Svenska e-sportförbundet ger ut ordbok över det grova språket inom gaming

Permalänk
Melding Plague

Svenska e-sportförbundet ger ut ordbok över det grova språket inom gaming

Ordboken dokumenterar det ofta råa, sexistiska och nedsättande språk som möter ungdomar varje dag i spelvärlden.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

Git stronk

Permalänk
Medlem

Ligger väl något i det, men i samband med att man vänjer sig vid en ny flora av ord så försvinner även "tyngden" och det blir trivialiserat. I alla sammanhang och i alla åldrar finns en uppsättning "fula" ord där den ursprungliga meningen byts ut mot vad orden betyder/innebär i sammanhanget. Vet inte hur många gånger jag blev kallad, eller kallade någon för "CP" på skolgården för 30 år sedan.

Permalänk
Medlem

Var är ordboken då???

Permalänk
Medlem
Skrivet av exroz:

Var är ordboken då???

Exakt vad jag också vill veta försökte leta efter den eller när den kommer ut hittar ingenting mer än SVT artikeln...

Visa signatur

Chassi: Enthoo EVOLV mATX Moderkort: MSI M75A-E33 CPU: i5 3570K 4.4GHz Kylare: Corsair H75(P&P) Nätagg: FD Newton R2, 650W RAM:Corsair Vengence 16GB GPU: EVGA SSC ACX GTX 970 SSD: Japp Tangentbord: Gigabyte Aivia Ghost (röda brytare) Mus: QPAD 5K Ljud: Turtlebeach Earforce
OS: Win 10 pro Mobil: Motorola G5 Plus.

Permalänk
Medlem
Skrivet av exroz:

Var är ordboken då???

Den köper du hos Svenska e-sportförbundet.

Permalänk
Medlem

Tragiskt

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Medlem

Hehe, IRL kastar man grekisk eld, toapapper och slåss...

Permalänk
Medlem

Sedan när accepterades sådana ord inom esporten? Så vitt jag vet så accepteras det ingen stans så vet inte alls vad SVT artikel snackar om att det är accepterat. Att det finns rötägg som uttrycker sig på dessa sätt ja det finns massvis om man spelar online det är absolut inget jag nekar men sedan när vart det accepterat inom esporten och sedan när har folk inte blivit avstängda på grund av det?

Visa signatur

Speldator: Ryzen 7800X3D, 64GB DDR5, RTX 3070
Server: i7-8700k, 32GB DDR4, RTX2080
Steam deck + de fiesta konsoller.

Permalänk
Medlem

Inte för att spela ner detta. Men har det inte alltid varit standard att kalla alla för diverese skälsord? Angry german kid är ju en legend av en anledning.

Syftar på random games och inte officiella matcher, att det skulle tolereras där känns långsökt.

Sen kanske orden är lite olika beroende på kön, men killar får ju också skit, vet inte hur många "dödshot" etc. jag fått?

Visa signatur

Citera så hittar jag ditt svar.

Permalänk
Medlem

Folk är korkade, har låg till ingen impulskontroll, inget konsekvenstänk, anser att "det är väl inte så farligt" osv.
Jag undrar ofta seriöst hur dålig uppfostran många får.
Att det ska vara så svårt att tänka: Vill jag bli utsatt för detta? Nej, det vill jag inte. Så därför utsätter jag inte andra för det heller.
Samt: Bara för att jag inte bryr mig om det hårda klimatet så kan andra ta illa vid sig, så jag vill inte bidra till det.

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem

"C4K4 BLY4T", klottrat över en hel sida för det är typ allt man hör i CS2.
Jag tolkar det som "psyka blyet" dvs att man försöker få mental kontroll på patronerna, men jag vet vad det betyder och tar inte åt mig, då det oftast är riktat till någons avatar och inte personen som rycker i spakarna.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Musikälskare

Jag är game master i ett spel och rapporterna man får se ibland när det kommer till verbal abuse är... intressanta

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

Kan tänka mig att tröskeln för att använda vulgärt språk gentemot andra är mycket lägre när man sitter relativt anonymt bakom en skärm snarare än ser personen i ansiktet. Men problemet finns även i annan idrott, hur många har inte hört att domare och motståndare är både prostituerade och könsorgan i exempelvis fotboll?

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem

Anarki och kaos gör inget bätte, sport behöver verkligen ta itu med sin "huligankultur" speciellt bland spelarna. Alla som spelat online märker ju snabbt att alltför många barn och ungdomar helt tycks sakna såväl uppfostran som sunt förnuft eller hyfs.

Handlingar har konsekvenser. Att kasta ut sig skällsord är inte accepterat på ett jobb eller i en vuxen miljö (om än vuxen bebisar förekommer, speciellt inom sporten) och bör inte vara det i esporten heller. De som snackar skit bör få en time out, så kan de kanske för första gången i sina liv uppleva lite konsekvenser och lite uppfostran.

Permalänk
Medlem

Rysk-svensk ordbok på 95 sidor?

Permalänk
Medlem

Tråkigt att det är så men hur föreslår de att så otroligt många slutna nätverk, communities, etc ska övervakas?

Och var går gränsen för "esport" kontra "multiplayer"?

Permalänk
Medlem

Vet inte, jag tyckte som ungdom bara det var roligt när någon svor åt mig.

Visa signatur

Philips 34M2C8600 | RTX 3090 | AMD R7 5800X3D | 32GB 3600MHz DDR4 | Gigabyte X570 Aorus Master | Seagate Firecuda 530 4TB & Kingston A2000 1TB | 27TB HDD | Seasonic Focus GX 850 | Hifiman Sundara | Fractal North XL | LG CX55 | Yamaha HS7 | Nvidia Shield TV Pro (2019)

Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Det enda jag önskar från Svenska E-sportförbundet är mina 100kr värdecheck till Inet.

Permalänk
Medlem

Ignore-funktionen finns av en anledning. Eller ja, många anledningar.
Detta känns (tyvärr) inte som en nyhet, för 20 år sedan när jag var tonåring på nätet var det likadant, men grovt språk förekom även inom (och utanför) den normala skolan.

Citat:

Den här typen av språk är det som våra barn och ungdom bemöts av. Det skulle aldrig accepteras i nån annan idrott*, så varför accepteras det här, undrar Lillie Klefelt från svenska e-sportförbundet.

Hej Lillie, vänligen förväxla inte "accepteras" med "förekommer".
Detta är inte accepterat, men eftersom det sker skärm-till-skärm med oftast för varandra okända individer så är det inte mycket "offret" kan göra annat än ignorera, "ignorera" eller (om möjligt) anmäla in-game.

*Visste f.ö. inte att e-sport var en idrott? Diskussionen att klassa e-sport som sport är jag medveten om, men idrott?

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk

Det grövsta jag har sett när jag spelade var en som skrev Matlab Sux, Mathematica Rulez. han fick livstids bann för detta.

Annars ungdomar pratar så mycket skit överallt, men jag tror att publika onlinespel nog är bland de enklaste ställarna att filtrera bort det på.

Permalänk
Medlem

Det är sorgligt att folk skriver skit och knappt ens tänker på vad de gör, och på onlineplattformar borde det modereras bättre så att dessa blir temporärt bannad i varierande längd beroende på grovhet och frekvens. Handling och konsekvens etc.

Men artikeln är också rätt kass.

1. Ingen länk till eller exempel från ordboken.

2. Den intervjuade personen antyder att det språkbruket accepteras inom e-sporten (~ "det skulle aldrig accepteras någon annanstans"), men det finns inte med någon motfråga eller förtydligande från journalisten i artikeln.

3. Som vanligt bortses det ifrån män i sådana här sammanhang. "Det handlar om kränkningar mot minoriteter, kvinnor och funktionsvarierade personer." Så antingen hittade de inga exempel på skitsnack mot/om män (osannolikt), eller så struntade de i det bara. Vet inte hur många gånger jag fått kommentarer (främst från arga noobs som blir thrashade, eller folk som försöker vara översittare), men eftersom jag bryr mig blanka fan om dem så ber jag dem vänligt att dra åt h-vete och blockar dem x)

Permalänk
Medlem
Skrivet av pAcKiE:

Inte för att spela ner detta. Men har det inte alltid varit standard att kalla alla för diverese skälsord? Angry german kid är ju en legend av en anledning.

Syftar på random games och inte officiella matcher, att det skulle tolereras där känns långsökt.

Sen kanske orden är lite olika beroende på kön, men killar får ju också skit, vet inte hur många "dödshot" etc. jag fått?

Men helt ärligt, skulle du bara acceptera att nån gick fram till dig och kallade dig...whatever den där ordboken har för ord i sig...?

Sen...så får jag nog ta ett snack med min 9-åring. Han svär på engelska när han spelar Rocket league och går verkligen igång...nu får han inte ha någon mic så bara vi som hör honom iofs

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fenrisulvfan:

"C4K4 BLY4T", klottrat över en hel sida för det är typ allt man hör i CS2.
Jag tolkar det som "psyka blyet" dvs att man försöker få mental kontroll på patronerna, men jag vet vad det betyder och tar inte åt mig, då det oftast är riktat till någons avatar och inte personen som rycker i spakarna.

https://www.dictionary.com/e/translations/cyka-blyat/

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem
Skrivet av Levan:

Det är sorgligt att folk skriver skit och knappt ens tänker på vad de gör, och på onlineplattformar borde det modereras bättre så att dessa blir temporärt bannad i varierande längd beroende på grovhet och frekvens. Handling och konsekvens etc.

Men artikeln är också rätt kass.

1. Ingen länk till eller exempel från ordboken.

2. Den intervjuade personen antyder att det språkbruket accepteras inom e-sporten (~ "det skulle aldrig accepteras någon annanstans"), men det finns inte med någon motfråga eller förtydligande från journalisten i artikeln.

3. Som vanligt bortses det ifrån män i sådana här sammanhang. "Det handlar om kränkningar mot minoriteter, kvinnor och funktionsvarierade personer." Så antingen hittade de inga exempel på skitsnack mot/om män (osannolikt), eller så struntade de i det bara. Vet inte hur många gånger jag fått kommentarer (främst från arga noobs som blir thrashade, eller folk som försöker vara översittare), men eftersom jag bryr mig blanka fan om dem så ber jag dem vänligt att dra åt h-vete och blockar dem x)

Jag håller med till 100%.

Hela reportaget känns oseriöst eller som en insändares tycke. SVT är den enda källan på att ens boken existerar, inte ens på https://www.svenskesport.se/ finner man någon information om ämnet.

Skrivet av phanto:

Tråkigt att det är så men hur föreslår de att så otroligt många slutna nätverk, communities, etc ska övervakas?

Och var går gränsen för "esport" kontra "multiplayer"?

Oavsett vad det gäller så är lite utav ett problem för barn på internet. Kommer ju vara omöjligt att övervaka varje community.
MEN tror det redan idag är möjligt att anmäla föreningar där mobbing eller dylikt föregår.
Dvs verktyget att riktigt motarbeta otrevligheter i E-sport och spel föreningar finns inte 100% idag.
Inte som att jag heller kan gå till en slumpad förening och begära ut uppgifter om en person (med nick) p.ga GDPR.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SCORPIUS:

inget konsekvenstänk

Problemet är att det finns ingen konsekvens, iallafall inte som går ut över "förövaren" och det gäller inte bara online. Självklart vet man att man gör någon illa och i grunden är det i 99% av fallen tanken. Som utsatt har man 2 val, ge igen eller ta förnedringen och försöka borsta av den.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fenrisulvfan:

"C4K4 BLY4T", klottrat över en hel sida för det är typ allt man hör i CS2.
Jag tolkar det som "psyka blyet" dvs att man försöker få mental kontroll på patronerna, men jag vet vad det betyder och tar inte åt mig, då det oftast är riktat till någons avatar och inte personen som rycker i spakarna.

Jag brukar tänka att det betyder "cykla blyat" dvs använd blyad bensin när du cyklar. Jag har dock inte följt det rådet

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hejss:

Jag brukar tänka att det betyder "cykla blyat" dvs använd blyad bensin när du cyklar. Jag har dock inte följt det rådet

Haha, ja det kanske finns några gamla motorcyklar som behöver blymineraler.
Edit: eller vänta, eureka: https://sv.wikipedia.org/wiki/Blyackumulator

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

- "Den här typen av språk är det som våra barn och ungdom bemöts av. Det skulle aldrig accepteras i nån annan idrott, så varför accepteras det här, undrar Lillie Klefelt från svenska e-sportförbundet."

Jag håller med om att sådant beteende inte borde accepteras, däremot tycker jag att resonemanget är ganska galet då spel, rent fundamentalt, inte är "nån annan idrott". Att spela och bli påhoppad av någon i spelet är inte samma sak som att bli påhoppad när du utövar din sport/idrott i en sporthall.

Sportförbund och föreningar har vare sig makten eller rätten att bestämma vad som är och inte är acceperade beteenden i onlinespel.

Visa signatur

| Corsair Obsidian 1000D | AMD Ryzen 9 5950x 3.4 GHz(5 GHz boost) med Corsair iCue H170i Elite Capellix | Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero | G.Skill Trident Z neo, 2x16GB 3600MHz C16 | ROG Strix LC GeForce 3090 Ti 24GB | 1x Seagate FireCuda 520 1TB, 1x Samsung 850 EVO 250GB, 1x Samsung 970 EVO 1TB, 2x 1TB HDD, 1x Seagate Ironwolf 16TB HDD | Corsair AX860i | ASUS PG279Q & ASUS XG27AQM|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alexraptor:

- "Den här typen av språk är det som våra barn och ungdom bemöts av. Det skulle aldrig accepteras i nån annan idrott, så varför accepteras det här, undrar Lillie Klefelt från svenska e-sportförbundet."

Jag håller med om att sådant beteende inte borde accepteras, däremot tycker jag att resonemanget är ganska galet då spel, rent fundamentalt, inte är "nån annan idrott". Att spela och bli påhoppad av någon i spelet är inte samma sak som att bli påhoppad när du utövar din sport/idrott i en sporthall.

Sportförbund och föreningar har vare sig makten eller rätten att bestämma vad som är och inte är acceperade beteenden i onlinespel.

Men vi är alla ansvariga att slå ner på personer så att det sociala straffet blir kännbart när någon inte uppför sig på ett bra sätt.

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT