn
2dl vatten
2dl mjölk
Salt

Sen någon sylt och mjölk på det.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

1dl fiberhavregryn 3dl vatten låter det puttra på spisen när det börjar bli klart så stänger jag av värmen och blandar ner en skopa proteinpulver( kör oftast med vaniljsmak ) värmer lite till sedan äter jag det med färska bär eller frukt oftast blåbär o jordgubbar men ibland skivad äpple, banan o apelsin/mandarin eller kiwi.

Visa signatur

Cpu: AMD Ryzen 5 2600 Mk: ASUS PRIME B450M-A Gpu: MSI Radeon RX 580 ARMOR 8G Ram: G.Skill Trident Z RGB Series 16GB 3200MHzChassi: NZXT H7 Elite Nätagg: FD Power Supply Integra M 650WHd: Kingston SSDNOW A1000 240GB M.2, Samsung 850 EVO SSD 250GB, Samsung SSD 860 PRO SSD 512GB x 2 Skärm: Acer KG241

Permalänk
Medlem

Havre plus lite vallmofrön, chiafrön, solrosfrön, pumpakärnor. Chiafröna..fröerna..gör det lite klibbigt. Till kokar under lock sen nån minut till under omrörning. Serveras med någon form av fejkmjölk och jordnötssmör.

Dessa fröer är inte apdyra (än), förutom kanske pumpakärnor men å andra sidan smakar de gamla naglar och Gud bevare den som försöker steka dom (gör man ej i gröt om man inte glömmer kastrullen på spisen men det går att försöka steka dom som del av maträtter som steks) så det blir inte så många sådana. Gröt är väldans praktiskt för dylika ingredienser som får anses delvis nyttiga och gör gröten lite mer intressant.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem

Gröt

Har en blandning klar på havre, fiberhavre, råg och ibland något mer. Måttar aldrig utan häller upp vad som jag vill ha både med gröt och vatten, ca 1.5dl gröt+ med lite lite salt, Micro ca 1m 40 sek eller 1min 50 sek. Sedan i med en stor näve frusna blåbär för att få ner temp, en rågad matsked proteinpulver för att få upp proteinmängd. Gott. Enkelt och ätklart direkt efter blåbär.

Permalänk
Medlem

Äter väldigt sällan gröt, men jag hade en period när jag gjorde gröt åtminstone nån gång i veckan. Mycket enkelt. Jag häller havregryn i en djup tallrik eller mindre skål, toppar av med vatten, häller på nån tesked salt, och rör ihop det så det är väl fuktat och blandat. Sen in i mikron i några minuter. Ut, rör om och ät. Jag har aldrig mjölk, sylt eller liknande till, utan det är bara havregryn, vatten och salt.

Det som gör att jag inte äter det så ofta är att jag ännu inte hittat havregryn som är fria från hårda och vassa rester av strån. Har fått såna som satt sig i gommen eller tandköttet lite för många gånger.
Gröt på annat än havregryn gör jag inte.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Havre & quinoa gröt med vatten lite salt och två ägg. Socker eller äppelmos, kanel och lite mjölk.

Permalänk
Medlem
Skrivet av UncleDirty:

Du har en poäng, men jag är ingen morgon människa och jag kan inte dricka kaffe på tom mage så har varken tid eller lust att stå och röra i något vid spisen samt få en massa disk på det.

Till helgen kanske men då blir det mer åt brunch hållet.

Lagom med havregryn i tallriken, salta samt på med vatten och in i micron i två minuter. På med lingon sylt och lite mjölk klart.

Annars så blir det mycket risgrynsgröt så här års, tycker den är bäst kall med lite kanel och ljus sirap och mjölk.

Bara ögon mått, behöver man mäta o hålla på gör man det för sällan.

Om du lägger grynen i mjölken i kastrullen kvällen innan så är det i princip bara att värma upp det på plattan, så de tar då inte nå många minuter. Disken har man diskmaskinen för

Visa signatur

You have earned my respect and my friendship.

Permalänk
Medlem

Havregryn med lite frysta hallon på, ingen mjölk

Visa signatur

AMD Ryzen 7 7800X3D
Asus TUF 4080
HyperX 32GB DDR5 6000MHz
WD SN850 1TB
Alienware 34" QD-OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thor:

Om du lägger grynen i mjölken i kastrullen kvällen innan så är det i princip bara att värma upp det på plattan, så de tar då inte nå många minuter. Disken har man diskmaskinen för

Lol kokta grejer blir det ju ingen som helst skillnad med mikro vs kastrull. Förutom kanske att mikron är betydligt effektivare och det blir mindre disk.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Lol kokta grejer blir det ju ingen som helst skillnad med mikro vs kastrull. Förutom kanske att mikron är betydligt effektivare och det blir mindre disk.

Klart det blir skillnad, upphettningen är ju otroligt mycket snabbare i micro vs kastrull. Sånt påverkar textur och slutresultat av måltiden.

Det finns en anledning till att micro inte är så populärt redskap på restauranger som serverar högre kvalitet på sina måltider.

Kanske inte spelar så värst stor roll just med gröt, men att det inte är skillnad håller jag inte med om.

Sen om du ska vara petig kan du ju äta direkt ut kastrullen, så har du ju exakt lika mycket disk som om du åt ur skålen från micron.

Visa signatur

You have earned my respect and my friendship.